ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
} Μια ανάσα...

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ αυτές τις μέρες αργίας. Ετσι, μια βαθιά. Αν είναι δυνατόν, και έξω από τις μεγαλουπόλεις. Και λέμε αν είναι δυνατόν, γιατί όπως πάνε τα πράγματα με την κίνηση που υπάρχει στις εθνικές οδούς και στα πλοία, πολύ πιθανό είναι να φάει κανείς όλο το τριήμερο στο "πήγαινε"...

***

Χρειάζεται η ξεκούραση, και το αρνί, και όλα τα σχετικά των ημερών που έρχονται, γιατί η πραγματική Βδομάδα των Παθών ξεκινάει μετά από αυτήν που αναφέρει το ημερολόγιο.

***

Δυστυχώς, ακόμα και μετά το Πάσχα, μετά την Ανάσταση, ο Σημίτης κι η παρέα του θα είναι ακόμα εκεί, με τις ίδιες διαθέσεις και ουδόλως θα έχουν καμφθεί οι προθέσεις τους από τις γιορτές. Μάλλον σαν "στοιχείο κάμψης της παραγωγικότητας" την αντιμετωπίζουν.

***

Οσο εμείς θα τσουγκρίζουμε αυγά, αυτοί θα σκέφτονται πώς να τσουγκρίσουν εμάς, και, μάλιστα, δυνατά για να σπάσουμε.

***

Και εξελίξεις στην "Ολυμπιακή" έχουν να δρομολογήσουν, και νομοσχέδια ιδιωτικοποιήσεων άλλων ΔΕΚΟ έχουν να προωθήσουν, και την κατάργηση του 8ωρου και άλλων δικαιωμάτων μεθοδεύουν. Απ' όλα έχει ο σημιτικός μπαξές.

***

Περιμένετε, άλλωστε, να ακούσετε και το σχετικό πασχαλινό μήνυμα του πρωθυπουργού. Τα ίδια ως συνήθως θα λέει. Είτε Πάσχα είναι, είτε Χριστούγεννα, είτε Δεκαπενταύγουστος, αυτός το βιολί του: Η ΟΝΕ, οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα γνωστά.

***

Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να 'χουν είναι η αντίδραση του κόσμου. Ακόμα και αυτοί οι Τσουκατοπανταγιάδες μπορούν πια να καταλάβουν πως μέχρι κι οι πέτρες έχουν ξεσηκωθεί εναντίον τους.

***

Γι' αυτό και θα δείτε από δω και πέρα όλα τα "επικοινωνιακά μέτρα" εν δράσει. Αυταρχισμό, ψεύτικες κατηγορίες, καθοδηγούμενα άρθρα σε εφημερίδες, συνδικαλιστές - κυβερνητικούς εκπροσώπους και διάφορα άλλα "εκσυγχρονιστικά".

***

Να 'στε βέβαιοι πως για να κάμψουν πια την αντίδραση του κόσμου θα χρησιμοποιήσουν... λυτούς και δεμένους!

Προκλητικά υπερκέρδη

Η είδηση είναι, τουλάχιστον, εντυπωσιακή. Οι 20 μεγαλύτερες εταιρίες που βρίσκονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχουν μέσα στο 1998 κέρδη που θα ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο - σωστά διαβάσατε - δραχμές, σημειώνοντας άνοδο κατά 37% σε σχέση με το 1997. Μεταξύ των 20 πρώτων εταιριών περιλαμβάνονται 7 τράπεζες, οι τσιμεντοβιομηχανίες ("Τιτάν", "Ηρακλής" κ. ά.), ο ΟΤΕ, η "Ιντρακόμ", η 3Ε κ. ά. Τα ερωτήματα είναι εύλογα, αν και ρητορικά: Μήπως αυτά τα τρομακτικά υπερκέρδη αποφέρουν κάποιες επενδύσεις; Μήπως συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης; Μήπως ωφελούνται, έστω και ελάχιστα, οι εργαζόμενοι σε αυτές; Δε συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, γιατί απλούστατα τα υπερκέρδη είναι αυτοσκοπός, χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ρόλου και του μεριδίου των επιχειρηματιών στην αγορά κ. ο. κ.

Ομως όσο βαθαίνει η αντίθεση πλούτου - φτώχειας, τόσο πιο επιτακτικά αναγκαίο θα γίνεται το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Συνήθη προεκλογικά "δώρα"

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν πρόσφατα στα τοπικά ΜΜΕ στη Χαλκίδα ο κυβερνητικός νομάρχης και ο πρόεδρος του ΟΕΚ, εξάγγειλαν κατασκευαστικό πρόγραμμα 196 εργατικών κατοικιών, σε τρία σημεία της πόλης, καθώς και στην πόλη του Αλιβερίου, ύψους 5,6 δισ. δρχ. Από όσο όμως μας ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής, οι παραπάνω κυβερνητικοί εκπρόσωποι ξέχασαν κάποιες λεπτομέρειες. Οπως, για παράδειγμα, ότι το ίδιο κατασκευαστικό πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί από το 1996 (πριν τις εκλογές) άλλες τρεις φορές - η τέταρτη ήταν η προχτεσινή. Και μια άλλη λεπτομέρεια επίσης είναι ότι τον ερχόμενο Οκτώβρη θα έχουμε τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Γι' αυτό άλλωστε, όπως είπαν, θα έχουν δημοπρατηθεί όλες έως το Σεπτέμβρη, άντε το πολύ Οκτώβρη. Μακάρι δηλαδή, αλλά ποιος να τους πιστέψει πλέον;

Στο στόχαστρο οι μικροαποταμιευτές

Διπλά επικίνδυνη για τους μικροαποταμιευτές η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση των λεγόμενων μετοχοποιήσιμων ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ. Πρόκειται για ομόλογα με χαμηλό επιτόκιο, που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών γύρω στον Ιούλιο, τα οποία θα μπορούν να τα αγοράζουν επενδυτές κάθε είδους, έχοντας τη δυνατότητα μετά από κάποιο διάστημα να τα μετατρέπουν σε μετοχές των υπό μετοχοποίηση ΔΕΚΟ. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται διπλά επικίνδυνη, πρώτον γιατί πολλοί μικροεπενδυτές. που μέχρι σήμερα τοποθετούσαν τις αποταμιεύσεις τους σε κρατικούς τίτλους, ενδεχομένως να στραφούν σε χρηματιστηριακές μετοχές που ενέχουν μεγάλο ρίσκο. Και δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει μ' αυτό τον τρόπο να εξουδετερώσει τους αποταμιευτές από το μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων, σε όποιο βαθμό υπάρχει σήμερα, παρέχοντάς τους οικονομικό κίνητρο. Ας είναι προσεκτικοί λοιπόν πριν σπεύσουν...

Οι συνταξιούχοι σε εξαθλίωση

Η εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί χιλιάδες συνταξιούχους η πολιτική της κυβέρνησης, παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αυτές τις γιορτινές μέρες. Η αύξηση - κοροϊδία του 3,7%, που ακόμα και αυτή δεν τους έχει δοθεί, η λίστα των φαρμάκων, οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση προς τα Ταμεία, οι αυξήσεις στα νοσήλια, η υποτίμηση της δραχμής και οι υπέρογκες αυξήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, τους έχουν φέρει στο "αμήν" και όπως είπαν στις χτεσινές τους κινητοποιήσεις "θα θυμηθούμε την κατοχή". Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τα αδούλωτα γηρατειά βρέθηκαν και πάλι χτες, Μ. Τετάρτη, στο μετερίζι του αγώνα, δίνοντας δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση. Με την αγωνιστική τους στάση, την ενότητά τους, αποτέλεσαν για άλλη μια φορά παράδειγμα αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας.

Επί ξύλου

Με υποσχέσεις

και με "θα"

στων Βρυξελλών

τον Γολγοθά

τον οδηγήσαν,

με απάτη,

Αννες, Καγιάφες

και Πιλάτοι.

Και νάτος τώρα

σαν Χριστός

ο φουκαράς

ο μισθωτός,

εσταυρωμένος

τελειώνει

μ' όλα τα βάρη

και τη "ζώνη"!

"Με ξεπαστρέψαν

οι τρανοί",

λέει με ξέπνοη

φωνή,

κι απ' το σταυρό,

το ξύλο πάνω,

φτύνει

της "σύγκλισης"

το πλάνο!

Ο οίστρος

Εκσυγχρονισμός "ανάπτυξης"

Νέα συστήματα που εισάγουν τον εκσυγχρονισμό στο υπουργείο Ανάπτυξης εφαρμόζει η πολιτική του ηγεσία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό έντυπο σχετικά με την ασφάλιση του αυτοκινήτου και μοιράζεται αυτές τις μέρες στους οδηγούς που περνούν από τα διόδια. Στην ουσία πρόκειται για ένα φυλλάδιο στο οποίο αφού πλέκεται το εγκώμιο για το έργο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών, στη συνέχεια ενημερώνει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πώς μπορούν να... αυτοπροστατευτούν στο καθεστώς της ασυδοσίας των εταιριών που έχει δημιουργήσει η απελευθέρωση της ασφαλιστικής αγοράς. Βεβαίως, το πώς μπορούν να προστατευτούν οι οδηγοί από τα ασφάλιστρα - χαράτσια, δεν αναφέρεται πουθενά στο 22σέλιδο έντυπο, γιατί είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν.

Σα δεν ντρέπονται

Τελικά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή η κοροϊδία σε βάρος των ανέργων ναυτεργατών... "πάει σύννεφο". Προχτές, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θανάσης Τσουροπλής δήλωσε κατηγορηματικά στον γραμματέα της ΠΕΜΕΝ ότι ο διπλασιασμός του πενιχρού επιδόματος ανεργίας, που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό εδώ και ένα χρόνο (δηλαδή από 30 χιλ. δραχμές που είναι σήμερα να γίνει ...60), θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το πολύ σε τρεις μέρες. Χτες ο υπουργός Στ. Σουμάκης, στην τακτική συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η υπουργική απόφαση θα δημοσιευτεί ίσως σε ένα μήνα! Βέβαια, η συνεργασία του υπουργού και του γραμματέα του, για να δώσουν τα 3,9 δισ. δραχμές επιδότηση στους εφοπλιστές για να ναυτολογούν δόκιμους, ήταν τουλάχιστον αγαστή...

Πρόοδος και "αποικιοποίηση"

Πότε βελτιώθηκαν οι διακρατικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας; "Από το 1989 και μετά σημειώθηκε μια ραγδαία πρόοδος των σχέσεών μας", αποφάνθηκε ο Κ. Σημίτης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του προχτές στη Σόφια. Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, όμως ο Κ. Σημίτης έχει δίκιο. Από το 1989 και μετά, η άρχουσα τάξη - υπό την επίβλεψη των Αμερικανών - ανακάλυψε την "ενδοχώρα των Βαλκανίων", ως το καινούριο ζωτικό χώρο της. Στις γειτονικές χώρες βρήκαν "παρθένο έδαφος" για λεηλασία και υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Τι σημασία έχει αν δεν υπάρχει κανένα ίχνος ισοτιμίας στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, αλλά προσπάθεια αποικιοποίησής τους; Αυτό ακριβώς θεωρεί ο πρωθυπουργός "ραγδαία πρόοδο".

Πάθη και υποκρισία

Εχει και ο Κ. Σημίτης τα "πάθη" του. Αντιγράφουμε από τη χτεσινή, πρώτη σελίδα μάλιστα, της "Ελευθεροτυπίας": "Τα δικά του "πάθη" περνά ο κ. Σημίτης για τη βασιλεία επί της... γης. Ακης, Αρσένης, Βάσω, Λαλιώτης δε χάνουν ευκαιρία να κρατήσουν αποστάσεις ή και να διατυπώσουν ενστάσεις για την οικονομική πολιτική" (!). Τρομερά τα... πάθη του πρωθυπουργού και απορούμε πώς τα αντέχει... Δεν πάει όμως πολύ να κοροϊδεύουν, άγιες μέρες, τον κόσμο και να ειρωνεύονται τα αληθινά πάθη και μαρτύρια που τραβάει εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία στηρίζουν όλοι τους. Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι, υποκριτές.

Καραμπόλες στους μάνατζερ

Η στήλη δεν πίστεψε ποτέ ότι τα προβλήματα των νοσοκομείων θα λυθούν με τους γενικούς διευθυντές - τους μάνατζερ δηλαδή. Αντίθετα πιστεύει ότι ο μάνατζερ θα είναι ο κύριος μοχλός εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας μέσα στα νοσοκομεία.

Αυτή την περίοδο μια επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία της επιλογής ανάμεσα στους υποψήφιους μάνατζερ. Φαίνεται όμως ότι και εκεί - παρά τη χρήση των κομπιούτερ - άρχισαν καραμπόλες.

Ετσι πριν δυο μέρες ένας απ' τους υποψήφιους, που έχει εργαστεί σε μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν ο υπουργός Υγείας ή η ίδια η επιτροπή επιλογής δημοσιοποιούσε τις αιτιάσεις του υποψηφίου. Ετσι για να λυθεί η απορία της άρνησης συμμετοχής κάποιου σε μια επιλογή που η κυβέρνηση τη θεωρεί ως μια απ' τις μεγαλύτερες καινοτομίες στα δημόσια νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ