ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ,από το Μεσενικόλα Καρδίτσας, που άφησε την τελευταία του πνοή την 1η Μάη 1998, γεννήθηκε το 1916. ΕΑΜίτης στην κατοχή και μέλος του ΚΚΕ από το 1943, διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση και εξορίστηκε στο Τρίκκερι και το Μακρονήσι. Εμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη": Η αδελφή του Ολγα Φωτίου Τσαγανού 10.000, ο Γεώργιος Καγιάς 10.000 δρχ., ο Γεώργιος Μπαλτάς 15.000 δρχ., ο Χρήστος Ζούμπος 3.000 δρχ. και ο αδελφός του Ηρακλής Κρανιάς 15.000 δρχ.

* * *

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς και της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, στη μνήμη του αδελφού μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ,στελέχους του ΚΚΕ, δημοτικού συμβούλου Πεύκης, προσφέρω στην ΚΟΒ "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Γιώργης

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ, από το χωριό Μεγάλη Δοξαπάρα Εβρου, προσφέρω στη μνήμη του 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σεπολίων, μέλος της οποίας ήταν.

Η σύζυγός του Σοφία Πανταζίδου

* * *

Στη μνήμη της αξιολάτρευτης μάνας ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΛΥΒΑ,που χάσαμε στις 21 Μάη 1987, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Αγ. Νικολάου" Αχαρνών.

Βάσω και Βασίλης Πάνου, Στέλλα και Σώτος Λαζάρου

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ,προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παιανίας.

Θεοδώρα Στρουμπούλη

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΤΣΗ,από την Πέτρα Αρτας, στελέχους του ΚΚΕ και ειδικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Λογιστών, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Παιανίας και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μας ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΩΡΗ,που εκτελέστηκε από Γερμανούς στις 3 Μάη 1944, προσφέρουμε 80.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

Γιώργος και Λιλή Τσιώρη

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΙΟΥ,εκπαιδευτικού, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Αννα και Μανόλης Ιωαννίδης

* * *

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της αγαπημένης γιαγιάς μου, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΛΤΑΝΙΔΟΥ και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 15.000 δρχ. στη ΝΕ Σερρών και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Γ. Θ. Δουλγερίδης

* * *

Στις 30 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της πολυαγαπημένης αδελφής μας ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΣΙΦΛΙΔΟΥ,από το Σταυροδρόμι Κοζάνης. Στη μνήμη της προσφέρουμε 15.000 δρχ. στη ΝΕ Σερρών και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Νίκος και Αρετή Τριανταφυλλίδου, Νέο Πετρίτσαι Σερρών

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΕΛΙΟΥ Γεωρ. ΚΟΛΥΒΑ,μαχητή του ΔΣΕ, και των αγωνιστών ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΦΕΤΣΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΜΑΡΑ,μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από τον Μαραθόκαμπο Σάμου πρόσφεραν στο ΚΚΕ 40.000 δρχ.

* * *

Στις 10 Μάη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του συντρόφου μας ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑ (Μανίκα).

Στη μνήμη του προσφέρουμε 65.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα μέλη της ΚΟ Δάφνης Ικαρίας

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, από το Κυπαρίσσι Ικαρίας, η κόρη του Θάλεια και η εγγονή του Νεφέλη πρόσφεραν 10.000 δρχ. στην ΚΟ Εύδηλου Ικαρίας, της οποίας ήταν μέλος ως το θάνατό του.

* Επίσης στη μνήμη του Νίκου Φράγκου μέλη της ΚΟΒ Εύδηλου και φίλοι της πρόσφεραν στην ΚΕ του ΚΚΕ 30.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΑΓΚΟΥ από την Ικαρία και ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ από το Μπραχάμι Αθήνας, οι Χρήστος και Δέσποινα Γραμματικοπούλου, από το χωριό Μαυρατζαίοι Σάμου, προσφέρουν στο ΚΚΕ 10.000 δρχ. για τα 80χρονα.

* * *

Κηδεύτηκε στις 4 Μάη 1998 στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου Νέας Φιλαδέλφειας ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ.Την 1η του Μάη έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 90 χρόνων άλλος ένας αγωνιστής. Ο Γιάννης Τζαγκαράκης ήταν από τους πρώτους "κατοίκους" της Μακρονήσου. Ολος ο βίος του ήταν δοσμένος στον αγώνα "κατά της ξενοκρατίας, για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική, για να ζήσουν οι Ελληνες σε μια καλύτερη κοινωνία". Απαρνήθηκε τη ζωή του και αφιερώθηκε στις υψηλές και υγιείς ιδέες του κομμουνισμού.

Ως το θάνατό του ήταν παρών σε εκδηλώσεις, πορείες και αγώνες, προσφέροντας πάντοτε τον όβολό του και τον καθοδηγητικό του λόγο.

Είθε να αναπαυθεί εκεί που μετοίκησε

Είθε το όνειρό του να πραγματοποιηθεί

Είθε οι θυσίες του να μείνουν στη μνήμη των νεοτέρων.

Ο γιος του Κώστας

* * *

Στις 17 Απρίλη έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΜΑΡΙΑΣ ΤΖΗΜΑ.Γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Πρόσβορο Γρεβενών από γονείς αγρότες. ΕΑΜίτισσα στην κατοχή, μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και φυλακίστηκε. Από το 1947 ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και στο Τσιρτσίκ. Δούλεψε σε εργοστάσιο έτοιμων ενδυμάτων, ήταν υποδειγματική εργάτρια και βραβεύτηκε πολλές φορές για τη συνειδητή δουλιά της.

Επαναπατρίστηκε το 1988 και κατοικούσε στην Αθήνα με την οικογένειά της. Στη μνήμη της τα παιδιά της Δημήτρης και Χρυσούλα προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Ταξιαρχών" Κορυδαλλού.

* * *

Τα αδέρφια Ηλίας και Κώστας Παγουλάτος πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ προς τιμήν της 1ης Μάη στη μνήμη των αδελφών τους ΣΠΥΡΟΥ και ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ,οι οποίοι εκτελέστηκαν το 1944 από Γερμανούς και ντόπιους συνεργάτες τους, καθώς και στη μνήμη των συζύγων τους ΕΡΑΣΜΙΑΣ,που πέθανε το 1992 και ΕΛΒΙΡΑΣ,που πέθανε το 1994.

* * *

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο της ΜΑΡΙΑΣ Δ. ΓΑΪΤΑΝΗ.

Στη μνήμη της τα παιδιά της Αλέξανδρος και Σωτηρία Γαϊτάνη πρόσφεραν 20.000 δρχ. στην ΚΟ Καλαμάτας.

* * *

Ο αγωνιστής ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΡΟΚΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, που πέθανε πριν από ένα χρόνο, ήταν παρών σε όλους τους αγώνες και τις εκδηλώσεις της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του μέλη και φίλοι της ΚΟΒ Κέντρου Ρίμινι Ιλιου πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 26.500 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΓΕΩΓΛΕΡΗ,που έφυγε από κοντά μας στις 17 Μάη 1992, και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 25.000 δρχ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Στις 2 Μάη 1998, έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΤΣΙΟΣ (Δραπέτης). Γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Κονισκό Καλαμπάκας. Το 1943 εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και τον ίδιο χρόνο γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Το 1944 πέρασε στον ΕΛΑΣ.

Το 1946 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Δραπέτευσε και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και στη μάχη του Κάμπου του Δεσπότη τραυματίστηκε βαριά, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα πόδι του. Πέρασε στις ανατολικές χώρες για θεραπεία και έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία έως το 1990 που επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του.

Ζούσε στα Τρίκαλα.

Στη μνήμη του η γυναίκα του και το παιδί του πρόσφεραν στη ΝΕ Τρικάλων 5.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 10 Μάη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΡΙΒΙΑΗ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Χριστίνα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Σερβίων, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και τα ανίψια του Ελένη και Αθανάσιος Ντέμης 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΣΕΡΚΕΤΖΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ, η γυναίκα του Ευθυμία προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γουμένισσας Κιλκίς, 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ. * * *

Στη μνήμη του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ,από τις Αυλές Κοζάνης, που πέθανε πρόσφατα, ο Γ. Τελιόπουλος πρόσφερε στο "Ριζοσπάστη" 3.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου συζύγου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ,προσφέρω στη ΝΕ Καβάλας 100.000 δρχ.

Φρύνη Κουγιουμτζή

* * *

Πότε κιόλας πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγός μου και σύντροφος, ο ΤΑΣΟΣ ΓΛΕΡΙΔΗΣ (Παπαφλέσσας). Γεννήθηκε το 1922 στις Μουριές Κιλκίς. Το 1940 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1941-45 πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση (ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ). Την ίδια χρονιά έφυγε στο Μπούλκες στη Γιουγκοσλαβία. Το 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ στην 1η Διμοιρία του 11ου λόχου του 3ου Τάγματος. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Το 1948 τραυματίστηκε στη μάχη της Θεσσαλονίκης και έμεινε ανάπηρος από το δεξί χέρι. Στη μάχη αυτή διακρίθηκε για την παλικαριά του και το Αρχηγείο Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση και με διάταγμα ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Το 1949 πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη. Επιασε δουλιά το 1950 στο εργοστάσιο "Λάγγαρ", 33 χρόνια ελεγκτής στις μηχανές τορναδόρων. Στο εργοστάσιο "Λάγγαρ" δούλευαν Ελληνες Πολιτικοί Πρόσφυγες. Είχαμε τη μεγαλύτερη ΚΟΒ. Ο Σύλλογος των Πολιτικών Προσφύγων προκήρυξε άμιλλα στη Βουδαπέστη με γραμματέα της ΚΟΒ τον Τάσο Γλερίδη και με τη βοήθειά του βγήκε πρώτη. Ο Τάσος Γλερίδης ήταν στέλεχος του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων σε όλα τα χρόνια που ζήσαμε στη Βουδαπέστη. Ηταν υπεύθυνος στο σχολείο "Παπαρήγα", όπου φοιτούσαν τα παιδιά που είχε πάρει ο ΔΣΕ για να τα σώσει από τη φωτιά και το σίδηρο. Από αυτά τα παιδιά συγκροτήθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα "Ολυμπος", με αρχηγό τον Τάσο Γλερίδη. Ο "Ολυμπος" ήταν το καμάρι των Πολ. Προσφύγων. Ετσι απέκτησε μεγάλη αγάπη και εμπιστοσύνη και σεβασμό σε όλους τους Πολ. Πρόσφυγες. Το 1983 επαναπατρίστηκε με τη σύζυγό του Κούλα και αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα. Ηταν ενεργό μέλος της ΚΟΒ "Παύλου Μελά" Πολίχνης. Ο Τάσος Γλερίδης κάθε Κυριακή διακινούσε τον "Ριζοσπάστη", μέχρι που οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και η ανίατη αρρώστια του έκοψε το νήμα της ζωής του. Πήρε από κοντά μου για πάντα τον πολυαγαπημένο και λατρευτό μου σύζυγο στις 21 Απρίλη 1997. Ευχαριστώ όλους τους συντρόφους, φίλους και γνωστούς που με συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος μου.

Ο αδελφός μου ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Μελισσουργιό Κιλκίς. Το 1942 τροφοδοτούσε το 13ο Σύνταγμα Κρούσας. Ηταν μέλος της ΟΚΝΕ. Πήρε μέρος στον ΕΛΑΣ στην υποδειγματική διμοιρία της ΕΠΟΝ. Πήρε μέρος στο ΔΣΕ το 1946-47, διακρίθηκε για την αγωνιστικότητά του, το ήθος και το χαρακτήρα του ως διοικητής διμοιρίας της 62ης Ταξιαρχίας του αεροπόρου Κόλια. Στις 25 Δεκέμβρη 1947 έπεσε πολεμώντας στη μάχη της Κόνιτσας.

Στη μνήμη του συζύγου μου Τάσου Γλερίδη και του αδελφού μου Στάθη Ιωαννίδη, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Παύλου Μελά" 20.000 δρχ., στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ 10.000 δρχ. και στο Παράρτημα του Συλλόγου. Πολ. Προσφύγων Θεσσαλονίκης 15.000 δρχ.

Κούλα Γλερίδου

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Για 17.5. Κυριακή)

Σήμερα, Κυριακή 17 Μάη, στις 9.30 π.μ., στην εκκλησία του Αγιου Στέφανου Σαφράμπολης γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σαφράμπολης.

Η σύζυγός του Μαρία

Τα αδέρφια του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ