ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια μικρή, τρυφερή, κλέφτρα

Η τρυφερή γαλλική ταινία του Κλοντ Μιλέρ "Η μικρή κλέφτρα","κλέβει" την παράσταση στο σημερινό κινηματογραφικό πρόγραμμα των καναλιών. Πρόκειται για το τελευταίο σενάριο που έγραψε ο Φρανσουά Τρυφώ και που επρόκειτο να γυρίσει σε ταινία, αλλά τον πρόλαβε ο πρόωρος και ξαφνικός θάνατός του. Στο μεταξύ, όμως,λίγο πριν πεθάνει είχε παραχωρήσει το σενάριο στον παραγωγό Κλοντ Μπερί, ο οποίος ανέθεσε το γύρισμα της ταινίας στον Κλοντ Μιλέρ. Η ηρωίδα θυμίζει σε πολλά τον Αντουάν, στην κλασική πια ταινία του Τρυφώ "400 χτυπήματα". Ηρωίδα είναι μια έφηβη, η Ζανίν. Η Ζανίν ζει με τη θεία της σε μια γαλλική κωμόπολη, αφού οι γονείς της την έχουν εγκαταλείψει. Στα δεκαέξι της,νομίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την οργή της απέναντι στην κοινωνία, αρχίζει να κάνει μικροκλοπές. Οταν την ανακαλύπτουν, ισχυρίζεται ότι θέλει να δουλέψει και προσλαμβάνεται ως βοηθός σ' ένα ζευγάρι. Η πρώτη της ερωτική εμπειρία θα είναι με το σαραντάρη"αφεντικό" της, που σε αυτόν θα βρει το υποκατάστατο του πατέρα της. Η γνωριμία της όμως μ' έναν νεαρό περιθωριακό, θα την οδηγήσει στη φυγή και από εκεί και πέρα τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τη μικρή κλέφτρα. Η Ζανίν είναι ένα πλάσμα μοναχικό και ευαίσθητο, που μέσα από την αυτοκαταστροφή της, νομίζει πως "επιτίθεται" στην κοινωνία. Πολύ καλή είναι η ερμηνεία της Σαρλότ Γκενσμπούρ στο ρόλο της μικρής Ζανίν. Παίζουν ακόμη οι Ντοντιέ Μπεζάς, Σιμόν ντε λα Μπρος και Ραούλ Μπιγερέ. (ΕΤ - 1 23.30)

Ο Ιβ Μοντάν και η Κατρίν Ντενέβ πρωταγωνιστούν στην ταινία του Ζαν Πολ Ραπενό "Ο άγριος".Ο Ιβ Μοντάν ερμηνεύει έναν μισογύνη, που για να ξεφύγει από το άγχος της πόλης, βρίσκει καταφύγιο σ' ένα ερημικό νησί. Η Κατρίν Ντενέβ τη γυναίκα, που θέλει ν' αποφύγει τον μέλλοντα σύζυγό της. Είναι η ημέρα που ο μοναχικός άνδρας θα βρίσκεται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην πόλη. Τότε η γυναίκα θα μπει για να κρυφτεί στο δωμάτιό του και θα γνωριστούν. Η ζωή του άνδρα, αλλά και της γυναίκας από εκείνη τη στιγμή θ' αλλάξει, αφού και οι δυο θα βρεθούν να ζουν με καθημερινές συγκρούσεις στο ερημικό νησί. (ΕΤ - 3 01.00)

"Ερμηνείες" της Αλέκας Κατσέλη

Αφιερωμένη στην Αλέκα Κατσέλη, είναι αυτή την εβδομάδα η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος "Θεατρικές ερμηνείες".Οι ακροατές, έχουν την ευκαιρία ν' ακούσουν την αξέχαστη ηθοποιό σε χαρακτηριστικές στιγμές από ερμηνείες της, σε θεατρικά έργα από το σημαντικό αρχείο της ΕΡΑ. Ηδη χτες και προχτές ακούστηκαν αποσπάσματα από την "Ελένη" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Κωτσόπουλου και "Με συγχωρείται λάθος αριθμός" της Λουσίλ Φλέτσερ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάριου. Σήμερα θ' ακουστούν αποσπάσματα από το κλασικό έργο του Δημητρίου Κορομηλά "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας",σε ηχογράφηση του 1955. Η σκηνοθεσία είναι του Πέλου Κατσέλη και εκτός από την Αλέκα Κατσέλη ακούγεται ο Γιάννης Αποστολίδης. Αύριο Πέμπτη,θα μεταδοθούν"σκηνές" από το έργο του Ερρίκου Ιψεν "Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν" σε ηχογράφηση του 1966 και σε σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη. Ακούγονται η Αλέκα Κατσέλη και η Ελσα Βεργή. Τέλος, την Παρασκευή,θα μεταδοθούν αποσπάσματα από "Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και σε ηχογράφηση του 1990. Μαζί με την Αλέκη Κατσέλη, θ' ακούσουμε την Ολγα Τουρνάκη και την Ερση Μαλικένζου. Η παραγωγή της εκπομπής είναι του Δημήτρη Φραγκουδάκη και της Αιμιλίας Κτενά.(Τρίτο Πρόγραμμα στις 15.00)

Σκηνή από την ταινία του Κλοντ Μιλέρ "Η μικρή κλέφτρα". (ΕΤ-1 23.30)
Με ένα... φιλί

Το πορτρέτο του Γιάννη Κότσιρα,του δημοφιλούς τραγουδιστή, με τη σεμνή παρουσία και τη μελωδική φωνή, θα παρουσιάσει η ΕΤ - 1 απόψε στις 20.15.Ο Γιάννης Κότσιρας, από τους τραγουδιστές της νεότερης γενιάς, είναι μια από τις ελπιδοφόρες "δυνάμεις" στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Αν και η παρουσία του στο ελληνικό πεντάγραμμο έχει ένα παρελθόν επτά χρόνων, εντούτοις ευρύτερα γνωστός έγινε το τελευταίο διάστημα, με τα τραγούδια του το "Τσιγάρο" και "Προδοσία", τραγούδια που περιλαμβάνονται στον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Μόνο ένα φιλί". Είχαν προηγηθεί συνεργασίες του με δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως με την Ελλη Πασπαλά και την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Απόψε, στην εκπομπή και στο αφιέρωμα του πρώτου κρατικού καναλιού, ο Γιάννης Κότσιρας μιλά για τη ζωή του, τα πρώτα βήματα στο χώρο του τραγουδιού και γενικότερα για την καλλιτεχνική του πορεία και δημιουργία και για τα νέα του σχέδια. Φυσικά, ερμηνεύει και πολλές από τις γνωστές και αγαπημένες στο κοινό επιτυχίες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ