ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο δρόμο του συντονισμού

Την Κυριακή η σύσκεψη μαζικών φορέων της Θεσσαλίας, μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Σε ενίσχυση της κοινής δράσης, καλούν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στο ΕΚ Βόλου

ΛΑΡΙΣΑ. -

Θετικά ανταποκρίνονται δευτεροβάθμιες και σημαντικές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Θεσσαλίας, στην πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας να συμμετάσχουν σε κοινή σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Ηδη αποφάσεις συμμετοχής έχουν λάβει τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, η "Ανοιξη" και του Συνδικάτου Οικοδόμων Τρικάλων,ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις άλλων οργανώσεων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Κυριακή, στις 9.30 το πρωί στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.Η πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - ύστερα από ομόφωνη απόφαση της διοίκησής του - απευθύνεται στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αγροτών, των ΕΒΕ, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, των σπουδαστών, καλώντας σε κοινούς αγώνες για την απόκρουση της σκληρής αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου και τονίζοντας πως η οργάνωση, η ανάπτυξη και ο συντονισμός της πάλης και της αντίστασης όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει σήμερα, γιατί "αύριο" θα είναι πολύ αργά.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου,όπως φάνηκε από σχετικές δηλώσεις του προέδρου του, Αντ. Τυλιγάδα.Είναι μια μόνιμη συμπεριφορά αυτής της πλειοψηφίας να αρνείται τον συντονισμό των αγώνων, στηρίζοντας έτσι την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Την τακτική αυτή κατάγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βόλο, τρεις συνδικαλιστές της ΔΑΣ και μέλη της διοίκησης του ΕΚΒ, οι Τ. Τριανταφυλλάκος, Κ. Κούδας και Κ. Παπαδόπουλος.Οι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι η πλειοψηφία της διοίκησης, ευθυγραμμιζόμενη με την κυβερνητική πολιτική και συμβιβασμένη στις κατευθύνσεις των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρνείται τον συντονισμό σε πανθεσσαλικό επίπεδο, όπως αρνήθηκε τον συντονισμό της πάλης των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και την πραγματοποίηση παμβολιώτικου συλλαλητηρίου στις 14 Μάη.

Τονίζοντας την ανάγκη παμβολιώτικου αγωνιστικού μετώπου - στο οποίο θα συμμετέχουν συνδικάτα, αγροτικοί σύλλογοι, οργανώσεις των ΕΒΕ, 15μελή μαθητικά συμβούλια, φοιτητικοί σύλλογοι - οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ κάλεσαν τους εκπροσώπους των δευτεροβάθμιων και σημαντικών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Μαγνησίας να πάρουν μέρος στη σύσκεψη την Κυριακή για συντονισμό της πάλης σε πανθεσσαλικό επίπεδο, παραμερίζοντας και θέτοντας στο περιθώριο την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ.

Να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ζήτησαν να γίνει έκτακτη ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚΒ, όπου θα παρθεί απόφαση για συμμετοχή στην πανθεσσαλική σύσκεψη, πρόταση που βρήκε την άρνηση της πλειοψηφίας του Δ Σ.

Ως πού θα φτάσει η ασυδοσία του Χαρδαλιά;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να παρέμβει δραστικά και να υποχρεώσει τον κ. Χαρδαλιά,ιδιοκτήτη της καπνοβιομηχανίας ΑΤΤΙΚ ΓΚΡΕΪΤ,να σεβαστεί τους νόμους και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να πληρώσει τα δεδουλευμένα τους και να ανακαλέσει τις παράνομες απολύσεις, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Σταύρου Παναγιώτου και Μαρίας Μπόσκου προς τον υπουργό Εργασίας.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι "η ασυδοσία του "αστέρα" της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" κ. Χαρδαλιά συνεχίζεται αμείωτη. Ενάμιση χρόνο έχει να πληρώσει τους καπνεργάτες, οι οποίοι μην έχοντας άλλη επιλογή προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και έτσι τον υποχρέωσαν να πληρώσει ένα μέρος των δεδουλευμένων και να υπογράψει συμφωνία με βάση την οποία τα υπόλοιπα θα τα καταβάλει σε τακτό χρόνο. Ταυτόχρονα, στην ίδια συμφωνία δεσμεύτηκε να μην απολύσει κανέναν από τους εργαζόμενους που έκαναν επίσχεση εργασίας".

Η Ερώτηση συνεχίζει επισημαίνοντας πως απ' ό,τι φαίνεται "ο ίδιος δεν έχει και μεγάλη εκτίμηση στην υπογραφή του, αφού αμέσως άρχισε να παραβιάζει τη συμφωνία που υπέγραψε. Απέλυσε 20 από τους εργαζόμενους που έκαναν επίσχεση, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής, ενώ αρνήθηκε να πληρώσει τα μεροκάματα της επίσχεσης και τα υπόλοιπα δεδουλευμένα που όφειλε στους εργαζόμενους".

"Στις διαμαρτυρίες όμως του Σωματείου Καπνεργατών και της Εργοστασιακής Επιτροπής - συνεχίζεται - επιτέθηκε μαινόμενος, εκσφενδόνισε διάφορα αντικείμενα στην αντιπροσωπεία και μάλιστα δάγκωσε την πρόεδρο της Εργοστασιακής Επιτροπής. Επειδή η πρόεδρος τού έκανε μήνυση για σωματική βλάβη, την απέλυσε αλλά ταυτόχρονα απέλυσε και περισσότερους από 30 εργαζόμενους που απέργησαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς την πρόεδρο της Επιτροπής".

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ιδιωτικά συμφωνητικά αντί συμβάσεων

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ

Ιδιωτικά συμφωνητικά μερικής ή ωρομίσθιας απασχόλησης αντί για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κλήθηκαν να συνάψουν με την επιχείρηση οι περισσότεροι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος" στο Κιλκίς.Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ,οι εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει συμφωνητικά για 4ωρη ημερήσια εργασία, εργάζονται περισσότερες ώρες και κάποιες από αυτές τις πληρώνονται ως υπερωριακή εργασία, με όλες τις επιπτώσεις που έχει αυτό για την ασφάλιση, στο επίδομα γάμου, στο επίδομα ανεργίας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τα "ιδιωτικά συμφωνητικά" είναι τέτοια που κάνουν δυσδιάκριτο το στοιχείο της παροχής εξαρτημένης εργασίας που απαιτεί ο νόμος για την ασφάλιση στο ΙΚΑ.

Στα σούπερ μάρκετ του "Μαρινόπουλου" ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες για τις γυναίκες, οι οποίες - όπως αναφέρει η ανακοίνωση - γίνονται εργαζόμενες - "λάστιχο", αφού καταργούνται οι ειδικότητες και ο καθορισμός καθηκόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ