ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ - "ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ"!

Εθνικά υπερήφανοι ή εθνικά ταπεινωμένοι; Νίκη ή αποτυχία; Θα μπούμε σίγουρα ή όχι, το 2001 στην ΟΝΕ; Ιδού ορισμένα από τα "καταλυτικά" διλήμματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε η "ιδεολογικοπολιτική" αντιπαράθεση την επομένη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για την ΟΝΕ. Γύρω από αυτά τα"μείζονα" ερωτήματα ξετυλίχτηκε η σύγκρουση της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία... εντελώς συμπτωματικά τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Μάαστριχτ και της ένταξης της χώρας στην "τρίτη φάση" της ΟΝΕ.

Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για ενορχηστρωμένη εκστρατεία αποπληροφόρησης και παραπλάνησης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, η οποία γνώρισε μέρες δόξας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Δεν αποκρύβονται μόνο η αλήθεια και οι εφιαλτικές προοπτικές που διαγράφονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ακριβώς εξαιτίας των αποφάσεων που επικυρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής, αλλά επιχειρείται να εξωραϊστεί και καθαγιαστεί στα μάτια της "κοινής γνώμης" η αντιλαϊκή επέλαση, η οποία όχι μόνο τα επόμενα δύο χρόνια ή τις επόμενες "540 ημέρες" για τους πιο "αισιόδοξους", θα συνεχιστεί, με "άγριους" ρυθμούς.

Ο στόχος είναι φανερός: Να αποκοιμίσουν συνειδήσεις, να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες για "καλύτερες μέρες", να εξασφαλίσουν από το λαό την ανοχή, συναίνεση - γιατί όχι και την υποστήριξη - στις επιλογές της άρχουσας τάξης, που, όπως πάντα, πλασάρονται ως "εθνικοί στόχοι", ως στόχοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του "συνόλου της κοινωνίας".

* * *

Βασικός πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των λαϊκών μαζών υπήρξε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης. Προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα θα είναι το 12ο μέλος της ΟΝΕ την 1.1.2001, έσπευσε να υπογραμμίσει τα "οφέλη" που θα αποκομίσουν όχι οι τραπεζίτες, αλλά λαϊκές μάζες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Σημίτης φρόντισε να μην αναφέρει ούτε μία λέξη για την καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων που έχει σχεδιάσει για τους επόμενους μήνες, ακριβώς για να στηρίξει την προσπάθεια ένταξης στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, προκειμένου να μην χαλάσει το κλίμα ευφορίας και αμαυρώσει την ειδυλλιακή εικόνα που θέλει να δημιουργήσει στα λαϊκά στρώματα.

Χρειάζεται να παρατεθούν ορισμένοι από τους αστείους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, για την "εξέλιξη εθνικής σημασίας" όπως χαρακτήρισε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής; "Θα γίνει πιο φτηνό το καλάθι της νοικοκυράς και λόγω ανταγωνιστικότητας και λόγω επενδύσεων"... Θα υπάρξει "περισσότερη απασχόληση"... "θα αφιερώσουμε περισσότερους πόρους για την παιδεία, την υγεία, για την πρόνοια" και άλλα παρόμοιου επιπέδου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ασύστολα ψέματα που στοχεύουν στην εξαπάτηση του κόσμου. Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι η λιτότητα θα παραταθεί στον "αιώνα τον άπαντα" - και δε θα σταματήσει βέβαια τον Γενάρη του 2001. Επιπρόσθετη εγγύηση αποτελεί το γερμανικής έμπνευσης "σύμφωνο σταθερότητας", το οποίο απαγορεύει διά ροπάλου - μέσω επιβολής αυστηρών ποινών στους παραβάτες - οποιαδήποτε υπέρβαση του ελλείμματος πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η Μπούντεσμπανκ δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της - μέσω των προτάσεων που υπέβαλε στο προτελευταίο ΕΚΟΦΙΝ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Τ. Βάιγκελ- ότι δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ΕΥΡΩ από τυχόν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό για κάλυψη των λεγόμενων κοινωνικών δαπανών. Τα παραπάνω σημαίνουν απλά ότι σταθερά θα μειώνονται οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ότι θα κατακρεουργούνται όλο και περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες, ότι όλο και περισσότεροι θα εξωθούνται στην εξαθλίωση και στην περιθωριοποίηση. Στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης φρόντισε να αποσιωπήσει ότι η σύγκλιση και η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ δεν πρόκειται βέβαια να σημάνει και τη σύγκλιση των μισθών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι θα πληρώνονται σε ΕΥΡΩ - τι τιμή! - αλλά σε επίπεδα κατ' εξοχήν ελληνικά...

Οσο για τα περί αύξησης της απασχόλησης, μόνο σαν εμπαιγμός και πρόκληση ακούγονται. Αφού όλες οι "κεφαλές" της ΕΕ ομολογούν, ανοιχτά πλέον, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τη μείωση της ανεργίας και δηλώνουν απροκάλυπτα ότι αφήνουν στο "έλεος του Θεού" τα πάνω από 20 εκατομμύρια των ανέργων!

* * *

Από την άλλη, ΝΔ, ΣΥΝ, και ΠΟΛ. ΑΝ., επιχειρούν να απαντήσουν στην κυβερνητική θριαμβολογία, επικεντρώνοντας την κριτική τους στο ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε να είναι η Ελλάδα στην πρώτη ομάδα των χωρών που εντάσσονται στο ΕΥΡΩ, ενώ το ΔΗΚΚΙ, θέλει άλλου τύπου "εκσυγχρονισμό", με άλλους ρυθμούς, στα πλαίσια της ΕΕ, γιατί αυτοί δεν "μπορούν να απορροφηθούν από χώρες όπως η Ελλάδα". Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, επιβεβαίωση της "αποτυχίας" της κυβέρνησης! Είναι φανερό ότι η κριτική τους γίνεται από τη σκοπιά των τιμητών της γρήγορης και αποτελεσματικής πορείας της χώρας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σύμφωνα με τα όσα έχουν ορίσει οι"ηγεμόνες" της ΕΕ. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται αυτή την"κριτική", γιατί είναι αυτή που επιθυμεί να ακούσει. Επιδιώκει, δηλαδή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέζουν για πιο γρήγορους ρυθμούς και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την επίτευξη των "εθνικών στόχων".

Από την άλλη έχει σημαντικούς λόγους να πανηγυρίζει γιατί, εκτός των άλλων, σε αυτή "έλαχε ο κλήρος" να είναι η κυβέρνηση που θα βάλει τη χώρα στο ΕΥΡΩ, κάτι που βέβαια θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ποικιλότροπα στο παιχνίδι εξουσίας.

* * *

Απέναντι σε αυτό το "μέτωπο" των κομμάτων και δυνάμεων που έχουν "θεοποιήσει" το ευρωπαϊκό οικοδόμημα των πολυεθνικών, οι εργαζόμενοι έχουν την ωριμότητα αλλά και τις δυνατότητες να συμπήξουν το δικό τους Μέτωπο, το δικό τους μονόδρομο. Οχι μόνο για να μη γίνει η πορεία προς την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, πορεία για την εξόντωσή τους αλλά και για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια άλλη πολιτική προς όφελός τους στην Ελλάδα και για μια άλλη Ευρώπη. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί η ανάγκη για σκληρούς ταξικούς αγώνες, τόσο πιο εύκολα θα αποτρέψουν το εφιαλτικό μέλλον που τους ετοιμάζουν.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ο στόχος είναι φανερός: Να αποκοιμίσουν συνειδήσεις, να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες για "καλύτερες μέρες", να εξασφαλίσουν από το λαό την ανοχή, συναίνεση - γιατί όχι και την υποστήριξη - στις επιλογές της άρχουσας τάξης, που, όπως πάντα, πλασάρονται ως "εθνικοί στόχοι", ως στόχοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του "συνόλου της κοινωνίας"


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΡΟΥΧΑ, ΗΘΟΠΟΙΟΥ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Φίμωση της αγωνιστικής συνδικαλιστικής φωνής

- Η αυτόφωρη σύλληψή σας από την Αστυνομία την περασμένη βδομάδα, εξαιτίας της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση που υπέβαλε "συνάδελφός" σας, μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, δεν είναι μόνο πρωτοφανής, είναι σίγουρα και επικίνδυνη. Πιστεύετε ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν τη συνδικαλιστική ελευθερία;

- Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα, είχε να κάνει - στο χώρο του συνδικαλισμού - με διεκδικητικά θέματα. Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη για θέματα που αφορούν καθαρά σε ενδοσωματειακές διαδικασίες και, μάλιστα, με την αυτόφωρη διαδικασία, παραπέμπει σε άλλες εποχές. Είναι σίγουρα επικίνδυνες ενέργειες, γιατί ανοίγουν τους "ασκούς του Αιόλου" και για άλλα ανάλογα φαινόμενα, που θα αποσκοπούν να φιμώσουν την ελεύθερη φωνή των συνδικαλιστών. Των συνδικαλιστών που αγωνίζονται για την επίλυση προβλημάτων του κλάδου.

- Το να μετατίθεται το βάρος της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης στην ευθύνη των οργάνων της τάξης αποτελεί παραβίαση του δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων. Και εν πάση περιπτώσει, οι όποιες διαφορές δε θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά και μόνο μέσα στα όργανα και όχι σε δικαστικές ή αστυνομικές αρχές;

- Φυσικά και μόνο στους χώρους και τα όργανα του σωματείου πρέπει να λύνονται οι διαφορές, που προκύπτουν μέσα από τις θέσεις και τις αντιπαραθέσεις απόψεων που αφορούν σε ζητήματα ενός κλάδου. Οσον αφορά, πάντως, στη στάση της Αστυνομίας, αυτό που θέλω να επισημάνω θα το πω με ένα απλό ερώτημα: γιατί τέτοιος υπερβολικός ζήλος από τα όργανα της τάξης; Είναι πρωτοφανές το φαινόμενο να συλλαμβάνουν έναν άνθρωπο στα καλά καθούμενα σα να πρόκειται για έναν κοινό εγκληματία. Η πράξη τους ήταν αποτρόπαιη. Σχεδόν βίαια με συνέλαβαν μέσα στον κόσμο. Και ασφαλώς, ο κόσμος αυτός, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς είχε συμβεί, θα με θεώρησε για κάποιον επικίνδυνο εγκληματία. Αλλά και στη συνέχεια η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν απαράδεκτη. Μάταια ζητούσα να μου επιτρέψουν να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με το σπίτι μου και την οικογένειά μου. Ευτυχώς, τουλάχιστον στο Τμήμα Εξαρχείων, όπου με πήγαν μετά το Τμήμα Ζωγράφου, ήταν λιγότερο αγενείς και μου επέτρεψαν να τηλεφωνήσω στον δικηγόρο και στο σπίτι μου. Αλλά πρέπει να πω ότι και το όλο "σκηνικό" της σύλληψής μου θύμιζε άλλες εποχές. Η μεθόδευση του Δημήτρη Παπαγιάννη και η πλήρης συνεννόησή του με τα αστυνομικά όργανα δεν αρμόζει ούτε σε "συνάδελφο" ούτε σε άνθρωπο... Την ίδια στιγμή που έπαιζε θέατρο σε μένα, εκφράζοντας τη συμπάθεια και την εκτίμησή του στο πρόσωπό μου, ο Δημήτρης Παπαγιάννης έκανε νεύμα στους αστυνομικούς να με συλλάβουν.

- Πώς αντέδρασαν οι συνάδελφοί σας;

- Οσοι το πληροφορήθηκαν έμειναν άφωνοι και φυσικά καταδίκασαν αυτή τη διπλά απαράδεκτη ενέργεια. Ολοι εξέφρασαν, ποικιλοτρόπως, την αγανάκτησή τους. Και, βέβαια, όσοι το έμαθαν το ίδιο βράδυ, συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα για συμπαράσταση και διαμαρτυρία.

Σ. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ