ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Στο έλεος της διαπλοκής και των μεγαλοσχημόνων

Η κυβέρνηση αποφάσισε χτες να θέσει το δημόσιο συμφέρον στον ...ψηφιακό Καιάδα, επισημοποιώντας την παράδοση του στρατηγικής σημασίας τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης στα "τραστ" των μεγαλοκεφαλαιούχων

Η πλήρης επισημοποίηση και επιβεβαίωση ότι και ο στρατηγικής σημασίας τομέας της ψηφιακής τηλεόρασης παραδίδεται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο υπήρξε χτες μετά τις αποφάσεις που έλαβαν σε κοινή τους συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Δ. Ρέππας, παρουσιάζοντας το πλαίσιο στο οποίο κατέληξε το κυβερνητικό όργανο, επιδόθηκε, μέσα από την ασάφειά του, σε ένα απόλυτα σαφές κήρυγμα της κυβερνητικής απόφασης για υπαγωγή του ΟΤΕ, της ΕΡΤ και γενικότερα του δημόσιου συμφέροντος στον ...ψηφιακό Καιάδα. Για μια ακόμα φορά, δε, οι αρμόδιοι έδειξαν την προτίμησή τους προς το στρατόπεδο Κόκκαλη, σ' αυτόν τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ των διαπλεκόμενων τραστ για τη μοιρασιά στο ψηφιακό φαγοπότι, γεγονός που προσθέτει νέα επεισόδια στο σίριαλ της αντιπαράθεσης Τεγόπουλου - Κόκκαλη και όσων στοιχίζονται πίσω τους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Τύπου, α) οιοσδήποτε ιδιώτης θελήσει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της δορυφορικής - ψηφιακής - συνδρομητικής τηλεόρασης μπορεί να το πράξει, εφόσον ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θα θεσπιστούν, β) δήλωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι να εκπέμψουν ψηφιακό πρόγραμμα καμία υποχρέωση δεν έχουν για συνεργασία με την ΕΡΤ και αυτό παρά τις δηλώσεις της 5ης Μάρτη, όταν η κυβέρνηση μιλούσε για Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα με υποχρεωτική τη συμμετοχή του ΟΤΕ και της ΕΡΤ, γ) αποκάλυψε ότι η συνεδρίαση δεν κατέληξε στην επιβολή του "ασυμβίβαστου", ένα θέμα για το οποίο "δε θα συζητήσουμε τώρα", όπως είπε, όταν ρωτήθηκε από το "Ρ", γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται να τεθεί περιορισμός επέκτασης και στην ψηφιακή τηλεόραση εκείνων των μεγαλοσχημόνων, που ήδη ελέγχουν ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Αλλωστε, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, στην ΕΕ δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός και οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις θα το ...λάβουν αυτό υπόψη τους, δ) καταφεύγοντας στην υποκρισία και σε φληναφήματα περί "ενθάρρυνσης" της ΕΡΤ να δραστηριοποιηθεί στον εν λόγω τομέα, έδειξε τις κυβερνητικές επιλογές για ...ψηφιακό ενταφιασμό του ΟΤΕ και της ΕΡΤ, ισχυριζόμενος ότι τις αποφάσεις στο ζήτημα θα λάβουν ...οι διοικήσεις τους, ε) αποκάλυψε ότι στη συνεδρίαση δεν ορίστηκε έστω "για τα μάτια" ούτε καν το οικονομικό αντάλλαγμα που πρέπει να λάβει η ΕΡΤ για να παραχωρήσει το εκ του νόμου αποκλειστικό της δικαίωμα για εκπομπή ψηφιακού σήματος, κάτι που θα καθοριστεί αργότερα...

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις, όπως είπε ο υπουργός, το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο μέσα στον Ιούνη και κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει και αυτό στα μουλωχτά, από τα Θερινά Τμήματα της Βουλής, όπως και ο"νόμος Βενιζέλου" για τα ΜΜΕ. Για το θέμα του αποκωδικοποιητή που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, αποστέλλεται το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στο ΣτΕ που είναι εναρμονισμένο με την κοινοτική νομοθεσία και προβλέπει χρήση αποκωδικοποιητή, που θα είναι συμβατός με όλα τα συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης.

Ας σημειωθεί ότι στις επικείμενες διατάξεις θα περισσέψει η υποκρισία, καθώς ο υπουργός μίλησε για "ασυμβίβαστο" που θα θεσπιστεί, ώστε οι προμηθευτές του δημοσίου να μην έχουν δικαίωμα αδειοδότησης για ψηφιακή τηλεόραση. Το πώς ίσχυσε αυτή η διάταξη στα υπάρχοντα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι γνωστό... Την απόφαση, δε, για την παραχώρηση άδειας εκπομπής ψηφιακού σήματος θα την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και ο εκάστοτε υπουργός Τύπου, με το ΕΡΣ να περιορίζεται σε γνωμοδοτικό, απλώς, ρόλο.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι όταν ρωτήθηκε χτες ο υπουργός Τύπου αν θα επιτραπεί η λειτουργία ψηφιακής τηλεόρασης πριν την ψήφιση του νόμου και της παροχή σχετικής άδειας, απάντησε ουσιαστικά αρνητικά. Απάντηση, που συνιστά απαγόρευση λειτουργίας της εταιρείας Multichoise όπου συμμετέχουν οι εκδότες του MEGA και ερμηνεύτηκε ως "εξασφάλιση" χρόνου προς τους Κόκκαλη - Κυριακού για να ετοιμαστούν και αυτοί, πριν πάρουν άδεια οι ανταγωνιστές τους.

  • Με την προειδοποίηση ότι οι "πολίτες", εννοώντας προφανώς τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, θα επιβάλουν το πλαίσιο και τη διαφάνεια που θέλουν στο ζήτημα της ψηφιακής τηλεόρασης, απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι "βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, πιεζόμενη από αντιτιθέμενες επιδιώξεις και επενδύει υλικοτεχνικά σε αγνώστου περιεχομένου κατευθύνσεις".
  • Ο Απόστολος Κακλαμάνης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δήλωσε, αναφερόμενος στα διαδραματιζόμενα στον τομέα της ενημέρωσης, ότι "έχουμε ήδη αποκομίσει πολύ αρνητική εμπειρία, "καθώς η πληροφόρηση βρίσκεται στα χέρια κολοσσιαίων επιχειρηματικών ομίλων, με παγκόσμια εμβέλεια και συμφέροντα, που προεκτείνονται σε διαπλοκές, με πολιτικούς και γεωστρατηγικούς στόχους". Ανέφερε, δε, ότι η ψηφιακή τηλεόραση συνιστά τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πολιτεία και κοινωνία πρέπει να το αντιμετωπίσουν από κοινού, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, η αντικειμενική ενημέρωση και η ποιοτική ψυχαγωγία.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νικητής έφυγε ο Ανδρεουλάκος από τη Ρηγίλλης!

"Είχα μια καλή και φιλική συζήτηση"! Με αυτή τη δήλωση ο χουντοβασιλικός Απ. Ανδρεουλάκος σχολίασε τη συνάντηση που είχε χθες στη Ρηγίλλης με τον γγ της ΚΟ Στ. Δήμα. Πράγματι, είχε κάθε λόγο να δείχνει ενθουσιασμένος ο εξολοθρευτής των οικονομικών προσφύγων, αφού όχι μόνο δεν του έγινε, έστω και για τα μάτια του κόσμου, κάποια επίπληξη ή παρατήρηση, αλλά κατάφερε να "δια - σύρει" το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ρατσιστικές και φασιστικές "απόψεις" που εκφράζει.

Από την πλευρά της Ρηγίλλης καταβάλλονται προσπάθειες να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις και στο πλαίσιο αυτό διέρρεαν ότι τάχα ο βουλευτής αναδιπλώθηκε και υποστήριξε ότι δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του (σ.σ. τις οποίες τις άκουσε όλος ο κόσμος από τα ΜΜΕ!).

Χαρακτηριστική της κάλυψης που προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ ήταν και η δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, στην οποία αναφέρεται ότι ο Απ. Ανδρεουλάκος "έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη θέση του για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (!!!) που, αυτονόητα, πρέπει να κινείται στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους"!

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής που συνεχίζει την περιοδεία του στους νομούς της Μακεδονίας, απέφυγε επίμονα και συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα, προφανώς γιατί δεν πιστεύει ότι έχει υπάρξει κανένα μείζονος σημασία θέμα για το κόμμα του... Εντύπωση προκαλεί ακόμα ότι κανένας (!) βουλευτής της ΝΔ δεν έχει βγει δημόσια να αποδοκιμάσει τις "απόψεις" του Ανδρεουλάκου, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του κόμματος, το οποίο είναι υπόλογο στα μάτια των εργαζομένων.

Στις ομιλίες του σε κομματικά στελέχη ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και της εφαρμογής σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του καλύτερου συμμάχου της κυβέρνησης που έχει αναλάβει.

Χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητά προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της παιδείας.

"Λογιστές" των τραστ

"Ο ψηφιακός κόσμος αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων...". Ετσι ξεκίνησε χτες τις δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου, πριν ακόμα αρχίσει να αναφέρεται στις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για την ψηφιακή τηλεόραση. Κατόπιν, βέβαια, άρχισε να απαριθμεί αυτές τις αποφάσεις. Από τις οποίες τι προκύπτει; Προκύπτει ότι η κυβέρνηση, απόλυτα πιστή στα συμφέροντα και τη φιλοσοφία που εκπροσωπεί, έχει συγκεκριμένη αντίληψη και πρακτική σχετικά με τα θέματα που άπτονται της ζωής των ανθρώπων. Εν ολίγοις, η ζωή των ανθρώπων κατατάσσεται από την κυβέρνηση σε κείνα που τίθενται υπό την εποπτεία των καπιταλιστών. Η ζωή των ανθρώπων, κατά την κυβέρνηση, οι αλλαγές που θα καθορίσουν το μέλλον τους, όλα εκείνα τα στοιχεία και δεδομένα που θα καθορίζουν τον κόσμο και θα ρυθμίσουν τις ζωές όλων, είναι παραδοτέα στο μεγάλο κεφάλαιο. Καμία αντίφαση, λοιπόν. Αφού όλα ανήκουν στο μεγάλο κεφάλαιο, αφού τα πάντα κρίνονται από την παροχή της μέγιστης δυνατής ευχέρειας στους καπιταλιστές να αποφασίζουν για τις ζωές των άλλων, τότε και ο ψηφιακός κόσμος τούς ανήκει! Αυτή είναι η "τετράγωνη" ταξική λογική των κυβερνώντων!

***

Αφού, όμως, "ο ψηφιακός κόσμος αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων", και αφού η κυβέρνηση προβαίνει στην παραπάνω ομολογία, πού βρίσκεται η πολιτική ευθύνη εκείνων που υποτίθεται ότι εντέλλονται να προστατέψουν τη ζωή των ανθρώπων; Τι κάνουν για τη διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων, μέσα - για παράδειγμα - από τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος; Με λίγα λόγια, ποια είναι η θέση της ΕΡΤ και του ΟΤΕ, ποια είναι η θέση του δημόσιου τομέα - έστω και με τη σημερινή του μορφή - στην υπόθεση του ψηφιακού κόσμου;

***

Παρακαλούμε, μη θέτετε τέτοια ερωτήματα στην κυβέρνηση. Γιατί; Μα γιατί ταράζεται το "ευρω-ενωσιακό" της ταμπεραμέντο... Δε φτάνει που είναι χρεωμένη με τη διεκπεραίωση της μοιρασιάς του "ψηφιακού φιλέτου" ανάμεσα στους κυρίους Κόκκαλη, Τεγόπουλο, Ψυχάρη, Μπόμπολα, Λαμπράκη, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζο, Κυριακού κλπ., κλπ., την αναγκάζετε όχι απλώς να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι ένας απλώς "λογιστάκος" της πλουτοκρατίας. Ενας "λογιστάκος" που στα κιτάπια του, σε αυτό το περίφημο τεφτέρι του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει χώρος για το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, όταν η κυβέρνηση ερωτάται αν θα προωθήσει τη δραστηριοποίηση της ΕΡΤ στην ψηφιακή τηλεόραση, και εκείνη "τα ρίχνει" στη... διοίκηση της ΕΡΤ (που η κυβέρνηση τη διορίζει!), εδώ δεν έχουμε αποφυγή ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Αντίθετα, έχουμε πλήρη ανάληψη εκείνης της πολιτικής ευθύνης που αναλογεί σε μια κυβέρνηση προγραμματισμένη να λειτουργεί στο... ψηφιακό λογισμικό της ολιγαρχίας και των τραστ διαπλοκής.

Ν. Μπ.

ΚΚΕ
"Γην και ύδωρ" στα συγκροτήματα

Τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για το λαό και τη χώρα η παράδοση του κρίσιμου τομέα της ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης στο μεγάλο κεφάλαιο, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα καλεί το λαό να απαιτήσει δημόσια ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ψηφιακή τηλεόραση έχει ως εξής: "Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση και το νομοσχέδιο στο οποίο παραπέμπει, επισημοποιούν την παράδοση και αυτού του στρατηγικού τομέα στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δίνει "γην και ύδωρ" σε μια χούφτα συγκροτήματα, που ήδη κατέχουν τα βασικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθιστώντας τα πανίσχυρα.

Εντείνοντας την πολιτική υπονόμευσης της ΕΡΤ, η κυβέρνηση μετατρέπει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε νεροκουβαλητή των επιλογών μονοπωλιακών συγκροτημάτων και μοχλό εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους. Υπηρετώντας αυτά τα συμφέροντα, η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να δρομολογεί ακόμα και τον πλήρη αποκλεισμό της ΕΡΤ από την ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την κυβέρνηση για τις εγκληματικές επιλογές της, επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για το λαό και τη χώρα η παράδοση αυτού του κρίσιμου τομέα της πληροφόρησης στο μεγάλο κεφάλαιο. Καλεί το λαό να απαιτήσει δημόσια ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ