ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ρευστή η κατάσταση

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου θέτει θέμα παραίτησης Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Συγκεχυμένη παραμένει η πολιτική κατάσταση στην Τζακάρτα, όπου ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χαρμόκο, θέτει θέμα παραίτησης του Σουχάρτο και ο υπουργός Αμυνας χαρακτηρίζει το αίτημα του πρώτου "προσωπική άποψη, που δεν έχει καμία νομική ισχύ με βάση το Σύνταγμα". Το αίτημα παραίτησης Χαρμόκο τέθηκε, ενώ προηγουμένως είχαν κατακλύσει το χώρο του Κοινοβουλίου πάνω από 3.000 φοιτητές που διαδήλωναν ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, γνωστοποιήθηκε πως οι νεκροί από τις ταραχές των τελευταίων ημερών ξεπερνούν τους 500!

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χαρμόκο, τρίτος στην ιεραρχία της ηγεσίας και πιστός φίλος του Σουχάρτο, διευκρίνισε ότι η απόφαση να απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο να παραιτηθεί πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου και "μετά τη σοβαρή και λεπτομερή εξέταση της κατάστασης στη χώρα". Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θεωρείται απίθανο ο πρόεδρος της Βουλής, ακριβώς επειδή είναι φίλος του Σουχάρτο, να μην έχει συμβουλευτεί τον Ινδονήσιο Πρόεδρο πριν απευθύνει την έκκλησή του να παραιτηθεί. Είπαν, μάλιστα, ότι είναι πιθανόν η συνεννόηση αυτή να έγινε, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τη συνταγματικότητα της διαδικασίας αποχώρησης του Σουχάρτο ύστερα από 32 χρόνια στην εξουσία.

Ως πρόεδρος της Βουλής, ο Χαρμόκο μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνέλευσης, του κορυφαίου συνταγματικού οργάνου της χώρας, το οποίο επανεξέλεξε τον Σουχάρτο το Μάρτη για μια νέα εφταετή θητεία.

Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Γουιράντο, θεώρησε την έκκληση Χαρμόκο ως "προσωπική δήλωση που δεν έχει καμία νομική ισχύ". Υποστήριξε δε ότι "ακόμη και εάν η δήλωση έγινε με συλλογικό τρόπο, με βάση το Σύνταγμα (του 1945...) δεν έχει καμία νομική ισχύ!". Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα "ειδικό συμβούλιο για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων", με τη συμμετοχή φοιτητών και επικριτών της κυβέρνησης που συνεργάζονται με μέλη του Κοινοβουλίου. Τέλος, ο ίδιος ζήτησε να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες για αύριο μαζικές διαδηλώσεις που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση να κάνει στην Τζακάρτα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Νωρίτερα, είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Σουχάρτο ο υπουργός Τουρισμού, Αμντούλ Λατίεφ. Ο εκπρόσωπος του Σουχάρτο ανακοίνωσε πως ο υπουργός ζήτησε την παραίτησή του "για ορισμένους λόγους", τους οποίους αρνήθηκε να αποκαλύψει... Ο Λατίεφ διορίστηκε υπουργός Τουρισμού, (υπουργείο - κλειδί για την οικονομία της χώρας), μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Σουχάρτο, τον περασμένο Μάρτη.

Λιγότερες οι ταραχές, περισσότερες οι αναλήψεις...

Οι συνεχείς περιπολίες των 10.000 στρατιωτών στην Τζακάρτα φαίνεται πως χτες περιόρισαν κάπως τις λεηλασίες καταστημάτων και ξένων περιουσιών από πλήθη εκατοντάδων οργισμένων Ινδονήσιων. Ωστόσο, "πυρετός" επικρατούσε χτες στις περισσότερες τράπεζες της χώρας, καθώς χιλιάδες άτομα μπροστά από τις τράπεζες, περίμεναν τα ταμεία να ανοίξουν και να κάνουν ανάληψη των καταθέσεών τους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται για πρώτη φορά μετά την έκρηξη των ταραχών που συνταράσσουν από την περασμένη βδομάδα την Τζακάρτα. Χαρακτηριστικό τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες ανέφερε πως μόνο μέσα σε μία ώρα περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν σχηματίσει μία τεράστια ουρά μπροστά από τα έξι ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδονησίας, στο κέντρο της Τζακάρτα. Πολλοί από αυτούς αποσύρουν ικανό ποσό, ώστε, όπως υπολογίζουν, να τους φθάσει για τουλάχιστον δύο βδομάδες, καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι οι τράπεζες αναμένεται να έχουν προβλήματα στις συναλλαγές τους μέσα στις επόμενες μέρες.

ΡΟΥΑΝΤΑ
Σφαγή σε σχολείο

ΚΙΓΚΑΛΙ.-

Τουλάχιστον ένδεκα παιδιά, ηλικίας 11 έως 17 ετών, σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια επίθεσης, χτες τα ξημερώματα, στο οικοτροφείο του σχολείου της Νιαμιούμπα, της κοινότητας Κιβούμου, στην επαρχία Γκισενίι (βορειο-δυτική Ρουάντα).

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν ένοπλοι Χούτου, που επιτέθηκαν στο οικοτροφείο του σχολείου με τουφέκια στις 2.00 τα ξημερώματα. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι πολλά παιδιά είναι τραυματισμένα, εκ των οποίων ορισμένα σοβαρά...

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δολοφονία υφυπουργού

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Αγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν το Σάββατο, 16 Απρίλη, τον υφυπουργό Ελέγχου του Ισλαμικού Νόμου (Σαρίατ) της Τσετσενίας Σαμσούντι Ουβαϊσάγεφ, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ρουσλάν Τσιμάγεφ και δύο συνεργάτες τους, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τσετσένου Προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ, οι δράστες εισέβαλαν στην κατοικία του Ουβαϊσάγεφ, στο νότιο τμήμα της Τσετσενίας, και σκότωσαν τους δύο πολιτικούς και τους δύο συνεργάτες τους. Οι αρχές της Τσετσενίας εφάρμοσαν τον ισλαμικό νόμο(Σαρίατ) από τον περασμένο χρόνο, αμέσως μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Η εφαρμογή του Σαρίατ στην Τσετσενία έχει συνοδευτεί με αρκετές δημόσιες εκτελέσεις καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις της ρωσικής κυβέρνησης και πολλών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις των φοιτητών

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι σε αδιέξοδο και επισήμως

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επείγουσα απρόοπτη συνάντηση είχαν, χτες, στο Λονδίνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, μετά από τις αλλεπάλληλες άκαρπες συνομιλίες της, την περασμένη εβδομάδα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μετά το τέλος της 90λεπτης συνάντησής τους, η Ολμπράιτ αρκέστηκε να δηλώσει ότι γίνονται "εποικοδομητικές συνομιλίες", ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης προτίμησε να μείνει σιωπηλός. Πιο ομιλητικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι "δεν ξεπεράστηκε το αδιέξοδο" και συμπλήρωσε ότι "γίνεται ακόμα πολύ σκληρή δουλιά, για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες". Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Ιντικ δεν έκρυψε την ανησυχία του και, σχολιάζοντας τις συγκρούσεις Παλαιστινίων - Ισραηλινών, την περασμένη βδομάδα, μίλησε "για πιθανή έκρηξη".

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επιστρέφοντας στο Ισραήλ από το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία διέψευσε κατηγορηματικά ότι προχώρησε στην οποιαδήποτε υποχώρηση απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι"μόνο το Ισραήλ μπορεί να καθορίσει τις ανάγκες του" και τόνισε ότι "επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος σε ορισμένα θέματα, κατατέθηκαν κάποιες νέες ιδέες, αλλά το αδιέξοδο παραμένει". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον ζητά περισσότερα από όσα το Ισραήλ διατίθεται να παραχωρήσει, ενώ δεν έκρυψε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διμερείς συνομιλίες, χωρίς αμερικανικές πιέσεις, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες ότι οι σχέσεις του με την Ουάσιγκτον δεν είναι οι καλύτερες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ