ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ανεξέλεγκτη η κρίση
  • Τουλάχιστον 200 άτομα κάηκαν ζωντανά στην Τζακάρτα, όταν εγκλωβίστηκαν σε εμπορικό κέντρο που λεηλατούσαν δεκάδες άλλα
  • Αλληλοσυγκρουόμενες οι φήμες για ρήγμα στους κόλπους της κυβέρνησης Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις των ταραχών που συγκλονίζουν τον τελευταίο καιρό την Ινδονησία, δεν άργησαν χτες να οδηγήσουν σε εκατόμβη θυμάτων. Περισσότερα από 200 άτομα βρήκαν τα ξημερώματα οικτρό θάνατο όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο που λεηλατούνταν από δεκάδες ατόμων. Ανεξακρίβωτος αριθμός άλλων, μεταξύ των οποίων αρκετοί φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων με αστυνομικούς. Οσο για την κυβέρνηση Σουχάρτο; Οι όποιες πιθανότητες για την παραίτησή της θα πρέπει να θεωρούνται ανύπαρκτες έως αμελητέες καθώς η χούντα του Σουχάρτο δε δέχεται ισχυρές πιέσεις ούτε από το μάλλον αδύναμο "μέτωπο" της αντιπολίτευσης, ούτε από το εξωτερικό! Αλλωστε, οι περισσότερες χώρες περιορίστηκαν σε εκκλήσεις προκειμένου να μην βάλλει ο στρατός κατά των διαδηλωτών και στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών. Καμία εξ αυτών δεν προέβη σε οποιαδήποτε νύξη για την παραίτηση του Σουχάρτο, ούτε προέβη σε παρατηρήσεις σχετικά με το πόσο "συνέβαλε" η πολιτική λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην πείνα, ανεργία και κρίση που πλήττει σήμερα την τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου!

Χαοτική η κατάσταση στην Τζακάρτα

Ούτε οι λέξεις, ούτε οι εικόνες των τηλεοπτικών συνεργείων αρκούν για να περιγράψουν με σαφήνεια αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στην Τζακάρτα. Τα πιο "κραυγαλέα" περιστατικά συνδέονται με τις λεηλασίες και πυρπολισμούς κτιρίων, καταστημάτων, επιχειρήσεων αλλά και σπιτιών πλουσίων. Με τις δεκάδες άρματα μάχης που έχουν "περιζώσει" τα κυβερνητικά κτίρια και τις χιλιάδες στρατιωτών που υποτίθεται πως επιχειρούν να βάλουν τάξη στο... χάος. Με τις εκατοντάδες των ξένων εργαζομένων σε μεγάλες πολυεθνικές και επιχειρήσεις να φεύγουν άρον άρον από την Τζακάρτα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Ινδονησίας φοβούμενοι πως κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι το ξέσπασμα της οργής των Ινδονήσιων, που έφτασαν στα έσχατα της φτώχειας αλλά και της καταπίεσης με τις πολιτικές του δικτάτορα Σουχάρτο, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ισχυρών χωρών που υποστήριζαν εδώ και χρόνια το καθεστώς της Τζακάρτα. Κεντρικό περιστατικό, μέσα σ' όλα αυτά, οι τουλάχιστον 200 που κάηκαν ζωντανοί σε εμπορικό κέντρο της Τζακάρτα όταν εγκλωβίστηκαν στις φλόγες... Πολλά από τα θύματα λέγεται πως είχαν πρωταγωνιστήσει σε λεηλασίες καταστημάτων.

Μέσα σ' αυτό τον κυκεώνα εξελίξεων, διαφάνηκε χτες το πρώτο ρήγμα στους κόλπους της κυβέρνησης Σουχάρτο. Ωστόσο οι φήμες για παραίτηση του "προέδρου" και για μεγάλους καβγάδες μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών "διαψεύστηκαν" επισήμως.

Ο στρατηγός Πραμπόγο, γαμπρός του Σουχάρτο, δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως "δεν υπάρχει ρήγμα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων" και επανέλαβε τις απειλές της κυβέρνησής του για τη λήψη σκληρών μέτρων δράσης κατά των "ταραχοποιών". Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος "Γκολκάρ" είπε, απ' την πλευρά του, πως δεν είναι πρόβλημα για τον "πρόεδρο" να παραιτηθεί εάν ο λαός έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του...

Κάποιος άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης Σουχάρτο θέλησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ινδονήσιων και επιθυμώντας να εκτονώσει λίγο τις αντιδράσεις, δήλωσε πως επανεξετάζεται η μείωση στις τιμές των καυσίμων! Οπως είναι γνωστό, η αφορμή (όχι όμως και η αιτία... ) για τις σημερινές ταραχές δόθηκε με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, μεταξύ των οποίων και η αύξηση κατά 25% της τιμής της κιροζίνης που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα φτωχικά νοικοκυριά για το μαγείρεμα...

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κόμματος "Κοσγκόρο" που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απειλούσε πως "εάν δεν παραιτηθεί ο Σουχάρτο, θα πρέπει να τον αναγκάσουμε να εγκαταλείψει την εξουσία!".

Οσον αφορά, τώρα, στους εκατοντάδες ξένους που εγκαταλείπουν την Ινδονησία, πολλοί εξ αυτών ήταν αμερικανικής, κινεζικής και γερμανικής υπηκοότητας. Ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ήταν τα μέλη που απαρτίζουν το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τζακάρτα! Αυτοί έφυγαν σαν κυνηγημένοι χτες τα ξημερώματα από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία τους μετά από τις έντονες φήμες που υποστήριζαν πως θα τίθονταν στο στόχαστρο λεηλασιών μιας που εκείνοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας στη χώρα...

Οι αντιδράσεις στο εξωτερικό

Μάλλον υποτονικές σε σύγκριση με τη σοβαρότητα της κατάστασης ήταν οι αντιδράσεις των περισσότερων ξένων δυνάμεων αναφορικά με την τρέχουσα κρίση στην Ινδονησία.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον αριθμό των χτεσινών θυμάτων και κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδονησίας να δείξουν στάση... αυτοσυγκράτησης. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Κλίντον "θυμήθηκε" πως η κυβέρνηση της Ινδονησίας θα πρέπει να αρχίσει διάλογο με όλες τις κοινωνικές κατηγορίες ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις...

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι περισσότερες αν όχι όλες έδειξαν μία "αξιοθαύμαστη" ανοχή στο καθεστώς του δικτάτορα Σουχάρτο αποφεύγοντας να κάνουν οιαδήποτε νύξη για την παραίτηση ή αλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο του τελευταίου όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια ώρα, πολλές εξ αυτών έσπευσαν να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες συνιστώντας στους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια σε οποιαδήποτε περιοχή της Ινδονησίας. Ανάμεσα στις χώρες που διέταξαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις και εταιρίες όπου εργάζονται είναι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϋλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Ν. Ζηλανδία, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη. Τέλος, πληροφορίες ανέφεραν πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων στην περιοχή για την απομάκρυνση όλων των Αμερικανών υπηκόων από τη χώρα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα: Συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στην επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στη σερβική και την αλβανική αντιπροσωπεία του Κόσσοβου την ερχόμενη Παρασκευή (22 του Μάη) συμφώνησαν χτες στη διάρκεια της 90λεπτης συνάντησής τους στο Βελιγράδι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κόσσοβου" Ιμπραϊμ Ρουγκόβα. Πέραν τούτου, όμως, ουδεμία ιδιαίτερη πρόοδος δε φάνηκε να σημειώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών...

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να πραγματοποιούν τις συνομιλίες τους σε εβδομαδιαία βάση. Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, μάλιστα, δήλωσε πως η χτεσινή συνάντηση έγινε "σε πνεύμα ανοίγματος" (;) και θα πρέπει να σηματοδοτήσει "την αρχή μιας ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων του Κοσσυφοπεδίου".

Απ' την πλευρά του, ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Μιλόσεβιτς ως "το πρώτο βήμα προς τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου σε μία ατμόσφαιρα ανοχής".

Οπως έγινε γνωστό, επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Ράτκο Μάρκοβιτς,αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει επίσης τους αντιπροέδρους της σερβικής κυβέρνησης Τόμισλαβ Νίκολιτς και Μίλοβαν Μπόγιτς, το Σέρβο υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Ιβάν Σέντλακ, τον Βλάνταν Κούτλεσιτς, αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας Ράντοσλαβ Ραγιάκοβιτς.

Η αλβανική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει τους τέσσερις συμβούλους του Ρουγκόβα που μετέχουν στη συνομιλία με τον Μιλόσεβιτς: Παγιαζίτ Νούσι, Μαχμούτ Μπακαλί, Φεχμί Αγκανί και Βετόν Σουρόι. Θα οριστούν δύο ακόμη μέλη.Μέσα σ' όλα αυτά υπήρχε και η νέα απειλή της Ουάσιγκτον προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς: "Εάν το Βελιγράδι δε δεσμευτεί σε σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες, θα βρεθεί αντιμέτωπο μ' ένα ολόκληρο οπλοστάσιο κυρώσεων"...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝTΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Αγανάκτηση και οργή για την απόπειρα κατά Μπιρντάλ

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967 - 1974) καταδικάζει τη δολοφονική απόπειρα κατά του Τούρκου ακτιβιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο:

"Καταδικάζουμε με αγανάκτηση και οργή τη δολοφονική απόπειρα κατά του Τούρκου δημοκράτη αγωνιστή ΑΚΙΝ ΜΠΙΡΝΤΑΛ, προέδρου της τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από Τούρκους δολοφόνους, μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης.Η αποτρόπαια αυτή πράξη κατά του Μπιρντάλ, έρχεται να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά πως η κρατική εξουσία στη γειτονική χώρα, όταν η ίδια δε δολοφονεί, αφήνει κάθε ελεύθερη δημοκρατική φωνή ανυπεράσπιστη στις ορέξεις των ακροδεξιών οργανώσεων που αναπτύσσονται και λειτουργούν σαν παράλληλη εξουσία.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των δημοκρατικών αγωνιστικών φορέων και ζητάμε από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Οργανα να παρέμβουν αποφασιστικά και να απαιτήσουν από την τουρκική εξουσία, το σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων δημοκρατικών πολιτών".

Η σκληρότητα της Αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές είναι χαρακτηριστική



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ