ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα γερμανικό "σούπερ σύμφωνο"

Πρόσθετες δεσμεύσεις για τις κυβερνήσεις, νέα βάρη για τους εργαζόμενους, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η "ειδική" σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1 - 3 Μάη), η οποία θα αποφασίσει τελεσίδικα για την έναρξη της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, καλείται να αποφασίσει τελικά και για άλλα δύο συναφή ζητήματα που έχουν παραμείνει εκκρεμή. Πρώτον, την υιοθέτηση της γερμανικής πρότασης για ένα "σούπερ" Σύμφωνο Σταθερότητας (ΣΣ) που θα επεκτείνει και ενισχύσει τη διαδικασία επιτήρησης και τιμωρίας του Μάαστριχτ στο διηνεκές και δεύτερον, το διορισμό του προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της πανίσχυρης και ανεξέλεγκτης από 1.1.99 Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ενώ, όμως, η έναρξη της ΟΝΕ του Μάαστριχτ από την 1.1.99 και η υιοθέτηση του "ενιαίου" EURO - νομίσματος θα αποτελέσουν το πανηγυρικό της συνόδου κορυφής μια και όλα τα σχετικά θέματα έχουν πλέον κλείσει, τα δύο εκκρεμή ζητήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό γιατί με το "σούπερ σύμφωνο" θα δεσμευτούν εκ των προτέρων όλοι - και οι δεκαπέντε - για "σιδηρά πειθαρχία" στην πολιτική του Μάαστριχτ χωρίς τελειωμό, ενώ το ποιος θα κυβερνήσει τη μονέλα αποτελεί το μηχανισμό - κλειδί στη "ζώνη EURO".Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με "ειδική" εντολή του Μάαστριχτ 1 (άρθρο 109 Ι), η "ειδική σύνοδος κορυφής της 1 - 3 Μάη για πρώτη φορά δε θα "επικυρώσει" ομόφωνα, ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τις "συστάσεις" του Συμβουλίου Υπουργών, αλλά "θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία" για όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Το "σούπερ σύμφωνο"

Το "σούπερ σύμφωνο" εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Τ. Βάιγκελ στο "άτυπο" Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ του Γιορκ (20 - 22 Μάρτη). Επιβεβαιώνεται, έτσι, ένα κλασικό πλέον τέχνασμα της γερμανικής διπλωματίας, σύμφωνα με το οποίο καμία μεγάλη κοινοτική διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώνεται σταδιακά αλλά με συνοπτικές διαδικασίες την "τελευταία στιγμή", στην οποία αιφνιδιαστικά τίθεται και εγκρίνεται ως "κατ' αρχήν" δέσμευση και το ζήτημα που θα προκύψει αργότερα ως νέος "διαπραγματευτικός κύκλος".

Και ενώ το ΣΣ που εγκρίθηκε στο Αμστερνταμ αφορούσε "εποπτεία" και ποινές για "υπερβολικό" δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την 1.1.99, το νέο "σούπερ σύμφωνο" όχι μόνο προβλέπει πρόωρη εφαρμογή, ήδη από τον ερχόμενο Ιούνη, ώστε να "περιφρουρήσει" τις οικονομίες στη "μεταβατική περίοδο" μέχρι τέλος του χρόνου, αλλά επεκτείνει τη "σιδηρά πειθαρχία" και στο "υπερβολικό" δημόσιο χρέος, ενώ περιορίζει ακόμη περισσότερο τις διορθωτικές πολιτικές των κυβερνήσεων σε περιπτώσεις "δυσχερειών" ή οικονομικών "κρίσεων".

Προϋπολογισμός Βρυξελλών

Συγκεκριμένα, το "σχέδιο Βάιγκελ" όπως παρουσιάστηκε στο Γιορκ προβλέπει τα εξής:

1. Αμεση εφαρμογή του ΣΣ ήδη από τον Ιούνη του 1998 το οποίο θα "ενεργοποιηθεί" στο σύνολό του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθούν πρόωρα και τα αντίστοιχα "σύμφωνα σταθερότητας" από τις 11 χώρες "εντός" της ΟΝΕ, δηλαδή τέλη του 1998 για τον προϋπολογισμό του 1999 (συν "διορθωτικά μέτρα" όπου χρειάζεται) και μέχρι το Μάρτη 1999 για τον επόμενο χρόνο. Οι "εθνικοί" προϋπολογισμοί θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες, σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τα "σύμφωνα σταθερότητας". Το ΣΣ προβλέπει αυστηρές χρηματικές ποινές για τις χώρες που ξεπερνούν το "κριτήριο" του Μάαστριχτ για το δημοσιονομικό έλλειμμα (3% του ΑΕΠ).

Ποινικοποίηση ελλειμμάτων

2. Η Γερμανία θέλει δέσμευση και των "15", με ειδική ρήτρα, για ποινικοποίηση του "υπερβολικού" δημόσιου χρέους των κρατών - μελών, επεκτείνοντας ανάλογα την αντίστοιχη ρύθμιση του ΣΣ για "υπερβολικό" ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Προβλέπεται αυτόματη υποχρέωση των υπερχρεωμένων κρατών - μελών για σταδιακή μείωση του χρέους, εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου. Απαιτείται με ειδική ρήτρα η εκ των προτέρων δέσμευση των κρατών - μελών, ότι κάθε ενδεχόμενη βελτίωση των δημόσιων εσόδων θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη μείωση του χρέους και όχι, π.χ., σε επενδύσεις ή κοινωνικές δαπάνες. Η δέσμευση θα ισχύει μέχρις ότου το υπερχρεωμένο κράτος περιορισεί το δημόσιο χρέος κάτω από το "κριτήριο" του Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ). Η Γερμανία και η Ολλανδία ανησυχούν ιδιαίτερα για την ιταλική οικονομία και επιθυμούν δέσμευση της Ρώμης για συνέχιση και επέκταση της πειθαρχίας και μετά τη σημερινή EURO - δουλη κυβέρνηση των "αριστερών" τραπεζιτών Πρόντι και Τσιάμπι. Αλλά το συσσωρευμένο χρέος δεν είναι ετήσιο έλλειμμα, και από τις ένδεκα χώρες "εντός" της ΟΝΕ οι περισσότερες είναι χρεωμένες πολύ πάνω από το 60% του ΑΕΠ - Βέλγιο (122,2% του ΑΕΠ), Ιταλία (121,6% του ΑΕΠ) αλλά και Ολλανδία (72,1% του ΑΕΠ) και Γερμανία (61,3% του ΑΕΠ). Αν εγκριθεί το "σούπερ σύμφωνο", αυτόματα η επιλογή των 11 χωρών για την ΟΝΕ καθίσταται παράνομη, αφού δεν πληρούν το "κριτήριο" του χρέους. Εξάλλου, η πολύχρονη δέσμευση για περιορισμό των δημοσίων εξόδων "κόβει τα φτερά" της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που υποτίθεται θα κυβερνήσει το Μάαστριχτ με "κοινωνικές ευαισθησίες".

Χωρίς "αμοιβαία συνδρομή"

3. Μέχρι τώρα το Μάαστριχτ προέβλεπε μια διαδικασία "αμοιβαίας συνδρομής" μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση "δυσχέρειας ή αιφνίδιας κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών" κάποιας χώρας (άρθρα 109 Η, 109 Θ). Από την 1.1.99 αυτή η δυνατότητα καταργείται.Το γερμανικό "σούπερ σύμφωνο" επιθυμεί δέσμευση των "15" σχετικά με την απαγόρευση χορήγησης πιστώσεων ή άλλων δράσεων από τη μια χώρα στην άλλη, με τον ισχυρισμό ότι έτσι κάθε κυβέρνηση θα αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη της "δημοσιονομικής εξυγίανσης".Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μια εντολή υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών της ΕΚΤ και των κεντρικοτραπεζιτών. Και αν για τους "εντός" της ΟΝΕ προβλέπεται τέτοια ρύθμιση, γίνεται φανερό ότι χώρες "εκτός" όπως η Ελλάδα, αφήνονται στο έλεος της ΕΚΤ και του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, που μπορούν να "ρυθμίσουν" ή να προκαλέσουν την πτώχευση της χώρας.


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

"ΛΙΓΑ ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω... " λέει το γνωστό τραγούδι και ίσως μ' αυτό ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα επιχειρήσει να συγκινήσει τους "εταίρους" της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει από την 1η έως τις 3 του Μάη στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει μια δήλωση των "δεκαπέντε", με την οποία θα εκφράζεται η ικανοποίηση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του. Ομως ο κ. Κολ ελάχιστα συγκινείται και γι' αυτό με το "Σύμφωνο Σταθερότητας" που προτείνει θα απαντήσει στον κ. Σημίτη: Φέρτε πίσω και τα ψίχουλα που σας δώσαμε μέχρι σήμερα...

***

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ των τρελών αγελάδων μπορεί να είναι περισσότερο μολυσματική και επίμονη απ' ό,τι πιστεύουν οι ειδικοί, ανακοίνωσαν χτες Αμερικανοί επιστήμονες. Ο Ρίτσαρντ Ρέις και ο Μπρους Τσέζερμπο, από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών στο Χάμιλτον της Μοντάνα, ανακάλυψαν πως οι μεταλλαγμένες προτεϊνες που προκαλούν την ασθένεια μπορεί να μην εντοπίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ζώα που οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν προσβάλλονται από την ασθένεια των τρελών αγελάδων.

***

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ των επιστημόνων δείχνουν ότι υπάρχουν πιθανότητες η ασθένεια Κρόιτζφελντ - Γιάκομπς (η μορφή της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών που πλήττει τον άνθρωπο) να μεταδίδεται και μέσω άλλων μολυσμένων ζώων, όχι απαραίτητα βοοειδών. Τα ποντίκια, οι κατσίκες, τα μινκ, τα γουρούνια και ορισμένα είδη γατών μπορεί να προσβληθούν από την ασθένεια των τρελών αγελάδων.

***

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών είδη ζώων που έχουν τραφεί με μολυσμένες τροφές και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τα πουλερικά που εκτρέφονται για κατανάλωση, στα οποία υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δίνονται τροφές που έχουν γίνει από νεκρά ζώα. Ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα των αμερικανικών ερευνών θα μελετηθούν με προσοχή.

***

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΦΥΤΑ.Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέτρεψε από χτες το εμπόριο στις χώρες - μέλη της τεσσάρων νέων γενετικά μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού και κράμβης της ελαιοφόρου, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ. "Το εμπόριο των συγκεκριμένων ειδών επιτρέπεται επίσημα από σήμερα" δήλωσε χτες προς το πρακτορείο "Ρόιτερ" ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πέτερ Γιόργκενσεν.

***

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ εταιρία "Monsanto", "γίγαντας" της βιοτεχνολογίας, η ελβετική φαρμακευτική εταιρία "Novartis" και ο γερμανικός γεωργικός όμιλος "ArgEvo" είναι οι παραγωγοί των εν λόγω ποικιλιών καλαμποκιού. Η γενετικά μεταλλαγμένη ποικιλία κράμβης της ελαιοφόρου παράγεται από την "ArgEvo", που είναι κοινοπραξία της μεγάλης πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας "Hoechst" και της εταιρίας "Schering".

***

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.Σχετικά με αυτά τα μεταλλαγμένα φυτά έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις. Σε ανακοινώσεις τους επισημαίνουν ότι τουλάχιστον για δυο ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με ένα γονίδιο που προστίθεται και επιτρέπει στο φυτό να σκοτώνει ένα έντομο - εχθρό του καλαμποκιού. Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό το γονίδιο ενδέχεται να καταστρέφει και αβλαβή έντομα, ενώ το βλαβερό έντομο μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα.

***

Ο ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ της πλειοψηφίας των Γερμανών πολιτών έναντι του "Ευρώ" παραμένει ακλόνητος - σύμφωνα με έρευνες τριών Ινστιτούτων που διενεργούν δημοσκοπήσεις, που παρουσιάστηκαν χτες στη Βόννη - παρά την εκστρατεία προπαγάνδας για τα πλεονεκτήματα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ.

***

ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ της έγκρισης από το Γερμανικό Κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ) - σήμερα Πέμπτη - της απόφασης της κυβέρνησης να πει το "Ναι" στην έναρξη της τρίτης φάσης της ΟΝΕ με έντεκα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από 1/1/1999, τα δύο τρίτα περίπου των Γερμανών εξακολουθούν να απορρίπτουν την αντικατάσταση του γερμανικού μάρκου από το "Ευρώ". Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ομάδας Ερευνών για τις εκλογές του Μάνχαϊμ το 62,4% των Γερμανών αξιολογεί την εισαγωγή του "Ευρώ" ως "κακή επιλογή" και το 32,7% ως "καλή επιλογή". Ο βασικός φόβος των Γερμανών αφορά τον κίνδυνο του πληθωρισμού, την αύξηση του οποίου θεωρεί το 44,7% "βέβαιη".

***

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ Κοινοβούλιο πάντως αναμένεται ότι θα εγκρίνει αύριο με συντριπτική πλειοψηφία τη σχετική κυβερνητική απόφαση ύστερα και από τις ομόφωνες σχεδόν εισηγήσεις των καθ' ύλην αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Πέραν των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού - Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και Φιλελεύθεροι (FDP) - υπέρ του "Ευρώ" θα ψηφίσουν και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), καθώς και η πλειοψηφία των Πρασίνων, με λίγες μόνο αποχές ή αρνήσεις ψήφου. Μόνο το ανατολικογερμανικό Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) αναμένεται ότι θα καταψηφίσει σύσσωμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ