ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα σκαριά η νέα φορολογική επιδρομή

Κακόγουστο σκηνικό για "ελαφρύνσεις μισθωτών - συνταξιούχων" στήνουν, μέσω "διαρροών", από κοινού υπουργείο Οικονομικών και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ενόψει της νέας φορολογικής επιδρομής κατά των λαϊκών στρωμάτων

Τα επιμέρους μέτρα της φορολογικής επιδρομής για το 1999 και τα επόμενα χρόνια επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, στα πλαίσια των νέων βαρύτατων δεσμεύσεων, που ανέλαβε η κυβέρνηση Σημίτη, απέναντι στο κοινοτικό Διευθυντήριο. Δεσμεύσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε τουλάχιστον 500 δισ. δραχμές επιπλέον φορολογικά έσοδα, σε σχέση με φέτος, για το 1999, με βάση τα στοιχεία του νέου προγράμματος "σύγκλισης".

Ενα τέτοιο "σενάριο εργασίας" διέρρευσε προχτές σε κυριακάτικη φιλοκυβερνητική εφημερίδα και σύμφωνα με αυτό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τόσο των φυσικών προσώπων, όσο και των λεγόμενων προσωπικών εταιριών (Ομόρρυθμες, Ετερόρρυθμες και Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης). Αλλαγές οι οποίες, για τους μεν εργαζόμενους, και στην καλύτερη των περιπτώσεων, διατηρούν άθικτο το σημερινό αντιλαϊκό φορολογικό καθεστώς, ενώ για τις "προσωπικές εταιρίες" προκύπτει σαφώς επιβάρυνση.

Από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε χτες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία"τα δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων δεν αποτελούν θέση του υπουργείου Οικονομικών και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα". Το πλέον πιθανό, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, σχολιάζοντας την ανακοίνωση, είναι να επαναλαμβάνεται ό,τι είχε γίνει και πέρσι. Να δημοσιοποιούνται, δηλαδή, μέσω"διαρροών" στο φιλοκυβερνητικό Τύπο τα διάφορα σενάρια, ώστε να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και παράλληλα να διαψεύδονται μέχρι και να υπάρξει η οριστική κατάληξη... Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά:

  • Αντικαθιστάται η σημερινή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από νέα. Η νέα φορολογική κλίμακα έχει εννιά 9 εισοδηματικά κλιμάκια, έναντι έξι 6 της προηγούμενης, το δε αφορολόγητο ποσό ξεκινά από 1.500.000 δραχμές για όλους τους φορολογούμενους και 1.800.000 για μισθωτούς - συνταξιούχους. Παράλληλα, καταργείται και η έκπτωση οικογενειακών δαπανών ύψους μέχρι 1.000.000 δραχμές με αποδείξεις, για την οποία υπάρχει μείωση φόρου μέχρι 45.000 δραχμές.

Αν και το δημοσίευμα κάνει λόγο για ελαφρύνσεις σε μισθωτούς - συνταξιούχους, όχι μόνο δεν προκύπτει ελάφρυνση, αλλά πρόκειται για μέτρα εξαπάτησης των εργαζομένων. Και αυτό γιατί: Σήμερα το αφορολόγητο όριο είναι 1.055.000 για όλους τους φορολογούμενους και 1.371.500 δραχμές για τους μισθωτούς - συνταξιούχους. Αν υποθέσουμε ότι το 1998 θα έχουμε ρυθμό πληθωρισμού 4% τότε το αφορολόγητο όριο αυξάνει σε 1.100.000 και 1.425.000 αντίστοιχα. Αν στα ποσά αυτά προσθέσουμε και τις 300.000 οικογενειακές δαπάνες που καταργούνται τότε αναπροσαρμόζονται στα 1.400.000 και 1.725.000 δραχμές, ενώ το υπουργείο "προτείνει" αφορολόγητο 1.500.000 και 1.800.000 δραχμές αντίστοιχα. Από τα στοιχεία επίσης προκύπτει ότι στόχος του υπουργείου είναι να "κτυπήσει" τα εισοδήματα μεταξύ 4 και 7 εκατ. δραχμών, αφού τα μικρότερα τα έχουν ξεζουμίσει. Ετσι, ενώ τα σημερινά εισοδήματα μεταξύ 2.637.500 δραχμών και 4.220.000 δραχμές φορολογούνται με συντελεστή 15%, με τη νέα κλίμακα προτείνεται τα εισοδήματα μεταξύ των 3.500.000 και 4.500.000 δραχμών να φορολογηθούν με συντελεστή 20%!

  • Γίνεται ακόμα περισσότερο δυσβάσταχτη η φορολογία για τις προσωπικές εταιρίες. Στη θέση του σημερινού φορολογικού καθεστώτος (το 50% του εισοδήματος φορολογείται με 35% και το υπόλοιπο 50%, που ονομάζεται και επιχειρηματική αμοιβή, με βάση την κλίμακα φυσικών προσώπων) προτείνεται νέα κλίμακα με τέσσερις συντελεστές φόρου: 20% για εισόδημα μέχρι 5 εκατ. δραχμές, 25% για εισόδημα από 5 μέχρι 10 εκατ. δραχμές, 30% για εισόδημα από 10 μέχρι 20 εκατ. δραχμές και 35% για μεγαλύτερο εισόδημα. Καταργούν δηλαδή ένα κακό φορολογικό σύστημα και προτείνουν ένα χειρότερο.
  • Καταργείται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης για όσους κερδίζουν μέχρι 1.500.00 ετησίως (πλην όσων αποκτούν εισόδημα από ακίνητα) καθώς και εκείνων που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.
  • Οι εκπιπτώμενες δαπάνες διακρίνονται σε "ελαστικές", οι οποίες θα φτάνουν έως 30 - 40% και οι "μη ελαστικές" (τόκοι στεγαστικών δανείων, εισφορές σε ταμεία, ιατρικές δαπάνες κλπ.), οι οποίες είτε θα εκπίπτουν συνολικά είτε μέχρι ένα ύψος θα εκπίπτουν στο σύνολό τους και τα επιπλέον ποσά κατά 50% (ιατρικές δαπάνες).
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ξεπούλησαν ακόμα 2,5 εκατομμύρια μετοχές

Αυξάνεται το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές

Σε ξένους ...θεσμικούς επενδυτές (σ' αυτούς, που κατά καιρούς οι κυβερνώντες έχουν καταγγείλει ως κερδοσκόπους) εκχωρήθηκαν 2.500.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που μέχρι σήμερα κατείχε το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για μέρος των μετοχών που κατείχε το ελληνικό δημόσιο από τη μετατροπή αντίστοιχων ομολογιών από το σχετικό δάνειο των αρχών της δεκαετίας. Η διάθεση του πακέτου πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία του λεγόμενου book building (υπολογισμός τιμής μεταβίβασης με το μέσο όρο των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές) και η τιμή διάθεσης των μετοχών καθορίστηκε περίπου στα επίπεδα, που κινείται η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της τράπεζας.

Σημειωτέον ότι τα 2,5 εκατ. μετοχών, που πωλήθηκαν με την παραπάνω διαδικασία, προέρχονται από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, συνολικού ύψους 8.076.171 ομολογιών, που έχει στα χέρια του ελληνικό δημόσιο. Με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει το 1996 (χρονιά κατά την οποία είχε συναφθεί το ομολογιακό δάνειο), κάθε χρόνο - με αρχή το Νοέμβρη του 1997 - το 20% των ομολογιών θα μετατρέπεται σε ισάριθμες μετοχές και θα διατίθεται σε θεσμικούς επενδυτές. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2002.

Η πρώτη μετατροπή των 1,6 εκατ. ομολογιών σε μετοχές έγινε τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά λόγω της νομισματικής κρίσης που ακολούθησε στο διάστημα εκείνο, αναβλήθηκε η διάθεσή τους στην αγορά και συμφωνήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία να προωθηθεί στους πρώτους μήνες του 1998. Τελικά, αποφασίστηκε η διάθεση 2,5 εκατ. μετοχών (αντί 1,6 που είχε αποφασιστεί αρχικά) σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε χτες. Η συγκεκριμένη κίνηση πάντως αποτελεί ένα σαφές βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, αφού εκχωρείται ένα σημαντικό πακέτο μετοχών που κατείχε το ελληνικό δημόσιο σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα και με δεδομένο ότι το σύνολο των μετοχών της Εθνικής είναι περίπου 22,5 εκατ., η παραπάνω διάθεση των 2,5 εκατ. μετοχών σε επενδυτές σημαίνει παραχώρηση πακέτου που φτάνει το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η κατεύθυνση αυτή είναι ούτως ή άλλως δεδομένη, αφού, όταν το 2002 ολοκληρωθεί και η πώληση των τελευταίων μετοχών του ομολογιακού δανείου, οι θεσμικοί επενδυτές θα κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών της Εθνικής, σε αντίθεση με το ελληνικό δημόσιο, που θα διατηρεί ένα μειοψηφικό πακέτο της τράπεζας.

ΚΚΕ
Τι συμβαίνει στη ΒΑΛΚΑΝ;

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος για τις εξελίξεις στη γνωστή βιομηχανία

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στη βιομηχανία ΒΑΛΚΑΝ έκαναν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται:

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά το γνωστό σκηνικό γύρω από την κρίσιμη - για τη βορειοελλαδίτικη οικονομία - μονάδα παραγωγής προϊόντων ξύλου της ΒΑΛΚΑΝ.

Τη στιγμή που 400 περίπου εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εδώ και τρεις μήνες και διακυβεύονται άμεσα όλες οι θέσεις εργασίας, αλλά και η βιωσιμότητα μιας - κυρίαρχης ως πρότινος - παραγωγής μονάδας, "περίεργα" γεγονότα συμβαίνουν στην επιχείρηση, που γεννούν την απορία πώς δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα και οι εισαγγελικές αρχές προς την κατεύθυνση διερεύνησής τους.

Συγκεκριμένα εδώ και ένα μήνα περίπου έχει εγκατασταθεί στην επιχείρηση ως σύμβουλος εξυγίανσης της εταιρίας η κα Γκαμπριέλε Τραμπολέι. Γι' αυτό το λόγο συντάχθηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ αυτής της ομάδας "συνδικαλιστών" εργαζομένων - προφανώς διαχειριζόμενοι μετοχές τρίτων με πληρεξούσια στο όνομά τους - στο οποίο προβλέπεται:

  • Μηνιαία αμοιβή 10.000.000 δρχ.
  • Ποσοστό 4% επί των πωλήσεων της εταιρίας.
  • Ποσοστό 4% επί του χρηματικού ύψους των δανείων που θα χορηγηθούν στην εταιρία από τις τράπεζες, καθώς και άλλες ποικιλόμορφος μορφές αμοιβής.

Σε περίοδο οικονομικών δυσκολιών της εταιρίας, σε περίοδο πλήρους αδυναμίας εξυπηρέτησης ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων τεράστιου ύψους, καθώς και πλήρους αδυναμίας εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρίας προς τους εργαζόμενους, η παραπάνω ενέργεια αγγίζει - αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει - τα όρια της έννοιας της καταδολίευσης των δανειστών (τραπεζών, εργαζομένων αλλά και των μετοχών της εταιρίας).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Πώς τοποθετούνται σε παρόμοιες ενέργειες που ξεπερνούν κατά πολύ την έννοια της επιχειρηματικής ελευθερίας καθώς στρέφονται κατά της υπόστασης της ίδιας της επιχείρησης;
  • Πώς τοποθετούνται σχετικά με τη στάση των δανειστριών τραπεζών ως προς το θέμα της εξυγίανσης της εταιρίας, που έχει σταματήσει, και το πρόγραμμα της οποίας εγγυήθηκε το ίδιο το κράτος με νομοθετική ρύθμιση που είχε περάσει από τη Βουλή το 1994;

Πώς τοποθετούνται στο ζήτημα της διασφάλισης των συμφερόντων των εργαζομένων;

Θα παρέμβουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για να διερευνήσουν την υπόθεση;".

Συντονίζουν την αντιλαϊκή επίθεση

Το συντονισμό τους για την προώθηση μέτρων για μια σειρά φλέγοντα θέματα που αφορούν την εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων λιτότητας, την απασχόληση (διάλυση των εργασιακών σχέσεων) την περιβόητη "Ατζέντα 2000", θα συζητήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ στο σημερινό Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου στη Σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν: Οι γενικοί προσανατολισμοί του Κοινοτικού Προϋπολογισμού του 1999. Πτυχές της "Ατζέντας 2000". Εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την υγιή δημοσιονομική διαχείριση. Εκθεση προόδου για την καταπολέμηση της απάτης και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Εκθεση για τις απάτες σχετικά με το αλκοόλ και τον καπνό. Πρόκειται επίσης να συζητηθούν ορισμένα θέματα στα πλαίσια της προετοιμασίας του 3ου σταδίου της ΟΝΕ, όπως αποφάσεις για την επικύρωση της κατάργησης ή ύπαρξης υπερβολικών ελλειμμάτων των κρατών - μελών και η εξέλιξη ως προς τις οικονομικές και "διαρθρωτικές" μεταρρυθμίσεις κλπ.

Με επιτόκιο 7,7% τα δεκαπενταετή ομόλογα

Στο 7,7% διαμορφώθηκε το μεσοσταθμικό επιτόκιο κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας που διενεργήθηκε για πρώτη φορά χτες για ομόλογα δεκαπενταετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου ύψους 100 δισ. δραχμών. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού είναι 20ή Μάη 1998.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 323,6 δισ. δραχμών, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3 φορές περίπου. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,7%, το οποίο χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό αν - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι για την έκδοση αυτή δε δόθηκε καμία επιπλέον προμήθεια. Η διακύμανση των επιτοκίων που προσφέρθηκαν είναι της τάξης των 0,16 εκατοστιαίων μονάδων. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ