ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνει πως δεν άκουσε

Τέσσερις επεξηγηματικές παραγράφους αφιερώνει η "Αυτόνομη Παρέμβαση" σε ανακοίνωσή της, προκειμένου να δικαιολογήσει το κάλεσμα που, τελικά, απευθύνει στους εργαζόμενους για τη συγκέντρωση που διοργανώνουν για την Πρωτομαγιά ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης δεν είχαν αποσαφηνίσει αν θα συμμετέχουν ή όχι στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Απ' ό,τι φαίνεται, δεν άκουσαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο που τους είχε προτείνει - με αφορμή αυτό το δισταγμό τους - να κάνουν συγκέντρωση στα... Προπύλαια.

Γιατί χαίρεται ο Πάγκαλος;

Ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος θα πρέπει να αισθάνεται ο υπουργός Εξωτερικών. Η υπουργός Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ, η οποία επισκέπτεται την περιοχή στα τέλη του Μάη, πρόκειται να μεταφέρει ως σχέδιο των ΗΠΑ για το Κυπριακό την... πρόταση που της είχε καταθέσει ο Θ. Πάγκαλος κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον! Βέβαια, ο Θ. Πάγκαλος είχε δηλώσει τότε, ότι την πρότασή του την είχε υποβάλει προς έγκριση γιατί μόνο οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να την επιβάλουν! Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται οι Αμερικανοί να διαθέτουν ιδιαίτερη δύναμη όταν διαθέτουν τέτοιους υποτακτικούς.

Σοσιαλδημοκρατία... και ρήξη

"Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η οικονομική και νομισματική σύγκλιση, με τον τρόπο που επιβάλλεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και Αμστερνταμ, όχι μόνο δε συνεπάγεται την κοινωνική συνοχή και δε συμπορεύεται με αυτή, αλλά αντίθετα αφήνει πίσω της θύματα". Βέβαια, σε αυτή τη φράση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα, από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ την περασμένη Κυριακή, δεν κρύβεται καμία "ανακάλυψη της Αμερικής".

Ομως, έχει αξία να δει κανείς την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί. Αναφέρει: "Το μεγάλο τραπεζικό και χρηματιστηριακό κατεστημένο χρησιμοποιεί τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΟΝΕ ως Δούρειο Ιππο, όχι μόνο για την άλωση των εθνικών οικονομιών, αλλά και για την ανατροπή της ευρωπαϊκής κουλτούρας, όπως έχει διαμορφωθεί τους δύο τελευταίους αιώνες και είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων". Δηλαδή, η παλιά σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και η κουλτούρα της ταξικής συνεργασίας πρέπει και πάλι να πάρει "τα πάνω της" από τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή διαχείρισης του συστήματος. Ομως, από "αναμασημένη τροφή" και λύσεις, που δεν μπορούν να σταθούν, άλλωστε, στη συγκεκριμένη φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού, δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να προσμένουν κάτι το θετικό. Ο δρόμος της ρήξης με την ΕΕ, την κυβέρνηση και το κεφάλαιο είναι μονόδρομος.

"Κολιγιά" και στην Καρδίτσα

Τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Καρδίτσα κινούνται για τη δημιουργία κοινού συνδυασμού για το δήμο της πόλης. Ως επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας φέρονται ο Γ. Κωνσταντάκος, πρώην υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ο Ν. Ευθυμιάδης. Διαδίδεται μάλιστα ότι αυτός ο συνδυασμός θα έχει την υποστήριξη κυβερνητικού βουλευτή, που αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του Θ. Κανταρτζή, "εκλεκτού" του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Βεβαίως δεν προκαλεί εντύπωση η "κολιγιά" στελεχών του δικομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς η πολιτική των κομμάτων τους για την ΤΑ δε διαφέρει και πολύ κι από προσωπικές φιλοδοξίες για αξιώματα, άλλο τίποτα.

Σχέδια - φωτιά

Τ' όνειρό του

κι η μανία

η "μεγάλη

Αλβανία"

κι είναι

έτοιμος να πράξει

ό,τι θέλει

η "Νέα Τάξη".

Νάτος, πήρε

το φιτίλι,

που του έδωσαν

οι "φίλοι",

νάτος, πήρε

τη βενζίνη,

...αυτοκράτωρ

για να γίνει.

Και ...σ' ανώτερα,

κυρ Νάνο,

μα μια πρόβλεψη

θα κάνω:

Με το πλάνο

όνειρό σου

και τις "λέρες"

στο πλευρό σου,

θα χτυπήσεις

το ...ξερό σου!

Ο οίστρος

Τους αρέσει να τον λούζονται

Η περίπτωση Γιαννόπουλου είναι γνωστή στο δημόσιο βίο της χώρας. Η πρακτική του ατόμου είναι σαφής: Οποιος δεν τον ακολουθεί στις υποκλίσεις που ο ίδιος αρέσκεται να κάνει απέναντι στην εκάστοτε ηγεσία του κόμματός του, είναι καταδικασμένος να δεχτεί είτε τόνους λάσπης, είτε υπαινιγμούς για το ποιόν του, είτε ειρωνεία από τον Ευάγγελο. Πρόκειται για πρακτική, που χρόνια τώρα τονίζαμε προς τους "συντρόφους" του υπουργού, ότι θα έρθει η ώρα που θα την υποστούν και οι ίδιοι.

Σε προχτεσινή του συνέντευξη στα "ΝΕΑ" ο κύριος Γιαννόπουλος φρόντισε να μας επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά. Μιλώντας για τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" του κόμματός του, άνοιξε το στόμα του και... Ιδού μερικά "μαργαριτάρια": Ο Μπέης αν κατέβει στις εκλογές θα πάει "άκλαυτος" και θα έχει το "τέλος" του Τσιριμώκου... Ο Μ. Δασκαλάκης, την περίοδο της χούντας "τι πρόσφερε στην πατρίδα και τη δημοκρατία;"... Τα τρία τέταρτα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ "δεν έχουν πάρει μέρος στους σκληρούς αγώνες κατά του αστυνομικού κράτους"... Για τον Γ. Χαραλαμπόπουλο που θέλει να ηγηθεί ρεύματος εντός του ΠΑΣΟΚ "σιγά να μην αρπάξει καμιά πούντα"...

Αυτά είναι μερικά από τα "συντροφικά" λόγια του υπουργού. Και ένα είναι σίγουρο. Θα τον "λουστείτε" μέχρι τέλους κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Δικό σας δημιούργημα είναι.

"Καραμανλο-λαγνεία" ΣΥΝεταίρων

Αντιδράσεις ακόμα και σε ηγετικά στελέχη - πέραν των οπαδών τους - προκαλεί η "Καραμανλο-λαγνεία", που εκδηλώνει τελευταία με αφορμή το θάνατο του Κ. Καραμανλή η ηγεσία του ΣΥΝ με προεξάρχοντες τους Λ. Κύρκο και Ν. Κωνσταντόπουλο και την... ΑΥΓΗ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ίδια μέρα, την Κυριακή, που ο Ν. Κωνσταντόπουλος από τον "Ελεύθερο Τύπο" μιλούσε για τη "συμβολή του Κ. Καραμανλή στην εθνική συμφιλίωση" κλπ., από την ΑΥΓΗ με άρθρο της η Α. Φιλίνη, "αρνούμενη να δεχτεί το κλίμα εξιδανίκευσης...", υπενθυμίζει, εκτός των άλλων, την πρώτη 8ετία (ξεπούλημα του Κυπριακού, τρομοκρατία και διώξεις κομμουνιστών και άλλων δημοκρατών με τους διαβόητους 509 (και 378), τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τη δολοφονία Γρ. Λαμπράκη και την προετοιμασία της χούντας) και στέκεται ιδιαίτερα στη δεύτερη 7ετία, της μεταπολίτευσης, για να θυμίσει πως ο Κ. Καραμανλής "προσπάθησε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης μέσα από ένα δρόμο ταυτισμένο, κύρια, με την Ευρώπη (ένταξη στην ΕΟΚ...), ενώ στηρίχτηκε στον εκβιαστικό φόβο που καλλιέργησε μήπως επανέλθει η δικτατορία και η ανοιχτή τρομοκρατία". Αυτά αναφέρει η Α. Φιλίνη σε αντίθεση και με την ομοϊδεάτισσά της στην κεντροαριστερή σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ συνυποψήφια στο Δήμο της Αθήνας Μ. Δαμανάκη, που παρουσιάζεται εκστασιασμένη από την πολιτική προσωπικότητα του Κ. Καραμανλή. Πάλι τα μπέρδεψαν οι ΣΥΝεταίροι...

"Κοινωνικός διάλογος" δεν υφίσταται..!

Ιδιαίτερο άγχος κατατρέχει την ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και ειδικότερα τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο για το ζήτημα του "κοινωνικού διαλόγου". Στην τελευταία ολομέλεια επανέλαβε τη θέση του για στήριξη με"νύχια και με δόντια" της διαδικασίας εξαπάτησης των εργαζομένων και επιχειρώντας να κάνει την "αυτοκριτική" της παράταξής του - όπως ο ίδιος είπε - δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ... κατάγγειλε την κυβέρνηση επειδή αποδείχτηκε αφερέγγυα! Ομως, δεν ήταν αυτό το σημείο που αποκάλυψε το άγχος του, αλλά η προσπάθεια να απαντήσει στην απαίτηση - θέση της ΕΣΑΚ για αποχώρηση των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων από κάθε είδους περιεχομένου "κοινωνικό διάλογο". Είπε λοιπόν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ότι δεν καταλαβαίνει το αίτημα για αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο", επειδή "δεν υφίσταται σε εξέλιξη κανένας κοινωνικός διάλογος"! Οταν του αντέτειναν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο"κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι ήταν απλώς μια... επιτροπή που τώρα έβγαλε και το πόρισμά της για να αρχίσει ένας... διάλογος.

Για να ξεμπλεχτεί κάπως το "κουβάρι" που προσπάθησε να... τυλίξει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και να σταματήσουν πλέον τα "παιχνίδια" με τις λέξεις, αρκεί η παράθεση της αρχής της ομιλίας του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, την Τετάρτη 18 Ιούνη 1997: "Κυρίες και κύριοι, είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να σας καλωσορίσω στην έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας, για την ανταπόκριση στο κάλεσμα της κυβέρνησης"...

Χιλιοπαιγμένο έργο

Επειδή έχει χυθεί πολύ μελάνι - και θα χυθεί ακόμα περισσότερο - από τους κονδυλοφόρους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής γύρω από τις λέξεις - κλειδιά της"παγκοσμιοποιημένης οικονομίας" "ανταγωνιστικότητα" και "παραγωγικότητα", αξίζει να προσεχτεί το συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης, όπως αναφέρεται στην "Εξουσία". Σε σχέση με την παραγωγικότητα στη χώρα μας την εξαετία 1990- 1995, έχουμε και λέμε:

Το πραγματικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 16%. Ολόκληρο, σχεδόν, προέρχεται από μείωση των πραγματικών μισθών.

Εχουν λοιπόν κάθε δίκιο οι εργαζόμενοι που κουμπώνονται όταν ακούνε τα περί παραγωγικότητας. Ακριβώς γιατί ξέρουν ότι γι' αυτούς κτυπάει η καμπάνα, αλλά και γιατί αυτό τοέργο το έχουν ξαναδεί.

"Ολα για το ΝΑΤΟ... "

Να επιτραπεί η λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, ως πολιτικού αεροδρομίου, ζήτησε το ΝΑΤΟ, προκειμένου να διακινούνται οι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματικοί για τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται τώρα και θα πολλαπλασιαστούν μετά την εγκατάσταση των στρατηγείων και φαίνεται η κυβέρνηση ν' αποδέχεται το "αίτημα". Ομως επί χρόνια, όταν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας ζητούσαν να λειτουργήσει πολιτικό αεροδρόμιο στην περιοχή για να καλύπτονται οι δικές τους ανάγκες, οι κυβερνήσεις αρνούνταν. Τι, την ίδια αξία έχει ένα αίτημα του λαού με μια απαίτηση των "μεγάλων συμμάχων"; Πάντως, καλό θα είναι αν λειτουργήσει για τις ανάγκες των ΝΑΤΟϊκών το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας, να ληφθεί, τουλάχιστον, μέριμνα για να μην εμποδίζεται η δράση των μαχητικών αεροσκαφών που απογειώνονται από την 110 Πτέρυγα Μάχης με προορισμό το Αιγαίο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ