ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
... Ευαγγέλιο λιτότητας στον "Ευαγγελισμό"!
  • Δεν έφταναν οι κενές θέσεις στο νοσοκομείο, ήρθε η κυβέρνηση και μείωσε σε λιγότερο απ' το μισό - σε σχέση με το 1997 - την απασχόληση του προσωπικού τις Κυριακές και τις νύχτες
  • Δυναμική απάντηση των εργαζομένων χτες, με συγκέντρωση και πορεία

Φαίνεται πως όταν οι εκσυγχρονιστές της κυβέρνησης κάνουν "ευρω - λογαριασμούς" για τα δημόσια νοσοκομεία, χάνουν την επαφή τους όχι απλά με την πραγματικότητα, αλλά χάνουν - όπως λένε και οι γιατροί - την επαφή τους με το περιβάλλον. Αλλιώς δεν εξηγείται η απόφαση της κυβέρνησης για την κάλυψη στις αργίες και τις νύχτες με λιγότερο απ' το μισό του προσωπικού που εγκρίθηκε για το 1997 ή απ' το μισό του προσωπικού που ζήτησε για το 1998 ακόμα και το διορισμένο απ' την κυβέρνηση Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

Η απόφαση αυτή είναι το ίδιο επίπεδη για όλα τα νοσοκομεία. Αλλά για ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής, όπως ο "Ευαγγελισμός" έχει σοβαρές επιπτώσεις, που πολλαπλασιάζονται καθώς το νοσοκομείο έχει κενές και 826 οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Στον πίνακα που δημοσιεύουμε, φαίνεται η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του "Ευαγγελισμού" προς το υπουργείο Υγείας (27.12.1997) και ο αριθμός των εργαζομένων που ενέκρινε η κυβέρνηση για τις Κυριακές - αργίες και τις νύχτες.

Οι άγριες αυτές περικοπές ανάγκασαν ακόμα και το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου να ζητήσει έστω και σε περιορισμένο βαθμό αύξηση των απασχολούμενων εργαζομένων στο νοσοκομείο - όπως φαίνεται στην τελευταία στήλη του πίνακα.

Συγκέντρωση και πορεία

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απάντησαν σε αυτή την παράλογη πολιτική με μια δυναμική συγκέντρωση χτες το πρωί έξω απ' το τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών. Τη συγκέντρωση οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα και στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους γύρω απ' το νοσοκομείο.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Βάνα Κωστουράκη,μέλος της Επιτροπής Αγώνα, και τόνισε ότι αυτές τις μέρες ξετυλίγεται η πιο άγρια και αντιλαϊκή επίθεση των τελευταίων δεκαετιών στην Υγεία και την Πρόνοια. "Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, δεν ασχολούνται με τις ελλείψεις που παρουσιάζει το νοσοκομείο, αντίθετα, μάλιστα, περικόπτει δραστικά τις ήδη υπάρχουσες δαπάνες". Και η Β. Κωστουράκη κατέληξε: "Η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα και η ενότητα, θα φέρουν το αποτέλεσμα και για εμάς τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ασθενείς, τους τελικούς αποδέκτες όλων των προβλημάτων στον χώρο της υγείας".

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ηλίας Σιώρας,μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που εργάζεται στο νοσοκομείο. "Ο αγώνας των εργαζομένων, είπε ο Ηλ. Σιώρας, και ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών, γίνονται για τον ίδιο λόγο και έχουν τον ίδιο σκοπό. Εχουμε έναν κοινό αγώνα και έναν κοινό αντίπαλο".

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία γύρω από τους δρόμους του "Ευαγγελισμού" φωνάζοντας συνθήματα, όπως: "Γείτονα - Σημίτη, τέλειωσαν τ' αστεία, έρχεται εξέγερση σε όλη την υγεία", "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της υγείας, είναι της λιτότητας και της κοροϊδίας" και "Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

Δραματικά κενά

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Υγείας ενέκρινε πιστώσεις για την υπερωριακή απασχόληση λόγω των αυξημένων αναγκών στα δημόσια νοσοκομεία και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Το 1998, ενώ οι παραπάνω λόγοι όχι μόνο δεν εξέλειψαν αλλά αυξήθηκαν, εντούτοις όμως η κυβέρνηση με μια εξωφρενική απόφαση δεν ενέκρινε πιστώσεις για την υπερωριακή απασχόληση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε αντίθεση με την απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου (27.12.1997) με την οποία ζητούσε 620.000 ωρών υπερωριακής απασχόλησης για τη νοσηλευτική υπηρεσία, 120.000 ώρες για το διοικητικό προσωπικό, 88.000 ώρες για το παραϊατρικό, 65.000 για το τεχνικό και 150.000 για το βοηθητικό.

Τα προβλήματα όμως του νοσοκομείου δε σταματούν εδώ. Οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο είναι ήδη αυξημένες, αφού για το νοσηλευτικό προσωπικό είναι 485, για το διοικητικό 71, για το βοηθητικό 202, για το τεχνικό 50 και για το παραϊατρικό 18. Παρ' όλα αυτά, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε με τις μεγάλες αυτές ελλείψεις. Αντίθετα, για την επίλυση των προβλημάτων, το υπουργείο προσέλαβε προσωπικό με εξάμηνες συμβάσεις, "το οποίο τώρα απολύει", τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων, στο επόμενο χρονικό διάστημα οι κενές οργανικές θέσεις θα αυξηθούν ραγδαία, για τον λόγο ότι πολλοί από τους εργαζόμενους σκέφτονται τη συνταξιοδότηση, εξαιτίας των αλλαγών στον ασφαλιστικό φορέα που καλύπτει το νοσοκομείο.

  • Τη Δευτέρα το πρωί οι εργαζόμενοι θα κάνουν ξανά συγκέντρωση και στη συνέχεια θα κάνουν γενική συνέλευση.

Κ. ΤΡ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Δεν επιδέχεται βελτιώσεις
  • Τα πρωτοβάθμια σωματεία στο χώρο, ζητούν την απόσυρσή του
  • Την Πέμπτη, 4.6.1998, η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος

Το αίτημα να πρωτοστατήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στην απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρόνοια, διατυπώθηκε χτες στην πανελλαδική σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων στην Πρόνοια. Τη σύσκεψη την οργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ και πήραν μέρος εκπρόσωποι 17 πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων στην Πρόνοια οι οποίοι υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεις και γι' αυτό πρέπει να αποσυρθεί.

Την καθολική κατακραυγή κατά του αντιπρονοιακού εκτρώματος που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση, εκφράζει με ένα άνευρο τρόπο σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ στην οποία αναφέρει: "Τα σωματεία ζήτησαν από την ΠΟΕΔΗΝ να πρωτοστατήσει σε ενέργειες και κινητοποιήσεις για άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, γιατί δε δίνει λύση ούτε στα προβλήματα των χρηστών προνοίας ούτε στα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στην πρόνοια. Η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ συνεδριάζει τη Δευτέρα 18 Μαϊου προκειμένου να πάρει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα".

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι δεκάδων φορέων της πρόνοιας έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα, η οποία οργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Ιούνη και ώρα 7 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρόνοια.

Στη χτεσινή σύσκεψη ήταν έντονη η αγωνία για τη μελλοντική κατάληξη των υπό συγχώνευση ή υπό κατάργηση υπηρεσιών.

Μίλησαν άνθρωποι που προσφέρουν καθημερινά υπηρεσίες σε ανθρώπους κοινωνικά αποκλεισμένους. Οπως ο γιατρός απ' το ΠΙΚΠΑ στο Μενίδι που προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πρόσφυγες. Καταργούνται, είπε, τα ιατροκοινωνικά κέντρα, που είναι ο μοναδικός φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δέχεται τους πρόσφυγες. Με τις περιβόητες συγχωνεύσεις και καταργήσεις καταργούνται ακόμα και 200 κέντρα φροντίδας του ΠΙΚΠΑ.

Το σύνολο των εκπροσώπων των σωματείων, υπογράμμισαν ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεις και πρέπει να αποσυρθεί. Ορισμένοι εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν το συντονισμό της ΠΟΕΔΗΝ με την Επιτροπή Αγώνα που αναλαμβάνει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στη σύσκεψη έγιναν και καταγγελίες ότι υπήρξαν απειλές απ' το υπουργείο Υγείας για "κλάδεμα" εκείνων των συνδικαλιστών, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αλλά μιλάνε κατά του νομοσχεδίου.

Εκσυγχρονιστική διαστροφή Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη αποκαλύπτουν ότι η μελλοντική κατάργηση των υπηρεσιών του ΠΙΚΠΑ αποτελεί εκσυγχρονιστική διαστροφή.

Στα Ιατροκοινωνικά Κέντρα του ΠΙΚΠΑ της Αθήνας και του Πειραιά εμβολιάστηκαν 12.411 παιδιά στις 30.4.1998 στα πλαίσια του έκτακτου εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας που έκανε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας. Στα 20 Κέντρα της Αθήνας έγιναν10.885 εμβολιασμοί και στον Πειραιά 1.526. Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας κάνει τους εμβολιασμούς στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο απ' το 1996.

Το ΠΙΚΠΑ έχει, συνολικά, 62 Ιατροκοινωνικά Κέντρα. Στις 20.1.1998 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης αν θα σταματήσουν οι εμβολιασμοί απ' το ΠΙΚΠΑ. Η απάντησή του ήταν σαφέστατη: "Οχι. Δε θα κάνει εμβολιασμούς το ΠΙΚΠΑ πια. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται απ' το ΕΣΥ".

Βέβαια το ΕΣΥ έμεινε "ανάπηρο", όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), καθώς δεν αναπτύχθηκε κανένα απ' τα 210 Κέντρα Υγείας αστικού τύπου που είχαν σχεδιαστεί. Ετσι η κυβέρνηση με τον αντι - ΕΣΥ νόμο 2519/97 θεσμοθέτησε τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΠΦΥ) - τη διασύνδεση δηλαδή των υπαρχουσών δομών ΠΦΥ. Μ' άλλα λόγια να σηκώσουν το βάρος της ΠΦΥ σε ποσοστό 75 - 80% των αναγκών - όπως λένε και οι ίδιοι οι εμπνευστές του - τα ήδη βεβαρημένα πολυιατρεία του ΙΚΑ.

Αλλά ακόμα και τα ΔΠΦΥ δεν πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα. Το πιθανότερο είναι να λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση σε πέντε το πολύ περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει, θα καταθέσει το νομοσχέδιο για την Πρόνοια στη Βουλή τον προσεχή Ιούνη. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, και μέσα στο καλοκαίρι να γίνει νόμος του κράτους.

Στην πράξη αυτό θα σημάνει την κατάργηση των 62 πολύτιμων Ιατροκοινωνικών Κέντρων, χωρίς να αναπτυχθεί καμιά νέα μονάδα ΠΦΥ.

Στ' απάνθρωπα φανάρια

Τα "παιδιά στους δρόμους και στα φανάρια" είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, που υπήρχε πάντα, αλλά τα τελευταία χρόνια οξύνεται όλο και περισσότερο και πρέπει να αποκαλυφθούν οι αιτίες του προβλήματος, ώστε αφ' ενός να κατανοηθεί η φύση του προβλήματος και αφ' ετέρου να γίνει δυνατή η συμβολή στην αντιμετώπισή του. Η οριστική εξάλειψη αυτού του φαινομένου δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια του σημερινού κοινωνικού συστήματος, μπορεί όμως να δοθεί μια ουσιαστική ανακούφιση.

Η προέλευση των παιδιών στα φανάρια είναι η εξής:

1.Από φτωχές και εξαθλιωμένες οικογένειες. Και οι δυο γονείς είναι συνήθως μακροχρονίως άνεργοι ή στην καλύτερη περίσταση είναι ημιαπασχολούμενοι, με περιστασιακές δουλιές ή δουλιές του ποδαριού.

2.Είναι παιδιά αλλοδαπών εργατών, που η υπερεκμετάλλευση των γονιών τους, οι άθλιες συνθήκες δουλιάς, η ανασφάλεια, οι δραματικές συνθήκες διαβίωσης αναγκάζουν και τα παιδιά τους να βγαίνουν στους δρόμους, αναζητώντας μια εξίσου άθλια διαβίωση.

3.Είναι παιδιά "ενός κατώτερου θεού", παιδιά μειονοτήτων (Τσιγγάνων, μουσουλμάνων κλπ. ), κυρίως αναλφάβητα.

4.Είναι παιδιά πολυτέκνων οικογενειών, συνήθως με πολύ χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να τα θρέψουν κι αναγκαστικά βγαίνουν στο δρόμο για την επιβίωση τη δική τους και της οικογένειάς τους.

Τo KKE πιστεύει ότι για αυτή την κατάσταση ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική, που αυξάνει την ανεργία, επιμηκύνει το χρόνο απασχόλησης και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, σε συνδυασμό με την πιο μαύρη λιτότητα σε μισθούς, μεροκάματα, επιδόματα, συντάξεις. Η ίδια πολιτική θέτει υπό αίρεση τις συλλογικές συμβάσεις, τις κατακτήσεις που συνδέονται με το 8ωρο, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις. Ακόμα οξύνει τα προβλήματα της στέγασης (αύξηση των αστέγων και εγκαταλειμμένων) και περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες για την προστασία της οικογένειας, του παιδιού, των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, της τρίτης ηλικίας, των αλλοδαπών εργατών, των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Επίσης, εμπορευματοποιεί την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια και συνολικά επιδεινώνει τη θέση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτή η πολιτική, εάν δεν ανατραπεί, θα εξαθλιώνει όλο και ευρύτερες ομάδες από τα λαϊκά στρώματα και, συνεπώς, θα οξύνει όλο και περισσότερο το φαινόμενο των παιδιών στο δρόμο. Αρα χρειάζεται να παρθούν μέτρα ανακούφισης, μέτρα κοινωνικής προστασίας της εργατικής οικογένειας. Η κυβέρνηση όμως αντί γι' αυτό προωθεί την κατάργηση κάθε θεμελιωμένου συλλογικού δικαιώματος, στο όνομα της εξατομικευμένης κοινωνικής πολιτικής, ώστε ο καθένας ν' απολαμβάνει δήθεν ό,τι χρειάζεται. Στα πλαίσια αυτά συρρικνώνει απελπιστικά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής προστασίας, ώστε αυτό ν' απευθύνεται και να καλύπτει τις ανάγκες όχι γενικά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά ενός πολύ μικρού ποσοστού που θεωρείται ή και είναι το πιο εξαθλιωμένο. Δηλαδή θ' ασκεί μια υποτυπώδη προνοιακή πολιτική με ψίχουλα, που θα χρησιμοποιείται σαν βιτρίνα απ' τη μια, και απ' την άλλη θα προβάλλει το υποτιθέμενο "κοινωνικό της πρόσωπο", δημιουργώντας θεσμούς "εθελοντισμού" και "φιλανθρωπίας".

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σ' αυτό το μοντέλο καθώς και στους υπό διαμόρφωση κοινωνικούς τομείς που θα είναι:

- Ενας τυπικά δημόσιος τομέας, που θα χρηματοδοτείται με ψίχουλα και θα λειτουργεί ουσιαστικά εξαρτώμενος από υπηρεσίες που παρέχουν ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

- Ενας ιδιωτικός τομέας κοινωνικής προστασίας που θα παρέχει διαφορετικών ταχυτήτων υπηρεσίες, ανάλογες με την τσέπη των εργαζομένων. Δηλαδή, ο δημόσιος τομέας, όσος μένει, θα υπηρετεί τον ιδιωτικό και ο ιδιωτικός θα κάνει αφαίμαξη από το δημόσιο.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην ίδρυση Ανωνύμων Εταιριών στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής, που θα χειρίζονται, όπως θέλουν, την κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία, που φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού (των μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων επαγγελματιών, αγροτών) μέσω των παραφουσκωμένων άμεσων και έμμεσων φόρων. Είναι αντίθετο με τη δήθεν αποκέντρωση που γίνεται σήμερα και με την οποία μεταφέρει η κυβέρνηση ένα σημαντικό μέρος των δικών της ευθυνών στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη λογική της κερδοσκοπικής ανταποδοτικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αυξήσεις στα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών (ΙΒΣΑ). Στυλοβάτης του συστήματος Κοινωνικής Προστασίας θα γίνουν οι ιδιώτες, που εκτός από τα κέρδη, μέσω της εταιρίας της φιλανθρωπίας που τους δίνεται, θα γλιτώνουν φόρους ή θα ξεπλένουν βρώμικο χρήμα. Κοινωνική υπηρεσία θα ασκεί όχι ειδικευμένο προσωπικό, αλλά οι εθελοντές, είτε εντελώς δωρεάν, είτε μ' έναν εξευτελιστικό μισθό, για να δικαιολογούν τάχα την έννοια του εθελοντισμού. Ετσι, ο εθελοντισμός από κοινωνική αξία, θα γίνει ένα κακοπληρωμένο επάγγελμα φθηνών υποβαθμισμένων υπηρεσιών, μόνον για λίγους.

Υπάρχει η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής προστασίας, δημόσιο και κρατικά επιχορηγούμενο.

Ι.Χρειάζεται να διατηρηθούν, και κυρίως να διευρυνθούν, τα μέτρα προστασίας των ανέργων, υψηλά επιδόματα για όσο διαρκεί η ανεργία, αλλά και δικαίωμα στην περίθαλψη, στην ασφάλιση και σε άλλες κοινωνικές παροχές. Η επιδότηση δεν μπορεί να είναι ορισμένου χρόνου όταν η ανεργία είναι διαρκείας.

ΙΙ.Πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης και σταθερή απασχόληση (35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο) με αύξηση των μισθολογικών και κοινωνικών παροχών.

ΙΙΙ.Είναι ανάγκη να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές παροχές προς την οικογένεια, (μονογονεϊκή, πυρηνική, πολύτεκνη).

ΙV.Χρειάζονταιμέτρα για την τήρηση και βελτίωση του Νόμου που απαγορεύει την εργασία των ανηλίκων. Πρέπει να οργανωθούν κοινωνικές υπηρεσίες ελέγχου, όχι με την έννοια της αστυνόμευσης, για τα παιδιά, των φτωχών οικογενειών, αν παρακολουθούν το εννιάχρονο τυπικά υποχρεωτικό σχολείο.

V.Είναι ανάγκη να ιδρυθούν και να αναπτυχθούν κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και δημόσια παιδικά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, κέντρα άθλησης, πολιτισμού κλπ., χωρίς την οικονομική συμμετοχή των γονιών.

VI.Προβάλλει η ανάγκη να αναβαθμιστεί η δημόσια δωρεάν Παιδεία και να αναπροσαρμοστούν τα ωράρια λειτουργίας, σύμφωνα με τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων.

VII.Πρέπει να χτυπηθούν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και πάνω απ' όλα να χτυπηθούν τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

Η υλοποίηση αυτών των προτάσεων χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που θα εξυπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του. Μια πολιτική που θα συγκρούεται με όλα εκείνα τα συμφέροντα και κυρίως ευθύνονται για την κατάσταση των χιλιάδων παιδιών που βρίσκονται στο δρόμο.

Χριστίνα ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑ Συνεργάτης του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών. Το κείμενο που δημοσιεύουμε ήταν η ομιλία της στη χτεσινή ημερίδα που οργάνωσε ο σύλλογος "Το χαμόγελο του παιδιού" και είχε ως θέμα: "Τα παιδιά στους δρόμους - Τα παιδιά στα φανάρια".

Περιορισμός και των γιατρών

Εκτός από τον περιορισμό στην απασχόληση του προσωπικού του "Ευαγγελισμού" τις Κυριακές και τις αργίες, η κυβέρνηση με την απόφασή της να εφαρμόσει το νόμο για το ιατρικό μισθολόγιο, αφήνει ακάλυπτο το Νοσοκομείο από γιατρούς στις εφημερίες. Ο νόμος προβλέπει την ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ετσι, μετά από δύο επιτυχημένες εξάωρες στάσεις εργασίας την περασμένη βδομάδα, οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" θα επαναλάβουν τη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) τη Δευτέρα 18 του Μάη. Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης οι γιατροί θα κάνουν Γενική Συνέλευση (ώρα 11 π.μ.) για να καθορίσουν τη στάση τους.

Καταδίκη του τραμπουκισμού

Τα φαινόμενα τραμπουκισμού, που παρουσιάστηκαν τον τελευταίο μήνα, σε εργαζόμενους και δημοσιογράφους στο Νοσοκομείο "Ασκληπιείο" Βούλας, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου"Αλεξάνδρα". Θεωρεί απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται κατά τέτοιο τρόπο η προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες των εργαζομένων. "Η χρησιμοποίηση του μηχανισμού του Νοσοκομείου από τη Διοίκησή του - με την ανοχή του υπουργείου - κατά τέτοιο τρόπο, μας θυμίζει άλλες εποχές - καταλήγει η ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες".

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη επίθεση προς εκπροσώπους των εργαζομένων από υπαλλήλους του Νοσοκομείου ήταν στις 23 Απριλίου, με αφορμή ρεπορτάζ τηλεοπτικού καναλιού στο χώρο του Νοσοκομείου. Η επίθεση αυτή, που είχε θύμα τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Χ. Ζαχαρόγιαννη, έγινε την επομένη των εγκαινίων τριών μονάδων του Νοσοκομείου από τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα.Η δεύτερη επίθεση έγινε την περασμένη Πέμπτη με αφορμή ρεπορτάζ που έκανε κρατικό κανάλι στο προαύλιο του Νοσοκομείου, για την απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών. Αυτή τη φορά τα θύματα ήταν τρία: ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, ο Γ. Γιαννικούρης,πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και ο εικονολήπτης της ΕΤ Γ. Πολυχρονόπουλος.

Στις καθημερινές καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων για την αυταρχική συμπεριφορά της Διοίκησης του Νοσοκομείου προς τους εκπροσώπους γιατρών, εργαζομένων του "Ασκληπιείου" και ΜΜΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση του υπουργού Κ. Γείτονα.

Συγκέντρωση της ΕΣΚ-Σ Τυφλών

Η "νωτική Συνδικαλιστική Κίνηση - Συνεργαζόμενοι" (ΕΣΚ - Σ) των Τυφλών οργανώνει συγκέντρωση την προσεχή Τρίτη (19.5.1998) στο Συνδικάτο Οικοδόμων, ώρα 6.30 μμ.

Στη συγκέντρωση θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της παράταξης ενόψει των εκλογών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) που θα γίνουν στις 31.5.1998. Οι εκλογές θα γίνουν στην έδρα του Συνδέσμου, Βερανζέρου 31 - Αθήνα, καθώς και στις έδρες των τοπικών Ενώσεων της επαρχίας.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο της παράταξης 52261.46 ή Χ. Χουρδάκης 5138.125 και 2592.183 ή Β. Μπαρέκας 9517.730 και 094 - 756530

Μαζική και μαχητική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ