ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ, συγγενείς των θυμάτων, με τη συμπαράσταση του Δήμου Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ,τελούν την Κυριακή 3-5-98 στις 11 πμ επιμνημόσυνη δέηση για τους 10 πατριώτες - αγωνιστές που κρέμασαν στις 3 του Μάη 1944 οι Γερμανοί κατακτητές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 3-5-98 στις 11 πμ,για να τιμηθεί η επέτειος της ιστορικής Μάχης ΓΛΟΓΟΒΑΣ (Δρακοβούνι Γορτυνίας) κατά των Γερμανών κατακτητών. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8222.952, 8234.296, 3844.853.
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος ΔΙΣΤΟΜΟΥ και συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν την Κυριακή 3-5-98 στις 11 πμ εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές κατά την περίοδο της Κατοχής. Η εκδήλωση θα γίνει στη θέση "Βίρβα" Διστόμου, τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών. Πούλμαν θ' αναχωρήσουν από το Α Γυμνάσιο της Λιβαδειάς στις 10.30 πμ (δωρεάν), για το χώρο της εκδήλωσης.
  • Το Παράρτημα ΑΓΡΙΝΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το δήμο,την Κυριακή 3-5-98 το πρωί, τελούν μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος για τους 120 εκτελεσμένους, από τους Γερμανούς, πατριώτες αγωνιστές. Η εκκίνηση από τα γραφεία θα γίνει στις 9 πμ.
Αποκαλυπτήρια
  • Ο δήμαρχος ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ και ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ γνωστοποιούν ότι την Κυριακή 3-5-98 στις 11 πμ θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944. Θα επακολουθήσει δεξίωση.
9Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Κυριάρχησαν οι εκλογικές διαδικασίες

Με την εκλογή 27μελούς νέου Διοικητικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ στη Λεπτοκαρυά Πιερίας οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών. Κυρίαρχο στοιχείο ήταν οι εκλογικές διαδικασίες και οι "ζυμώσεις" σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις θέσεις των μελών του ΔΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Δ. Γόγολος, κάλεσε τον απερχόμενο πρόεδρο Δ. Κυριαζίδη να μην θέσει υποψηφιότητα για το ΔΣ, επειδή, όπως είπε, με την τακτική που εφάρμοσε, ειδικά στο θέμα του μισθολογίου των αστυνομικών, έχει διχάσει τα σωματεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η πορεία του συνδικαλισμού. Τον κατηγόρησε ότι έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί πιο δυναμικοί αγώνες και δεσμεύτηκε εφόσον υιοθετούσε την πρότασή του να μην θέσει υποψηφιότητα ούτε ο ίδιος. Η κριτική όμως αυτή θεωρήθηκε υποκριτική και ο Δ. Κυριαζίδης υπεραμύνθηκε των αγώνων που έχει δώσει τα τελευταία δέκα χρόνια για την εδραίωση του συνδικαλισμού και τη διεκδίκηση των αιτημάτων του αστυνομικού προσωπικού.

Αναφερόμενος στη δεκάχρονη πορεία του συνδικαλισμού, μια πορεία που σημαδεύτηκε από διώξεις και στερήσεις, πρότεινε να διοργανωθεί μια ιδιαίτερη εκδήλωση ώστε να γίνει αποτίμηση της όλης πορείας, να ενημερωθεί το αστυνομικό προσωπικό και πολύ περισσότερο να ευαισθητοποιηθεί για τα συνδικαλιστικά πράγματα. Για την πορεία της ΠΟΑΣΥ είπε ότι "διατύπωσε τις απόψεις της με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες αστυνομικούς που εκπροσωπεί, με κύριο στόχο τον επαναπροσδιορισμό της αποστολής της ΕΛ. ΑΣ., τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και του έργου του αστυνομικού, τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΛ. ΑΣ., την επίλυση των προβλημάτων των αστυνομικών. Η δυναμική της Ομοσπονδίας, όπως φαίνεται, ενόχλησε την κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύεται από την προσπάθεια χαλιναγώγησης και εκφοβισμού των μελών και με την καταφυγή σε "πειθαρχικές διώξεις" για συνδικαλιστική δράση και μάλιστα σε βάρος του προέδρου της. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο και για το λόγο αυτό επιβάλλεται μια πιο σθεναρή παρέμβαση έτσι ώστε οποιαδήποτε σκέψη για συνδικαλιστικές διώξεις να αποτραπεί, αλλά ιδιαίτερα να αποτραπεί η προσπάθεια απονεύρωσης του συνδικαλιστικού μας κινήματος, με κύριο στόχο την απονεύρωση της Ομοσπονδίας".

Θάνατος αγωνιστή

Ο σ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΟΥΛΙΟΣ γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και εντάχθηκε στις γραμμές του εφεδρικού ΕΛΑΣ Αθήνας. Το 1945 εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Πιάστηκε από τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1944, βασανίστηκε και την παραμονή της Πρωτομαγιάς του '44 οδηγήθηκε στις φυλακές Χατζηκώστα, στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων στο Δομοκό. Τον Αύγουστο μεταφέρθηκε άρρωστος στο Λαϊκό Νοσοκομείο απ' όπου δραπέτευσε.

Συνέχισε να αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του εφεδρικού ΕΛΑΣ Αθήνας μέχρι το τέλος της Κατοχής. Πήρε μέρος στις μάχες των Δεκεμβριανών. Συνέχισε να αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ μέχρι τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Το 1979 επανεντάσσεται στο ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του οποίου πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Ο σ. Μιχάλης έφυγε από κοντά μας χτες Τετάρτη 29 Απρίλη και η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη 30 Απρίλη στις 4 μ.μ. από το νεκροταφείο Καισαριανής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ