ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Να δώσουμε μια τρανή απάντηση

- Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές στην, ήδη, πενιχρή επιχορήγηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων;

- Η απόφαση της κυβέρνησης για παραπέρα περικοπές, ύψους μέχρι και 70%, στις ήδη πετσοκομμένες κρατικές επιχορηγήσεις, βρίσκεται στα πλαίσια του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζει και θα παρουσιάσει στα τέλη του χρόνου, με το οποίο προωθείται η οικονομική αυτοτέλεια των Νομαρχιών. Δηλαδή, η κατάργηση των κρατικών επιχορηγήσεων και η λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με ιδίους πόρους για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που έχει σήμερα σε επίπεδο λειτουργίας, αλλά και προγραμμάτων υγείας, πρόνοιας, παιδείας. Προπομπός της κατάστασης που μεθοδεύεται αποτελεί ο νόμος 2469/97 για τον περιορισμό και την αποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών, ο οποίος προετοιμάζει το δρόμο για την εξεύρεση ίδιων πόρων σ' ένα συγκεκριμένο τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, όπως το ονομάζουν. Ακόμη, με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση θέλει να καλύψει τη μεγάλη τρύπα που θα παρουσιάσει ο κρατικός προϋπολογισμός, μετά την υποτίμηση της δραχμής, που μπορεί να ξεπεράσει τα 600 δισ. για το 1998.

- Τι συνεπάγεται αυτή η απόφαση για τον ίδιο το θεσμό; Πώς σχολιάζετε το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους νομάρχες;

- Ασφαλώς η απόφαση αυτή υποβαθμίζει παραπέρα το θεσμό. Οι αρχικοί, άλλωστε, νόμοι 2218 και 2240 του '94 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προδίκαζαν την πορεία που ήθελε να χαράξει η κυβέρνηση, με εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις 9 Απρίλη, σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας για τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, ΣΑΝΑ 1 και 2, ο νομάρχης, παρότι γνώριζε για τις περικοπές, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά. Στην ίδια συνεδρίαση, με πρωτοβουλία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", το νομαρχιακό συμβούλιο κατήγγειλε με ψήφισμά του το ασφυκτικό πλαίσιο, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο θεσμός. Τονίσαμε πως στο διάστημα 1994 - '96 οι ανάγκες των δήμων και κοινοτήτων της Νομαρχίας Αθήνας σε έργα αγγίζουν το ποσόν των 150 δισ., από τα οποία δόθηκαν μόνο 38,5 δισ. για τη ΣΑΝΑ 2 και 300 εκατομμύρια για τη ΣΑΝΑ 1. Οι περικοπές που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν δραματικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην κοινωνική πρόνοια, στην εκπαίδευση και στη λειτουργία αυτή καθαυτή των νομαρχιακών υπηρεσιών. Σαν "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" θα φέρουμε σύντομα το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο.- Ποια είναι η απάντηση που πρέπει να δώσει ο κόσμος στο δρόμο που μεθοδεύεται για το θεσμό;

- Ο κόσμος πρέπει κατ' αρχήν να καταλάβει το ρόλο που σχεδιάζουν για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Να καταλάβει πως θέλουν το θεσμό να εξυπηρετεί πολιτικά την εκάστοτε κυβέρνηση και στρατηγικά τις εντολές της ΕΕ. Πως θέλουν να απαλλάξουν το κράτος από κάθε ευθύνη και επιχορήγηση προς το θεσμό, υποχρεώνοντάς τον μ' αυτόν τον τρόπο να επιβάλλει φόρους, τέλη για να λειτουργήσει. Ως "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" θα κάνουμε κινητοποιήσεις, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα και να παλεύουμε μαζί με το λαό, με κύριο σύνθημα "να δώσουμε μια τρανή απάντηση στην αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση". Καλούμε τον κόσμο να αναδείξει δημοτικές και νομαρχιακές διοικήσεις, που θα αντιπαλέψουν, θα ανατρέψουν όλο αυτό το αντιδημοκρατικό για το θεσμό πλαίσιο. Θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός μετώπου, που δε θα επιτρέψει να εφαρμοστεί το σχέδιο καταστροφής των όποιων κεκτημένων κέρδισε ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οφείλει να κερδίσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Χ. Δ.


ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

Ωρα την ώρα, μέρα τη μέρα, θεριεύει σε όλη τη χώρα αγωνιστικός άνεμος, καθώς η εργατική τάξη απαντά καταφατικά στο αγωνιστικό προσκλητήριο για ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια ανελέητη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις της από την κυβέρνηση. Στόχος αυτής της επίθεσης είναι το "γύρισμα της σελίδας" από τις όποιες κατακτήσεις κατόρθωσε μέχρι σήμερα να κερδίσει με κόπο και θυσίες η εργατική τάξη της χώρας. Κάτω από τις σαφέστατες οδηγίες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, ξεδιπλώνεται σε όλη των Ευρώπη και στην Ελλάδα μια στρατηγικής σημασίας, για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, επίθεση. Το αντεργατικό όραμα έχει τεθεί αρκετά νωρίτερα μέσω της περιβόητης "Λευκής Βίβλου". Σήμερα επιχειρείται η υλοποίηση όλων των κατευθύνσεων, εμπλουτισμένων με τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής του Αμστερνταμ και του Λουξεμβούργου τελευταία, που ολοκλήρωσαν και τελειοποίησαν την αντεργατική πλατφόρμα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα κοινωνικής προόδου, που έχει επιτευχθεί από τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση βαδίζει πλέον με γρήγορο ρυθμό στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του οχτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, ολοκληρώνοντας, παράλληλα, την προσπάθεια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της λεηλασίας των ΔΕΚΟ από τους ιδιώτες, ενάντια σε κάθε έννοια δικαίου και κόντρα στα συμφέροντα του λαού, τα οποία πρέπει να υπηρετεί η λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

****

Πολλά "όπλα" της αξιοποίησε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την αντεργατική πολιτική της, να υποτάξει το εργατικό κίνημα, να χρήσει συνένοχα τα θύματά της και να διαστρεβλώσει κάθε αίτημα που γέννησαν οι αυξημένες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Δε δίστασε - όπως ποτέ δεν έχει διστάσει - να πει ψέματα για τα σχέδιά της και τις προθέσεις της. Απέκρυψε με κάθε μέσο, είτε με τα "φιλικά" της Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είτε με κενές εξαγγελίες, τις συνέπειες των αποφάσεών της μέχρι αυτή τη στιγμή. Αποπροσανατόλισε και υπονόμευσε, με την πρόθυμη βοήθεια των κυβερνητικών συνδικαλιστών, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, εκμεταλλευόμενη, ταυτόχρονα, στο έπακρο κάθε "εκσυγχρονιστικό" ιδεολογικό όπλο που της πρόσφεραν, επιβάλλοντας απόλυτα τη βούλησή της σε όσους επηρεάζει στις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Προχώρησε έτσι, στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, που αρχικά τον χρησιμοποίησε για να χτυπήσει τον τομέα των εργασιακών σχέσεων και αυτή τη στιγμή τον αξιοποιεί για να θέσει τις βάσεις διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης.

***

Μπροστά σ' αυτήν την ανελέητη επίθεση για την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα, οι εργαζόμενοι μαζεύουν τις δυνάμεις τους για να απαντήσουν με την ίδια αποφασιστικότητα και ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα στην επερχόμενη σύγκρουση. Πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας έκαναν το πρώτο βήμα, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς με συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Μια συγκέντρωση, που φιλοδοξεί να είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, ανοιχτή σε κάθε εργαζόμενο και κάθε συνδικάτο της Αθήνας, για να ακουστεί η φωνή της εργατιάς ακόμη πιο δυνατά από όσο έχει ακουστεί μέχρι σήμερα. Να στείλει το κατάλληλο μήνυμα σε κάθε υποψήφιο ανατροπέα των εργατικών δικαιωμάτων και σε κάθε συνεργάτη του, έξω και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται οι συγκεντρώσεις, χαράζονται προγράμματα δράσης, αποφασίζονται τα διεκδικητικά πλαίσια και ενημερώνονται οι εργαζόμενοι από άλλους συναδέλφους τους για το πώς και πού πρέπει σήμερα να χτυπήσει η εργατιά. Η μεγάλη αυτή κινητοποίηση έχει σκοπό τη συστράτευση όλων όσοι πλήττονται από αυτήν την πολιτική. Τα νομοσχέδια που θα προωθήσει αμέσως μετά την Πρωτομαγιά η κυβέρνηση δεν αφήνουν πλέον περιθώρια. Από το μέγεθος της επίθεσης και τη σημασία της μάχης που θα δοθεί, πηγάζει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη συντονισμού του αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και άλλων λαϊκών στρωμάτων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, της μεγάλης βάσης των επαγγελματοβιοτεχνών. Η υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, του οχτάωρου, της πλήρους απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ για την παραμονή τους 100% στο δημόσιο, καθώς και η απαίτηση για αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, είναι ένα τρίπτυχο που μπορεί και συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις σε έναν καθοριστικό σκοπό. Αυτόν της απόκρουσης της αντεργατικής λαίλαπας.

****

Σ' αυτήν τη μάχη θα κριθούν πολλά. Πρώτα απ' όλα, κρίνονται θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης. Κρίνονται, ταυτόχρονα, οι λογικές που συγκρούονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτή της υποταγής και του συμβιβασμού που εκπορεύεται από συγκεκριμένες ηγεσίες και στελέχη και αυτήτης αταλάντευτης επιμονής στην ταξική πάλη και τη διεκδίκηση του δίκιου του εργάτη. Κινήσεις συντονισμού της δράσης, όπως αυτή των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας - Θράκης που συγκρότησαν, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με βάση ένα ουσιαστικό πλαίσιο διεκδίκησης και συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα συνδικάτα και σε άλλες περιοχές της χώρας, με στόχο έναν πανελλαδικό πανεργατικό αγωνιστικό συντονισμό. Συσπείρωση, συντονισμός, διεύρυνση του μετώπου πάλης, είναι τα θεμέλια του αγώνα, στον οποίο δεν υπάρχει πια η "πολυτέλεια" της συμβολικής υποστήριξης. Πρωτοβουλίες "συμπαράστασης" στα πάθη των εργαζομένων, που περιορίζονται σε υπογραφές καταγγελίας και σε "ευχές", επιβάλλεται να συνοδεύονται από πράξεις που να δικαιώνουν τις προθέσεις που δηλώνονται. Σε διαφορετική περίπτωση, αποδεικνύονται ανέξοδη επίδειξη μιας "κούφιας" ...αντιπολίτευσης. Η διοργάνωση της ταξικής Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα στην Αθήνα, ο συντονισμός που αναπτύσσεται σε Μακεδονία και Θράκη, κάθε κίνηση που προωθεί την κλιμάκωση του αγώνα, την ανάπτυξη του μετώπου πάλης και τη, χωρίς ταλαντεύσεις, αντίσταση στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και στις επιδιώξεις των βιομηχάνων, είναι ανάγκη από εδώ και στο εξής να οδηγεί σε καθημερινή βάση τα βήματα των εργαζομένων.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Τα νομοσχέδια που θα προωθήσει αμέσως μετά την Πρωτομαγιά η κυβέρνηση δεν αφήνουν πλέον περιθώρια. Από το μέγεθος της επίθεσης και τη σημασία της μάχης που θα δοθεί, πηγάζει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη συντονισμού του αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και άλλων λαϊκών στρωμάτων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, της μεγάλης βάσης των επαγγελματοβιοτεχνών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ