ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα υπόγεια της πόλης

Στα υπόγεια της πόλης, θα βρεθεί η κάμερα της εκπομπής "Παρασκήνιο", εκεί όπου, με αφορμή την κατασκευή του μετρό, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές, εκεί όπου ο υπόγειος σιδηρόδρομος θα γίνει πραγματικότητα. Η εκπομπή αναζητά τα σκάμματα, που ανοίγονται πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε τεχνική εργασία στα εργοτάξια του μετρό, το παρελθόν της πόλης, που είναι χαμένο και θαμμένο στα"υπόγειά" της και που αρχίζει να έρχεται στην επιφάνεια. Η κατασκευή του μετρό, όμως, εμπνέει και την καλλιτεχνική ζωή της πόλης. Δύο φωτογράφοι, ο Ανδρέας Σμαραγδής και η Νίκη Ανταμς, μιλούν για τη δική τους εμπειρία στα εργοτάξια του μετρό. Ο ζωγράφος, επίσης, Δήμος Σκουλάκης, έχει εμπνευστεί και έχει αφιερώσει μια σειρά έργων του σε αυτούς τους χώρους. (Κυριακή ΝΕΤ 18.15)

Επιστροφή με ... Αϊβορι

Μια ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη των ταινιών "Δωμάτιο με θέα", "Ερωτικό κουαρτέτο" και "Βοστονέζοι", του Τζέιμς Αϊβορι, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αυτή τη βδομάδα. Πρόκειται για την ταινία του "Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ". Και σ' αυτήν την ταινία, ο Αϊβορι γνωρίζει καλά να διεισδύει στο κλίμα της εποχής και ιδιαίτερα στην Αγγλία των πρώτων χρόνων του αιώνα μας. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αγγλία του 1910, εποχή των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών. Την εποχή αυτή, μια νέα τάξη νεόπλουτων αστών επιχειρεί ν' ανέβει στην κορυφή, στηριζόμενη στο ψέμα. Την περίοδο αυτή, κάτι άλλο συμβαίνει στο εξοχικό σπίτι του "Χάουαρντς Εντ", που μετατρέπεται σε μια εστία πιο αγνής, αληθινής ζωής. Η Εμα Τόμσον για την ερμηνεία της απέσπασε Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου. Σημαντικές, όμως, είναι και οι ερμηνείες και των άλλων μεγάλων ηθοποιών που πρωταγωνιστούν, όπως του Αντονι Χόπκινς και της Βανέσα Ρεντγκρέιβ (MEGA Δευτέρα 00.30).

Ο "τόπος" της Ξάνθης

Στον όμορφο νομό της Ξάνθης, μας ταξιδεύει στην τρίτη εκπομπή του το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, της Μέμης Σπυράτου "'Ηθεα Θράκης - ο τόπος και ο τρόπος". Ενα ντοκιμαντέρ γύρω από τα ήθη, τα έθιμα, την παράδοση, τους χορούς και τα τραγούδια της ακριτικής αυτής περιοχής μας. Ο φακός αυτή τη φορά εστιάζεται στο νομό Ξάνθης, στην ιστορία και την αρχιτεκτονική τους, στους υδροβιότοπους του Δέλτα του Εβρου και του Νέστου. Εκεί στο νομό της Ξάνθης, συνυπάρχουν διαφορετικές εθνότητες, "συναντιέται" η ανατολή με τη δύση, το ισλάμ με το χριστιανισμό, η βυζαντινή κληρονομιά των Πομάκων και η πολυχρωμία των Ρoμά, των Τσιγγάνων. Η Ξάνθη, πόλη του καπνού, διαθέτει μια εξαιρετική αρχιτεκτονική, όπου συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Διονύση Πετρουτσόπουλου. (Τρίτη ΕΤ - 1 20.15)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ