ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Χάλασαν τη φιέστα!

Ο λαός της Ζακύνθου διαδήλωσε δυναμικά μπροστά στο ξενοδοχείο, όπου οργανώθηκε το συνέδριο των αμερικάνικων πολυεθνικών

Ενα δεύτερο "ηχηρό χαστούκι" μετά το πάνδημο συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας, δέχτηκαν από το λαό της Ζακύνθου οι Αμερικανοί και ντόπιοι διοργανωτές του συνεδρίου "για τη διαχείριση των απορριμμάτων".

Χτες το βράδυ έξω από το ξενοδοχείο "Κάραβελ", όπου οι διοργανωτές παρέθεσαν δείπνο στους συνέδρους, πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο αντίστασης στα σχέδια των αμερικάνικων πολυεθνικών και των ντόπιων υπαλλήλων τους. Από τις 8 το απόγευμα οι συγκεντρωμένοι στάθηκαν έξω από την πύλη του ξενοδοχείου και μοίραζαν το ψήφισμα της αντιιμπεριαλιστικής αντιαμερικάνικης συγκέντρωσης καλώντας τους συνέδρους να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους την αμερικανόπνευστη φιέστα.

Με ένα τεράστιο πανό και συνθήματα όπως: "ο λαός θυμάται, εσείς τους προσκυνάτε", οι συγκεντρωμένοι καλούσαν τους συνέδρους να μην παραστούν και νομιμοποιήσουν το συνέδριο αυτό. Αρκετοί σύνεδροι μπήκαν μέσα ενθαρρημένοι από την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης την ώρα που οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου φρόντιζαν να βάλουν τους Αμερικανούς, σαν τους κλέφτες, από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου. Οι διαδηλωτές υπενθύμιζαν στους συνέδρους ότι το δείπνο στο οποίο θα παρευρεθούν ενδέχεται να γίνεται με το αίμα των λαών που μακελεύουν οι ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αυτοί που τραπεζώνετε και κάνετε τιμές είναι της Νέας Τάξης υποστηρικτές"!

Ενδεικτικό της απάτης των διοργανωτών είναι το γεγονός ότι πολλοί σύνεδροι ακούγοντας τους διαδηλωτές να φωνάζουν "θέλουμε αιρετούς αγωνιστές όχι της νέας τάξης υποστηρικτές", ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες από τους διαδηλωτές. Τότε έκπληκτοι ανακάλυψαν πως οι προσκλήσεις δεν ανέφεραν ούτε ποιοι διοργανώνουν το συνέδριο ούτε έκαναν λόγο για την πιθανή παρουσία του Νίκολας Μπερνς. Μετά απ' αυτό, πολλοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και αποχώρησαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αντιδήμαρχου Ταύρου Κώστα Ζωγράφου ο οποίος δε γνώριζε και όταν ενημερώθηκε από τους συγκεντρωμένους σχετικά με το συνέδριο κατήγγειλε τους διοργανωτές, αρνήθηκε να συμμετέχει και ενώθηκε με τους διαδηλωτές έξω από το ξενοδοχείο καλώντας και άλλους συναδέλφους του να αποχωρήσουν.

Αλλο χαρακτηριστικό στοιχείο για το φιάσκο, ήταν το παρακάτω περιστατικό: οι διοργανωτές είχαν καλέσει ορχήστρα και χορευτικό συγκρότημα για να ψυχαγωγήσουν τους Αμερικανούς επικυρίαρχους. Τελικά, όμως, πολλά από τα μέλη της ορχήστρας αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στη φιέστα τονίζοντας πως δεν μπορούν να ψυχαγωγούν τους συνέδρους, όταν, έξω, διαδήλωναν συμπατριώτες τους. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι διαδηλωτές παρέμεναν έξω από το χώρο του ξενοδοχείου ξεκαθαρίζοντας ότι και τις επόμενες δύο μέρες που προβλέπεται να διαρκέσει το συνέδριο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ανανέωσαν, έτσι, το ραντεβού τους για σήμερα στις 9 το πρωί έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, όπου προβλέπεται να αρχίσουν οι εργασίες του συνεδρίου.

Αναφερόμενος σχετικά, ο πρόεδρος του ΕΚ Ζακύνθου Διονύσης Σιγούρος, δήλωσε: Ο ζακυνθινός λαός, μετά το μαχητικό συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας, ανταποκρίθηκε ξανά στο κάλεσμά μας και συγκεντρώθηκε έξω από το ξενοδοχείο για να υπενθυμίσει σ' αυτούς που συντρώγουν με τους Αμερικανούς το ρόλο και τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο λαό μας και στους γειτονικούς λαούς. Τους καλέσαμε να αναλογιστούν πως, ίσως, αυτό το φαγητό να γίνεται με το αίμα των λαών της περιοχής. Ο λαός μας δεν έχει ανάγκη από υποταγμένους αιρετούς εκπροσώπους. Αυτοί πρέπει να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες στον αγώνα του, να συμβαδίζουν με το λαϊκό αίσθημα αντί να συμβάλουν στην άμβλυνση των αντιαμερικάνικων και αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων που σχεδιασμένα η αμερικάνικη πρεσβεία και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκουν.

Εξω από το ξενοδοχείο, μαζί με τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, παραβρίσκονταν εκτός των άλλων και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Κ. Κανάρης και Δ. Μυλωνάς,ο νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Αρβανιτάκης, επικεφαλής της ΝΑΣ, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και ανάμεσά τους και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".

  • Οι λαθροχειρίες των στελεχών του ΣΥΝ που προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη φιέστα της αμερικάνικης πρεσβείας ως περιβαλλοντικό συνέδριο που, δήθεν, έχει αρκετούς ακόμα συνδιοργανωτές, δεν έχουν όριο. Ετσι μετά τις καταγγελίες που έγιναν από τον ίδιο το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ζακύνθου, χτες αποκαλύφθηκε ότι και ο εμφανιζόμενος ως συνδιοργανωτής Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, δεν πήρε τέτοια απόφαση ποτέ! Η αποκάλυψη μάλιστα της λαθροχειρίας οδήγησε σε απόφαση να μην παραστεί τελικά εκπρόσωπος του συνδέσμου ούτε καν ως παρατηρητής στη Ζάκυνθο παρότι η αμερικάνικη πρεσβεία κάλυπτε πλήρως τα έξοδα...
Τριήμερη εκδρομή του ΚΜΕ

Τριήμερη εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία, διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) στις 8-10/5/98. Η εκδρομή περιλαμβάνει:

  • Περιήγηση στο Μάλι - Μάδι και αναφορά στη μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), το 1948 στην περιοχή.
  • Εκδήλωση προς τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΕ και τη δράση του ΔΣΕ, στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Κοζάνης.
Η Αλ. Παπαρήγα στο Λαύριο

Το Λαύριο επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη 29.4.98, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

- Στις 9.30 - 10.30 πμ περιοδεύει στην ΠΥΡΚΑΛ,όπου θα έχει συνάντηση με τη διεύθυνση της εταιρίας και το Σωματείο Εργαζομένων.

- Στις 10.30 - 11.30 πμ θα επισκεφτεί το Λύκειο Λαυρίου.

- Στις 11.30 πμ - 1.30 μμ επισκέπτεται τον ΑΗΣ ΔΕΗ Λαυρίου,όπου θα έχει συνάντηση με τη διεύθυνση, το Σωματείο Εργαζομένων και το τοπικό Εργασιακό Συμβούλιο.

- Στις 2.00 μμ επισκέπτεται το εργοστάσιο της ΕΒΟ,όπου θα έχει συνάντηση με τη διεύθυνση και το Σωματείο Εργαζομένων.

- Στις 6.00 μμ θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαυρίου.

- Στις 7.30 μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση των κατοίκων Λαυρίου στην κεντρική πλατεία.

ΚΚΕ
Ερώτηση για τους οδικούς άξονες

Ερώτηση για την πορεία κατασκευής των καθέτων οδικών αξόνων προς τη Βουλγαρία, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

"Το αργότερο ως τα τέλη του 1998, τονίζεται στην Ερώτηση, θα πρέπει, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τη γειτονική Βουλγαρία, να 'χουν κατασκευαστεί στο έδαφος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης οι οδικές αρτηρίες που, μέσω 3 νέων συνοριακών διοδίων, θα συνδέσουν και τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής (Καβάλα - Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη), με αντίστοιχες βουλγαρικές πόλεις. Επίσης να 'χει δημιουργηθεί η υποδομή που χρειάζεται για τη λειτουργία των συνοριακών διοδίων κ.ά.".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς:

"Ποιες χαράξεις, στο ελληνικό έδαφος, των συνδετικών οδικών αρτηριών προσδιορίστηκαν, ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και πόσο έχει προχωρήσει η κατασκευή τους;

Πώς προχωράει η διαμόρφωση της υποδομής των διοδίων; Εχει καθοριστεί το καθεστώς της λειτουργίας τους και ποιο είναι αυτό;

Γενικότερα ποια είναι η εκτίμηση για την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας για τη διάνοιξη τριών νέων συνοριακών διοδίων και συνδετικών οδικών αρτηριών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας;".

Εκλεισαν είκοσι τηλεοπτικοί σταθμοί

Είκοσι τηλεοπτικοί περιφερειακοί σταθμοί, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση για άδεια, έπαψαν από χτες να εκπέμπουν, μετά από το τελεσίγραφο του υπουργείου Τύπου, που ζητούσε την "άμεση διακοπή" της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, που δεν υπέβαλαν αίτηση. Ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, την περασμένη βδομάδα, με επιστολή του προς τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών, ζητούσε σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να προβούν, το αργότερο μέχρι τις 28 του Απρίλη, στις απαραίτητες ενέργειες για το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν στην περιφέρειά τους, χωρίς να έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία χορήγησης των αδειών. Η ημερομηνία έληξε χτες και ήδη εκτός τηλεοπτικού χάρτη είναι τηλεοπτικά κανάλια των νομών: Μεσσηνίας (ΣΤΑΡ), Σερρών (ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ, ΔΙΚΤΥΟ), Γιαννιτσών (ΠΕΛΛΑ), Δωδεκανήσου (ΘΑΡΙ, ΑΦΑΝΤΟΥ, ΚΑΝΑΛΙ 1 ΚΩΣ, ΚΑΝΑΛΙ 1 ΛΕΡΟΣ, ΛΕΡΟΣ), Κυκλάδων (ΗΧΩ, ΝΑΞΟΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, EIGHT ΣΥΡΟΥ), Λευκάδος (ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ), Κεφαλληνίας (KEFALLINIA, SUPER, TV ΙΘΑΚΗ, ODYSSEAS TV), Ζακύνθου (TV - Z) και Δράμας (SUPER). O κατάλογος, όμως, δεν κλείνει εδώ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια τύχη θα έχουν περίπου είκοσι ακόμη τηλεοπτικοί σταθμοί.

ΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στον Ν. Πλακωπίτη

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ,στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής, την Κυριακή 3 του Μάη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα "Κοβερνιάρειου",στη μνήμη του κομμουνιστή Νίκου Πλακωπίτη,στελέχους του Κόμματος και πρωτοπόρου συνδικαλιστή του Σωματείου Οικοδόμων Κοζάνης, που εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ