ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΥΜΑ
Οι κομμουνιστές απορρίπτουν τον Κιριένκο

ΜΟΣΧΑ.-

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι σύμμαχοί του στην Κρατική Δούμα θα απορρίψουν σήμερα Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για την πρωθυπουργία, δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Σύμφωνα πάντα με τον Ζιουγκάνοφ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, στον οποίο είπε ότι οι κομμουνιστές και οι σύμμαχοί τους, που έχουν την πλειοψηφία στη Δούμα, δε θεωρούν τον Κιριένκο κατάλληλο για την πρωθυπουργία. "Του είπαμε ευθέως ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε έναν άνθρωπο που δεν έχει πρόγραμμα, σαφή θέση και αρκετή πείρα. Είχαμε μια τέτοια εμπειρία στο παρελθόν και δεν πέτυχε", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Κιριένκο.

Στο μεταξύ, ο Κιριένκο, με την ιδιότητα του προσωρινού πρωθυπουργού, ενέκρινε χτες τους όρους χρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος ανάπτυξης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων "ΤΟΠΟΛ - Μ", που έχει χαμηλότερο κόστος από τους αντίστοιχους σημερινούς πυραύλους και υποσχέθηκε τη συνέχιση της χρηματοδότησης στην αμυντική βιομηχανία. Από τη μεριά του, ο εκτελών χρέη υπουργού Αμυνας, στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ, τόνισε ότι το πυραυλικό σύστημα "ΤΟΠΟΛ - Μ" "δεν έχει αντίστοιχό του στον κόσμο".

Επίθεση κατά Ρώσων στρατιωτικών

Ενας στρατηγός και δύο συνταγματάρχες του ρωσικού στρατού σκοτώθηκαν χτες το πρωί σε ενέδρα που έστησε ομάδα ενόπλων σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στη Βόρεια Οσσετία (Καύκασος, ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία), μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στην πομπή με χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και πολλοί ανώτεροι Ρώσοι αξιωματικοί. Ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ διέκοψε κυβερνητικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχει η Μόσχα, όταν πληροφορήθηκε την επίθεση, για να συντονίσει τις ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΡΩΣΙΑ
Αυξάνει η κοινωνική ένταση

Ανακοίνωση της Γραμματείας του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Με το σύνθημα "Κάτω το αντιλαϊκό καθεστώς!", η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ κάλεσε τους εργαζόμενους της χώρας στον αγώνα για την απομάκρυνση του αντιλαϊκού καθεστώτος και την αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. "Η κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της Ρωσίας στις 9 Απρίλη έδειξε, για άλλη μια φορά, ότι αυξάνει η κοινωνική ένταση στη χώρα. Παρά τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές και την προδοσία των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού από μια σειρά συνδικαλιστικούς ηγέτες, το καθεστώς δεν μπόρεσε να ματαιώσει την κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Σ' αυτή συμμετείχαν εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι οποίοι παντού, εκτός από τα οικονομικά αιτήματα, διατύπωσαν και έντονα πολιτικά αιτήματα παραίτησης του Μπ. Γιέλτσιν, αλλαγής της οικονομικής και πολιτικής γραμμής και του σχηματισμού κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης. Σε πολλές συγκεντρώσεις και πικετοφορίες προβλήθηκε και το αίτημα παραπομπής σε δίκη των υπαιτίων για το ξεχαρβάλωμα του κράτους, των οργανωτών και εκτελεστών της πολιτικής γενοκτονίας ενάντια στο λαό τους", έτσι εκτίμησε την πανρωσική κινητοποίηση η Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ στην ανακοίνωσή του "Η κρίση εξουσίας και τα συμπεράσματα από την κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της Ρωσίας στις 9 Απρίλη 1998".

Η Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ σημειώνει με ικανοποίηση ότι η επιτυχία της κινητοποίησης στις 9 Απρίλη εξασφαλίστηκε χάρη στο συντονισμό δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας, που με τη σειρά του, επηρέασε σημαντικά την τακτική των άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις χωριστές ενέργειες και να συμμετάσχουν στις κοινές εκδηλώσεις των εργαζομένων.

Αναλύοντας την κατάσταση στη Ρωσία, η Γραμματεία τη χαρακτηρίζει ως καταστροφική και προβλέπει την αναπόφευκτη παραπέρα χειροτέρευση της κατάστασης στην οικονομία και τον κοινωνικό τομέα. Ο Γιέλτσιν και το στενό του περιβάλλον δεν είναι σε θέση να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και γι' αυτό καταπιάστηκαν, για άλλη μια φορά, με πολιτικές μανούβρες, ανακατεύοντας την κυβερνητική τράπουλα και απειλώντας με τη διάλυση της Κρατικής Δούμας. Ωστόσο, η κατάσταση στη Ρωσία εξακολουθεί να εξελίσσεται σταθερά προς την κοινωνική έκρηξη. Σ' αυτές τις συνθήκες, τονίζεται στην ανακοίνωση, "πρέπει να αυξάνει συνεχώς η πίεση των εργαζομένων κατά του αντιλαϊκού καθεστώτος με σκοπό την απομάκρυνσή του από την εξουσία και την αλλαγή της οικονομικής και πολιτικής γραμμής. Η εξουσία πρέπει να ανήκει στον εργαζόμενο λαό. Οι κομμουνιστές έχουν χρέος να τεθούν επικεφαλής του κινήματος, για να επανακτήσουν οι εργαζόμενοι την εξουσία".

Υποστηρίζοντας την απόφαση της Ολομέλειας του Απρίλη της ΚΕ του ΚΚΡΟ για την τακτική δράσης του κόμματος στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, η Γραμματεία της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ καλεί τους κομμουνιστές να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά, διεθνή μέρα αλληλεγγύης των εργαζομένων, και την 9η Μάη, μέρα της Νίκης με μαζικές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος, επιδιώκοντας την άμεση απομάκρυνσή του. "Ολοι οι κομμουνιστές της Ρωσίας, σε ενιαία παράταξη με τις άλλες αριστερές και αριστερές - πατριωτικές δυνάμεις, οφείλουν να είναι οι οργανωτές και οι καθοδηγητές μαζικών πορειών, συγκεντρώσεων και άλλων μορφών διαμαρτυρίας των εργαζομένων που θα πρέπει να διεξαχθούν με το σύνθημα "Κάτω το αντιλαϊκό καθεστώς! "

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αλβανόφωνες αρνήσεις, σερβικές προτάσεις...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Για 11η φορά χτες οι Αλβανόφωνοι του Κοσσόβου μποϊκοτάρισαν την έναρξη του διαλόγου με τις σερβικές αρχές, καθώς εξακολουθούν να εμμένουν σταθερά στην παρουσία ξένου μεσολαβητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εάν, πάντως, χτες παραβρισκόταν στο τραπέζι των συνομιλιών η αλβανική αντιπροσωπεία θα άκουγε πιθανότητα τη νέα σερβική πρόταση για τη δημιουργία Κοινοβουλίου στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό τουλάχιστον είχε διαρρεύσει από τη σερβική αντιπροσωπεία στην Πρίστινα. Ετσι, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ράτκο Μάρκοβιτς, το Βελιγράδι θα προτείνει, στο πλαίσιο ενός σχεδίου προσωρινού καθεστώτος της αυτόνομης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, τη δημιουργία ενός Κοινοβουλίου στην επαρχία. Μάλιστα, ο Ιβάν Σέντλακ, μέλος της σερβικής αντιπροσωπείας, τόνισε πως η λύση που προτείνει το Βελιγράδι για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι "ένα καθεστώς εδαφικής αυτονομίας χωρίς χαρακτηριστικά κράτους".

Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου προβλέπεται να λειτουργεί σε ισότιμη βάση, ώστε να διαφυλάξει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων. Οι επίσημες γλώσσες που θα χρησιμοποιούνται στο Κοινοβούλιο θα είναι η σερβική, η αλβανική και η τουρκική, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Στο μεταξύ, η ανεξάρτητη αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" έγραφε χτες ότι μια οργάνωση με την ονομασία "Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου" είναι εγκαταστημένη εδώ και δυο μήνες στη Βορειοανατολική Αλβανία, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οργάνωση αυτή δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια στο Βέλγιο και τους τελευταίους δύο μήνες έχει την έδρα της στο Κούκες.

Οι δηλώσεις Σέσελι

"Μερικοί Δυτικοί παράγοντες ενθαρρύνουν τους Αλβανόφωνους αυτονομιστές να κηρύξουν ανοιχτό πόλεμο κατά της Σερβίας, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζουν τι τους περιμένει σ' αυτή την περίπτωση", δήλωσε χτες ο Βόγισλαβ Σέσελι, ηγέτης του "Ριζοσπαστικού Σερβικού Κόμματος" και Σέρβος αντιπρόεδρος, σύμφωνα με ανεξάρτητους σταθμούς του Βελιγραδίου. Για να κάνει πιο σαφές αυτό που εννοούσε, ο Σέσελι πρόσθεσε πως οι Αλβανόφωνοι του Κοσσόβου "παρακολούθησαν την πυρπόληση χωριών και τις στρατιές των προσφύγων μέσω των τηλεοπτικών καναλιών από τη Βοσνία και την Κροατία", προβλέποντας ότι "αυτή ακριβώς η μοίρα τους περιμένει σε περίπτωση πολέμου". Στο τέλος είπε πως επειδή "δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας πόλεμος στην περιοχή αυτή, γι' αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την πιθανότητα"...

ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Νεκρός ο Πολ Ποτ;

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.- Πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων έκαναν λόγο χτες για το "θάνατο του πρώην ηγέτη της Καμπότζης, Πολ Ποτ". Βέβαια, η ίδια είδηση είχε μεταδοθεί και πέρσι για να διαψευστεί στη συνέχεια, αλλά αυτή τη φορά οι πληροφορίες δείχνουν να έχουν περισσότερη βάση, αφού πολλοί διπλωμάτες της διεθνούς σκηνής προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις.

Από αυτές ξεχώρισε αυτή του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος "εξέφρασε την απογοήτευσή του, επειδή απεβίωσε χωρίς προηγουμένως να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του στη διεθνή δικαιοσύνη"...

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Προβλήματα "βλέπουν" οι επιθεωρητές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την πρώτη της αναφορά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ιρακινά Προεδρικά Μέγαρα υπέβαλε, χτες, η ειδική επιτροπή ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού - UNSCOM. Στην αναφορά περιέχονται προειδοποιήσεις ότι η ιρακινή ηγεσία δεν ακολουθεί πλήρως τα συμφωνημένα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς οι Ιρακινοί αξιωματούχοι που παρευρίσκονταν στις έρευνες στα Προεδρικά Μέγαρα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στους διπλωμάτες συνοδούς και όχι στους επιθεωρητές "υποβαθμίζοντας τις κυρίαρχες αρμοδιότητες της UNSCOM". Στην αναφορά τονίζεται, επίσης, ότι παρά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου στα Προεδρικά Μέγαρα, οι επιθεωρητές δεν είναι σε θέση να βεβαιώσουν την ύπαρξη ή όχι παράνομου οπλοστασίου. Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή του το ιρακινό Επαναστατικό Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Σαντάμ Χουσεϊν καλεί τον ΟΗΕ να άρει "χωρίς καμία καθυστέρηση" τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ, "μέχρι το τέλος Απρίλη, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση στον Κόλπο".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξαφνική συνάντηση Χουσε'ϊν - Νετανιάχου

ΕΪΛΑΤ - ΓΑΖΑ.-

Συνομιλίες σχετικά με το υπάρχον αδιέξοδο στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" είχαν, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν απροειδοποίητα, χθες, στο ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ για πρώτη φορά μετά από την κρίση που είχε δημιουργηθεί στις ισραηλινο - ιορδανικές σχέσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας της Μοσάντ σε βάρος ηγετικού στελέχους της "Χαμάς" στο Αμμάν, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση Χουσεϊν - Νετανιάχου συνδέεται με την άφιξη, τη Δευτέρα, στην περιοχή του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, ο οποίος στοχεύει να επαναλάβει τις προσπάθειές του για αναθέρμανση των ισραηλινο - παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Απο τις μαζικές κινητοποιήσεις στις 9 Απρίλη

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις στις 9 του Απρίλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ