ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΧΤΩ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ - "G8"
Στο όνομα της "ελεύθερης αγοράς"...

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ -

Μέσα στα πλαίσια της "νομιμοφροσύνης" και της πολιτικής - όρα λιτότητα - που ορίζουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, θα πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα αυτές με τις δοκιμαζόμενες οικονομίες.

Σε αυτό κατέληξαν οι ηγέτες των οκτώ ισχυροτέρων χωρών του κόσμου G8 που ολοκλήρωσαν την Κυριακή στο Μπέρμιγχαμ τις εργασίες της τριήμερης συνόδου τους. Οι ηγέτες της "Ομάδας των Οκτώ" κατέληξαν επίσης σε συμφωνία να υποστηρίξουν πρόγραμμα ελάφρυνσης του εξωτερικού χρέους του Τρίτου Κόσμου και να επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στην εξαγωγή όπλων μαζικής καταστροφής.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ηγέτες της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ,της Γερμανίας, καγκελάριος Χέλμουτ Κολ,ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ,ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι,ο Ρώσος ΠρόεδροςΜπορίς Γιέλτσιν,ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον,εκτιμούν ότι "οι συνολικές διεθνείς προοπτικές παραμένουν καλές. Παρ' όλα αυτά στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντησή τους - πέρσι στο Ντένβερ των ΗΠΑ - οι προοπτικές αυτές έχουν γίνει δυσμενέστερες λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει τις χώρες της Ασίας".

Επίσης οι "Οκτώ" δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των διεθνών οικονομικών οργανισμών (ΔΝΤ) "προειδοποίησαν" τις χώρες της Ασίας να μην καταφύγουν στον προστατευτισμό και την αναδίπλωση, αλλά να επιδιώξουν την επαναφορά της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής πάντα σύμφωνα με τους κανόνες και την οικονομική πολιτική που ορίζουν οι Οργανισμοί. Δεν ξέχασαν φυσικά να καλέσουν όλες τις χώρες - μάλλον αυτές που έχουν απομείνει - να ανοίξουν πλήρως τις αγορές τους και υποστήριξαν ότι αυτή η απελευθέρωση θα πρέπει να γίνει στα πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μάλιστα τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των μέσων πίεσης που διαθέτει το ΔΝΤ, προκειμένου να αναγκάζει τις διάφορες χώρες να ακολουθούν τις προσταγές του.

Οι αποφάσεις της Συνόδου των "Οκτώ"

Οι "Οκτώ" συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για το εμπόριο όπλων και καταδίκασαν την ενέργεια της Ινδίας να προχωρήσει σε υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, θέμα που προέκυψε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου και απασχόλησε εντόνως τους παραβρισκόμενους. Επίσης, αποφάσισαν να στηρίξουν "μια ταχεία και αποφασιστική" επέκταση του προγράμματος ελάφρυνσης του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσομένων χωρών.

Στο τελικό ανακοινωθέν ακόμα "εκφράζεται η ελπίδα" ότι ως το 2000 όλες οι υπερχρεωμένες χώρες του Τρίτου Κόσμου θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ελάφρυνση του εξωτερικού τους χρέους. Αναφορικά με την κρίση στη Νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα στην Ινδονησία οι "Οκτώ" απηύθυναν έκκληση στις ηγεσίες των χωρών της περιοχής να λάβουν κοινωνικού χαρακτήρα μέτρα για να βοηθήσουν"τους πιο φτωχούς και αδύναμους". "Η οικονομική μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδευτεί από ενέργειες και μέτρα που θα έχουν στόχο την προστασία των φτωχότερων στρωμάτων από τις συνέπειες της κρίσης" αναφέρεται στο ανακοινωθέν. Τέλος, οι οκτώ ηγέτες ευχήθηκαν"κάθε επιτυχία στο ΕΥΡΩ" εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα "συμβάλει στην εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας"!

Η επόμενη Σύνοδος του G8 καταλήχθηκε να πραγματοποιηθεί στην Κολωνία, από τις 18 ως τις 21 Ιουνίου του 1999, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση - παράκληση του Προέδρου Γιέλτσιν να φιλοξενήσει η χώρα του τη σύνοδο της νέας χιλιετηρίδας, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Ιαπωνία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συζητήσεις σε φόντο ταραχών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Την άρση μιας εκ των κυρώσεων, που είχε αποφασιστεί να επιβληθούν κατά της Σερβίας, αποφάσισε χτες η "Ομάδα Επαφής", θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιβραβεύσει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς του Κόσσοβου. Ωστόσο, φαίνεται ότι η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών που άρχισε την περασμένη Παρασκευή απειλείται από τις συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ Γιουγκοσλάβων στρατιωτών και Αλβανών αυτονομιστών.

Την είδηση για άρση του μέτρου ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ. Σύμφωνα με την Σεκρέ, οι αντιπρόσωποι των έξι χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής - οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Οχτώ (G8) στο Μπέρμινγχαμ - αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν την απαγόρευση οποιασδήποτε ξένης επένδυσης στη Σερβία. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Αλβανούς του Κόσσοβου, σημείωσε πως ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα "έκανε μία αληθινή παραχώρηση, πηγαίνοντας στο Βελιγράδι".

Αργότερα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο δήλωσε από το Βουκουρέστι ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να "αποτελέσει μια Δημοκρατία στους κόλπους της ΝΟΔ της Γιουγκοσλαβίας" (Σερβία και Μαυροβούνιο), ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές της περιοχής και στις μεγάλες δυνάμεις να αναλύσουν σοβαρά αυτή την πολύ περίπλοκη υπόθεση και να ενθαρρύνουν τις μετριοπαθείς δυνάμεις της ειρήνης".

Την ίδια ώρα, παρατηρούνταν αύξηση των επεισοδίων βίας μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο.

Σέρβοι φοιτητές απέκλεισαν χτες την είσοδο τριών τεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου της Πρίστινα, οι οποίες έχουν επίσημα παραχωρηθεί στους Αλβανούς φοιτητές, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια. Εντονες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των φοιτητών, όταν η ομάδα των Σέρβων φοιτητών άρχισε να πετάει πέτρες κατά πλήθους περίπου 100 Αλβανών φοιτητών, που προσπαθούσαν να πλησιάσουν το κτίριο, όπου στεγάζονται οι τρεις σχολές. Η σερβική Αστυνομία επενέβη, σταματώντας τις συμπλοκές ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες φοιτητών.

Στο μεταξύ, ο Βέτον Σιρόι, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Ρουγκόβα, αμφισβήτησε χτες ανοιχτά τη συμμετοχή των Κοσσοβάρων στις διαπραγματεύσεις, στην περίπτωση που το Βελιγράδι "δε λάβει επείγοντα μέτρα για να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο"... Μάλιστα, η αλβανική εφημερίδα "Μπουζκού",που πρόσκειται στον Ρουγκόβα, κατηγόρησε τη Σερβία ότι μετά τη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα "έχει επιβάλει οικονομικό εμπάργκο" στο Κοσσυφοπέδιο.

Ζήτημα αποπομπής του πρωθυπουργού Κόντιτς

Υπέρ της αποπομπής του πρωθυπουργού Ράντογιε Κόντιτς με 21 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 17 αποχές, ψήφισε χτες στο Βελιγράδι η Κάτω Βουλή. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην περαιτέρω όξυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Ποντγκόριτσα, μια που ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοτβιτς προειδοποίησε, ήδη, τον Μιλόσεβιτς ότι η Ομοσπονδία Ν. Γιουγκοσλαβίας θα διαλυθεί, εάν απομακρυνθεί ο Κόντις από τα καθήκοντά του!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βογίν Τζουκάνοβιτς δήλωσε πριν την ψηφοφορία ότι το Μαυροβούνιο θεωρεί παράνομη την ανατροπή του Κόντιτς από τους συμμάχους του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ότι δε θα αναγνωρίσει την αντικατάστασή του.

Ως αφορμή για την απομάκρυνση Κόντιτς, χρησιμοποιείται η κατηγορία ότι κρίνεται ανίκανος στη διαχείριση των θεμάτων της οικονομίας της χώρας.

Ο Πρόεδρος Τζουκάνοβιτς δήλωσε χτες πως το θέμα τέθηκε, γιατί ο Κόντιτς μπήκε "στη μαύρη λίστα" του Μιλόσεβιτς, επειδή αρνήθηκε να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μαυροβούνιο, όταν ο Μπουλάτοβιτς (στενός συνεργάτης του Μιλόσεβιτς και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος) έχασε στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν βέβαιη την ανατροπή του Κόντιτς και την αντικατάστασή του από τον πρώην Πρόεδρο του Μαυροβουνίου και φίλο του Μιλόσεβιτς, Μομίρ Μπουλάτοβιτς του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιλόσεβιτς ελπίζει πως ο Κόντιτς θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον Μπουλάτοβιτς ή κάποιον άλλον υποψήφιό του στις γενικές εκλογές για το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στις 31 του μήνα.

Οσο για τους φόβους περί διάλυσης της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αυτούς τους συμμερίστηκαν χτες ανεξάρτητες εφημερίδες, τόσο του Βελιγραδίου, όσο και της Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου. Εκαναν, μάλιστα, λόγο για "πιθανό εμφύλιο πόλεμο", σε περίπτωση που ευωδοθούν οι προσπάθειες του Μιλόσεβιτς να κυριαρχήσει στο Μαυροβούνιο, χρησιμοποιώντας διάφορες δυνάμεις για την ανατροπή του Προέδρου Τζουκάνοβιτς.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνεται ο "πόλεμος δηλώσεων"...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο εν εξελίξει ψυχρός πόλεμος της Ασίας έδειξε χτες να κλιμακώνεται, με τη δήλωση κορυφαίου Πακιστανού αξιωματούχου περί τελεσίδικης πρόθεσης της χώρας του να πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές, ένα βήμα το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους "προσπαθούσαν σκληρά" να αποτρέψουν...

Αλλοι συνάδελφοι του υπουργού Εξωτερικών του Ισλαμαμπάντ Γκόχαρ Αγιούμπ Χαν στην κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ, πάντως, υποστήριζαν ότι δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Αμερικανική αντιπροσωπεία αποχώρησε προχτές από την πρωτεύουσα της χώρας αυτής με διαβεβαιώσεις ότι το Πακιστάν "εξετάζει τις επιλογές του".

"Το θέμα είναι πότε, και όχι αν, το Πακιστάν θα προβεί σε δοκιμή... η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση", ήταν η ακριβής δήλωση του Χαν, έτσι όπως τη μετέδωσε το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Από την άλλη ο υπουργός Πληροφόρησης Μουσαχίντ Χουσάιν έλεγε την ίδια μέρα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι η χώρα του "δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις". Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη διευκρίνισε τη θέση των ΗΠΑ όσον αφορά τις κινήσεις του Πακιστάν: "Αν κάνουν το θετικό βήμα να μην προβούν σε δοκιμή, τότε οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με άλλους τρόπους", είπε, προφανώς αναφερόμενος σε χορήγηση πακτωλών δολαρίων...

Αν όμως το Ισλαμαμπάντ προχωρήσει σε πυρηνική "απάντηση" προς την Ινδία, οι κυρώσεις δείχνουν σίγουρες. Και θα έχουν πολύ βαρύτερες επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας από ό,τι για την Ινδία. "Θα έχουμε οικονομική κρίση", έλεγε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Ισλαμαμπάντ στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", και πτώση έως και ενός τρίτου της αξίας των μετοχών. Οι επενδυτές θα αποσυρθούν, πρόσθεταν αναλυτές, και η ζημιά θα είναι τρομακτική...

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Χασιμότο, ο Σεϊχίρο Νομπόρου, άρχισε χτες συνομιλίες με στελέχη της πακιστανικής ηγεσίας. Η Ιαπωνία είναι η χώρα που παρέχει τις μεγαλύτερες δωρεές στο Πακιστάν, ύψους 6,5 δισ. δολαρίων. Χωρίς αυτή τη βοήθεια και την αντίστοιχη από το ΔΝΤ, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, το Πακιστάν θα αντιμετωπίσει τρομακτική έλλειψη κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα στο Νέο Δελχί ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας Τζορζ Φερνάντες επαναλάμβανε τις κατηγορίες σε βάρος της Κίνας, την οποία για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε "βασικότερη απειλή" για την Ινδία από το Πακιστάν.

Ο σοσιαλιστής υπουργός Αμυνας, σύμμαχος με τους εθνικιστές ινδουιστές, προέβη σε πολεμικού χαρακτήρα δηλώσεις στην αρχή του μήνα, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα, ο άλλος ασιατικός γίγαντας που συνορεύει με την Ινδία, αποτελεί την "υπ' αριθμόν ένα" εν δυνάμει απειλή για τη χώρα του.

Η Κίνα (επίσημη πυρηνική δύναμη), με την οποία η Ινδία είχε σύντομης διάρκειας ένοπλη μεθοριακή σύγκρουση το 1962, στιγμάτισε τις δηλώσεις του Ινδού υπουργού Αμυνας, χαρακτηρίζοντάς τες "γελοίες", ενώ καταδίκασε με έντονο τρόπο τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές. Χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον χαρακτήριζε "πολύ λυπηρές" τις ινδικές δοκιμές...

Στη Γενεύη, την απόφαση της χώρας του να προβεί στη διεξαγωγή πέντε πυρηνικών δοκιμών, θα κληθεί να δικαιολογήσει σήμερα ενώπιον των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ο Ινδός υπουργός Εμπορίου, Ραμακρίσνα Χετζ, ελπίζοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις πολλών χωρών.

Ο Ινδός υπουργός διατείνεται πως η χώρα του δε φοβάται τις απειλές, ιδίως από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της. Μιλώντας στην εφημερίδα "Χιντουστάν Τάιμς", ο Χετζ τόνισε πως σκοπός του είναι να "υπεραμυνθεί των συμφερόντων και της τιμής" της χώρας του...

Οι Μπ. Κλίντον και Τ. Μπλερ σε διάλειμμα της συνόδου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ