ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Είχαν προειδοποιηθεί για το "μπλακ άουτ" από το '96

Νέες πλευρές για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, από την... αλληλογραφία Μαϊόπουλου - διοίκησης

Με τον "αυτόματο πιλότο" της προώθησης των σχεδίων απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων πορεύεται όλα τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της ΔΕΗ, αδιαφορώντας αν από τις συγκεκριμένες επιλογές της υπονομεύεται η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, υποθηκεύεται το μέλλον της και, ακόμα, τίθεται σε κίνδυνο η ηλεκτροδοτική ευστάθεια της χώρας. Ενδεικτική, για τον τρόπο που οι κυβερνώντες χειρίζονται τα ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τα προβλήματα της ΔΕΗ και της ηλεκτροδότησης της χώρας, ήταν και η αδιαφορία ουσιαστικά απέναντι στις προειδοποιήσεις, που εδώ και χρόνια είχαν διατυπωθεί για τους κινδύνους "μπλακ άουτ" στην Αττική. Το ενδεχόμενο, δηλαδή, μιας γενικής συσκότισης στην περιοχή της πρωτεύουσας, τα αποτελέσματα της οποίας τα γεύτηκαν οι κάτοικοί της στα τέλη του προηγούμενου Μάρτη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", η παραίτηση του βοηθού γενικού διευθυντή Μεταφοράς της ΔΕΗ, Ρ. Μαϊόπουλου, που ανακοινώθηκε προχτές, έγινε αφού είχαν προηγηθεί μια σειρά παρεμβάσεις του προς τη διοίκηση για θέματα λειτουργίας της επιχείρησης και αφού αυτές είχαν απορριφθεί. Βέβαια, από την πλευρά της κυβέρνησης αφήνουν να εννοηθεί ότι ο παραιτηθείς έχει "πολιτικές σχέσεις" με παράγοντες, που γενικά ασκούν κριτική στη διοίκηση της ΔΕΗ και στην πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Επιπρόσθετα, υπονοούν ότι μπορεί και να καθοδηγείται από ομάδες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που "είναι γνωστή η αντιπολιτευτική στάση που έχουν έναντι της ΔΕΗ και του υπουργείου Ανάπτυξης". Πέρα από τις προθέσεις, ακόμα και τις σκοπιμότητες που μπορεί να υπάρχουν πίσω από τη διατύπωση κάποιων σκέψεων και προτάσεων - σημειώνουν από την πλευρά τους στελέχη που συμμερίζονται τις απόψεις Μαϊόπουλου - σημασία έχει το περιεχόμενο και η βασιμότητα των ενστάσεων ή των καταγγελιών που προβάλλονται...

Σαφής προειδοποίηση

Η... αλληλογραφία πάντως Μαϊόπουλου - διοίκησης φαίνεται ότι χρονολογείται από το 1994 και συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες της παραίτησής του. Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο ο βοηθός γενικού διευθυντή - τον Απρίλη του 1996 - προειδοποιούσε για τους κινδύνους "μπλακ άουτ" εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται από τη διοίκηση και του μονομερούς προσανατολισμού της στον όμιλο Κοπελούζου. Σε περίπτωση που υιοθετηθούν τέτοια σχέδια, σημείωνε, "θα οδηγήσουν σε μεγάλη συγκέντρωση ισχύος μονάδων φυσικού αερίου στο Σύστημα και μάλιστα στο βόρειο τμήμα του, με αποτέλεσμα να τεθεί σε δοκιμασία, όχι μόνο η οικονομικότητα αλλά ακόμα και η αξιοπιστία και ασφάλεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της, σε ανεπίτρεπτο βαθμό, εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής μας από φυσικό αέριο, εισαγόμενο στη χώρα από ένα και μόνο προμηθευτή και μέσω ενός και μόνο αγωγού, διερχομένου από πέντε χώρες" και λόγω "των ανυπέρβλητων προβλημάτων αξιοπιστίας μεταφοράς των μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, που θα παράγονται στο Βορρά προς τα κέντρα κατανάλωσης του Νότου και ιδιαίτερα προς την Αττική".

Στο υπόμνημα που είχε κατατεθεί στον γενικό διευθυντή της ΔΕΗ στις 23 του Απρίλη του 1996, ο τότε βοηθός γενικού διευθυντή σημείωνε: "Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε ιδέα ή πρόταση για εγκατάσταση μονάδων θα πρέπει να εξετάζεται όχι μεμονωμένα, αλλά μέσα στα πλαίσια μακροχρόνιου προγραμματισμού ανάπτυξης του συστήματος παραγωγής - μεταφοράς. Προγραμματισμού που θα στηρίζεται και στις μελέτες ροής φορτίου, ευστάθειας κλπ., η πραγματοποίηση και εφαρμογή των οποίων, και μόνο, εξασφαλίζει την απαιτούμενη ποιότητα και αξιοπιστία στην παροχή ενέργειας".

Τα πανωτόκια "εκσυγχρονίστηκαν"

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επιτρέπεται στις τράπεζες όχι μόνο να χρεώνουν πανωτόκια στις νέες συμβάσεις, αλλά και να διεκδικήσουν αναδρομικά πανωτόκια από παλιές συμβάσεις, έστω κι αν δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο

Τα πανωτόκια "είναι εδώ" και θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται και στο μέλλον για τη μεγιστοποίηση των τραπεζικών κερδών. Αυτό προκύπτει από σχετική εγκύκλιο, που εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 2601 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση για τα "πανωτόκια". Η ρύθμιση αυτή, που έγινε από την κυβέρνηση σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του του Αρείου Πάγου - είχε κρίνει παράνομα πανωτόκια σε συμβάσεις που δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο - επιτρέπει στις τράπεζες να χρεώνουν νόμιμα πανωτόκια κάθε εξάμηνο.

Ο τρόπος με τον οποίο ρύθμισε η κυβέρνηση το πρόβλημα που είχε προκύψει με τα πανωτόκια για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε όλο το βάρος να το σηκώσουν οι ίδιοι οι δανειολήπτες, χωρίς να θιγούν στο ελάχιστο τις τράπεζες.Κι αυτό, γιατί η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή (κατά παραγγελία των τραπεζιτών) δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες όχι μόνο να χρεώνουν πανωτόκια στις νέες συμβάσεις δανείων, αλλά και να διεκδικήσουν αναδρομικά πανωτόκια, έστω και αν οι δανειακή σύμβαση του παρελθόντος δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μετά τη δημοσίευση του νόμου για τα πανωτόκια (15-4-98) οι τράπεζες:

  • Θα μπορούν να χρεώνουν πανωτόκια στις νέες συμβάσεις δανείων και πιστώσεων, ανά εξάμηνο. Εφόσον δηλαδή κάποιος καθυστερήσει την πληρωμή μιας δόσης δανείου, η τράπεζα θα του χρεώνει μετά το εξάμηνο "πανωτόκι". Ο όρος "θα μπορούν", είναι για τα μάτια του κόσμου, καθώς καμιά τράπεζα δεν πρόκειται να αποποιηθεί το δικαίωμα μεγιστοποίησης των κερδών της και με τα πανωτόκια.
  • Εχουν το δικαίωμα να επιβάλουν πανωτόκια και αναδρομικά,για συμβάσεις δανείων του παρελθόντος. Δηλαδή, αν σε μια δανειακή σύμβαση που είχε υπογραφεί στο παρελθόν δεν προβλεπόταν συμφωνία πελάτη - τράπεζας για πανωτόκια, η τράπεζα μπορεί να κάνει τώρα τη χρήση του σχετικού νόμου και άρα να χρεώσει ανά εξάμηνο πανωτόκια και να διεκδικήσει τα σχετικά ποσά που προκύπτουν...
  • Σε περίπτωση που συμβάσεις δανείων του παρελθόντος έδιναν στην τράπεζα το δικαίωμα να χρεώνει πανωτόκια, για διαστήματα μικρότερα των 6 μηνών, οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονιστούν με βάση το νόμο που τους δίνει το δικαίωμα να χρεώνουν πανωτόκια ανά εξάμηνο.

Με την ίδια εγκύκλιο του υπουργείου, δίνεται στις τράπεζες προθεσμία 6 μηνών να προσαρμόσουν τα προγράμματά λογισμικού με βάση τα νέα δεδομένα για τα πανωτόκια (επιβολή ανά εξάμηνο). Επίσης, επιτρέπεται στις τράπεζες να εισπράττουν μικρότερα ποσά από ανείσπρακτα πανωτόκια που αναλογούν για παλιές συμβάσεις δανείων και πιστώσεων και ειδικά για βιώσιμες επιχειρήσεις να διαγράφεται ακόμη και ολόκληρο το ποσό.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Αξιώνει συναίνεση για την ΟΝΕ

Τη συναίνεση κομμάτων, επιχειρηματιών και εργαζομένων στις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, το αποτέλεσμα των οποίων θα σημάνει σάρωμα των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας, αξίωσε για άλλη μια φορά χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,στο όνομα του "μονόδρομου" που αποτελεί για τη χώρα μας η ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Την αξίωση αυτή πρόβαλε εγκαινιάζοντας στο Ζάππειο Μέγαρο την Εκθεση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα "ΕΥΡΩ: Ενα νόμισμα για την Ευρώπη".

Ο πρωθυπουργός σε μία άκρως δημαγωγικού χαρακτήρα ομιλία - κατά την προσφιλή του τακτική και στα πρότυπα της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου - δεν παρέλειψε να εκθειάσει τα δήθεν "οφέλη" που θα προκύψουν από το ενιαίο νόμισμα για τους "εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές, την απασχόληση και εν τέλει την κοινωνική συνοχή", υποστηρίζοντας ότι το ΕΥΡΩ "θα εμπεδώσει το επενδυτικό κλίμα, θα διασφαλίσει τις χαμηλές πληθωριστικές προσδοκίες, θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, θα εξαλείψει τον κίνδυνο των συναλλαγματικών διαταραχών και θα στηρίξει μακροπρόθεσμους οικονομικούς σχεδιασμούς". Αμέσως μετά έσπευσε να προσθέσει ότι "η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, με προπομπό τη στρατηγικά επιβεβλημένη ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ενέχει... σοβαρές υποχρεώσεις", υπονοώντας τις ανυπολόγιστες θυσίες στις οποίες υποβάλλονται και θα συνεχίσουν να υποβάλλονται οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας. Οπως τόνισε, "η ανταγωνιστική πορεία της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ απαιτεί αλλά και προϋποθέτει σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές", ζητώντας σε σχέση μ' αυτό απεμπλοκή από "πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές εσωστρέφειας, αμυντικής περιχαράκωσης, κομματισμού, αναξιοκρατίας, δογματικών αγκυλώσεων και συντεχνιακών στρεβλώσεων"...

ΜΕΛ
Σε τεντωμένο σκοινί μέχρι τις 15 του Ιούνη

Κλιμακώνεται το "παζάρι" μεταξύ της κυβέρνησης και του επιχειρηματία Διαμαντίδη, στον οποίο έχει κατακυρωθεί από το Γενάρη η χαρτοποιία ΜΕΛ, καθώς η υπογραφή της σχετικής σύμβασης παρατείνεται μέχρι τις 15 του Ιούνη, μετά από σχετικό αίτημα του επιχειρηματία, ο οποίος και ζήτησε να μην καταπέσει η εγγυητική επιστολή, πράγμα το οποίο υποστήριζε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα συνέβαινε εάν δεν προσερχόταν να υπογράψει. Στην πράξη η αποδοχή από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου του αιτήματος του Διαμαντίδη, ισοδυναμεί με υποχώρησή της μπροστά στα παζάρια και τις αξιώσεις του τελευταίου, ο οποίος αφού εξασφάλισε την επιχείρηση, επιχειρεί να επιβάλει και τους όρους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει άμεση σχέση με την επικρατούσα άποψη, ότι δεν "καίγεται" για την τύχη της ΜΕΛ, την οποία δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα εάν θα κλείσει κιόλας.

Κέρδισαν και 10 δισ.

Τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δραχμές θα συγκεντρώσει από τους μετόχους της Τράπεζας η διοίκηση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Σ' αυτό το ποσό ανέρχεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η νέα ιδιοκτήτρια της Τράπεζας, η διοίκηση της ...Τράπεζας Πειραιώς. Με δυο λόγια, τα χρήματα που "δαπανήθηκαν" για την εξαγορά της Μακεδονίας - Θράκης και που ήταν περί τα 25 δισ. δραχμές θα επιστρέψουν στα ταμεία πριν καν περάσει ένας μήνας από το προξενιό της Πειραιώς με την Τράπεζα της Β. Ελλάδας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ