ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Χάος και ερωτηματικά για το μέλλον του Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Να πρόκειται άραγε για την αντίστροφη μέτρηση της πτώσης του 32χρονου καθεστώτος Σουχάρτο; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, αλλά η χαοτική κατάσταση, που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, έχει αρχίσει να δίνει αυτή την εντύπωση, καθώς πλέον τίποτα δε μοιάζει να συγκρατεί το φρενιασμένο πλήθος Ινδονήσιων, που λεηλατούν ή πυρπολούν δεκάδες κτίρια ή περιουσίες Κινέζων επιχειρηματιών. Ανάμεσά τους, χιλιάδες φοιτητές εξακολουθούν να διαδηλώνουν - με περισσότερη ψυχραιμία, αλλά και επιμονή - το αίτημά τους για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων... Οσο για τον αριθμό των θυμάτων; Οι πληροφορίες ανέφεραν χτες το απόγευμα 20 νεκρούς, μόνο που εξαιτίας της συγκεχυμένης κατάστασης δε στάθηκε δυνατή η διασταύρωση της είδησης. Ωστόσο, ο φόβος για τη δραματική αύξηση των νεκρών ενισχύθηκε μετά την εντολή του υπουργού Αμυνας να πυροβολήσουν οι στρατιώτες κατά του πλήθους...

Ωστόσο, στους δρόμους της Τζακάρτα δεν υπήρχε μόνο το οργισμένο πλήθος χιλιάδων που έβαζε φωτιά σε κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα ή και σπίτια. Η κυβέρνηση Σουχάρτο διέταξε την αποστολή δεκάδων αρμάτων μάχης και στρατιωτικών οχηματαγωγών. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού πήραν θέση γύρω από κυβερνητικά κτίρια. Ομως, παρά το χάος που επικρατούσε στην Τζακάρτα, ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Γουιράντο, υποστήριξε ότι η "κατάσταση είναι υπό έλεγχο", προσθέτοντας σιβυλλικά πως "όπως πάντα, έτσι και σ' αυτή την περίπτωση οι ένοπλες δυνάμεις θα ενεργήσουν προς όφελος του λαού"! Τι εννοούσε; Οι φόβοι για ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα ενισχύθηκαν από την πληροφορία πως ο υπουργός Αμυνας έχει διατάξει τους στρατιώτες να ρίξουν αληθινά πυρά κατά του πλήθους.

Και ενώ η ζωή στην πρωτεύουσα των 11.000.000 εμφανιζόταν να έχει παραλύσει, πολλά από τα ερωτήματα που θέτονταν χτες αφορούσαν το εάν θα παραιτηθεί ή όχι η κυβέρνηση Σουχάρτο.Πληροφορίες εφημερίδων ισχυρίζονταν πως ο Σουχάρτο θα μπορούσε να παραιτηθεί, κάτι που ενίσχυσε αυτή την εντύπωση η εσπευσμένη επιστροφή Σουχάρτο στην Τζακάρτα από το Κάιρο. Σύμφωνα άλλωστε με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Σουχάρτο φέρεται να δήλωσε σε Ινδονήσιους δημοσιογράφους στο Κάιρο, όπου μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των 15 αναπτυσσόμενων χωρών, ότι δε θα καταφύγει στη βία για να παραμείνει στην εξουσία. "Αν δε με εμπιστεύονται, δεν υπάρχει πρόβλημα... Δε θα καταφύγω στη δύναμη των όπλων" φέρεται να δήλωσε ο Σουχάρτο. Ωστόσο, ελάχιστοι τον πίστεψαν μια που στο παρελθόν έχει ακολουθήσει την τακτική τέτοιων δηλώσεων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης ή στη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών...

Αργότερα, ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του υποστήριζαν πως το ζήτημα θα τεθεί την ερχόμενη βδομάδα, ώσπου ο υπουργός Εξωτερικών, Αλί Αλάτας, υποβάθμισε μία τέτοια πιθανότητα, λέγοντας πως "ο Σουχάρτο θα μπορούσε να αντικατασταθεί μόνο με βάση μια χρονοβόρα συνταγματική διαδικασία".

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις της χώρας σκοπεύουν να απομακρύνουν τον Σουχάρτο από την προεδρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αναφορές του Σουχάρτο στη συνταγματική αλλαγή της εξουσίας εμπεριέχουν δύο πιθανές λύσεις: Είτε θα παραμείνει στην εξουσία έως το 2003 που εκπνέει η θητεία του, είτε θα συγκαλέσει σύνοδο της Λαϊκής Συμβουλευτικής Βουλής για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.Η Βουλή που αποτελείται από 1.000 μέλη επανεξέλεξε τον Σουχάρτο στην προεδρία της χώρας για εφτά χρόνια μόλις το περασμένο Μάρτη.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση εμφανίζεται πολυδιασπασμένη και αδύναμη και οι δύο ηγέτες της - η Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι και ο ισλαμιστής ακαδημαϊκός Αμιέν Ράις - απολαμβάνουν της υποστήριξης του κόσμου όχι όμως και του στρατού, που θεωρείται "σημαντικός ρυθμιστικός παράγοντας" στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Αμερικανικές "εκκλήσεις" για αυτοσυγκράτηση

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση και για έναρξη διαλόγου απηύθυνε προς όλες τις πλευρές στην Ινδονησία ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

"Οπως έχουν σημειώσει κι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, η αυτοσυγκράτηση είναι πολύ σημαντική για όλες τις πλευρές" είπε ο Σάμερς και πρόσθεσε ότι "είναι πολύ ουσιαστική η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου".

Αντίθετα μ' αυτό που υποστηρίζουν αρκετοί Ινδονήσιοι, ο υπουργός της κυβέρνησης Κλίντον υποστήριξε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ινδονησίας, και όχι... οι εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες οι οποίες πυροδοτούν τη συνεχιζόμενη αναταραχή στη χώρα.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη αντίδραση της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Κλίντον σχεδιάζει την αποστολή ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων στην Ινδονησία, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, να περιοριστούν οι λεηλασίες και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση που απειλεί το καθεστώς Σουχάρτο. Ενας απ' αυτούς τους Αμερικανούς "στρατιωτικούς αξιωματούχους" θα είναι ο ναύαρχος Τζόζεφ Προύχερ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, ο οποίος λέγεται πως θα ηγείται κλιμακίου στρατιωτικών, που θα συναντηθεί άμεσα με τον Ινδονήσιο υπουργό Αμυνας, στρατηγό Γουιράντο!

Δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς" υποστήριξε πως ο Προύχερ θα μπορούσε να "προειδοποιήσει τους Ινδονήσιους ηγέτες ότι η χώρα απειλείται με κατάρρευση χωρίς την πειθαρχία των ενόπλων δυνάμεων"... Αμεση απόδειξη των στενών "επαφών" μεταξύ κυβέρνησης Κλίντον και χούντας Σουχάρτο;

Πάντως, η κρίση των τελευταίων 24ώρων ματαίωσε την πραγματοποίηση μηνιαίας άσκησης αλεξιπτωτιστών που είχαν προγραμματίσει ΗΠΑ και Ινδονησία...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Συμβολικές παραστάσεις... "

ΠΟΤΣΝΤΑΜ.-

Το μέλλον της Ευρώπης και αγαστή συνεργασία με το "υπερούσιο κράτος του πλανήτη", είναι τα ψιλά γράμματα που δε φαίνονται αμέσως μια και κρύβονται από τις τυμπανοκρουσίες της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον στη Γερμανία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στη γηραιά ήπειρο για να παραστεί το Σαββατοκύριακο στη συνάντηση των πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη (G7), που θα γίνει στο Μπέρμιγχαμ, της Βρετανίας. Η ευκαιρία, όπως παρουσιάστηκε, είναι μοναδική και για επισκέψεις σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Γερμανία, παραδείγματος χάριν... Μάλλον τυχαία;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ άδραξε την ευκαιρία και χθες παρέστη μαζί με τον ομόλογό του καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ,στις εκδηλώσεις που έγιναν στο αεροδρόμιο Τέμπελχοφ,τη βάση της αερογέφυρας που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, από τον Ιούνη του 1948 μέχρι το Σεπτέμβρη του 1949, για να "βοηθήσουν τους δυτικοβερολινέζους - τότε - να γλιτώσουν από το λιμό που τους είχαν επιβάλει οι Ανατολικοί τους κακοί γείτονες"...

Η συμβολική αυτή παράσταση ήταν το αποκορύφωμα της διήμερης επίσκεψης Κλίντον στη Γερμανία, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με τη μετάβασή τους στο Αϊζενμπάχ που βρίσκεται στην ανατολική Γερμανία. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα της παγκόσμιας επικαιρότητας, όπως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, οι σχέσεις με την Τουρκία καθώς και η ευρωπαϊκή Οικονομική Ενωση. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Τζον Κόρνμπλουμ,επισήμανε πάντως ότι η επίσκεψη Κλίντον έχει δύο στόχους. Από τη μία, να επισφραγίσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και τους ιστορικούς δεσμούς που τις συνδέουν, αλλά και για να συζητηθούν εκτενέστερα "οι νέες κατευθύνσεις" που θα πρέπει να πάρει η Ευρώπη "σχεδόν μία δεκαετία μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου". Ηδη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να χαιρετίσει τη συμφωνία για διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα,ενώ είναι σίγουρο ότι θα προτρέψει τον Κολ να ασκήσει πιο έντονες πιέσεις στον Μιλόσεβιτς με στόχο την επίλυση του θέματος του Κοσσυφοπεδίου.

Ο άλλος άξονας είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, όπου ο Κλίντον ευελπιστεί αυτές να καλυτερέψουν και η Τουρκία να μπορέσει να βρεθεί επιτέλους στις αγκάλες της Ενωσης. Για να βελτιώσει όμως η Τουρκία τις σχέσεις με την Ενωση ίσως χρειαστεί κάποιο "χέρι βοηθείας" και αναμένεται ο Κλίντον να προτρέψει τον Γερμανό καγκελάριο να συμβάλει...

ΡΩΣΙΑ
Ελεγχοι στην εξαγωγή πυρηνικών

ΜΟΣΧΑ.-

Η κυβέρνηση της Ρωσίας εξέδωσε διαταγή για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές πυραύλων και πυρηνικής τεχνολογίας, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι, Γιαστζέμπσκι. "Η διάδοση πυρηνικών και άλλου τύπου όπλων μαζικής καταστροφής, της τεχνολογίας για την παραγωγή τους και των μέσων παράδοσης, ιδιαίτερα σε χώρες όμορες και γειτονικές με τη Ρωσία, θεωρείται σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας", δήλωσε ο Γιαστζέμπσκι. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Γιαστζέμπσκι διευκρίνισε ότι, βάσει της σχετικής απόφασης, θα τοποθετηθούν ειδικές επιτροπές ελέγχου των εξαγωγών σε κάθε εταιρία που ασχολείται με την παραγωγή πυραύλων ή πυρηνικών υλικών. Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και των ΗΠΑ ότι η ρωσική πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία καταλήγει στο Ιράν, όπου η Ρωσία παρέχει τη βοήθειά της για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρενέργειας.

Δηλώσεις Πριμακόφ

Η επικύρωση της συνθήκης για τον αφοπλισμό "START - 2" θα είναι "περίπλοκη", στην περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίσει υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά ρωσικών επιχειρήσεων που έχουν δραστηριότητες στο Ιράν, προειδοποίησε στις 12 Μάη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιεβγκένι Πριμακόφ. Αν και ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν δήλωσε την ίδια μέρα το πρωί ότι η επικύρωση της "START - 2" αποτελεί προτεραιότητα, ο Πριμακόφ τόνισε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ: "Ηδη, το αμερικανικό Κογκρέσο έχει μπει στη διαδικασία να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητα πρόσωπα τις ρωσικές εταιρίες που λειτουργούν στο Ιράν και που θεωρούνται ύποπτες ότι χορηγούν στην Τεχεράνη βαλλιστική τεχνολογία" και πρόσθεσε: "Στην περίπτωση που υιοθετηθούν κυρώσεις κατά των επιχειρήσεών μας, αυτό θα περιπλέξει την επικύρωση της συνθήκης".

Φλόγες βγαίνουν απο διάφορα δημόσια κτίρια της Τζακάρτα

Φλόγες βγαίνουν από διάφορα δημόσια κτίρια της Τζακάρτα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ