ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φιλειρηνικός "πυρετός"

Με πραγματικό πυρετό προετοιμασίας το φιλειρηνικό κίνημα και ο δημοκρατικός λαός της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται για τη μεγάλη πορεία ειρήνης από το στρατόπεδο Νταλίπη στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, που είναι η κορυφαία από τις εκδηλώσεις του Δεκαημέρου Ειρήνης, το οποίο διοργάνωσε και φέτος η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Στις 8.30 το βράδυ χτες κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, που χτες συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του από το καραμανλικό παρακράτος. Στην κατάθεση στεφάνου συμμετείχε μεγάλος αριθμός οπαδών και φίλων της ειρήνης, καθώς και πλήθος μελών και οπαδών του ΚΚΕ, ενώ κυρίαρχο σύνθημα ήταν: "Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί". Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΕΔΥΕ-Θ, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΠΕΑΕΑ, η ΕΣΑΚ, Επιτροπές Ειρήνης κλπ.

Λίγο αργά βράδυ, στις 9, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ανοιχτή συναυλία ειρήνης από την ορχήστρα της ΕΤ-3 στην Πλατεία Αριστοτέλους, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ιδιαίτερα νεολαίας.

Οι βάνδαλοι ξαναχτυπούν!

Στο μεταξύ, τις μαζικές αυτές δραστηριότητες του κινήματος ειρήνης προσπάθησαν να αμαυρώσουν βάνδαλοι, που τις πρωινές ώρες χτες επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανάβοντας και πετώντας γκαζάκια. Επίσης χτες το πρωί ένας ιδιώτης προσπάθησε να εντοιχίσει στο μνημείο μία πλάκα τσίγκου με την επιγραφή: "Ο Λαμπράκης υπήρξε ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς" και μάλιστα τη θεατρική του χειρονομία φρόντισε να την απαθανατίσουν διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία είχαν ειδοποιηθεί νωρίτερα.

Καταγγέλλοντας το γεγονός αυτό, η ΚΟΘ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: "Ανήμερα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη οι βάνδαλοι ξανακτύπησαν!!!

Χτες τη νύχτα οι "γνωστοί άγνωστοι" χτύπησαν με γκαζάκια προσπαθώντας να πυρπολήσουν το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη. Σήμερα το πρωί ένας άλλος βάνδαλος με προσωπείο εκσυγχρονιστή σύλησε το μνημείο.

Η πλάκα τσίγκου που προσπάθησε να εντοιχίσει φανερώνει το επίπεδο της αισθητικής του καλλιέργειας και τη σχέση του με το χώρο. Η αναγραφή ότι ο Γρ. Λαμπράκης υπήρξε ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς φανερώνει την ανεπάρκεια των γνώσεών του.

Ο Λαμπράκης υπήρξε βουλευτής της ΕΔΑ.

Η παρουσία των ΜΜΕ στο χώρο φανερώνει τη σκοπιμότητά του.

Βέβηλος, αντιαισθητικός και ανιστόρητος αποδείχτηκε ο κύριος που επιχείρησε το ατόπημα.

Την απάντηση θα την πάρουν από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, με τη μαζική του συμμετοχή στην πορεία προς τιμήν του πρωτομάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, αύριο Κυριακή 24 Μάη από το στρατόπεδο Νταλίπη".

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ολοι αύριο στην πορεία Πρέβεζα - Ακτιο

Πυρετωδώς προετοιμάζεται η μεγάλη φιλειρηνική, αντιιμπεριαλιστική πορεία ειρήνης που οργανώνεται αύριο Κυριακή 24 Μάη στις 11 π.μ. από την Πρέβεζα στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, με τη συμμετοχή φιλειρηνιστών απ' όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, και η φιλειρηνική συγκέντρωση - εκδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που οργανώνεται σήμερα ώρα 9 το βράδυ από επιτροπή φορέων της Αρτας.

Οι επιτροπές ειρήνης της περιοχής, με κάλεσμά τους προς τους κατοίκους, τους καλούν να πάρουν μαζικά μέρος για να διαδηλώσουν κατά της νέας ιμπεριαλιστικής "τάξης πραγμάτων" και των προσπαθειών των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα των αγορών με τις επεμβάσεις τους στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και γενικότερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η Νέα Δομή του, οι Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης αυξάνουν την απειλή για νέες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται, επισημαίνεται. Στο Ακτιο θα μιλήσει ο Γρηγόρης Πετρόπουλος,οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ

  • Με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Αρτας απευθύνεται στο λαό του νομού και τον καλεί να πάρει μέρος:

Στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που γίνεται σήμερα ώρα 9 μμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην πορεία από την Πρέβεζα στο Ακτιο, αύριο Κυριακή 24 Μάη.Αναχώρηση από Αρτα, πλατεία Κιλκίς, στις 8 το πρωί.

"Σήμερα που τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε δίπλα μας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ Αρτας, σήμερα που οι Αμερικανοί καταπατούν κάθε δικαίωμα των λαών να ζήσουν με ειρήνη και ελευθερία, που καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των Κούρδων, των Κυπρίων, των Βόσνιων και άλλων λαών. Που το ΝΑΤΟ απεργάζεται καινούρια σχέδια υποδούλωσης των λαών. Σήμερα, που η ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή στην περιοχή, μετατρέπει την Ελλάδα σε θύτη και θύμα, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Αρτας απευθύνει στον αρτινό λαό μήνυμα αντίστασης και αγώνα στη νέα ιμπεριαλιστική "Τάξη Πραγμάτων"".

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συντονισμένοι αγώνες, όχι "παγκόσμιοι έρανοι"

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) συγκροτήθηκε το '95 σαν συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης για τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών και αποδήμων. Οι διαδικασίες σύγκλησης ήταν αδιαφανείς, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν οι φορείς των μεταναστών της Αυστραλίας και άλλοι. Το ΚΚΕ κατάγγειλε αυτόν τον αποκλεισμό και επιφυλάχτηκε για τα αποτελέσματα.

Το ίδιο έγινε και στην πρώτη, ταχτική πλέον, συνέλευση το Δεκέμβρη του '97. Πάλι κλήθηκαν με τον ίδιο τρόπο οι αντιπρόσωποι των αποδήμων. Δυστυχώς όμως, το πιο σημαντικό είναι πως δεν ασχολήθηκαν με κανένα πρόβλημά τους, όπως την ελληνική γλώσσα και τα σχολεία - που συρρικνώνονται αυτή τη στιγμή- ή τον ελληνικό πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά μας, ζητήματα συνταξιοδοτικά που υπάρχουν σε περιοχές, όπως Καναδά, Αυστραλία και άλλα πολλά.

Αντ' αυτών, όμως, ζητήματα που εκφράστηκαν κατά κόρον στα δύο συνέδρια, όπως για οικονομική διείσδυση στην ενδοβαλκανική χώρα και τις παρευξείνιες περιοχές ή τα εθνικά θέματα, γίνονται οι αγαπημένες ενασχολήσεις του ΣΑΕ, εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική, ενώ εγκαταλείφθηκαν τα προβλήματα των μεταναστών, που είναι και προβλήματα του ελληνικού λαού.

Ετσι, το ΣΑΕ γίνεται πια ένα λόμπι επιχειρηματιών και της ελληνικής κυβέρνησης, που ζητά από τους μετανάστες να αξιοποιήσουν τα 25 δισ. δολάρια καταθέσεις που έχουν σε επενδύσεις σ' αυτές τις περιοχές και να μετατραπούν σε "γυρολόγους" των εθνικών μας θεμάτων, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές υπέρ της Ελλάδας, με το αζημίωτο φυσικά, όπως είπε και ο κ. Αθενς, πρόεδρος του ΣΑΕ.

Μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης και λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε, έχουν έρθει στη χώρα μας χιλιάδες άνθρωποι, ελληνικής καταγωγής, που ζούσαν σ' αυτές τις περιοχές μέχρι το 1989 - 1991. Ολους αυτούς τους έχουν στοιβάξει στη βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές μεγάλης ανεργίας και μετανάστευσης ελληνικού πληθυσμού και τους εμπαίζουν συνεχώς. Το πρόβλημα απαιτεί πολιτική αντιμετώπιση, όμως η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Γι' αυτό και ο κόσμος αυτός, μ' όλα τα προβλήματα που κουβαλάει, φεύγει στα αστικά κέντρα, κύρια στην Αθήνα και είτε πουλάει λαθραία τσιγάρα σε Ομόνοια - Αθηνάς - Μοναστηράκι, είτε κάνει άλλες δουλιές του ποδαριού, πέρα από τα επαγγέλματα που έχουν μάθει.Οσον αφορά τον ελληνισμό των περιοχών αυτών, που η άρχουσα τάξη της χώρας μας έχει καταλήξει ότι πρέπει να μείνει εκεί για αντίβαρο στο τούρκικο επεκτατισμό, τώρα τον βομβαρδίζουν με φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του τύπου "παγκόσμιος έρανος" για να βοηθήσουμε να γίνουν κέντρα υγείας στη Γεωργία και την Ουκρανία ή να στείλουμε κάποια φάρμακα που δεν έχουν.

Αυτή είναι μια λάθος πολιτική, που ξεκινάει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του ΣΑΕ, που το κρατάει μακριά από τα προβλήματα των μεταναστών, απευθυνόμενη στη συναισθηματική φόρτισή τους και τη νοσταλγία τους και για να τους πάρει τα χρήματα και να φανεί ότι κάτι κάνει.

Το Κόμμα μας θεωρεί ότι με "παγκόσμιους εράνους" δε λύνεται κανένα πρόβλημα. Χρειάζονται κοινοί και συντονισμένοι αγώνες της εργατικής τάξης, για να υπερασπιστούν και να διευρυνθούν οι κατακτήσεις, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας και μια σειρά άλλα που προωθούνται και στη χώρα μας.

Γι' αυτό το ΚΚΕ δε στηρίζει αυτόν τον "παγκόσμιο έρανο".

Χρ. Κ.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Διαδηλώνουν για την ειρήνη

Αύριο, Κυριακή, 24 Μάη στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί η πορεία ειρήνης, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Αν. Μακεδονίας και Θράκης και είναι αφιερωμένη στη φιλία των λαών, ιδιαίτερα στην ελληνοτουρκική φιλία, στη βάση του σεβασμού των συνόρων, του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των οποίων τα προβλήματα πρέπει να λύνονται μέσα στα γεωγραφικά όρια των κρατών.

Οι ειρηνόφιλοι της περιοχής διατρανώνουν ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να αγωνιστούν για να ανατραπούν τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης" στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, θα διασχίσει γειτονιές της πόλης και θα καταλήξει στο μεγάλο πάρκο της πόλης στις 12 το μεσημέρι, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας της Δυτ. Θράκης.

Θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, καθηγητής Νίκος Φωτιάδης.Την εκδήλωση θα κλείσει μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΕΕΔΥΕ
Μνημόσυνο για τον Γρ. Λαμπράκη

Η ΕΕΔΥΕ, 35 χρόνια από τη δολοφονία του Αγωνιστή και Μάρτυρα της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α Νεκροταφείο, στις 27 του Μάη, μέρα Τετάρτη και ώρα 7.00 μμ.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία.

Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 μμ από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα τερματίσουν στον τάφο του στο Α Νεκροταφείο. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τον αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

Καταγγέλλουν το καθεστώς εξάρτησης

Σε μια σειρά πόλεις, οι αγωνιστές της ειρήνης ετοιμάζονται να δώσουν το μαχητικό τους "παρών". Ετσι:

Σήμερα Σάββατο 23 Μάη

- Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Ο ρόλος της νεολαίας στη διασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια", στις 8.00 μμ,στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

- Στη Ζάκυνθο διοργανώνεται εκδήλωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπράκης,γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Αύριο Κυριακή 24 Μάη

- Στη Χαλκίδα η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνει πορεία ειρήνης - καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Νέας Αρτάκης στις 10 π.μ.,με κατάληξη το μνημείο της Αντίστασης στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, όπου Θα ακολουθήσει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στην Κοζάνη η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει πορεία ειρήνης και διαδήλωση στις 6 μμ από το μνημείο Παναγιάς Κοζάνης στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή και την υποτελή στάση της κυβέρνησης. Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία.

Τις επόμενες μέρες

- Η Επιτροπή Ειρήνης Υμηττού διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 25 Μάη στα γραφεία της επιτροπής (Ανδραμύτου 7), ώρα 7 μμ με θέμα: "Η κρίση στα Βαλκάνια και ο ρόλος του ΝΑΤΟ".

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ικαρίας πραγματοποιεί πορεία ειρήνης την Κυριακή 31 Μάη.Η πορεία, στην οποία θα συμμετάσχουν και όλοι οι φορείς του νησιού, θα ξεκινήσει από το Τσουρέδο και θα καταλήξει στον Αγιο Κήρυκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ