ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μπεστ σέλερ και Μισίμα

Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Ιάπωνα συγγραφέα Γιούκιο Μισίμα θα παρουσιάσει η ΕΤ - 1 στις 23.30 με τίτλο "Μισίμα" σε σκηνοθεσία Πολ Σρέιντερ. Η ταινία επιχειρεί με δραματοποιημένα επεισόδια από έργα του συγγραφέα, να εικονογραφήσει το σημαντικό καλλιτεχνικό πρόσωπο, αλλά και να ζωγραφίσει το αμφιλεγόμενο πολιτικό πορτρέτο του. Χωρισμένη σε τέσσερα κεφάλαια, στην Ομορφιά,στην Τέχνη,στη Δράση και στην Αρμονία, η δημιουργία του Πολ Σρέιντερ προσπαθεί να συνδυάσει το ρεαλισμό με την ποίηση και να αναπλάσει πιστά το χώρο και την εποχή. Θυμίζουμε ότι ο Μισίμα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ και στις 25 Νοέμβρη του 1970 έκανε ένα θεαματικό χαρακίρι μπροστά στα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης που είχε ιδρύσει. Ισως αναρωτηθεί ο αναγνώστης γιατί θα πρέπει να δούμε τη ζωή και το έργο ενός λογοτέχνη του οποίου το έργο δε μας είχε ποτέ αρέσει και ποτέ δεν είχαμε συμφωνήσει με τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Η απάντηση είναι απλή: Η γνώση είναι δύναμη. Με τους Κεν Ογκάτα, Κένζι Σαουάντα, Γκο Ρίγιου. Από το MEGA στις 24.00 "Μπεστ σέλερ" του Τζον Φλιν. Μια περίεργη ταινία που αγγίζει ένα εξίσου περίεργο θέμα: τη σχέση μίσους και φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δυο εντελώς διαφορετικούς άνδρες. Ενας κυνικός δολοφόνος πλησιάζει έναν αστυνομικό, που είναι ταυτόχρονα και συγγραφέας, και του υπόσχεται ότι θα του δώσει ένα καυτό υλικό για το επόμενο βιβλίο του, ένα βιβλίο, που σίγουρα θα γίνει μπεστ σέλερ. Ο κυνικός δολοφόνος θα αποκαλύψει το όνομα και τη δράση ενός πολίτη υπεράνω πάσης υποψίας, μια δράση βρώμικη και μαφιόζικη, μια δράση εγκληματική. Δυο άνδρες, που αντιπροσωπεύουν τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος, ένας αστυνομικός και ένας δολοφόνος συνεργάζονται και αγωνίζονται μαζί μέσα σ' ένα σάπιο κοινωνικό σύστημα με όλα τα μέσα, νόμιμα και άνομα. Με τους: Τζέιμς Γουντς, Μπράιν Ντένεχι.

Προβλήματα οργάνωσης

Τα προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και τα προβλήματα ελέγχου και διαφάνειας είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΣΡ. Επανειλημμένα ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ έχουν θέσει προβλήματα λειτουργίας, τα οποία κυρίως έχουν σχέση με την πρόσληψη προσωπικού. Το ΕΣΡ θεωρεί ότι τα χέρια του είναι δεμένα και δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του, εάν δεν προσληφθεί ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Αλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ένα από τα πιο βασικά τμήματα του ΕΣΡ, το Τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας. Η καθυστέρηση της στελέχωσης του ΕΣΡ με επιστημονικό ειδικό προσωπικό καθυστερεί, όπως έχουν επισημάνει ο πρόεδρος και τα μέλη του, και την εξέταση των φακέλων με τις αιτήσεις για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιοχής Αττικής.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθεί και η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του ελέγχου του διαφημιστικού χρόνου, καθώς και αίτηση του ΣΕΔΕΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς) για κοινωνικό μήνυμα.

Θεατρικά, παιδικά ταξίδια

Από το "νέο παιδικό πρόγραμμα" της ΕΤ-1 θα παρουσιαστούν οι "Θεατρικές φαντασίες" στις 16.00 και θα προβληθεί το Α μέρος από "Τα ταξίδια του τυχερού Πέτρου",που είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Αύγουστου Στρίμπεργκ. Ο Πέτρος, ο παιδικός ήρωας του Στρίμπεργκ, επιθυμεί να βγει στο φως, να γνωρίσει το ζεστό χαμόγελο των παιδιών, αλλά και το κλάμα, την πίκρα, τη χαρά και τη δυστυχία. Δηλαδή, θέλει να γνωρίσει την πραγματική ζωή. Ετσι, το δεκαπεντάχρονο άπειρο αγόρι ξεκινά το "ταξίδι" του με αποσκευές άδειες από εμπειρίες και από γνώσεις και οδηγείται - όπως είναι φυσικό - σε λάθος δρόμους και σε κακοτράχαλα μονοπάτια. Η πιστή φίλη του, η Λίζα, θα του πει: "Η ζωή δεν είναι κανένα παιχνίδι για να το κερδίσεις, η ζωή είναι απλά ζωή για να τη ζήσεις".Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Ζωγόπουλου. Παίζουν οι: Εφη Κοσμά, Τζένη Φωτίου, Βασίλης Κεχαγιάς και άλλοι.

Σκηνή από την ταινία του Πολ Σρέιντερ "Μισίμα". (ΕΤ-1 23.30)
Ματιές στον κόσμο

Με δύο θέματα ασχολείται σήμερα η εκπομπή της τηλεόρασης του 902 "Ματιές στον κόσμο",που θα μεταδοθεί στις 8 το βράδυ. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει συζήτηση για τις επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα. Φιλοξενούμενος είναι ο Αντώνης Δαμίγος,πρόεδρος της Αδέσμευτης Κίνησης για την Ειρήνη. Στο δεύτερο ημίωρο η συζήτηση επικεντρώνεται στις εξελίξεις στην Κούβα, καθώς και στην μπριγάδα των οικοδόμων. Καλεσμένοι είναι η Δέσποινα Μάρκου,μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΑ και ο Γιώργος Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Αννα Μπαλλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ