ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάλι πληρώνουμε...

ΜΟΛΙΣ εκατό δεκαπέντε δισεκατομμυριάκια θα κοστίσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, που αποφασίστηκε χτες στη Βουλή μέσα σε συζήτηση 15 λεπτών, αφού τόσο χρόνο έδωσε η κυβέρνηση για να συζητηθεί!

***

Ποιος θα τα πληρώσει; Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, φυσικά (εννοούμε οι φορολογούμενοι). Κι ανάμεσά τους, έχουμε την τιμή να συμπεριλαμβανόμαστε κι εμείς!

***

Γιατί θα τα πληρώσουμε; Μα, για να ξεπληρώσουμε τα καλά που μας έχει κάνει το ΝΑΤΟ τόσα χρόνια. Για την υπόθεση της Κύπρου, για το ότι μας πουλάει όπλα, για τις βάσεις του, για το ότι φροντίζει να μην έχουμε προβλήματα με την Τουρκία...

*******

ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ εκεί, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ότι το ενδιαφέρον σήμερα δε βρίσκεται στο τι θα ιδιωτικοποιήσουν, αλλά στο ακριβώς αντίθετο. Ετσι, για να δούμε αν θα μείνει και τίποτε!

****

Γιατί πολλή φόρα πήρανε και βγάζουν συνεχώς καταλόγους με επιχειρήσεις προς πώληση ή προς μετοχοποίηση, ή προς κεφαλαιακή ενίσχυση ή προς αποκρατικοποίηση ή όπως αλλιώς σκεφτούνε να ονομάσουν, τέλος πάντων, το ξεπούλημα.

****

Δε μας εκπλήσσει, βέβαια, γιατί, τώρα που πήρανε και συγχαρητήρια από τις Βρυξέλλες και διάφορους οίκους του εξωτερικού, όπως η "Μόργκαν - Στάνλεϊ", πιθανόν να σκέφτονται να ιδρύσουν και μερικές ακόμα κρατικές επιχειρήσεις μόνο και μόνο για να αποδείξουν τι ωραία ιδιωτικοποιούν!

****

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο χορός των "διαπλεκομένων" καλά κρατεί. Συνεδριάσεις και ανακοινώσεις από τη Νέα Δημοκρατία για την ψηφιακή τηλεόραση και το "ξυστό", ανταπαντήσεις από τον Ρέππα και, γενικώς, μαίνεται η σχετική κόντρα!

***

Να δείτε ότι, τελικά, πάλι το δημόσιο - δηλαδή, οι φορολογούμενοι - θα την πληρώσει...

Ταξική συνέπεια...

Χρονοδιάγραμμα ξεπουλήματος ανακοίνωσε η κυβέρνηση και η "Καθημερινή" πιστή και συνεπής στην πολιτική και τα ταξικά συμφέροντα, που εξυπηρετεί ξεσπάθωσε τις μέρες αυτές υπέρ των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης. Δύο παραδείγματα: Προχτές επέρριψε ευθύνες, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, για την απαξίωση και τη συρρίκνωση της Ιονικής στους "ακραίους" συνδικαλιστές. Χτες επανήλθε και ουσιαστικά καλεί να κηρυχτούν "εκτός νόμου" οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αφού πρόκειται για "πρωτοφανή ανταρσία των υπαλλήλων, η οποία καταλύει κάθε έννοια εννόμου τάξεως και συγχρόνως θίγει καίρια τα βασικά δικαιώματα των πελατών της"! Τσακίστε τους, λοιπόν!

Ακόμη, όσοι διαφωνούν ή αντιδρούν με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την κατάργηση της δωρεάν παιδείας βαφτίζονται από την εφημερίδα "αναχρονιστές"! Προφανώς, γιατί ως προοδευτικό εννοεί την επιστροφή στα πρότυπα του περασμένου αιώνα, όταν στα πανεπιστήμια πήγαιναν μόνο τα παιδιά της τάξης που υπερασπίζεται.

Ασφαλώς είναι δικαίωμα της "Καθημερινής" να προβάλλει τις απόψεις της. Δικαίωμα όμως των εργαζομένων είναι να κρίνουν και να βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Χωρίς κανένα δικαίωμα

Πάνω από το 80% του λαού της Τσεχίας δε συμφωνεί με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, γεγονός το οποίο φαίνεται τόσο από δημοσκοπήσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όσο και από τη μεγάλη συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και μαζικών κοινωνικών οργανώσεων, που έχει επιτευχθεί στη χώρα αυτή, ενάντια στην ένταξή της στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Μάλιστα με επιστολή που έστειλαν πρόσφατα προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων των κοινοβουλίων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, τους καλούν να καταψηφίσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη της χώρας τους σ' αυτό.

Χτες, όμως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά τις ενέργειες αυτές και την έκκληση του λαού της Τσεχίας, προχώρησαν στην ελληνική Βουλή στην έγκριση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τη θέληση των λαών. Τι να τους πούμε; Οτι δεν είχαν κανένα τέτοιο ηθικό, πολιτικό δικαίωμα; Αδικος κόπος... Χρόνια τώρα έχουν δρομολογήσει την πλήρη ταύτισή τους με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, κόντρα στα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού, όσο και των άλλων λαών και χωρών των Βαλκανίων, της Ευρώπης και ευρύτερα. Ο μόνος δρόμος είναι η ένταση της συντονισμένης πάλης και του ελληνικού λαού με το λαό της Τσεχίας, με τους λαούς όλου του κόσμου, ενάντια στους πολεμοκάπηλους των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Τώρα, μάλιστα...

Τι θέμα, λέτε, έχει η διήμερη σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει σήμερα; Μα ποιο άλλο, την "κοινωνική πολιτική" (!) της κυβέρνησης... Ως γνωστόν, πρόκειται για την κυβέρνηση εκείνη που οι απόψεις της περί ασφαλιστικών δικαιωμάτων διαπνέονται από το πνεύμα Σπράου (γνωστό και ως "μα τι θέλουν αυτοί οι συνταξιούχοι και ζουν τόσο πολύ"!) ενώ σε ό,τι αφορά την "κοινωνική διάσταση" τής... ανάπτυξης, οι κυβερνητικές θέσεις προσδιορίστηκαν προχτές από τον ίδιο τον Γ. Παπαντωνίου: Κάθε βδομάδα και ένα ξεπούλημα. Αυτό είναι το κυβερνητικό μοντέλο.

Οπως όλοι αντιλαμβάνονται, το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, είναι το πλέον αρμόδιο να αποφανθεί περί "κοινωνικής δικαιοσύνης"...

Στο "σφυρί"

Πωλείται

κράτος τρίφατσο

κτισμένο

μπρος στο κύμα,

πωλείται, λόγω

"σύγκλισης",

ολόκληρο

ή τμήμα!

Πωλείται

κράτος όνειρο,

φιλέτο,

τεφαρίκι,

κατεργαρέοι

το πουλάν,

λες και σ' αυτούς

ανήκει!

Πωλείται

κράτος ένδοξο,

κράτος

πολλών αιώνων,

πωλείται,

γιατί έπεσε

στα νύχια

λυμεώνων!

Ο οίστρος

Αρχισε το φακέλωμα αλά Σένγκεν;

Δε μένει, βέβαια, ανενεργός και τις μέρες αυτές ο υπουργός Δικαιοσύνης. Προφανώς, έχει αρχίσει να προπονείται στις μεθόδους Σένγκεν. Αλλιώς δεν εξηγείται. Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου του, το οποίο μας απέστειλε, λέει επί λέξει: "Οι φωτογραφίες των τραμπούκων αποδελτιώνονται από τις βιντεοταινίες των καναλιών με ρυθμό ότι μέσα σ' ένα δεκαπενθήμερο θα έχουμε και τα ονοματεπώνυμά τους".

Οπως ίσως καταλάβετε, αναφέρεται σε όσους αποδοκίμασαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την περασμένη Κυριακή στην Καισαριανή.

Το γεγονός, βέβαια, δε μας προκαλεί την παραμικρή έκπληξη, αλλά θέλουμε να σημειώσουμε δυο πράγματα. Πρώτον, ματαιοπονεί ο κ. υπουργός, αν νομίζει ότι με τέτοιες μεθόδους θα τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Και δεύτερον, ακριβώς οι μέθοδοι αυτές αποδείχνουν πως δεν είχε καμιά δουλιά ο κ. Γιαννόπουλος στην εκδήλωση γιορτασμού της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και της στυγερής δολοφονίας των 200 κομμουνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 από τους χιτλεροφασίστες. Τουλάχιστον αυτό...

  • Και κάτι ακόμη για την ίδια εφημερίδα:

Προφανώς, δεν καταλάβατε καλά ... Ο Κωνσταντόπουλος κυβέρνηση Σημίτη - ΣΥΝ θέλει. Τα άλλα κόμματα τα ονοματίζει, για να αποχτήσει ...οικουμενικότερη διάσταση η πρότασή του, ώστε να μην "κραχτεί" αμέσως και πιο πολύ, ακόμα και από τους δικούς του. Αφού, λοιπόν, ξέρετε ότι έτσι έχει το ζήτημα, μην πιάνετε στο στόμα σας το ΚΚΕ και τα στελέχη του. Περιοριστείτε μόνο στη Βάσω και τη Νίτσα που αναφέρετε προς το παρόν. Αντε, και το πολύ πολύ να φτάσετε μέχρι τον Πιτσιόρλα...

Το τέλος της "αντιπολίτευσης"

Υπάρχουν αντιδράσεις και "αντιδράσεις", για το πρόγραμμα ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά και εξαιτίας της γενικότερης αντιλαϊκής λαίλαπας που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη, χέρι χέρι με τη ΝΔ. Χαρακτηριστική περίπτωση των δεύτερων "αντιδράσεων" είναι η "Ελευθεροτυπία", η οποία, με το χτεσινό κύριο άρθρο της συνδέει το θέμα της στήριξης, από την πλευρά της εννοείται, στις κυβερνητικές επιλογές, από το κατά πόσον θα υποστηριχτούν τα συμφέροντα του εκδότη και των συνεταίρων του! Γράφει χαρακτηριστικά: "Η δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης για εξυγίανση, αποκρατικοποιήσεις και άλλα συναφή, σκοντάφτει και θα σκοντάφτει στη δυσπιστία του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν εννοεί να πληρώνει μονίμως τα σπασμένα, την ώρα που κάποιοι άλλοι - (σ. σ. εννοεί τους ανταγωνιστές) - ευνοούνται σκανδαλωδώς. Το κατανοείτε αυτό, κ. Σημίτη, κ. Παπαντωνίου, κ. Δρυ και... άλλες εκσυγχρονιστικές δυνάμεις;"! Ασφαλώς οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις - και όχι μόνο - το κατάλαβαν. Οπως και θα καταλάβουν και οι αναγνώστες τι έχει γίνει με τη "μοιρασιά" των διαπλεκομένων, από το αν θα συνεχίσει να "αντιπολιτεύεται" ή όχι την κυβέρνηση η "αδέσμευτη" εφημερίδα...

Το τράβηγμα του αυτιού

Στενοχωρήθηκε φαίνεται ο "Ελεύθερος Τύπος" γιατί, λέει, οι κομμουνιστές το παρακάνουν με τις καταγγελίες τους για τον Ν. Μπερνς. Ειρωνευόμενος μάλιστα προχτεσινές ανακοινώσεις, προχωράει ακόμα παραπέρα και παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στον ανθύπατο, γράφει χτες σε σχόλιο του πως... έτσι όπως το πάνε στο ΚΚΕ θα απαιτήσουν να έχει γραπτή άδεια με υπογραφή της Αλ. Παπαρήγα για κάθε έξοδό του ο Μπερνς... Σημειώνει μάλιστα: "Είπαμε, εντάξει αντιαμερικανοί εκεί στο ΚΚΕ, αλλά να υπάρχει κι ένα όριο μίνιμουμ... σοβαρότητας".

Μάλλον στον "ΕΤ" χρειάζεστε λίγο περισσότερο χιούμορ... Πολύ περισσότερο, αφού θα πρέπει να εξηγήσετε στους αναγνώστες σας, σε ό,τι τουλάχιστον σας αφορά, ποιο είναι το μίνιμουμ του "τραβήγματος του αυτιού" από τους κάθε είδους "εκσυγχρονιστές", είτε αυτοί βρίσκονται στην αμερικανική πρεσβεία, είτε στην ελληνική κυβέρνηση, είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, είτε ανήκουν στο ντόπιο ή το ξένο οικονομικό κατεστημένο...

Εξ επαγγέλματος υβριστές

Ενοχλήθηκε ο κ. Τζανάκης των "ΝΕΩΝ" για την αποδοκιμασία, την οποία υπέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση μνήμης για την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή. Θεώρησε, μάλιστα, εαυτόν αρμόδιο να παραδώσει ...μαθήματα για το πώς το ΚΚΕ θα τιμά τους νεκρούς του! Με την αμετροέπεια του συγκεκριμένου, δε θα ασχοληθούμε. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφική του επάρκεια, του συστήνουμε να μάθει τι έκανε ο Ε. Γιαννόπουλος την προηγούμενη μέρα, σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Χαϊδάρι. Να ενημερωθεί για την ιταμότητα, με την οποία ο γνωστός για το ήθος και ύφος του υπουργός συμπεριφέρθηκε και κατά των νεκρών ηρώων και κατά των παρευρισκομένων στην εκδήλωση, όπως κατά διαστήματα έχει πράξει δεκάδες φορές μέχρι σήμερα σε αντίστοιχες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Και να είναι σίγουρος ο κ. Τζανάκης ότι αν μπορούσαν οι νεκροί να "σηκωθούν" θα έδιναν την απάντηση που αρμόζει σε γνωστούς και εξ επαγγέλματος πλέον υβριστές του λαού και των αγώνων του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ