ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΤΗ ΔΕΣΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Αρκεί να σταθεί κανείς στην εκτίμηση του ΣΕΒ, για να κατανοήσει τι είδους συμφωνία είναι αυτή που συνομολόγησε προχτές και θα υπογράψει επίσημα τη Δευτέρα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, και ειδικότερα, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη λιτή, αλλά άκρως αποκαλυπτική δήλωση του προέδρου των βιομηχάνων, πρόκειται για μια συμφωνία που ενισχύει το στόχο για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ.Αρκεί, ακόμα, να διαβάσει το χτεσινό πρώτο θέμα της έμπειρης "Καθημερινής", για να κατανοήσει όχι απλά το περιεχόμενο, αλλά και τη βαθύτερη πολιτική σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς και τον τρόπο που πρόκειται να αξιοποιηθεί για να υπονομευτεί και να χτυπηθεί κάθε αγώνας που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο. Ετσι, για την "Κ", η συγκεκριμένη συμφωνία συμβαδίζει απόλυτα με τους "όρους που στηρίζουν την αντιπληθωριστική πολιτική και το στόχο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος". Επίσης, ο δρόμος που επέλεξε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι "ο δρόμος του ρεαλισμού", σε αντίθεση με τις "ακραίες αντιδράσεις" της "συνδικαλιστικής αριστοκρατίας" των ΔΕΚΟ στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων... Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας χαιρέτισε τη συμφωνία των "κοινωνικών εταίρων" (!) και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του...

Και αυτά, όταν μιλάνε οι αθεόφοβοι για το μεροκάματο και το μισθό του πιο εξευτελιστικά αμειβόμενου Ελληνα μισθωτού, του ανειδίκευτου εργάτη. Για ένα μεροκάματο "αλβανικό", που καθαρό φτάνει - δε φτάνει το πεντοχίλιαρο! Για έναν μισθό, που μετά τις κρατήσεις, μόλις που κινείται γύρω στις 110.000 το μήνα! Και το πλέον εξοργιστικό είναι ότι, εκτός από τους παραπάνω, "ικανοποιημένος" δηλώνει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ δε διστάζει να εμφανίζεται κυβερνητικότερος των κυβερνητικών, δηλώνοντας ότι "πρόκειται για την καλύτερη σύμβαση για τους εργαζόμενους"!

***

Η τέτοια κατάληξη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και, μάλιστα, μετά από ένα πεντάμηνο διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί σίγουρα κεραυνό εν αιθρία. Είναι η κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης και, εν πολλοίς, προαποφασισμένης διαδικασίας. Μιας διαδικασίας, που άρχισε με σημαδεμένα χαρτιά. Δηλαδή, με δεδομένη την αδιαλλαξία των εργοδοτικών οργανώσεων, στις κορυφές των οποίων έχει επέλθει πλήρης "σύμπνοια" μετά τους νέους συσχετισμούς στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Με δεδομένη, επίσης, μια εισοδηματική πολιτική σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, αλλά και με δεδομένη την απροθυμία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για ουσιαστική διεκδίκηση.

Ετσι, ενώ η μάχη για τη σύναψη της ΕΓΣΣΕ είναι για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μια κορυφαία μάχη, στα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να αποτυπώνονται οι κάθε φορά συσχετισμοί των δυνάμεων, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προτίμησε να καθίσει στο τραπέζι ως "εταίρος", χωρίς να κουβαλά μαζί της τίποτα από τη δυναμική του κινήματος. Και όχι μόνον αυτό. Η στάση της κατά τις φετινές διαπραγματεύσεις ήταν ακόμα πιο απροκάλυπτα συναινετική. Ας μην ξεχνάμε ότι στα μείζονα ζητήματα του "κοινωνικού διαλόγου" και στο κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" συμπεριλήφθηκε "πολιτική δέσμευση" για τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, γεγονός που - εκτός των άλλων - οι ταξικές δυνάμεις το είχαν χαρακτηρίσει τορπίλη στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι αυτή η συμφωνία, που σηματοδοτεί ακόμα πιο δραστική μείωση στο εργατικό εισόδημα και αγνοεί όλα τα σοβαρά θεσμικά αιτήματα, έρχεται λίγο μετά από την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και εν μέσω μιας σφοδρότατης επίθεσης σε όλο το φάσμα των εργατικών κατακτήσεων, και ειδικότερα στον ίδιο το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι ίδιοι, πλέον, οι κυβερνητικοί παράγοντες δε διστάζουν να δηλώνουν ανοιχτά ότι ένας από τους στόχους των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης είναι να κατοχυρωθεί στους εργοδότες το δικαίωμα να αμείβουν τους εργαζόμενους κάτω από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.Τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, που φέτος έχουν μείνει δραματικά πίσω λόγω της καθυστέρησης της σύναψης της ΕΓΣΣΕ και που, με αυτή την κατάληξη της τελευταίας, μπαίνουν ακόμα πιο δραστικά στην "προκρούστεια κλίνη".

***

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά από αυτή την πέρα για πέρα απαράδεκτη συμφωνία, που καταδικάζει σε νέα διετή δεσμά λιτότητας και σε αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού (με μέση ετήσια αύξηση 3,5% το 1998 και 2,1% το 1999!), η όρεξη των εργοδοτών και της κυβέρνησης θα ανοίξει πιο πολύ, μέσα στο φιλόξενο θερμοκήπιο που τους προσφέρει ο "κοινωνικός εταιρισμός" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Μετά το "κλείσιμο" της ΕΓΣΣΕ μ' αυτόν τον τρόπο, έρχεται η σειρά του οχτάωρου, της πλήρους απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης. Ερχεται η σειρά της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των ανασφάλιστων και των απασχολήσιμων. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οι ντιρεκτίβες της ΕΕ και οι οδηγίες του ΣΕΒ έχουν γίνει κυβερνητική γραμμή και τα σχετικά νομοθετήματα είναι ήδη έτοιμα να δημοσιοποιηθούν και να πάρουν το δρόμο για το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Ακριβώς γι' αυτό, αποκτά ακόμα πιο επείγουσα, ακόμα πιο καθοριστική σημασία η οργάνωση και ο συντονισμός των αγώνων από τα "κάτω". Τόσο για την απόκρουση αυτής της επίθεσης, όσο και για τη μεταφορά του βάρους - σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αιτήματα - στις κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι διάστημα κινητοποιήσεων σε περιοχές της χώρας, όπου τα τοπικά Εργατικά Κέντρα και άλλοι μαζικοί φορείς συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στη λαίλαπα, που πλήττει όλα τα λαϊκά στρώματα. Είναι τα συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, τα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου. Είναι οι αγώνες στις τράπεζες και η πανελλαδική στάση εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι ακόμα η 24ωρη πανεργατική πανυπαλληλική πανελλαδική απεργία στις 27 του Μάη, που υποχρεώθηκαν να κηρύξουν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Και βεβαίως, είναι στο χέρι των εργαζομένων και των συνδικάτων τους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης και της επιτυχίας αυτών των κινητοποιήσεων, να προετοιμάσουν έγκαιρα και καλά τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, απομονώνοντας τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της παράδοσης των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων βορά στο "τραπέζι" των "κοινωνικών εταίρων", του ΣΕΒ και της κυβέρνησης.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά από αυτή την πέρα για πέρα απαράδεκτη συμφωνία, η οποία καταδικάζει τους εργαζόμενους σε νέα διετή δεσμά λιτότητας και σε αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού, η όρεξη των εργοδοτών και της κυβέρνησης θα ανοίξει πιο πολύ, μέσα στο φιλόξενο θερμοκήπιο που τους προσφέρει ο "κοινωνικός εταιρισμός" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΩΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΘΥΜΑΡΑΚΙΩΝ
Να πατάξουμε το κλίμα ρατσισμού

- Στις 28 του Μάη συνδιοργανώνει η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" με το Σύλλογο Γυναικών Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων ημερίδα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Για ποιο λόγο την πραγματοποιείτε;

- Πράγματι, στις 28 του μήνα η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" των Κάτω Πατησίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών της περιοχής διοργανώνει ημερίδα ενάντια στο φαινόμενο του ρατσισμού και την ξενοφοβία. Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών της περιοχής, διότι πιστεύουμε πως το φαινόμενο αυτό μας αφορά όλους. Πόσο μάλλον, τους κατοίκους περιοχών, όπου η παρουσία των αλλοδαπών εργατών, καθώς και των κρουσμάτων ρατσισμού είναι σημαντική και επικίνδυνη, όπως και στη δική μας περιοχή.

Ολοι μας, άλλωστε, ζούμε μια πραγματικότητα, όπου τα φαινόμενα αυτά καλλιεργούνται έντεχνα, με στόχο τη δημιουργίακλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας του λαού, ενώ ταυτόχρονα η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συντονισμένα προβάλλει την ίδια κατάσταση. Οτι, δήθεν, δηλαδή, για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας (όπως η ανεργία και η φτώχεια), φταίνε οι ξένοι εργάτες, που ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας. Αντίθετα, στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία τους είναι αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης, χωρίς να έχουν ουσιαστικά δικαιώματα.

Συνάμα συντηρούν τη στερεότυπη άποψη, πως όλοι οι ξένοι είναι εγκληματίες. Αυτή η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, σε συνδυασμό με την ανεργία και τη φτώχεια που μαστίζει του νέους, αφού οι πιθανότητες να οδηγηθεί ένα μέρος της νεολαίας σε νεοφασιστικές ομάδες αυξάνεται.

- Ποιες άλλες πρωτοβουλίες παίρνετε σαν Νεανική Δράση για την Ειρήνη;- Παρόμοιες πρωτοβουλίες παίρνονται σε κάθε περιοχή, όπου υπάρχει παρέμβαση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Ετσι, μέσα από εκδηλώσεις, συναυλίες και ανοιχτές συζητήσεις, με την παρουσία όλων των κατοίκων, Ελλήνων και ξένων προσπαθούμε να χτυπήσουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία στη ρίζα του.

Αλλωστε, εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι πως και πάρα πολλά εκατομμύρια Ελλήνων είναι μετανάστες σε ξένες χώρες και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

- Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού;

- Πιστεύω πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα αυτά μέσα από αγώνα για την αφύπνιση και συντονισμένη πάλη όλου του λαού. Πρέπει να αντισταθούμε σε κάθε μορφή ξενοφοβίας και ρατσισμού. Να παρακινήσουνε Ελληνες και ξένους εργάτες, νεολαίους, να απορρίψουν τις θέσεις αυτές.

Οι ξένοι εργάτες μπορούν και πρέπει να έρθουν κοντά στα σωματεία και να γραφτούν σε αυτά, ώστε να αγωνιστούν μαζί με τους Ελληνες εργάτες για τα κοινά τους προβλήματα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να πάψει να υπάρχει η ανασφάλεια και ο φόβος όλων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει και η σωστή ενημέρωση γύρω από αυτό το ζήτημα.Καλούμε, λοιπόν, τους κατοίκους της περιοχής μας να κατέβουν και να παρακολουθήσουν την ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών της περιοχής να συζητήσουμε και να ακουστούν απόψεις, προτάσεις και λύσεις για αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε να υπάρξει μαζική και δυναμική απάντηση στα φαινόμενα αυτά.

Κ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ