ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαϊκά, μπλουζ, ροκ

Τραγούδια λαϊκά και "χειροποίητα", παραδομένα στους ήχους του κοντραμπάσου και του ακορντεόν, του βιολιού και του μπουζουκιού, του τζουρά και του μπαγλαμά. Ο Πέτρος Αμπατζής, μετά τα "Παντελώς χειροποίητα", με τους Παντελή Θαλασσινό, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Αθηνά Μόραλη και Κώστα Μακεδόνα και τις "Ελεύθερες Θάλασσες" με τον Πέτρο Γαϊτάνο, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με λαϊκά τραγούδια στη νέα λαϊκή μουσική σκηνή "Νέος Κόσμος" (Συγγρού και Φραντζή 2, απέναντι από "Φιξ"). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τα υπό έκδοση σκωπτικά τραγούδια "Πάμε παιδιά!".

  • Οι "Τσαλακωμένες μέρες", το καινούριο άλμπουμ των "Υπογείων Ρευμάτων",μια δουλιά που χαρακτηρίζεται από ένα νέο ήχο, αποτελεί το βασικό κορμό των δύο συναυλιών τους σήμερα και αύριο (11μμ) στο "Αν" (Σολωμού 13, Εξάρχεια).
  • Ο Eb Davis,μια μεγάλη προσωπικότητα της ριθμ εντ μπλουζ σκηνής εμφανίζεται από σήμερα, στο "Χαφ Νοτ" (Τριβωνιανού 17, Μετς), ενώ ο Δημήτρης Παναγόπουλος και οι "Αύρα" σήμερα (11μμ) παρουσιάζουν στο "Μπόκα"(Φειδιππίδου 22, Αμπελόκηποι) την τελευταία τους δισκογραφική δουλιά(διασκευές κλασικών μπλουζ - ροκ συνθέσεων).
  • Τις τελευταίες της εμφανίσεις σε κλειστό χώρο πραγματοποιεί η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" σήμερα και αύριο (10.30μμ), στο Αθηναϊκό Καφενείο (Ακαδημίας 50). Τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη ερμηνεύουν οι: Βασίλης Λέκκας, Σωτηρία Λεονάρδου, Αλέξια, Παναγιώτης Καραδημήτρης.
  • Τραγούδια από την τελευταία τους δουλιά "Αεραλάνδη" παρουσιάζουν οι "Αέρα Πατέρα" αύριο (11μμ), στο "Ρήγμα" (Ευριπίδου και Σαχτούρη 10). Την Κυριακή θα εμφανιστούν στο Φεστιβάλ των μαθητών του Λυκείου Ν. Χαλκηδόνας.
  • Τραγούδια από τον καινούριο της δίσκο "Γυάλινα Παλάτια", καθώς και κομμάτια από παλαιότερες δουλιές της, θα παρουσιάσει η Αναστασία Μουτσάτσου,στη μοναδική της εμφάνιση στη σκηνή "Α Καπέλα" (Γ. Θεοτόκη 8, Πλ. Πηγάδας, Πειραιάς), την Κυριακή (10μμ). Τραγουδούν επίσης οι Καίτη Κουλιά και Γιώργος Περαντάκος.
  • Αφιερωμένη στον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό είναι η εκδήλωση, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής, τη Δευτέρα (8.30μμ), στο "Στούντιο Λήδρα" (Αδριανού και Κέκροπος 12, Πλάκα), στο πλαίσιο του κύκλου "Φόρουμ συνθετών". Εργα του θα ερμηνεύσουν οι: Χαρά Σειρά (βιόλα) και Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα). Είσοδος ελεύθερη.
"Σεργιάνι" με χορό και μουσική

Αφιερωμένο στους σατιρικούς - μιμητικούς χορούς είναι το "7ο Σεργιάνι στην Παράδοση",που θα πραγματοποιηθεί αύριο (9μμ), στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στην εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Μερακλής,συμμετέχουν οι φορείς: Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού, Σύλλογος Φαρακλάδων "Η Εύγερος" Κεφαλονιάς, Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας, Κέντρο Κρητικών Χορών και Μουσικής Παράδοσης, Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ανω Λιοσίων "Η Τραπεζούντα", Πολιτιστικός Σύλλογος Βιταλάδων Λευκίμμης Κέρκυρας, Λαογραφικός Σύλλογος Μεγάρων "Ο Χορός της Τράτας", Πολιτιστικός Σύλλογος "Ρωμιοσύνη" και Σύλλογος Ηπειρωτών. Την επιμέλεια της εκδήλωσης, την οποία θα παρουσιάσει η ηθοποιός Χρ. Σαχινίδου, έχει ο δρ. Κοινωνιολογίας Κώστας Σαχινίδης. Είσοδος με προσκλήσεις (θα δίνονται στο θέατρο).

  • Αύριο (6.30μμ), στο κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης της ΑΕΚ "Γ. Μόσχος" η Φιλαρμονική του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά το "Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών". Θα συμμετάσχουν οι φιλαρμονικές Σκιάθου, Λιβαδειάς, Πολύκαστρου, Δελφών, Ν. Φιλαδέλφειας, Λαμίας, Βόλου και από την Κύπρο, Λάρνακας και Λακαταμίας. Είσοδος ελεύθερη.@Χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο 4ο "Χατζιδάκειο Χορωδιακό Φεστιβάλ", που πραγματοποιείται στην Ξάνθη, από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα, με οργανώτρια τη Μεικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του δήμου.

Μέχρι την Κυριακή θα παρουσιάζεται, στο θέατρο "Πόρτα",η μουσική παράσταση "Οπου και να ταξιδέψω... " - στιγμές και μνήμες Γιώργου Σεφέρη - μια από τις φετινές παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου,που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία. Το ρόλο του ποιητή ερμηνεύει ο Γιάννης Φέρτης.Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαϊδης.Συμμετέχει το χοροθέατρο "Οκτάνα" του Κωνσταντίνου Ρήγου με τις χορεύτριες Ελενα Τοπαλίδου, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Ελενα Ευαγγελοπούλου.Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Χάρης Ασημακόπουλος, Γιάννης Κοτσαρίνης.Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλούχος.

Αναστασία Μουτσάτσου

Ο Δήμος Ζωγράφου, συμμετέχοντας στο γιορτασμό των 100 χρόνων της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων,οργανώνει εκδήλωση μνήμης της κορυφαίας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (11πμ) στο Μουσείο "Μ. Κοτοπούλη" (Α. Παναγούλη 17). Θα μιλήσουν η Αννα Συνοδινού και ο Γεώργιος Ανεμογιάννης.

  • Αύριο (7μμ), το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους) διοργανώνει αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.θα μιλήσουν οι: Χρήστος Παπαϊωάννου, Χρήστος Χειμώνας, Μαρία Γκασούκα, Γεράσιμος Μασούρας, Δημήτρης Χαλατσάς, Ι. Μ. Χατζηφώτης.
  • Στο καφέ "Ανέσπερον" (Ασκληπιού 115), την Κυριακή (8.30μμ), η Βίκυ Γεωργοπούλου θα διαβάσει διηγήματά της. Προλογίζει ο Ρένος Αποστολίδης.

Η σύγχρονη δημιουργία συναντά την κλασική στις τρεις τελευταίες παραστάσεις (σήμερα, αύριο και την Κυριακή) της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τις όπερες "Ξωτικά νερά" του Μανόλη Καλομοίρη και "Παλιάτσοι" (φωτό) του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο.Τα έργα παρουσιάζονται σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή,σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου ("Ξωτικά νερά") και Θέμη Σερμιέ ("Παλιάτσοι") και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικόφ και Πολυτίμης Μαχαίρα,αντίστοιχα.

  • Ελληνες και Γάλλοι μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγ. Παρασκευής διοργανώνουν αύριο (6μμ), στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31), για ένατη συνεχή χρονιά, τη μουσική τους γιορτή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια, κλασική και σύγχρονη μουσική από τα μαθητικά συγκροτήματα "Ευ πράττειν", "Bifidus" και "Ραστ Χιτζάζ".Συντονίζουν οι καθηγητές μουσικής Ιωάννα Παπούλια, Μαρί - Λορ Λε Καρντινάλ, Δημήτρης Μπλατσούκας.

Με κύριο άξονα την καινούρια του δισκογραφική δουλιά με τίτλο "Κλείσ' τα μάτια σου και κοίτα", ο Δημήτρης Ζερβουδάκης (φωτό) δίνει τέσσερις συναυλίες, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή (10.30μμ), στο "Μετρό" (Γκύζη 47 και Κάλβου). Το πρόγραμμα, εκτός από τα τραγούδια της τελευταίας του δουλιάς που παρουσιάζονται για πρώτη φορά ζωντανά, περιλαμβάνει και αναδρομή σε παλαιότερους δίσκους του.

  • Οι μουσικές "συνομιλίες" των Θανάση Γκαϊφύλλια και Μίλτου Πασχαλίδη συνεχίζονται για δύο ακόμη βραδιές, σήμερα και αύριο, στη "Μεσόγειο" (Πατησίων 208, τηλ. 8674.901). Οι δύο τροβαδούροι, εκπρόσωποι δύο διαφορετικών γενεών του ελληνικού τραγουδιού, καταθέτουν δημιουργίες, μοιράζοντας αποστάσεις χιλιομετρικές, χρονικές, μουσικές.
Η "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Πέπη Δαράκη "Τα περιστέρια του καμπαναριού" (επανέκδοση, ΣΕ)
  • Ανρί Μπαρμπίς: "Η φωτιά" (ΣΕ)
  • Νίκος Μπελογιάννης: "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα" (ΣΕ)
  • Γιάννης Κατσαντώνης: "Η Αριστερή Παράταξη των Δασκάλων στο Μεσοπόλεμο" (ΣΕ)
  • Ι. Β. Στάλιν: "Οικονομικά προβλήματα του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ" (ΣΕ)

"Υπόγεια ρεύματα"

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στο χώρο τέχνης "24" (Κλεομένους 24), έκθεση ζωγραφικής (η 4η ατομική της) της Μ. Σταμοπούλου (Διάρκεια μέχρι 30/5). Παρουσιάζονται 30 έργα μικρών διαστάσεων της τελευταίας διετίας. Λάδια, παστέλ, κάρβουνα και μελάνια, με τα οποία η ζωγράφος αποτυπώνει τοπία εκ του φυσικού. Υπάρχει και μια ενότητα με δέκα παστέλ, με τίτλο "Νυχτερινά". Η Μ. Σταμοπούλου, συνεχίζοντας τη θεματική και πλαστική αναζήτηση προηγούμενων εκθέσεών της, εμφανίζεται να εδραιώνει τις εκφραστικές κατακτήσεις του παρελθόντος και να προεκτείνει τον πνευματικό της ορίζοντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ