ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Οχι στο ξεπούλημα της "Δωδώνης"

Ζητά τη μεταβίβαση των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής της Ηπείρου

Τις εξυφαινόμενες μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη" καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Ιωαννίνων και σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της για μεταβίβαση των μετοχών στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής.

Στην ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Ιωαννίνων τονίζεται: "Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ. Αυτό το ζήτημα αρκετά έχει ταλανίσει τους κτηνοτρόφους παραγωγούς της περιοχής μας και γενικά όλο τον Ηπειρωτικό λαό. Η "Δωδώνη", η μεγαλύτερη βιομηχανία της περιοχή μας, κατάφερε σε μια πορεία τριάντα ετών, να κατοχυρώσει τα ποιοτικά προϊόντα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τίποτα δεν έγινε από μόνο του, τίποτε δεν έγινε τυχαία. Με την αμέριστη στήριξη των συνεταιρισμών, με τη συμπαράσταση των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων, με το ζήλο των εργαζομένων, διέγραψε μια επιτυχή πορεία που έχει σίγουρα μεγάλο μέλλον".

"Πάγια θέση των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων αλλά και καταστατική δέσμευση της ΑΤΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - αποτελούσε η μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ στους φυσικούς της φορείς, τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου. Με αυτό το αίτημα από το 1976 αναπτύχθηκε ένας πολύμορφος αγώνας του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος που βρήκε συμπαραστάτη όλη την κοινωνία της Ηπείρου. Αυτός ο αγώνας κατάφερε να αποτρέψει την πώληση της "Δωδώνης" σε ιδιώτες και δρομολόγησε τις διαδικασίες για τη δικαίωση των κτηνοτρόφων και το πέρασμά της στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Από το καλοκαίρι του 1996 και ύστερα έγιναν σοβαρά βήματα για την κατάκτηση του στόχου αυτού".

"Ξαφνικά - τονίζεται στην ανακοίνωση - οι δηλώσεις του νέου διοικητή της ΑΤΕ που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, επανέφεραν τα ύποπτα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας. Το Εργατικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων θεωρεί ότι γίνεται μια μεθόδευση για αλλαγή του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της "Δωδώνης", με το ξεπούλημά της σε ιδιωτικές εταιρίες. Καταγγέλλει στο Γιαννιώτικο λαό την πολιτική αυτή, καλώντας την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της για τη μεταβίβαση των μετοχών στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων".

"Παράλληλα - καταλήγει η ανακοίνωση - το Εργατικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων είναι αντίθετο στην απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΙΖ, ζητώντας από την ΑΤΕ, η βιομηχανία να μεταβιβαστεί στους φυσικούς φορείς και στους χρήστες της, διασφαλίζοντας έτσι τις θέσεις εργασίας και διατηρώντας τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει στην τοπική οικονομία".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Ανεργία γεωπόνων και ξεκλήρισμα αγροτών

Ο γεωργικός τομέας υποβαθμίζεται και οι βασικές καλλιέργειες υπονομεύονται, τονίζεται στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και ο γεωπονικός κλάδος, καθώς και η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Γεωργίας, ήταν τα βασικά θέματα στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα.

Στη συνέλευση καταγγέλθηκε η πολιτική του υπουργείου Γεωργίας που καταδικάζει στην ανεργία χιλιάδες γεωπόνους και οδηγεί στο ξεκλήρισμα δεκάδες χιλιάδες αγρότες. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, παρ' όλο που πολλοί γεωπόνοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας εδώ και 15 χρόνια, ο υπουργός Γεωργίας όχι μόνο δεν κάνει τίποτα ώστε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά έχει πάρει αποφάσεις που αφήνουν επιστημονικά ανυπεράσπιστα τα βασικότερα αγροτικά προϊόντα (καπνό, βαμβάκι, λάδι και γάλα), αφού καταργεί τους αντίστοιχους Οργανισμούς.

Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης αναφέρεται ότι "ο υπουργός Γεωργίας παραπλανεί ακόμα και τη Βουλή όταν στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που καταργεί τους Οργανισμούς, αναφέρει ότι το έργο της επιστημονικής στήριξης των τεσσάρων προϊόντων θα αναλάβουν τα ινστιτούτα Βάμβακος (εδρεύει στη Σίνδο), Καπνολογικό (εδρεύει στη Δράμα), Γάλακτος (εδρεύει στα Ιωάννινα) και Ελαιολάδου (εδρεύει στα Χανιά)".

Τα παραπάνω ινστιτούτα, όμως, επισημαίνεται στο ψήφισμα της ΠΟΣΓ:

  • Δεν είναι διαρθρωμένα σ' όλη την έκταση, όπου παράγεται το προϊόν, παρά μόνο σε έναν νομό. Για παράδειγμα, βαμβάκι καλλιεργείται σε δεκάδες νομούς, η ελαιοκαλλιέργεια εκτείνεται σ' όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές, καπνός καλλιεργείται σχεδόν σ' ολόκληρη τη χώρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την παραγωγή γάλακτος.
  • Δεν είναι κέντρα εφαρμοστικά, αλλά ασχολούνται περισσότερο με την έρευνα.
  • Διαθέτουν ολιγομελές προσωπικό, ενώ το σύνολο των γεωπόνων σε καθένα απ' αυτά δεν ξεπερνά τους 10!

Στο ψήφισμά της η ΠΟΣΓ τονίζει επίσης, ότι συνεχώς υποβαθμίζεται ο γεωργικός τομέας, ενώ βασικές καλλιέργειες υπονομεύονται και οδηγούνται στην κατάργηση, με αποτέλεσμα οι αγρότες και ειδικότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι να οδηγούνται στην καταστροφή. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης, συνεχίζει το ψήφισμα, που κινείται στο πλαίσιο της ΚΑΠ, τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και της "Ατζέντας 2000", πολύ γρήγορα θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια εντελώς εξαρτημένη χώρα. Το σύνολο των γεωπόνων, υπογραμμίζεται τέλος, πρέπει να προχωρήσει σε κάθε μορφής αγώνα για να εμποδιστεί η κατεδάφιση της γεωργίας και η περιθωριοποίηση της επιστήμης απ' τον αγροτικό τομέα.

ΔΡΑΜΑ
"Ξεχειλίζουν" τα ερωτήματα για το φράγμα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου

Το θέμα των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ στο Νομό Δράμας έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, ζητώντας από την κυβέρνηση τις απαραίτητες εξηγήσεις και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ, ενώ τα έργα της ΔΕΗ σταδιακά ολοκληρώνονται, δεν έχει ανακοινωθεί υπεύθυνα τίποτα για την ακριβή ποσότητα υδάτων που αναμένεται και που - τυχόν - δεσμεύτηκαν να διαθέσουν, από τη μια η γειτονική Βουλγαρία και από την άλλη η ΔΕΗ, για την ποθούμενη αγροτική χρήση στους τρεις παρανέστιους νομούς της χώρας. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση, ούτε καν νύξη, για μελέτη - και πολύ περισσότερο για κατασκευή - του ενιαίου συστήματος αρδευτικών έργων για όλη την παρανέστια περιοχή, ενώ έχει ήδη αναγγελθεί η κατασκευή μιας μόνο χοάνης υδροληψίας παρά τη διαφωνία της ΔΕΗ...

Παρ' όλα αυτά, η μεν ελληνική νομοθεσία προβλέπει για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων την έκδοση κατανεμητικής διυπουργικής απόφασης στην περίπτωση ανταγωνιστικών χρήσεων, η δε συμφωνία της Σόφιας της 22/12/95 τη λειτουργία και ολοκλήρωση μέσα στο 1997 των επεξεργασιών των απαραίτητων στοιχείων από δύο σχετικές διακρατικές ομάδες εργασίας.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Γεωργίας:

  • Ποια είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης για την πορεία εφαρμογής της Ελληνοβουλγαρικής Συμφωνίας για τα νερά του ποταμού Νέστου.
  • Επικαιροποίησε η προβλεπόμενη διακρατική επιτροπή Υδροοικονομίας το μέγεθος της μέσης απορροής πολλών ετών του Νέστου, ποιο είναι αυτό και πώς το εκτιμά η ΔΕΗ;
  • Μετά την 28/1/97, πότε άλλοτε συνήλθαν οι ομάδες εργασίας που συστάθηκαν και ποια είναι τα πορίσματά τους;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αναθέσει και την προμελέτη έστω του διανομαρχιακού αρδευτικού συστήματος;
  • Ποιο ρόλο καλείται να παίξει η χοάνη υδροληψίας στο Τέμενος και ποια είναι η πορεία κατασκευής του έργου;
  • Με ποια Πράξη αποδόθηκαν τα νερά του Νέστου στη ΔΕΗ και ποιες άλλες έχουν εκδοθεί που αφορούν τη ρύθμιση και κατανομή της χρήσης;

Επίσης, ζητούν να κατατεθούν μέσα στις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής αντίγραφα τόσο των πορισμάτων, όσο και των σχετικών πράξεων, με την κατανομή της χρήσης των νερών.

ΑΡΤΑ
Σε απόγνωση οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Απ. Τασούλα και Μ. Μπόσκου προς τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών και ειδικά αυτοί του νομού Αρτας, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης καθώς και της ασυδοσίας των βιομηχάνων - μεταποιητών.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκο,υ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα.Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι οι πορτοκαλοπαραγωγοί του νομού Αρτας που παρέδωσαν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια σε διάφορα χυμοποιεία, βρίσκονται σε απόγνωση. Οι 36 δραχμές επιδότηση κατά κιλό που υπόσχονται η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση, στην πράξη μετατράπηκαν σε 13,3 δραχμές προκαταβολή και 6 δραχμές συμπληρωματικές, που κανένας δεν ξέρει πότε συγκεκριμένα θα δοθούν.

Τα χυμοποιεία που έδωσαν 2 και 3 δραχμές το κιλό εμπορική τιμή για τα "μέρλιν" και τα κοινά χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, θησαυρίζουν στις πλάτες των αγροτών, πουλώντας το συμπυκνωμένο χυμό 1.600 δολάρια τον τόνο με κόστος πρώτης ύλης 30 - 40 δραχμές τα 15 κιλά που απαιτούνται για την παραγωγή ενός κιλού συμπυκνωμένου χυμού. Οι 19,3 δραχμές το κιλό που θα πάρουν τελικά οι παραγωγοί των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς στα διάφορα χυμοποιεία.

Αν δεν παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών - σημειώνεται στην Ερώτηση - η καλλιέργεια των πορτοκαλιών, ειδικά στο Νομό της Αρτας που για χιλιάδες αγρότες αποτελεί μονοκαλλιέργεια, θα εγκαταλειφθεί, με τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για χιλιάδες μικρομεσαίες αγροτικές οικογένειες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ώστε να αποτρέψει την παραπάνω τραγική κατάσταση και να βελτιώσει την οικονομική θέση των παραγωγών.

Η "Δωδώνη" είναι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ