ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Σε αγωνιστική εγρήγορση

Εμπόδιο στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης θα αποτελέσει η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 του Μάη, για την επιτυχία της οποίας εντείνονται οι προετοιμασίες

Την αγωνιστική τους απάντηση στις αντεργατικές επιλογές ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της χώρας, μπροστά στην πανεργατική, πανδημοσιοϋπαλληλική, πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 27 του Μάη,η οποία θα αποτελέσει ένα ακόμη αγωνιστικό εμπόδιο στις ανατροπές, που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην Αθήνα,η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30,ενώ προσυγκέντρωση πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας στις 9.30 στην Ομόνοια.Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί να γίνουν σε όλη τη χώρα, σε μεγάλες και μικρές πόλεις.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα,με "ανοιχτές" ακόμα τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που επιβαρύνονται από το περιεχόμενο της νέας ΕΓΣΣΕ, δίνουν τη μάχη, τόσο ενάντια στην αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων τους, όσο και για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - τράπεζες έχουν στην αιχμή της πάλης τους την εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των βασικών δικαιωμάτων τους. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο συμμετέχουν στην απεργία, διεκδικώντας παράλληλα τη λύση των προβλημάτων τους σχετικά με το νέο μισθολόγιο, το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, τις σχέσεις εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ολοι μαζί αναμένεται να δώσουν αποφασιστικά και δυναμικά τη μάχη για προστασία των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, παραμονή των ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, αγωνιστική διεκδίκηση λύσης των προβλημάτων τους, αντί της διεξαγωγής "κοινωνικών διαλόγων" για το πόσα θα χάσουν.

"Απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας, πρέπει να αντιπαρατεθεί ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων", τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας,η οποία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργία. Η Ομοσπονδία επιρρίπτει ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επειδή "συμμετείχε στον κοινωνικό διάλογο και τα περισσότερα μέτρα που εξαγγέλλονται είναι μέτρα που η ΓΣΕΕ αποδέχτηκε στον κοινωνικό διάλογο". Χαρακτηρίζει επίσης "απαράδεκτη" την ΕΓΣΣΕ, "που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ".

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας, ο Χρ. Κατσώτης,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, επισκέφθηκε τη Ρόδο, όπου παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου του νησιού και κάλεσε τους συνδικαλιστές να μπουν όλα τα σωματεία στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Επίσης, πραγματοποίησε περιοδεία σε ξενοδοχεία του νησιού, όπως στο "Ρόδος Bay" και το "Καψής" και μίλησε σε συγκεντρώσεις των εργαζομένων εκεί. Ο Χρ. Κατσώτης ενημέρωσε τους εργαζομένους για τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Τα οράματα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης είναι εφιάλτης για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τα μέτρα που προωθούνται θα επιδεινώσουν τη θέση των εργαζομένων, θα βαθύνουν περισσότερο την εκμετάλλευση. Συνολικά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουν και με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία να στείλουν μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης".

Στερεά - Εύβοια

Αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και βιομηχάνων, καθώς και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπονομεύουν τη συσπείρωσή τους, θα δώσουν την Τετάρτη, 27 Μάη, με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία και στα κατά τόπους συλλαλητήρια, οι εργαζόμενοι της Στερεάς - Εύβοιας.

Στην Εύβοια τη διοργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης - που θα γίνει στις 9.30π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο - ανέλαβε το Σωματείο Οικοδόμων Χαλκίδας,ενώ αρκετοί συνδικαλιστές καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή.

Στη Φωκίδα η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και των εργαζομένων, αναγκάστηκε να αποφασίσει συμμετοχή στην απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Σε αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, της κατάργησης των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και για την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο", καλούν τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους και νέους του νομού τα Σωματεία Εργαζομένων στα μεταλλεία ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο, Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών και Βοηθών Φωκίδας, Υπαλλήλων ΕΤΕ και Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη Φθιώτιδα με απόφαση του Εργατικού Κέντρου η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10π.μ., στην πλατεία Διάκου,όπου και θα μιλήσουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων.

Πανστρατιά στη Β. Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας και του συλλαλητηρίου στην πλατεία Αριστοτέλους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Θα πρέπει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος να φτάσουν και στον τελευταίο πολίτη της πόλης, ώστε να μη λείψει κανείς από την απεργιακή κινητοποίηση και το συλλαλητήριο στις 27 του Μάη στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Σ' αυτό συμφώνησαν η διοίκηση του ΕΚΘ και τα σωματεία της δύναμής του, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν με θέμα την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης και του παμμακεδονικού - πανθρακικού συλλαλητηρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη, στις τοποθετήσεις τους άσκησαν έντονη κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, όπως και στη στάση της ΓΣΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο άνοιγμα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων προς τα άλλα μαζικά κινήματα, ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Από χτες κλιμάκια συνδικαλιστών με επικεφαλής μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ επισκέπτονται τα μεγάλα εργοστάσια, τις τράπεζες και άλλους χώρους δουλιάς και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, καλώντας τους να συμμετέχουν καθολικά στην απεργιακή κινητοποίηση. Αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, με επικεφαλής τον γγΘ. Κυριακίδη,περιόδευσε στη ΔΕΗ. Ο Θ. Κυριακίδης κάλεσε το προσωπικό της ΔΕΗ να συντονίσει τον αγώνα του με τους άλλους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ολομέτωπη επίθεση που σήμερα δέχεται η εργατική τάξη της χώρας μας.

Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων της Μακεδονίας και της Θράκης άρχισαν τα Εργατικά Κέντρα των πόλεων της Βορ. Ελλάδας για το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης και του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος σ' αυτό. Με ανακοινώσεις τους τα Εργατικά Κέντρα των πόλεων της Βορ. Ελλάδας καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν ενωμένοι στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης, καθώς και στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Εδεσσας αναφέρονται μεταξύ άλλων:

"Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου τομέα και διεκδικούμε: Εξυγίανση - ανάπτυξη των ΔΕΚΟ. Προστασία της απασχόλησης με σύγχρονες, δημοκρατικές, αξιοκρατικές εργασιακές σχέσεις. Υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμφωνία υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία θεωρούμε κοροϊδία, διότι μειώνει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου. Επειδή η συρρίκνωση της βιομηχανίας και η ανεργία μαστίζουν την πόλη της Εδεσσας και την περιοχή, καλούμε όλους τους ανέργους, εργαζόμενους και συνταξιούχους που θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο να το δηλώσουν στη Γραμματεία του ΕΚ Εδεσσας το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι. Για τη μετακίνηση θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο του Εργατικού Κέντρου".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Βάρος στους τόπους δουλιάς

Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή η απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο

Με περιοδείες, συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας έχουν μπει στη "μάχη" για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας τα πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά. Χτες το απόγευμα περίπου 40 σωματεία της πόλης συμμετείχαν σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΕΚΠ, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα που θα παρθούν ενόψει της κινητοποίησης. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 10 το πρωί και η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 10.30.

Ηδη, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη, οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία,ενώ για την προετοιμασία της έχουν αποφασίσει περιοδείες στους χώρους δουλιάς και τοπικές συνελεύσεις. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος έχει κηρύξει 48ωρη απεργία στις 27 και 28 του μήνα και δυο ακόμα 48ωρες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 2ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) και συγκεντρώσεις στους τόπους δουλιάς. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ του Πειραιά θα πραγματοποιήσουν 2ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1μ.μ.) και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο εργοστάσιο. Και τα υπόλοιπα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη ανακοίνωσαν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των εργαζομένων με περιοδείες και συγκεντρώσεις που θα ενταθούν τις επόμενες μέρες.

Τα 21 πρωτοβάθμια σωματεία, που ήδη συντονίζουν τη δράση τους, στη σύσκεψη κατέθεσαν αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης μ' ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στην ένταση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι της πόλης και της χώρας γενικότερα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΑΘΗΝΑΣ
Αποδοκιμάστηκε η κυβερνητική πολιτική

Στο πρόσωπο του υπουργού Εργασίας οι σύνεδροι αποδοκίμασαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης. "Να τους χαλάσουμε τα σχέδια περνώντας σε μια γενική αντεπίθεση", τόνισε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Ζάχαρης

Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν οι σύνεδροι του 23ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,που άρχισε χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,καταδικάζοντας στο πρόσωπό του την κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης.

Το κάλεσμα από το προεδρείο του συνεδρίου προς τον υπουργό να ανέβει στο βήμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Αντιπρόσωποι από την Ιονική Τράπεζα και τον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα - ανάμεσά τους, αρκετοί της ΠΑΣΚΕ - ζήτησαν από το προεδρείο να μη δοθεί ο λόγος στον υπουργό. Ωστόσο, το προεδρείο επέμενε, ο υπουργός ανέβηκε στο βήμα και κάποιοι της "εκσυγχρονιστικής" ΠΑΣΚΕ όρμησαν στους διαμαρτυρόμενους, προπηλακίζοντάς τους!

Ενα βροντερό "αίσχος! - αίσχος!" δόνησε το χώρο, ενώ ο υπουργός προσπαθούσε να αρχίσει την ομιλία του! Ενα "κύμα" συνθημάτων από την πλειοψηφία των παραβρισκομένων, όπως "Αυτός ο υπουργός δεν είναι Εργασίας, είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας", "Αυτή η πολιτική η αντεργατική, των μονοπωλίων είναι εντολή" και "Κάτω τα χέρια απ' την Ιονική", κατέκλυσε το χώρο.

Τα συνθήματα συνεχίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια που ο υπουργός... μιλούσε για τα "καλά" του ΠΑΣΟΚ και την "κατατρόπωση" της ανεργίας, κάτι που τροφοδοτούσε και νέα θύελλα αντιδράσεων! Αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός να μιλάει και να ακούει μόνος του και οι αποδοκιμασίες να συνεχίζονται μέχρι που αποχώρησε τελείως από το χώρο.

Ο Δ. Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χαιρετιστήρια ομιλία του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και σημείωσε ότι το Κόμμα έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, υπογραμμίζοντας πως "το υπενθυμίζουμε για να προειδοποιήσουμε και πάλι. Εκείνο που μας απασχολεί είναι να αποτρέψουμε τις συνέπειες". Τόνισε ότι η επίθεση της άρχουσας τάξης δεν έχει τελειωμό και πως "την αγωνία να μπούμε στην ΟΝΕ, θα διαδεχτεί η αγωνία να μην βγούμε. Τα θύματα πάντα τα ίδια, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ. Οι εργαζόμενοι της Ιονικής δεν είναι τα τελευταία θύματα, όπως δεν ήταν της "Πειραϊκής - Πατραϊκής"". Υπογράμμισε, συνεχίζοντας, ότι το ΚΚΕ στάθηκε ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" και τις θεωρίες της "εργασιακής ειρήνης", γιατί μαθηματικά οδηγούν στην υποταγή της εργατικής πάλης. Σημείωσε πως κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν τα χειρότερα σχέδια για στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα και απευθυνόμενος στους συνέδρους τόνισε: "Να τους κάνουμε να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τα σχέδιά τους θα περάσουν απρόσκοπτα. Η εργατική τάξη μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, περνώντας απ' την παθητικότητα και τις σπασμωδικές αντιδράσεις σε μια γενική αντεπίθεση για να κατακτήσει ό,τι δικαιωματικά της ανήκει". Σημείωσε στη συνέχεια πως οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν βασικά τους καθήκοντα, να υπερασπιστούν κατακτήσεις και κατέληξε: "Είμαστε σίγουροι ότι μια αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα βρει την πιο πλατιά στήριξη και συμμετοχή των εργαζομένων".

Με αποδοκιμασίες και το σύνθημα "ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός ψήφισαν το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός", συνόδευσε την άνοδο στο βήμα του εκπροσώπου της ΝΔ Μ, Μιχαλολιάκου.Εντονες ήταν οι αποδοκιμασίες και προς τους προέδρους των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Χρ. Πολυζωγόπουλου και Γ. Κουτσούκο αντίστοιχα.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Σ. Λεουτσάκος από το ΣΥΝ και ο Δ. Τσοβόλας πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ. Ο τελευταίος θεώρησε σκόπιμο να καταφερθεί κατά των κομμάτων εκείνων που - όπως είπε - δε δέχονται την πρόταση του κόμματός του για τη συγκρότηση "ενός πατριωτικού μετώπου", ενώ με "εισαγγελικό" ύφος... έλεγξε τους άλλους αρχηγούς, γιατί δεν παραβρέθηκαν και αυτοί στο συνέδριο. Χαιρέτισαν, επίσης, ο γραμματέας του ΕΚ Ελευσίνας Γ. Κούσκουλος και της Νιγηριανής Κοινότητας στην Ελλάδα Πάτρικ Εντεϊ.

Ο Γ. Φελώνης,πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, στην εισηγητική του ομιλία, αναλώθηκε σε διαπιστώσεις για την άσχημη κατάσταση των εργαζομένων, έκανε λόγο για αγώνες, για να έρθει στη συνέχεια να εκθειάσει τη συμμετοχή του ΕΚΑ στη δημιουργία "τοπικού συμφώνου απασχόλησης" στη Δυτική Αθήνα και να ισχυριστεί ότι η "νέα ΕΓΣΣΕ διασφαλίζει τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων". Τέλος, με κορόνες περί ενότητας, επιτέθηκε "σε όσους δημιουργούν ρήξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα με ξεχωριστούς γιορτασμούς Πρωτομαγιάς"..!

Το συνέδριο συνεχίζεται και λήγει αύριο Κυριακή, ενώ οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης και των άλλων οργάνων θα γίνουν από τις 28 έως τις 30 του μήνα.

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μαχητικά συλλαλητήρια

Με τα μαχητικά συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν χτες βράδυ εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι και συνταξιούχοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας,έστειλαν μήνυμα συντονισμού κι αγώνα για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τα χτεσινοβραδινά συλλαλητήρια, συνέχεια εκείνων της Λάρισας και του Βόλου, πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της απόφασης των 53 αντιπροσώπων μαζικών οργανώσεων, που πήραν μέρος στην πανθεσσαλική σύσκεψη,για το συντονισμό της δράσης των λαϊκών στρωμάτων κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Στα Τρίκαλα,το ιδιαίτερα μαζικό για τα δεδομένα της πόλης συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου,με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, της ΕΛΜΕ, μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Πριστηρίων, του Συλλόγου Βιβλιοπωλών και άλλων μαζικών φορέων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δ. Αρμάγος,μέλος της διοίκησης του ΕΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στην οξύτητα των προβλημάτων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική - η οποία, όπως είπε, κινείται στις κατευθύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και σε όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, για να τονίσει την ανάγκη του κοινού αγώνα για την αντιμετώπισή της.

Στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα οποία έχουν άμεση αντανάκλαση στη δουλιά των εργαζομένων και στον τζίρο των ΕΒΕ, στάθηκε στην ομιλία του ο Τ. Παπαστεριάδης,γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", υπογραμμίζοντας, ιδιαίτερα, την ανάγκη να αποκρουστούν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η τρομοκρατική κυβερνητική επίθεση μέσω των "αγροτοδικείων", στα οποία σέρνονται πάνω από 10.000 αγρότες σ' όλη τη χώρα, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

  • Στην Καρδίτσα τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία ΕΒΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος και οι Δήμοι Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων.

Στις ομιλίες τους ο Στ. Γούμας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Β. Μπούτας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου, κάλεσαν όλα τα λαϊκά στρώματα να αντισταθούν και να συντονίσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που καταργεί τις εργασιακές σχέσεις, αυξάνει την ανεργία, δωρίζει την περιουσία του ελληνικού λαού στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, "φαλιρίζει" τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες, υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία και υγεία, "φτωχαίνει" την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΒΟΛΟΣ
Συντονισμένα μπροστά, κόντρα στο συμβιβασμό

Ανακοίνωση - κάλεσμα των συμβούλων της ΔΑΣ στο ΕΚ Βόλου

ΒΟΛΟΣ.-

Την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου καταγγέλλουν, με κοινή δήλωσή τους, τρεις συνδικαλιστές της ΔΑΣ, που συμμετέχουν στο ΔΣ - οι Τ. Τριανταφυλλάκος, Κ. Κούδας, Κ. Παπαδόπουλος - για την άρνησή της να οργανώσει και να συντονίσει τους αγώνες των εργαζομένων και ταυτόχρονα καλούν τους εργαζόμενους της περιοχής στην 24ωρη απεργία στις 27 του Μάη και στη συνέχιση των συντονισμένων αγώνων τους. Στη δήλωσή τους οι συνδικαλιστές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, για την πλειοψηφία του ΕΚΒ:

"Αφού αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην Πανθεσσαλική Σύσκεψη που έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση - πρόσκληση του ΕΚ Λάρισας, προχώρησαν σε "αυριανικού τύπου" δηλώσεις και ανακοινώσεις, υπονόμευσαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας στις 19 του Μάη, με πρωτοβουλία δέκα συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων της Μαγνησίας.

Αρνήθηκαν να συγκαλέσουν σύσκεψη με τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 27 του Μάη.

Αρνήθηκαν να συγκαλέσουν σύσκεψη φορέων για οργάνωση παμβολιώτικου συλλαλητηρίου εναντίον του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και με αιχμή τον ΟΣΕ, που με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης προχωρά στο κλείσιμο του θεσσαλικού δικτύου και στο ξεσπίτωμα εκατοντάδων εργαζομένων, με αρνητικές συνέπειες σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας. Σαμποτάρισαν, στην ουσία, την 4ωρη στάση εργασίας στις ΔΕΚΟ, στις 20 του Μάη, βάζοντας την ίδια μέρα Ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚΒ.

Το στέλεχος του ΣΥΝ και Γραμματέας του ΕΚΒ, Κώστας Καραγιάννης, υπερθεμάτισε στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ ντροπής και, προχωρώντας ακόμα παραπέρα, κάλεσε όλες τις παρατάξεις να συμφωνήσουν και να την υπογράψουν. Ο πρόεδρος του ΕΚΒ, Αντώνης Τυλιγάδας, πρόεδρος της ΟΚΕ Μαγνησίας και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, "εκφράζοντας την προσωπική του άποψη" - ζήτησε τη συγχώνευση του Ταμείου Μετάλλου, παρά την αντίδραση στελεχών της ΠΑΣΚΕ - υπερθεμάτισε στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ".

Η ΔΑΣ απευθύνει μήνυμα αντίστασης, κλιμάκωσης και συντονισμού των κινητοποιήσεων και καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία για ν' αποκρουστεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς καμιά επανάπαυση, χωρίς εφησυχασμό.

Για τη ΔΑΣ η επιτυχία της απεργίας την Πέμπτη 27 Μάη είναι άμεσης προτεραιότητας για όλους τους εργαζόμενους. "Είναι ανάγκη - επισημαίνει - να γενικευτεί η αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό πανθεσσαλικό επίπεδο. Χρειάζεται ν' ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση σήμερα στις ηγεσίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΒ. Ο συντονισμός και η κλιμάκωση του αγώνα και μετά την απεργία πρέπει να συνεχιστεί. Εχει γίνει η αρχή. Θα προχωρήσουμε".

Από τις εργασίες του συνεδρίου του ΕΚΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ