ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση - ημερίδα για την ιστορία του ΚΚΕ

Αύριο Κυριακή 24 Μαϊου και ώρα 11 το πρωί, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ οργανώνει, στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, ημερίδα με θέμα: "ΚΚΕ οργανωτής των λαϊκών αγώνων, εμπνευστής και κύριος αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης και του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες που θα γίνουν, στο πρώτο μέρος, πριν το μεσημέρι:

Από τους Χρήστο Τσιντζιλώνη, υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ ("Οι ρίζες και η πορεία του κινήματος μέχρι το 1940"). Ο συγγραφέας Βασίλης Φυτσιλής, ιστορικός και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Παράρτημα Θεσσαλίας ("Το Εργο της Εθνικής Αντίστασης, έργο του ΚΚΕ").

Με την απογευματινή έναρξη της ημερίδας, στις 7 μμ, ο Χριστόφορος Δαμάνης, αντιστασιακός, στέλεχος του ΚΚΕ θα εισηγηθεί το θέμα: "Τόποι θυσίας και μαρτυρίου. Η ιστορία του ΚΚΕ". Ενώ ο Τάκης Μαμάτσης, ιστορικός, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα εισηγηθεί το θέμα: "Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ".

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης - ημερίδας περιλαμβάνεται, επίσης, πολιτιστικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων (Γ. Ρίτσου, Β. Μαγιακόφσκι), παρουσίαση του έργου του Γ. Ρίτσου "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ" από τον ηθοποιό Γιώργο Ζωγράφο και τραγούδια του αγώνα από τη Χορωδία του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

ΑΘΗΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ
Λαβύρινθος...

Τα σενάρια της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνοδεύουν τις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας για την προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων

Τα σενάρια έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχονται στην επιφάνεια ως μοχλοί πίεσης προς την Αθήνα, καθώς στο διπλωματικό παρασκήνιο αναζητείται η φόρμουλα για την αναβάθμιση των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Στην Τουρκία, σε μεγάλη εφημερίδα, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ, δημοσιεύτηκε χτες άρθρο που μιλά για την "ανεξαρτησία της Κρήτης"! Ταυτόχρονα, την ανησυχία του για "την κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί στην Κύπρο" μετά την αναμενόμενη έλευση των ρωσικών πυραύλων "S-300" εξέφρασε, αργά χθες το απόγευμα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, στη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε στο Πεντάγωνο γύρω από την κατάσταση στη Βοσνία.

Κλίμα έντασης

"Πρέπει να υποστηριχτεί η ανεξαρτησία της Κρήτης" υποστήριξε χτες αρθρογράφος μεγάλης τουρκικής εφημερίδας.

"Η σημαντικότερη από τις κινήσεις ανεξαρτησίας που προσπαθεί να καταπνίξει η Ελλάδα, είναι η κίνηση για την ανεξαρτησία της Κρήτης", λέει ο Νετζατί Οζφατούρα στην εφημερίδα "Turkiye".

"Τον τελευταίο καιρό άρχισε στην Κρήτη μια υπόγεια κίνηση αντίστασης κατά της Ελλάδας", λέει ο αρθρογράφος, που υποστηρίζει ότι οι σχετικές "ειδήσεις" προέρχονται από τη Γερμανία και τον Καναδά.

Το κλίμα της έντασης, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, συνδέεται άμεσα με τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις για την προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων και την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

Στην τουρκική πλευρά εναπόκειται να αποφασίσει αν και πότε επιθυμεί να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ένας εκ των εκπροσώπων Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι "οι πόρτες δεν έχουν κλείσει".

Σύμφωνα με κοινοτικούς διπλωματικούς κύκλους, η δημοσιοποιηθείσα απόφαση της κυβέρνησης της Αγκυρας να μην προσέλθει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δε σημαίνει ότι ματαιώνεται οριστικά το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης επί βρετανικής προεδρίας. Οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν ενδεχομένως την ευκαιρία στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα για την "Ατζέντα 2000", ή κατά τη διάρκεια του γεύματος, να ασχοληθούν και με το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Το "σενάριο" αυτό, προωθεί η βρετανική προεδρία, όπως φάνηκε χτες από την επίσκεψη του Ντ. Χάνεϊ, απεσταλμένου του πρωθυπουργού της Βρετανίας, στην Αθήνα. Ο Χάνεϊ συναντήθηκε με τον Αααπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την Αθήνα να βοηθήσει στην προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων, προσφέροντας "ανταλλάγματα" από την πλευρά της Αγκυρας στο Κυπριακό.

Εκσυγχρονιστική σχιζοφρένεια

Η σημερινή κατάσταση στην υγεία και την πρόνοια είχε, εν πολλοίς, προδιαγραφεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 1998.

Τότε η κυβέρνηση κομπορρημονούσε που οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία και την πρόνοια παρουσίαζαν μια αύξηση κατά 7%. Μόνο δυο στοιχεία του ίδιου του προϋπολογισμού ανέτρεπαν - από τότε - την ευφορία της κυβέρνησης: Οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων σε λειτουργικές δαπάνες ήταν - σε σχέση με το 1997 - μειωμένες κατά 24,2%. Ακόμα ο προϋπολογισμός προέβλεπε το... μυθώδες ποσό των 2,5 δισ. δραχμών για νέες προσλήψεις - που μεταφραζόταν σε 700 το πολύ προσλήψεις όταν στα δημόσια νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 15.000.

Δεν έφτασε, όμως, ο προϋπολογισμός αυτός. Οι αρμόδιοι επί των Οικονομικών και της Υγείας υπουργοί, θέλουν να μοιάσουν στο μυθικό Περσέα, που φορούσε κουκούλες για να κυνηγήσει φαντάσματα.

Ετσι λοιπόν ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας φορώντας τις κουκούλες της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), υπογράφουν χωριστά ή μαζί υπουργικές αποφάσεις που ο κοινός τους παρονομαστής είναι: "Πολίτες μην αρρωσταίνετε για να πιάσουμε τα όρια της σύγκλισης".

Αρχισαν λοιπόν με τον περιορισμό της απασχόλησης στα νοσοκομεία, τις αργίες και τις νύχτες, που τη μείωσαν μέχρι και 80%.

Βέβαια για να πούμε και τη μαύρη αλήθεια, γι' αυτό φταίνε και εκείνοι οι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές που "διεκδίκησαν" κάποιες πλασματικές υπερωρίες. Ετσι βρήκε την ευκαιρία ο Χριστοδουλάκης και οι συν αυτώ για να εφαρμόσουν στην πράξη τη λαϊκή ρήση: Κοντά στα ξερά, θα καούν και τα χλωρά. Ενσυνείδητα - και χωρίς αιτία - η κυβέρνηση νομοθέτησε ουσιαστικά με το ιατρικό μισθολόγιο, την ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών με γιατρούς. Δηλαδή οι άρρωστοι στα νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν γιατρούς τόσους όσοι προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης" και όχι τόσους όσοι επιβάλλουν οι ανάγκες νοσηλείας σε μια κλινική!

Κι ήρθε ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας πριν δυο βδομάδες για να ξεπεράσει και αυτόν το μυθικό Περσέα με την εγκύκλιό του που ζητά μια επιπλέον μείωση των δαπανών στην υγεία και την πρόνοια κατά 3% στα "πλαίσια της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής και της συνολικής προσπάθειας για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την εξοικονόμηση περαιτέρω πόρων, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα σύγκλισης".

Μάλιστα για ορισμένους τομείς των νοσοκομείων, η μείωση των δαπανών φτάνει στο 10% ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και για καμιά πρόσληψη και μετά η κυβέρνηση να κάνει επίδειξη του "κοινωνικού της προσώπου".

Η εκσυγχρονιστική σχιζοφρένεια στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας δε χρήζει ψυχιάτρου. Εχει ανάγκη αγωνιστικής απάντησης και όχι μόνο από αυτούς που έχουν εργασιακή σχέση με τους χώρους της υγείας και της πρόνοιας.

Οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ "έκαναν γαργάρα" το νόμο για την υγεία και τις μετέπειτα υπουργικές αποφάσεις για τα νοσήλια. Στο δρόμο προς τη Βουλή βρίσκεται τώρα ένα αντιδραστικό για την πρόνοια, νομοσχέδιο.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της αντίστασης στα σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης, για να μη θεωρηθούν και κάποιοι εμπλεκόμενοι, ως συνένοχοι στην κατεδάφιση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας...

Ελληνοαμερικανική άσκηση στο Αιγαίο

Διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας, σε εφαρμογή των νέων επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ, ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία "Μέγας Αλέξανδρος",θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 1-5 Ιουνίου. Η άσκηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, είναι στα πλαίσια προγράμματος διμερούς συνεργασίας - συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων - πεζοναυτών, ναυτικών και αεροπορικών μονάδων. Θα διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ και θα εκτελεστεί στις περιοχές Παγασητικού - Αιγαίου και νησιών Σκύρου και Αγ. Ευστρατίου και θα περιλαμβάνει αντικείμενα μεικτών αμφιβίων επιχειρήσεων.

ΤΙΡΑΝΑ
Συνάντηση του "αμερικανικού τόξου"

Χαρακτήρα συνάντησης του αμερικανικού "τόξου" των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης είχε η συνάντηση των υφυπουργών Αμυνας των χωρών της περιοχής στα Τίρανα, όπου πήραν μέρος αντιπροσωπείες από εφτά συνολικά χώρες. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης και συμμετείχαν οι υφυπουργοί Αμυνας της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Τουρκίας και βέβαια ο υφυπουργός Αμυνας επί Θεμάτων Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ. Κύριο θέμα των εργασιών της συνάντησης ήταν η πορεία συγκρότησης της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας και η έγκριση σχεδίου "Επιστολής Προθέσεων". Η εν λόγω επιστολή, που υπογράφηκε, είναι ένα είδος "δόγματος" επεμβάσεων όπου καθορίζονται τα είδη των λεγόμενων "ειρηνευτικών επιχειρήσεων". Σχετικά με το Κόσσοβο το κοινό ανακοινωθέν προτρέπει τις δύο πλευρές να συμβάλουν μέσω του διαλόγου στη μείωση της έντασης. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σεπτέμβρη στα Σκόπια, ενώ θα προηγηθεί μια ακόμα συνάντηση στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ