ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χιλιάδες φορολογικές παραβάσεις τον Απρίλη

Στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, για μεγάλο αριθμό φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων

Περισσότερες από δεκαοχτώ χιλιάδες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις εντοπίστηκαν συνολικά από τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποίησαν τον περασμένο Απρίλη. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, εντοπίστηκαν συγκεκριμένα 18.518 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι έλεγχοι και οι παραβάσεις, που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του Απρίλη, έχουν ως εξής:

  • Εγιναν συνολικά 7.786 έλεγχοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Κατά τους ελέγχους αυτούς σε 2.219 επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 28,50%,διαπιστώθηκαν 18.518 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  • Εγιναν έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών πάνω από 2 δισ. δρχ. για τις επιχειρήσεις της Αττικής και Θεσσαλονίκης και πάνω από 300 εκατ. δρχ. για την υπόλοιπη Ελλάδα), τα αποτελέσματα των οποίων είναι τα εξής: Ελέγχθηκαν συνολικά 233 επιχειρήσεις, υπέπεσαν σε παραβάσεις 115 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 635 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που υπέπεσαν σε παράβαση ήταν 49,36%.
  • Εγιναν συνολικά 5.413 έλεγχοι κατά τη διακίνηση των αγαθών, αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, φορτηγών διεθνών μεταφορών σε οδικούς κόμβους, λιμάνια και στις εισόδους και εξόδους των αστικών κέντρων. Κατά τους ελέγχους αυτούς, σε 373 περιπτώσεις (ποσοστό 6,89%) διαπιστώθηκαν 539 παραβάσεις διακίνησης αγαθών χωρίς ή με ανακριβή φορολογικά στοιχεία, παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων, λαθρεμπόριο οινοπνεύματος, τσιγάρων και καυσίμων.
  • Τον Απρίλη διαβιβάστηκαν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Τελωνεία 2.216 εκθέσεις ελέγχου, ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν σε 165 περιπτώσεις ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και σε 208 περιπτώσεις παραλήφθηκαν τα βιβλία των επιχειρήσεων για να γίνουν ελεγκτικές επαληθεύσεις.
  • Επίσης, τον Απρίλη συνεχίστηκαν οι έλεγχοι σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν επιλεγεί. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 87 επιχειρήσεις των κλάδων που έχουν επιλεγεί και σε 38 επιχειρήσεις από αυτές (ποσοστό 43,6%) διαπιστώθηκαν παραλείψεις και παρατυπίες.
  • Πραγματοποιήθηκαν 65 έλεγχοι ελεύθερων επαγγελματιών και σε 48 (ποσοστό 73,84%) από αυτούς διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.
Αποσύρονται τα "laser pointers" από την αγορά

Την απόσυρση από την αγορά μιας συγκεκριμένης κατηγορίας των "laser pointers" (είναι και στιλό - παιχνίδι με ακτίνες λέιζερ) και η απαγόρευση της κυκλοφορίας τους στο εξής προβλέπεται σε σχετική υπουργική απόφαση της υπουργού Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στην απόφαση σημειώνεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας του παραπάνω προϊόντος ήταν αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί κατά τη χρήση του. Επίσης, σύμφωνα με την ταξινόμηση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα προϊόντα κατά "κλάσεις", η κατηγορία των "laser pointers" που ανήκουν στις κλάσεις 3 και πάνω κρίνεται ότι μπορούν να επιφέρουν βλάβες στα μάτια όταν η ακτίνα κατευθύνεται απευθείας σ' αυτά. Ετσι, απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά της συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά όχι και για τις κατηγορίες από 2 και κάτω οι οποίες θεωρούνται ακίνδυνες. Στην περίπτωση αυτή, προϋπόθεση για να επιτρέπεται η κυκλοφορία τους στην αγορά είναι να φέρουν έγγραφη πιστοποίηση εργαστηρίου της ΕΕ για την κατάταξη του προϊόντος.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι τα υπάρχοντα αποθέματα των "laser pointers" που απαγορεύτηκαν θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από τα σημεία πώλησης με ευθύνη των κατόχων τους, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο περί προστασίας του καταναλωτή κυρώσεις. Οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης διευκρινίζεται ότι δεν έχουν ισχύ για προϊόντα που προορίζονται από την κατασκευή τους για ειδικές επιστημονικές ή επαγγελματικές χρήσεις.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Αναπροσαρμόζονται από σήμερα οι τιμές

Μικρές μειώσεις στις τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - και μεγαλύτερες στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη ανακοίνωσε χτες η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης μειώνεται κατά 0,20 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 2,00 δρχ. το λίτρο και του θέρμανσης κατά 1,80 δρχ. το λίτρο. Σύμφωνα με την εταιρία, οι νέες τιμές οφείλονται στη μείωση των διεθνών τιμών της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης, στη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής. Οι νέες ενδεικτικές τιμές για τις βενζίνες διαμορφώνονται γι' αυτή τη βδομάδα ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ στις 217,30 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 201,40 δρχ.
  • Για την Α' ζώνη η σούπερ στις 222,20 και η αμόλυβδη στις 206,30 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β' ζώνη η σούπερ στις 225,20 και η αμόλυβδη στις 209,30 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ' ζώνης με ΦΠΑ 18% η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης της σούπερ διαμορφώνεται στις 227,20 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 211,30 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές είναι 217,20 και 202,30 δρχ. το λίτρο.
Και η Τράπεζα Αττικής θα πληρώνει μισθούς - συντάξεις

Και η Τράπεζα Αττικής θα μετέχει στο Σύστημα Πληρωμής Μισθών και Συντάξεων Δημοσίου, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά από τον Ιούλη του 1998. Το ανακοίνωσε χτες το Γραφείο Τύπου της Τράπεζα, η οποία - επιδιώκοντας αύξηση της πελατείας της, όπως και όλες οι τράπεζες - υπόσχεται διάφορες παροχές στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου που θα τηρούν λογαριασμό μισθοδοσίας σ' αυτήν. Μεταξύ των προνομίων, που υπόσχεται η Τράπεζα Αττικής, σε όσους την προτιμήσουν για να εισπράττουν το μισθό ή τη σύνταξή τους, είναι η χορήγηση κάρτας ανάληψης μετρητών για την κίνηση λογαριασμού, την Attica Card Visa με δωρεάν συνδρομή για ένα χρόνο και έκπτωση 50% για τα επόμενα χρόνια, έκπτωση 2 ποσοστιαίων μονάδων στο εκάστοτε ισχύον επιτόκιο καταναλωτικών και προσωπικών δανείων, δωρεάν εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Αύξηση κερδών 207,1% της ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ το 1997

Σε 4,3 δισ. δρχ. ανήλθαν τα κέρδη της ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ το 1997 έναντι 1,4 δισ. δρχ. το 1996, ενώ το συνολικό ενεργητικό στο τέλος του 1997 έφτασε στα 525 δισ. δρχ. έναντι 312,8 δισ. το 1996, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη κερδοφορία μεταξύ των ΑΕΔΑΚ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά για το 1997.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσαν χτες ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, μέσα στο 1998 θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διεθνών αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζεται η ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ καθώς και στην ανάπτυξη του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Εκτός, δε, από τα οικονομικά αποτελέσματα, υψηλές είναι και οι αποδόσεις που σημειώνουν τα αμοιβαία κεφάλαια της ΑΤΕ.

Ως βάση για τη διεύρυνση των εργασιών της ΑΤΕ Leasing ΑΕ θα ληφθεί η αυξημένη δραστηριότητα της εταιρίας κατά το 1997. Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της εταιρίας Δ. Σαντιξής, ενώ το 1997 ήταν έτος νέων συμβάσεων, ο φετινός στόχος είναι να αποτελέσει χρονιά ανασυγκρότησης και διαμόρφωσης στρατηγικής μεγάλης εταιρίας. Στα πλαίσια αυτά η ΑΤΕ Leasing υπογράφει τις επόμενες μέρες ειδική σύμβαση με εξωτερικό σύμβουλο και συγκεκριμένα την "Delloite and Touche.. Παράλληλα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 1998 η υπογραφή νέων συμβάσεων ανήλθε σε 1,5 δισ. δρχ. από 1,45 δισ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του 1997, ενώ αύξηση κατά 87,34% εμφανίζεται και στο συνολικό όγκο των εκταμιευμένων συμβάσεων της εταιρίας. Κατά το 1997, τέλος, οι νέες συμβάσεις που υπογράφτηκαν από την εταιρία ανήλθαν σε 10,55 δισ. δρχ. από 6,73 δισ. το 1996.

Δημοπρασία ομολόγων την ερχόμενη Δευτέρα

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τριετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου 9,7% ετησίως, ποσού 60 δισ. δραχμών, διενεργείται την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μάη 1998. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών χτες, η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Τετάρτη 27 Μάη 1998.

Σημειώνεται ακόμη ότι για τα ομόλογα αυτά δε θα δοθεί προμήθεια, ενώ η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους λεγόμενους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι την Παρασκευή 29 Μάη θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ