ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταξίδι και ανατριχίλα

Μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που συνεχίζει να είναι ο σκηνοθέτης του μήνα, θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 22.30. Πρόκειται για την κοινωνικοπολιτική ταινία: "Ταξίδι στα Κύθηρα",σε σενάριο των Θ. Αγγελόπουλου, Θ. Βαλτινού και Τ. Γουέρα. Ενας πρόσφυγας επιστρέφει στην πατρίδα του, έπειτα από πολλά χρόνια πολιτικής εξορίας. Αυτή η επιστροφή θα τον φέρει αντιμέτωπο με την τραγικότητα της μετεμφυλιακής εποχής. Η Ελλάδα που νοσταλγούσε ακόμα αιμορραγεί. Ο πρόσφυγας θα ξαναγυρίσει στη γενέτειρά του και θα επιχειρήσει ένα δραματικό παιχνίδι συμφιλίωσης με ένα συμμαθητή του και πολιτικό του αντίπαλο, που κι αυτός μέσα στο έρημο τοπίο μοιάζει σα να ζει τη δική του προσωπική εξορία. Η ταινία, εκτός από την υπέροχη μουσική της Ελένης Καραϊνδρου και τη φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη, διαθέτει ένα μεγάλο ακόμα ατού και γίνεται συναρπαστική. Με λίγα λόγια, στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Μάνος Κατράκης και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Από την ΕΤ-1 στις 22.45 "Ολα πάνε καλά" του Μπο Βιντερμπέργκ.

Ο Στινγκ είναι ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι που μένει σε μια μικρή πόλη της Σουηδίας και διατηρεί ερωτική σχέση με την 37χρονη καθηγήτριά του. Κάποια στιγμή, ο νεαρός αρχίζει να σκέπτεται και να στρέφεται, όπως άλλωστε είναι φυσικό, σε μια κοπέλα της ηλικίας του, που από καιρό είναι ερωτευμένη μαζί του. Ομως, η καθηγήτρια του, η καθηγήτρια του "έρωτα", δεν του συγχωρεί την απάτη και την απόρριψη και αποφασίζει, έξαλλη από ζήλια, να τον κάνει να πληρώσει ακριβά...

Από το MEGA στις 02.45 "Η μεγάλη ανατριχίλα" του Λόρενς Κάσταν.

Πρόκειται για μια ταινία, που είχε αρέσει πολύ στο κοινό στα 1983 όταν παρουσιάστηκε. Η ιστορία αρχίζει με ένα θάνατο, μάλλον με μια αυτοκτονία. Η κηδεία του θα σταθεί αφορμή να συγκεντρωθούν όλα τα μέλη της παλιάς παρέας των επαναστατημένων παιδιών της γενιάς του '60, που, στην αρχή, φανερά ταραγμένα από την κακή είδηση, προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αυτοκτονία τον παλιό τους φίλο. Η παλιά παρέα δε θυμίζει την παλιά, τα μέλη της είναι ώριμα, υπερκαταναλωτικά, μερικά από αυτά αλκοολικά και άλλα κυνηγούν την επιτυχία, όπως κάποτε κυνηγούσαν την ατομική τους ελευθερία. Και μετά την αποτέφρωση του αυτόχειρα, θα αρχίσουν σιγά σιγά να ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο των ετών και να συνειδητοποιούν ότι έχουν πάλι αδιέξοδο μπροστά τους. Ενα αδιέξοδο, που τους προκαλεί μια μεγάλη ανατριχίλα. Με τους: Γκλεν Γκλόουζ και Γουίλιαμ Χαρτ.

Με τους ανήλικους του Κορυδαλλού

Με τον Διονύση Τσακνή,ανοίγει η Ελληνική Ραδιοφωνία το δεύτερο κύκλο των ραδιοφωνικών της εκπομπών, που μεταδίδονται από το Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κορυδαλλού (ΣΚΑΚ). Τα παιδιά συζητούν με τον αγαπημένο τους συνθέτη και τραγουδοποιό για το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών, για το πώς θα το αντιμετωπίσουν οι ανήλικοι χρήστες που φυλακίζονται, αλλά και για όλες τις παραμέτρους αυτού του μεγάλου προβλήματος, που "χτυπά" ιδιαίτερα τη νεολαία. Η επιμέλεια του εγχειρήματος που επιχειρεί η ΕΡΑ, για την επαφή γνωστών καλλιτεχνών με τα παιδιά του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ανηλίκων Κορυδαλλού, ανήκει στις λειτουργούς της ΕΡΑ Ελενα Πάσσα και Γιάννα Τριανταφύλλη. Η εκπομπή με τον Διονύση Τσακνή, θα μεταδοθεί σήμερα στις 14.00 από την ΕΡΑ - 2 και τη Δευτέρα στις 21.00 από την ΕΡΑ - 1.

Ο Μάνος Κατράκης, σε μια σκηνή από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Ταξίδι στα Κύθηρα" (ΝΕΤ 22.30)

Τρίτη "Σαιζόν"

Μία ακόμη τηλεοπτική, την τρίτη κατά σειρά, "Σαιζόν", καταγράφει ο Ντένης Αντύπας, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πατάκη" και παρουσιάστηκε χτες από την Λιάνα Κανέλλη. Πρόκειται για έναν "οδηγό" και μια "κωδικοποίηση", όπως είπε η Λιάνα Κανέλλη, της τηλεοπτικής περιόδου από το Σεπτέμβρη του 1997 έως το Μάη του 1998. Το βιβλίο αναφέρεται στους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν και δούλεψαν για την τηλεόραση, σε άγνωστα παρασκήνια, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, στα κέρδη και τις ζημιές των καναλιών και στις στατιστικές των εκπομπών.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η χρονιά ήταν μια έκπληξη για τους ειδικούς των ΜΜΕ, αφού η θεαματικότητα της μικρής οθόνης δε μειώθηκε, παρά την εκρηκτική άνοδο του κινηματογράφου. Εκπομπή της χρονιάς ο Ντένης Αντύπας θεωρεί ότι είναι η εκπομπή της Μαλβίνας Χαριτοπούλου "Μαλβίνα Hostess" και αυτό, όπως είπε, γιατί η εκπομπή αυτή είχε και πολιτικό απόηχο. Πρόσωπα της χρονιάς το βιβλίο αναδεικνύει τις δύο Ερατώ. Την Ερατώ του σίριαλ του Μανούσου Μανουσάκη "Ψίθυροι καρδιάς" και την Ερατώ του Κώστα Κουτσομύτη στο σίριαλ "Η αγάπη άργησε μια μέρα". Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Φρέντυ Γερμανό - ο οποίος παραβρέθηκε και στη χτεσινή πρώτη παρουσία της "Σαιζόν" - για την προσφορά του στην ελληνική τηλεόραση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ