ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Στο βωμό της "αποτελεσματικότητας" τα συλλογικά όργανα

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, με την ηγεσία της απρόθυμη να ανατρέψει ουσιαστικά το ισχύον αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο του 1979

Με διαδικασίες που ουσιαστικά μηδενίζουν το χρόνο συζήτησης και ακυρώνουν το διάλογο, ξεκινούν σήμερα το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με θέμα "το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας, με την οποία αντιμετωπίζει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, είναι κατ' αρχήν η χρονική διάρκεια των εργασιών - οι παρεμβάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα διαρκούν μόλις μιάμιση ώρα. Επιπρόσθετα, η ηγεσία της Ενωσης έκανε μια επιλεκτική ενημέρωση των μελών της γενικής συνέλευσης, καθώς το κείμενο της Επιτροπής Θεσμών, όπου περιλαμβάνονται οι προτεινόμενες αλλαγές για την ανάδειξη και λειτουργία των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, δε στάλθηκε σε όλους, στερώντας τους έτσι το δικαίωμα προετοιμασίας για την κατάθεση διαφορετικών απόψεων. Η πλειοψηφία της Ενωσης προέβλεψε, ωστόσο, και την περίπτωση ενημέρωσης και προετοιμασίας των μελών, που η ίδια απέκλεισε, επί του κειμένου, καθώς αυτό δεν αποτελεί εισήγηση - θέση του Διοικητικού Συμβουλίου της, άρα μπορεί να το αλλάξει κατά το δοκούν την τελευταία στιγμή. Τακτική που αποσκοπεί στη χωρίς γνώση έγκριση του κειμένου που η ηγεσία της Ενωσης θα επιλέξει να παρουσιάσει. Αλλά και στη συμμόρφωσή της με την κυβερνητική κατεύθυνση για μείωση της αντιπροσωπευτικότητας στο όνομα της λεγόμενης αποτελεσματικότητας.

Διατηρεί το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο

Η τακτική αυτή αντανακλάται και στο περιεχόμενο του κειμένου της Επιτροπής Θεσμών, όπου προτείνεται ένα ακόμη αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, συνέχεια του ισχύοντος, από το 1979. Για μια ακόμη φορά η απαίτηση για απλή αναλογική τίθεται στις ελληνικές καλένδες. Η πρόταση που γίνεται στηρίζεται απλά στο υπάρχον σύστημα που περιορίζει τη συμμετοχή, την αντιπροσώπευση και την έκφραση όλων των απόψεων. Με βάση λοιπόν το κείμενο της Επιτροπής Θεσμών διαπιστώνουμε, ανάμεσα στα άλλα, αυθαίρετες εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των μελών των Γενικών Συνελεύσεων των συλλογικών οργάνων, φραγμούς στις υποψηφιότητες, συνέχιση της αφαίρεσης πόρων της ΤΑ για τη λειτουργία των οργάνων της.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μελών των Γενικών Συνελεύσεων των Τοπικών Ενωσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών είναι αυθαίρετος, με αποτέλεσμα οι δήμοι να εκπροσωπούνται δυσανάλογα. Επιπλέον, δεν καθορίζεται ο τρόπος εκλογής των εκπροσώπων των Δήμων - απλά αναφέρεται πως "πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να εξασφαλίζεται απαραίτητα και η παρουσία των μειοψηφιών" - πλην του ενός, που πρέπει να ανήκει στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Σαν γενικός κανόνας θα έπρεπε να εφαρμοστεί πως οι αντιπρόσωποι κάθε δήμου στην ΤΕΔΚ του νομού είναι τουλάχιστον τρεις παρατάξεις που εξέλεξαν δημοτικούς συμβούλους, κατά αναλογία των ποσοστών που έλαβαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ο δε αριθμός των συνέδρων στην ΤΕΔΚ Αττικής είναι ελάχιστος σε σχέση με τον πληθυσμό, μόλις 250. Το κείμενο της Επιτροπής Θεσμών προτείνει πως κάθε Δήμος εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Αττικής κατ' ελάχιστο με δύο εκπροσώπους εκ των οποίων ο ένας ανήκει στη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάθε κοινότητα έχει έναν εκπρόσωπο.

Την πρόθεση να στερήσει από δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους την παρακολούθηση και το δικαίωμα λόγου στα συνέδρια των ΤΕΔΚ, έχει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, καθώς στο κείμενο της Επιτροπής Θεσμών προτείνεται τα μη τακτικά μέλη των συνεδρίων να καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΤΕΔΚ. Η αντιδημοκρατική αυτή πρόθεση συμπληρώνεται από την απουσία πρότασης να υπάρχει απολογισμός δράσης, προετοιμασία και έγκαιρη αποστολή των εισηγήσεων των εκάστοτε συνεδρίων, ώστε να γίνεται συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια για καλύτερη προετοιμασία και συμμετοχή. Και συνοδεύεται από μια απαράδεκτη πρόταση που προβλέπει πως για την υποβολή υποψηφιότητας ψηφοδελτίου για το διοικητικό συμβούλιο των ΤΕΔΚ, απαιτείται η υπογραφή δέκα μελών της Γενικής Συνέλευσης. Οι υποψηφιότητες πρέπει να είναι ελεύθερες με ψηφοδέλτια - αυτή είναι και η μόνη δημοκρατική πρόταση - όπως ελεύθερος πρέπει να είναι και ο αριθμός των υποψηφίων.

Σε άλλο σημείο του κειμένου της Επιτροπής Θεσμών ορίζεται πως οι αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ - αυθαίρετα προτείνεται να είναι 300 - εκλέγονται από τα Διοικητικά Συμβούλια των ΤΕΔΚ. Πρόταση που βάζει στο περιθώριο τη γνώμη των μελών της Γενικής Συνέλευσης των ΤΕΔΚ, που αποτελεί αντιπροσωπευτικότερο σώμα.

Από τις προτάσεις του εν λόγω κειμένου προκύπτουν τραγελαφικές διαπιστώσεις. Για παράδειγμα, Γενική Συνέλευση των Συνδέσμων Τοπικών Ενώσεων Περιφέρειας - στους οποίους συμμετέχουν όλες οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, πλην της Αττικής - που εκπροσωπεί τέσσερις νομούς έχει τα μισά περίπου μέλη από τη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ ενός από τους νομούς που εκπροσωπεί.

Τέλος η ηγεσία της Ενωσης συνεχίζει να συναινεί στην αφαίρεση των πόρων της ΤΑ - να θυμίσουμε πως αρνείται να διεκδικήσει το 1,3 περίπου τρισ.. που παράνομα παρακρατούνται από τον θεσμό - καθώς αφήνει άθικτη διάταξη που προβλέπει πως τα συλλογικά όργανα της ΤΑ χρηματοδοτούνται από τους υπάρχοντες πόρους για το θεσμό.

"ΔΑΦΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟ 2000"
Ημερίδα για την ανεργία

Με την πεποίθηση ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί πλέον να ανέχεται σιωπηρά το ρόλο που κάποιοι άλλοι της έταξαν να παίξει στη σημερινή εποχή", η Δημοτική Κίνηση "Δάφνη προς το 2000" επιχειρεί να ξεφύγει από τα τετριμμένα ενός προεκλογικού αγώνα. Διοργανώνει ημερίδα, τη Δευτέρα 18 Μάη στο κέντρο "Ερμής" στην πλατεία της Δάφνης με θέμα το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα κάθε ελληνικής οικογένειας: Την ανεργία.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Κίνησης, "πρόθεσή μας είναι να αποδείξουμε ότι η ΤΑ όχι μόνο μπορεί, αλλά είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να πάρει θέση απέναντι στα προβλήματα των κατοίκων. Η μετατροπή των Δήμων σε"Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης" και ο ρόλος του δημάρχου που σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στα προβλήματα της εποχής είναι ο δρόμος που εμείς αποφεύγουμε". Παράλληλα, όπως, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, κάθε πνευματική κατάθεση ή κάθε κοινωνική πράξη σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι μια πράξη αντίστασης στη σημερινή υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, μια πράξη ουσιαστικής αντίθεσης στην "ιδεολογία της ιδιώτευσης και του ατομισμού που τη στηρίζει".

Δίνοντας το στίγμα της ημερίδας η "Δάφνη προς το 2000" τονίζει στην ανακοίνωσή της: "Η απασχόληση είναι δικαίωμά μας. Κι η ΤΑ δεν μπορεί να μένει απαθής στο πρώτο πρόβλημα των καιρών. Είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση, να εκφράσει άποψη, να κινητοποιήσει κάθε ζωντανή δύναμη στο χώρο της. Είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής των πολιτών σ' έναν αγώνα καθοριστικό για το μέλλον όλων μας. Εμείς σ' αυτή την προσπάθεια δηλώνουμε σήμερα: παρών!"

Δραστηριότητες

Την έκθεση βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως θα επισκεφτεί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής, αύριο Κυριακή, στις 9 το βράδυ.

  • Η διαμόρφωση προγράμματος με άξονα τα προβλήματα της πόλης και η λύση τους, καθώς και η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ) τη Δευτέρα 18 Μάη και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μελισσίων.
  • Οι δημοτικές εκλογές '98, καθώς και η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συζήτηση που διοργανώνει η "Ενωτική Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση", τη Δευτέρα 25 Μάη στις 7.30 μ.μ. στα Λιθαρίτσα στα Γιάννενα. Η "Ενωτική Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση" καλεί όλους εκείνους που αγανακτούν με την ασκούμενη πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση, που θέλουν να αντισταθούν, αλλά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στη δουλιά, στον πολιτισμό, στη διασκέδαση, που θέλουν μια πόλη που δε θα θυσιάζεται στο βωμό του "εκσυγχρονισμού".
Ακομμάτιστος Νεοδημοκράτης!

Την υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χτες ο βουλευτής της ΝΔ Βασ. Παπαγεωργόπουλος, υποσχόμενος να λύσει αυτός τα άλυτα προβλήματα της πόλης, που συσσωρεύτηκαν σαν αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Λίγο προηγούμενα, η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη της υποψηφιότητας του Βασ. Παπαγεωργόπουλου. Η γνωστοποίηση της υποψηφιότητας του Βασ. Παπαγεωργόπουλου συνοδεύτηκε από μία κενόλογη τοποθέτηση κάτω από το σύνθημα"να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως πόλη της νεολαίας, της ανάπτυξης και του πνεύματος". Ο Βασ. Παπαγεωργόπουλος για να πείσει ότι θα είναι ακομμάτιστος δήμαρχος δήλωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα καταθέσει την κομματική του ταυτότητα στα γραφεία της ΝΔ, η οποία, με ανακοίνωσή της από την Αθήνα, έκανε καθαρό πως τον θεωρεί συνέχεια του Κοσμόπουλου... Για τον νυν δήμαρχο Κ. Κοσμόπουλο, είπε πως πρόσφερε ό,τι μπορούσε "κάτω από αντίξοες συνθήκες", αλλά ο λαός της Θεσσαλονίκης "έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα". Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Κοσμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα, θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του σχετικά με το τι θα πράξει μετά και την επίσημη στήριξη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της υποψηφιότητας του Βασ. Παπαγεωργόπουλου.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επέλεξαν... λάθος εργολάβο;

Στα δικαστήρια θα βρεθεί ο Δήμος Αθηναίων, αντιμετωπίζοντας ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν εναντίον του. Αφορμή είναι παράνομη, όπως καταγγέλλεται, απόφασή του να ακυρώσει και να επαναλάβει διαγωνισμό, κατά τη διενέργεια του οποίου, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, ανακηρύχτηκαν νόμιμα οι μειοδότες του έργου που είχε προκηρυχτεί.

Η υπόθεση, που αφορά τον ηλεκτροφωτισμό της οδού Βασ. Σοφίας, δεν είναι ενδιαφέρουσα τόσο εξαιτίας του οικονομικού της αντικειμένου - το οποίο είναι σχετικά μικρό και δεν πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα 80 εκατομμύρια - όσο των συνθηκών που την οδήγησαν στα δικαστήρια. Φαίνεται πως ενώ οι υπηρεσίες του δήμου διεκπεραίωσαν σύμφωνα με το νόμο το διαγωνισμό, κάποιοι δημοτικοί παράγοντες δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματά του... Οπως συγκεκριμένα προκύπτει από όσα υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη: "άλλον υπολόγιζαν για ανάδοχο του έργου και άλλος τους προέκυψε". Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι δημοτικοί παράγοντες δε γνώριζαν ότι με το νόμο 2576/98, που είχε προηγηθεί της διακήρυξης του διαγωνισμού και εφάρμοσαν οι υπηρεσίες, άλλαξε το σύστημα επιλογής των προσφορών. Ετσι αποφάσισαν να τον ακυρώσουν χωρίς να έχουν νόμιμη αιτιολογία και να τον επαναλάβουν, υποστηρίζουν οι θιγόμενοι εργολάβοι, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Να δούμε τι θα βγάλει αυτή η ιστορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ