ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνα γεύματα

Η κατανάλωση άψητων ή μέτρια ψημένων χάμπουργκερ δημιουργεί τον κίνδυνο προσβολής από το βακτήριο "E. coli",το οποίο προκαλεί μια πιθανώς θανατηφόρα μορφή τροφικής δηλητηρίασης, προειδοποιούν Βρετανοί γιατροί και συστήνουν την αποφυγή τους.

Η υπηρεσία PHSL (Εργαστήρια της βρετανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας), η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο και την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή μετά την εξέταση περισσοτέρων από 85 κρουσμάτων "E. coli" στη Βρετανία και την Ουαλία, στη διάρκεια διετούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1994 και του 1996. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση "Lancet" και μεταδόθηκε από το "Ρόιτερ". Οι άνθρωποι που γευματίζουν συνήθως σε εστιατόρια θα πρέπει να επιστρέφουν στην κουζίνα το άψητο κρέας. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και το ψημένο κρέας που καταναλώνεται κρύο ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης από το βακτήριο αυτό, όπως επίσης και οι επισκέψεις σε αγροκτήματα με ζώα που έχουν προσβληθεί από το "E. coli".

Πρέπει να γίνει άμεσα η διεξαγωγή τοπικών επιθεωρήσεων στα κτίρια υπηρεσιών τροφοδοσίας, οι οποίες προμηθεύουν με κρέατα τα εστιατόρια που σερβίρουν χάμπουργκερ, όπως επίσης και ενημέρωση του κόσμου για την προληπτική υγιεινή που αφορά και τις επισκέψεις σε αγροκτήματα, δήλωσε εκπρόσωπος της PHSL.

Η έρευνα της κυβερνητικής αυτής υπηρεσίας έδειξε ότι 58 άνθρωποι προσβλήθηκαν από το βακτήριο "E. coli" αφού είχαν γευματίσει σε εστιατόρια. Αλλοι είκοσι προσβλήθηκαν από το βακτήριο αυτό μετά από επαφή που είχαν με ζώα και άλλοι δεκαπέντε έπειτα από επίσκεψή τους σε ιδιωτικό αγρόκτημα.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που αναφέρει ότι το βακτήριο αυτό μπορεί να μεταδοθεί όχι μόνο μέσω τροφίμων, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο και από ζώο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον γιατρό Ρόλαντ Σάλμον,επικεφαλής της έρευνας.

Το βακτήριο "E. coli" προκάλεσε πέρυσι το θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων στη Σκοτία. Επίσης από το βακτήριο αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι στην Ιαπωνία το 1995 και τέσσερα παιδιά στις ΗΠΑ το 1993. Οι αναφορές για την επικινδυνότητα των γευμάτων αυτών είναι συχνές. Ομως, από τη μια ο σύγχρονος τρόπος ζωής, από την άλλη η επίθεση μέσω της διαφήμισης και η παντελής έλλειψη καταναλωτικής αγωγής στα σχολεία, έχει δημιουργήσει το σημερινό αδιέξοδο που όπως φαίνεται θα απαιτηθούν πολλές και επίπονες προσπάθειες για να μπορέσουμε να το υπερβούμε.

Υγεία και ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησενα επεκταθούν οι έρευνες για το κατά πόσον τα κινητά τηλέφωνα, τα ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης και τα ραντάρ είναι πιθανό να προκαλέσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτζχάιμερ.

Ο δρ. Μάικλ Ραπακόλι, διευθυντής του προγράμματος της ΠΟΥ για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, ότι οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τη νέα τεχνολογία είναι ένα σημαντικό θέμα για τη δημόσια υγεία.

Ο ίδιος τόνισε πως εμπιστεύεται διεθνώς ισχύοντες κανόνες, αλλά επισήμανε πως πρέπει να μελετηθούν οι επιπτώσεις, που έχει η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα.

Ειδικοί από 17 χώρες συμμετείχαν σε ένα σεμινάριο της ΠΟΥ πριν ένα μήνα, για να εντοπίσουν αν υπάρχουν κενά στην επιστημονική γνώση γι' αυτό το θέμα. Στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος της ΠΟΥ, που ξεκίνησε το Μάη του 1996, θα γίνουν μελέτες για τους πιθανούς κινδύνους από την έκθεση σε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία συχνότητας 0 - 300 γίγαχερτζ.

Περίπου 100.000.000 δολάρια θα επενδυθούν σε αυτό το πρόγραμμα στην Αυστραλία, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. "Υπάρχουν ζωτικής σημασίας θέματα, που πρέπει να επιλυθούν, γιατί οι πιθανότητες τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία να προκαλούν καρκίνο ή απώλεια μνήμης ή άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Αλτζχάιμερ, είναι αρκετές", υπογράμμισε ο Ραπακόλι και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει γνωστό, αν υπάρχει κίνδυνος και το πόσο μεγάλος είναι.

Η ΠΟΥ προτείνει να προχωρήσουν οι έρευνες, σχετικά με την πιθανή σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε υψηλής συχνότητας πεδία - από τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα και τα ραντάρ - και στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων μορφών καρκίνου, όπως η λευχαιμία και τα λεμφώματα.

"Υπάρχουν ερωτήματα για το αν τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου ή του λάρυγγα, γιατί ουσιαστικά όποιος τα χρησιμοποιεί έχει μια κεραία που εκπέμπει πολύ κοντά στο κεφάλι του", τονίζει ο Αυστραλός ερευνητής, αλλά διευκρινίζει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον, γιατί τα κινητά τηλέφωνα εμφανίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια και η περίοδος επώασης των κακοήθων όγκων είναι 10 - 15 χρόνια.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Οταν η πολιτική υποβαθμίζεται σε σόου

Οσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές τα "στημένα σόου" από τα επιτελεία των δυο νεοφιλελεύθερων παρατάξεων (της γαλάζιας του κ. Αβραμόπουλου και της πράσινης της κ. Δαμανάκη) θα αυξάνονται μπροστά στην αμηχανία και την αδυναμία τους να αρθρώσουν μια σοβαρή πολιτική πρόταση για την Αθήνα. Μια τεράστια πόλη με προβλήματα, που είναι αδύνατο να λύσουν μελέτες του τύπου αυτών που παρουσιάστηκαν πριν από μερικές μέρες από την "εκσυγχρονιστική" δημοτική παράταξη. Οχι πως το σύνολο των μελετών είναι άχρηστες. Ομως το ζήτημα βρίσκεται αλλού. Ο απλός λαός λέει πως με μερεμέτια δεν μπορείς να σώσεις μια ετοιμόρροπη οικοδομή. Χρειάζονται παρεμβάσεις και αλλαγές δομικές που θα βάζουν το νυστέρι βαθιά. Οπως, λ.χ., αποκέντρωση υπηρεσιών και γενναία πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης, με τις οποίες θα ανασάνει δημογραφικά το Λεκανοπέδιο. Κι όσο αυτό δεν υλοποιείται, το περιβαλλοντικό - πολεοδομικό - οικονομικό - πολιτιστικό πλέγμα των προβλημάτων της Αθήνας θα μένει άλυτο. Είναι τουλάχιστον αυτοί που έδωσαν "γην και ύδωρ" για την Ολυμπιάδα του 2004, με όλες τις επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει, και να κάνουν "σόου" για προγράμματα που θα σώσουν την πόλη μας. Κι ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο που οι θερμοκρασίες δε βρίσκονται υψηλά...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

- - - - - - - - - - - - -

Συνέδρια Ι

Το 8ο Συμπόσιο Ιστορίας και Λαογραφίας για το Μάη του 1999 διοργανώνει το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου. Οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων όπως ιστορία, λαογραφία, τοπικές παραδόσεις, πολεοδομία, αρχιτεκτονική κ.ά. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Για πληροφορίες στο τηλ. 6128.538

Συνέδρια ΙΙ

Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιείται συνέδριο με θέμα: "Local Agenta 21" στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" που διοργανώνουν οι Δήμοι Αμαρουσίου και Χαλανδρίου. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον και ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΩ τ.59

Δέκα χρόνια έκλεισε η οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ με πλήθος παρεμβάσεις που αφορούν σε προστασία - προάσπιση - δικαιώματα και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Μέλος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών, το τελευταίο διάστημα συμμετέχει σε ευρωπαϊκές έρευνες και καμπάνιες. Στην Ελλάδα το καταναλωτικό κίνημα εξακολουθεί να παραμένει αδύναμο και η ΕΚΠΟΙΖΩ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να καλύψει το κενό αυτό. Το πολύ καλό διμηνιαίο περιοδικό της παίζει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή μια και φέρνει σε επαφή χιλιάδες καταναλωτές με την οργάνωση και τους προβληματισμούς της. Στο συγκεκριμένο τεύχος υπάρχουν τρία θέματα που θα δούμε σε προσεχή σημειώματα αναλυτικά μια και αξίζουν ιδιαίτερης μνείας. Την έρευνα για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, τα ενισχυμένα τρόφιμα και τα κέντρα αδυνατίσματος. Παράλληλα, υπάρχουν κείμενα για τα αμοιβαία κεφάλαια, τους Η/Υ και πλήθος χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για τους καταναλωτές. Ισως σε κάποια φάση οι συντελεστές του περιοδικού θα έπρεπε να εξετάσουν την περίπτωση να το εκδίδουν σε μηνιαία βάση μια και καλύπτει ένα χώρο ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Πρέπει να γίνει άμεσα η διεξαγωγή τοπικών επιθεωρήσεων στα κτίρια υπηρεσιών τροφοδοσίας, οι οποίες προμηθεύουν με κρέατα τα εστιατόρια που σερβίρουν χάμπουργκερ, όπως επίσης και ενημέρωση του κόσμου για την προληπτική υγιεινή που αφορά και τις επισκέψεις σε αγροκτήματα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ