ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μαχητική απάντηση στην αδιαλλαξία

"Ειλημμένες και δεδομένες οι αποφάσεις της κυβέρνησης", δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ανάβει "πράσινο φως" για βίαιη επέμβαση κατά της απεργίας στην Ιονική

Μαχητική αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με τη συμμετοχή τους στην τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας.Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει προκλητικά αδιάλλακτη στην απόφασή της και η συνάντηση συνδικαλιστών - υπουργού Εθνικής Οικονομίας έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Στη συγκέντρωση, εκατοντάδες εργαζόμενοι από τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ ένωσαν τη φωνή τους κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί τους και οι εργαζόμενοι από τον Ιππόδρομο και τον ΟΔΔΥ. Συμπαράσταση δήλωσαν το ΚΚΕ με τον βουλευτή του Στρ. Κόρακα,που βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους, όπως και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λ. Αυδής.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής Γ. Μαρκάκης τόνισε στην ομιλία του ότι χρειάζεται ένα μέτωπο των εργαζομένων που σφυρηλατείται καθημερινά και σύντομα θα δώσει την απάντησή του στην κυβέρνηση. Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς και ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ Σ. Ανέστης.

Ο Α. Αντύπας,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε στις ανατροπές που επιχειρεί η κυβερνητική πολιτική στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές συμβάσεις και σε άλλους τομείς. Επέρριψε επίσης ευθύνες στην πλειοψηφία των παρατάξεων για τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" και τόνισε ότι με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα αγώνα στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Αμέσως μετά άρχισε η πορεία των συγκεντρωμένων προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην οποία κυριάρχησαν τα συνθήματα "Οχι άλλες αυταπάτες, ή με το Σημίτη ή με τους εργάτες", "Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", "Αγώνας, αγώνας μαζικός, θα 'ναι η απάντηση από εδώ και μπρος".

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν έξω από το ΥΠΕΘΟ, όσο αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντιόταν με τον Γ. Παπανωντίου.Νωρίτερα είχαν πορευτεί προς το υπουργείο οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.Πρόταση της ΓΣΕΕ ήταν να γίνει 20ήμερος διάλογος για την πορεία της Τράπεζας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργός και υφυπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαππας και οι πρόεδροι της Ιονικής και της Εμπορικής Τράπεζας.

Η κυβέρνηση πρότεινε διάλογο, με παράλληλη λήξη των απεργιών, για τις θέσεις εργασίας και το... Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων. Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι "η παράταση της απεργίας αρχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα" και ότι η κυβέρνηση "παραμένει ανοιχτή σε διάλογο, εφόσον λυθεί η απεργία". Χαρακτήρισε "ειλημμένη και δεδομένη" την απόφαση της κυβέρνησης και έδωσε "πράσινο φως" για βίαιη επέμβαση κατά της απεργίας, λέγοντας ότι οι διοικήσεις των τραπεζών μπορούν να κρίνουν αν θα πάρουν "όλα τα αναγκαία μέτρα που επιτρέπει ο νόμος".

Μετά τη συνάντηση, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι "η συνάντηση απέβη άκαρπη και χωρίς αποτέλεσμα", ενώ για την τύχη της πρότασης διαλόγου είπε ότι ο υπουργός πρότεινε διάλογο "για να συζητηθούν επιμέρους θέματα σε σχέση με τη διασφάλιση και όχι διάλογος για να συζητηθούν και οι δικές μας οι προτάσεις". Κατέληξε με τη δήλωση: "Εμμένουμε στις απόψεις μας ότι η πρότασή μας είναι η καλύτερη και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις". Στο ίδιο πνεύμα ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών τονίζει σε ανακοίνωση: "Στη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου, με προκλητικό τρόπο, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της πώλησης της Ιονικής είναι δεδομένη και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ζήτησε παράλληλα από τους εργαζόμενους, αν θέλουν, να προχωρήσουν σε διάλογο για το πώς θα υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική".

"Στόχος του αγώνα - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής" και πρέπει να είναι καθαρό ότι οι εργαζόμενοι "επιμένουν και αγωνίζονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ - τραπεζών, λένε όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας, υπερασπίζουν το δικαίωμα στη δουλιά".

Τονίζει επίσης ότι "η κυβέρνηση θα εντείνει τα μέτρα αυταρχισμού, θα επιχειρήσει και με αστυνομικά και δικαστικά μέτρα να σπάσει την απεργία της Ιονικής. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί τους εργαζόμενους πιο μαχητικά να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, να περιφρουρήσουν την απεργία, να πάρουν πιο δραστήρια την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους".

Η ΕΣΑΚ Ιονικής καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους "να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους" και ζητά από τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ να αλλάξουν πλεύση.

Στη Θεσσαλονίκη

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες στη χτεσινή 4ωρη στάση εργασίας, ενώ νέκρωσαν οι αστικές συγκοινωνίες. Στη συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας μίλησε ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΘ, Ν. Γιαννόπουλος,ο οποίος τόνισε ότι "η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους επιστήμονες σε οικονομικό μαρασμό, στην ανεργία και την κοινωνική περιθωριοποίηση".

Μίλησαν επίσης οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ και των συλλόγων της Ιονικής, του ΟΣΕ, του ΟΑΣΘ και της ΔΕΘ, οι οποίοι κάλεσαν τους εργαζόμενους, ενωμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αγωνιστούν για να αποκρούσουν αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Υπόθεση των εργαζομένων η προοπτική της πάλης

Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνουν, με ανακοίνωσή τους, τα εκλεγμένα στελέχη της ΕΣΑΚ - ΔΕ σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ενόψει της απεργίας στις 27 Μάη. Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Στις 9.30 π.μ., στην Ομόνοια, η προσυγκέντρωση των σωματείων

Την προετοιμασία της πανεργατικής - πανυπαλληλικής απεργίας, που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 27 Μάη, και των κατά τόπων συγκεντρώσεων, παίρνουν στα χέρια τους εργαζόμενοι και συνδικάτα, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική στην κινητοποίηση. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος,ενώ πρωτοβάθμια σωματεία οργανώνουν προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Αγωνιστικό προσκλητήριο προς τους εργαζόμενους, ενόψει της κινητοποίησης, απευθύνουν, με ανακοίνωσή τους, τα εκλεγμένα στελέχη της ΕΣΑΚ και της ΔΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Τώρα που η αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των βιομηχάνων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν τη δική τους αποφασιστική δυναμική και συντονισμένη απάντηση, με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία και τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, το σταθερό ημερήσιο ωράριο, 7ωρο, 8ωρο, τη μονιμότητα στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, να αντιταχθούν στις ιδιωτικοποιήσεις.

- Να αξιοποιήσουν την 24ωρη απεργία, που υποχρεώθηκαν, κάτω από την απαίτηση των ίδιων των εργαζομένων, να κηρύξουν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ώστε να δυναμώσει η αγωνιστική συσπείρωση στη βάση των εργαζομένων, ενάντια στους βιομήχανους και την κυβέρνηση, κόντρα στη λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού.

- Να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη.

Να πάρουν την υπόθεση της προοπτικής της πάλης τους στα δικά τους χέρια.

Γιατί οι πλειοψηφίες των ΔΣ των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αρνούνται συστηματικά να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων, να τον συντονίσουν σε ένα ενιαίο πανεργατικό, πανελλαδικό μέτωπο, που είναι αναγκαίο για να μπει φραγμός στην αντεργατική πολιτική.

Αφήνουν στο απυρόβλητο την πιο σφοδρή επίθεση των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Υπέγραψαν την απαράδεκτη ΕΓΣΣΕ, που είναι σε πλήρη διάσταση με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις από κοινού σε όλους τους χώρους των ΔΕΚΟ και του δημόσιου τομέα.

Και την ίδια ώρα που γίνεται φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει τα θεμελιακά δικαιώματα, οι συγκεκριμένες ηγεσίες παζαρεύουν με το ΣΕΒ και την κυβέρνηση τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργατοϋπαλλήλων και των συνταξιούχων. Συστηματικά επιμένουν στη λογική της κοινωνικής συναίνεσης και στον "κοινωνικό διάλογο".

Αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και εξωραϊζουν την πολιτική της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας τους στόχους τους ΟΝΕ και της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σαν εθνικούς στόχους και μονόδρομο για τους εργαζόμενους.

- Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός.

Για τους εργαζόμενους υπάρχει άλλος δρόμος, που ανταποκρίνεται στα δικά τους συμφέροντα. Είναι ο δρόμος της αντίστασης σ' αυτήν την πολιτική. Είναι ο δρόμος του συντονισμένου αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ο δρόμος της συγκρότησης του μετώπου των λαϊκών δυνάμεων, ενάντια στο μπλοκ κυβέρνησης - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πραγματικός μονόδρομος, που ανταποκρίνεται στα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εργαζομένων λαϊκών στρωμάτων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ:

- Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους.

- Να συγκροτήσουν απεργιακές επιτροπές στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς.

- Να περιφρουρήσουν την επιτυχία του αγώνα από τις εργοδοτικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις, την τρομοκρατία. Από κάθε προσπάθεια υπονόμευσής της.

- Να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια".

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι ΕΣΑΚίτες, μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, Γ. Σταυρόπουλος, Φ. Γεωργουδάκης, Κ. Αρτεμίου, Χ. Κατσώτης, Α. Ζαζόπουλος, Ζωή Σώκου, Α. Αντύπας, Σ. Ραυτόπουλος, Δ. Τσόγκας και τα στελέχη της ΔΕ και μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Π. Γρατσάνης, Ν. Ζώτος, Ν. Καλούτσης, Σ. Τσακμακίδης.

Γ. Μαυρίκος: "Το πρώτο καθήκον"

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της κινητοποίησης, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,πραγματοποίησε χτες περιοδεία στο ΜΙΝΙΟΝ και μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε: "Το πρώτο καθήκον, αυτές τις στιγμές, για κάθε εργάτη και υπάλληλο, για κάθε ταξικό συνδικαλιστή είναι η δραστήρια, μαχητική στάση για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 27 Μάη. Επειδή οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όχι μόνο αρνούνται συνειδητά να δώσουν ταξικό περιεχόμενο στην απεργία, αλλά κύρια κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τον αγώνα, να σπείρουν απογοήτευση και, τελικά, γίνονται στυλοβάτες στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών, τώρα ακριβώς χρειάζεται οι ίδιοι οι εργάτες και οι άνεργοι, οι υπάλληλοι και η νεολαία να πάρουν στα δικά τους χέρια την οργάνωση, την κλιμάκωση και το συντονισμό του αγώνα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, παίρνοντας μέρος στην απεργία να αναδείξουν τις προτεραιότητες και το ταξικό περιεχόμενο της κινητοποίησης, που είναι: Η συνολική, γενικευμένη αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης σε πανελλαδικό - πανεργατικό επίπεδο. Η ανατροπή της σημερινής κατάστασης στις ηγεσίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο συντονισμός και η κλιμάκωση της πάλης και μετά τις 27 Μάη".

Καλούν στην κινητοποίηση

Εικοσιτετράωρη απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου - Χάρτου την Τετάρτη 27 Μάη - την ίδια μέρα με την πανελλαδική πανεργατική απεργία - αντιδρώντας στην "προκλητικότητα και αλαζονεία των ΣΕΒ, ΣΕΒ - ΙΧΑ και στην αρνητική στάση τους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας". Η Ομοσπονδία καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις, που θα γίνουν σε όλη τη χώρα και στην προσυγκέντρωση της Αθήνας στα γραφεία της, στις 9.30 το πρωί. Σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι "είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να αντισταθούμε σ' αυτήν την πολιτική που παράγει φτώχεια, ανεργία και στοχεύει στην ανατροπή εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας".

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ανακοίνωσαν χτες η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ.Στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 27 Μάη, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Φωκίδας,προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα, καλούν τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους νέους και τους συνταξιούχους της Φωκίδας - με κοινή τους ανακοίνωση - πέντε σωματεία της περιοχής. Πρόκειται για τα σωματεία των μεταλλείων "ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο", των Οικοδόμων, των μηχανοτεχνιτών, το Παράρτημα του Συλλόγου της Εθνικής Τράπεζας και το Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

- Σε καθολική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 27 Μάη και στις τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, που έχουν προκηρύξει για την Τρίτη 26 Μάη, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής διμερούς συμφωνίας, καλούν επίσης με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία "Αγωνιστική Κίνηση" και "Ενωση Εργαζομένων" στα μεταλλεία "ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο".

Μήνυμα αντίστασης από τη Λάρισα

ΛΑΡΙΣΑ.-

Με το συλλαλητήριό τους στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας χτες βράδυ εργαζόμενοι, αγρότες, ΕΒΕ, νέοι και συνταξιούχοι έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και ΕΒΕ, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμιες οργανώσεις του νομού, διατρανώθηκε η απόφαση όλων να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Τ. Τσιόγκας,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και απαιτείται η ένταξη στον αγώνα όλων των εργαζομένων, για να μην προχωρήσουν το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η καταπάτηση εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του λαού.

Στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στάθηκε στην κοινότητα των προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης σε εργαζόμενους - αγρότες - ΕΒΕ, τονίζοντας έτσι την αναγκαιότητα συντονισμού των αγώνων όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Στην επίθεση που δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι επικέντρωσε την ομιλία του ο Β. Κουτσογιάννης,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης υπογραμμίζεται η ανάγκη έντασης της κοινής πάλης για τη διεκδίκηση μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής. Αναφέρονται βασικά αιτήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων (συλλογικές συμβάσεις, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τους εργαζόμενους, κατάργηση ποσοστώσεων και άλλων αντιαγροτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος αγωνιστών αγροτών, κατάργηση της βαριάς φορολογίας 35% και χτύπημα της ασυδοσίας των πολυκαταστημάτων για τους ΕΒΕ, γενναία χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για δωρεάν δημόσια παιδεία για τους νέους, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 για τους εκπαιδευτικούς κ. ά.).

Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ αναφέρεται στη στάση της κυβερνητικής παράταξης, τη στήριξη που παρέχει συνολικά στην κυβερνητική πολιτική, μαζί με την ταυτόχρονη προσπάθειά της να μην αποκοπεί από τους εργαζόμενους μέσα από μια τακτική ελιγμών. "Για τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στη Θεσσαλία - αναφέρει - είναι χαρακτηριστική η υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας του ΕΚ Βόλου, αλλά και η αλλαγή στάσης της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚ Λάρισας. Μόλις τους τράβηξαν τα "αυτιά", έβαλαν τα "κεφάλια" μέσα. Ενώ ξεκινήσαμε από ομόφωνες αποφάσεις στο ΕΚΛ, στη συνέχεια όχι μόνο αρνούνται να συμμετέχουν, αλλά υπονομεύουν συστηματικά τις κινητοποιήσεις του ΕΚ, όπως τη σημερινή (σ. σ. χτεσινή) συγκέντρωση".

Αύριο σε Τρίκαλα - Καρδίτσα

Η σκυτάλη του αγώνα περνάει αύριο Παρασκευή στα "χέρια" του λαού της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Στην Καρδίτσα πραγματοποιείται παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 8.30μμ στην κεντρική πλατεία,ενώ στα Τρίκαλα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 8.30μμ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σε ρόλο υπονομευτή η πλειοψηφία

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το συλλαλητήριο, που το ίδιο το Εργατικό Κέντρο είχε διοργανώσει, τορπίλισε χθες το βράδυ η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΠ! Είναι χαρακτηριστικό πως στις οκτώ μέρες που μεσολάβησαν από την απόφαση για διοργάνωση του συλλαλητηρίου, η συγκεκριμένη πλειοψηφία δεν πήρε κανένα μέτρο για την προετοιμασία του. Αυτό, όμως δεν την εμπόδισε χθες να κρίνει "μικρή" τη συμμετοχή, προκειμένου να αρνηθεί την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου.

Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις και με μεγάλη καθυστέρηση, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ "καταδέχτηκαν" να πουν δυο λόγια στους συγκεντρωμένους, στους οποίους επέρριψαν... ευθύνες για τη μικρή συμμετοχή. Απάντηση στις δόλιες αυτές τακτικές έδωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ Ανδρέας Αντωνόπουλος,ο οποίος καυτηρίασε τη στάση συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΕΑΜ, οι οποίοι την ώρα που στην περιοχή οι εργαζόμενοι πολλών επιχειρήσεων (Δερματάδικο, ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ κλπ.) κινητοποιούνται για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αυτοί δεν μπαίνουν μπροστά.

Η ΕΣΑΚ

Σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Πάτρας της ΕΣΑΚ σημειώνει πως "η επίθεση της κυβέρνησης εντείνεται το τελευταίο διάστημα, με στόχους την ανατροπή του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και του δημόσιου πλούτου, τη μόνιμη λιτότητα. Πρόκειται για μια συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η πλειοψηφία του ΕΚ όχι μόνο δεν οργανώνει και δε σχεδιάζει τις όποιες κινητοποιήσεις, αλλά υπονομεύει τις αγωνιστικές εκδηλώσεις. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) άσχημη εικόνα του πανεργατικού συλλαλητηρίου είναι αποτέλεσμα της πορείας της συναίνεσης της πλειοψηφίας του ΕΚΠ και της σκόπιμης αδράνειάς της. Αποτέλεσμα της συμφωνίας στη Σύμβαση της ντροπής που υπέγραψαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ.

Η εργατική τάξη της πόλης μας μπροστά στην απεργία στις 27 του Μάη πρέπει να πάρει στα χέρια της την υπόθεση της κλιμάκωσης του αγώνα, με απεργιακές επιτροπές, με τη συσπείρωση στα Σωματεία, με αγωνιστικό ταξικό πόλο τη Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων, με στόχους πάλης:

- Να μην ανατραπούν το 8ωρο και οι Συλλογικές Συμβάσεις.

- Να παραμείνουν οι ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο.

- Να αποχωρήσουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο".

- Να ανατραπεί η αντεργατική νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική.

Ολοι μαχητικά στην απεργία στις 27 του Μάη".

Οι μαύρες σημαίες ξαναέκαναν την εμφάνισή τους χθες στο κέντρο της

Οι μαύρες σημαίες ξαναέκαναν την εμφάνισή τους χθες στο κέντρο της Αθήνας

Με ευρηματικότητα διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στον ΟΔΔΥ

Παρών στην εργατική κινητοποίηση ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λ. Αυδής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ