ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις ζωές

Μπορείς να ζήσεις όσες ζωές θέλεις, αλλά έχει μόνο μία ευκαιρία για να πεθάνεις. Την άποψη αυτή, όπως φαίνεται, έχει ο σκηνοθέτης της γαλλικής ταινίας "Τρεις ζωές κι ένας θάνατος", Ραούλ Ρουίζ. Ιστορίες και ήρωες μπλέκονται στην ταινία, αντικατοπτρίζοντας μια "αρρώστια" του αιώνα μας, τη διατάραξη της προσωπικότητας. Εγκαταλείποντας το καινούριο του σπίτι, ένας άνδρας βρίσκεται απέναντι στο παλιό του. Κάποιος πλούσιος καταλήγει να γίνει ζητιάνος. Ενα νεαρό ζευγάρι νοικιάζει κάποιο σπίτι, με τον όρο να κρατήσει τον μπάτλερ, που είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Ενας επιχειρηματίας, προσποιείται πως έχει σύζυγο και παιδιά στο εξωτερικό, για να διευθετήσει κάποια οικονομικά του θέματα, ως την ημέρα που η ανύπαρκτη οικογένειά του έρχεται να τον επισκεφθεί. Πρωταγωνιστούν ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η πρωταγωνίστρια ταινιών του Αλμοδοβάρ, Μαρίζα Παρέδες. (Κυριακή ΝΕΤ, 22.00)

Τα καλά παιδιά...

Τα "Καλά παιδιά ξανάρχονται" και αυτή την Κυριακή, για να μας γυρίσουν για μία ακόμη φορά με τρυφερότητα και νοσταλγία αρκετά χρόνια πίσω, τότε που το παλιό Αναγνωστικό, με την εικονογράφηση του Κώστα Γραμματόπουλου, συντρόφευε και μεγάλωνε γενιές και γενιές, με τους αγαπημένους ήρωες, την Νίνα, τον Ρήγα, την Αννα, τον πατέρα, τη μητέρα και τη γιαγιά. Τις σελίδες που μας γυρίζουν πίσω ξεφυλλίζουν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Αννα Βαγενά. Στο πέμπτο επεισόδιο ξαναζωντανεύει η εθνική μας εορτή, η 25η Μάρτη, όπως γιορταζόταν στα σχολεία εκείνα τα χρόνια. Η γιαγιά διηγείται στα παιδιά στιγμές της Επανάστασης του 1821. Στο σχολείο ακούγονται τραγούδια πατριωτικά, ενώ ο διευθυντής βγάζει τον καθιερωμένο λόγο. (Κυριακή ΕΤ-1, 19.00)

Αναζητώντας το "θεό"

Η Ελένη Καζαντζάκη αναπολεί στιγμές του Νίκου Καζαντζάκη, στην έκτη εκπομπή της δραματοποιημένης σειράς ντοκιμαντέρ "Νίκος Καζαντζάκης - αναζητώντας το Θεό". Η Ελένη Καζαντζάκη θυμάται τα χρόνια, όταν ο Ν. Καζαντζάκης, ώριμος πια συγγραφέας, έγραψε ορισμένα από τα θεμελιώδη έργα του, όπως την "Ασκητική" το "Συμπόσιο" και την "Οδύσσεια", αναζητώντας τον πνευματικό, ιδεολογικό του κόσμο. Προσκεκλημένοι στην εκπομπή είναι οι Ελευθερία Γιακουμάκη, Ηρακλής Λογοθέτης, Γιώργος Στεφανάκης και Γιάννης Χατζηφώτης. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Ρεμούνδου και η μουσική του Τάσου Καρακατσάνη. Στο δραματοποιημένο μέρος παίζουν οι Βασίλης Διαμαντόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Νίκος Ψαρράς, Μαρία Σπαντιδάκη κ.ά. (Δευτέρα ΕΤ-1, 20.10)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ