ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Θερινά σινεμά

Θερινά σινεμά

Μια άλλη ματιά στο χώρο του πολιτισμού, ρίχνει και αυτή τη βδομάδα η εκπομπή "Παρασκήνιο". Ενα βλέμμα στραμμένο στους "Βατσιμάνηδες", αλλά και στο εικοσιτετράωρο ενός ιδιοκτήτη θερινού σινεμά. Δύο θέματα, δύο πλευρές, με ξεκίνημα από τους "Βατσιμάνηδες", λέξη που προέρχεται από την αγγλική λέξη watchman. Πρόκειται για τους φύλακες παροπλισμένων πλοίων, ή πλοίων που προσωρινά βρίσκονται αγκυροβολημένα. Από τις εταιρίες, γι' αυτή τη δουλιά, συνήθως προτιμούνται παλιοί ναυτικοί που είχαν δουλέψει στο πλοίο αυτό και έχουν περάσει ώρες, μέρες και χρόνια μαζί του. Η σκηνοθεσία είναι της Βασιλικής Ηλιοπούλου. Το δεύτερο θέμα είναι επίκαιρο, αφού σε λίγο τα θερινά σινεμά και πάλι θα μας υποδεχτούν. Σινεμά, που απειλήθηκαν με κλείσιμο και που οι ιδιοκτήτες τους, ιδιαίτερα στις συνοικίες, με χίλιους κόπους, προσπαθούν να τα κρατήσουν στη ζωή, δίνοντας στους θεατές την ευχαρίστηση ν' απολαμβάνουν ξεχωριστά, τις όμορφες βραδιές συντροφιά με τις ταινίες και ίσως κάπου κάπου με μυρωδιές από αγιόκλημα και βασιλικό. Το δεύτερο θέμα, λοιπόν,"Μια μέρα ενός κινηματογραφιστή", περιγράφει το εικοσιτετράωρο ενός ιδιοκτήτη συνοικιακού κινηματογράφου, που μόνος του προσπαθεί να τον κρατήσει σε λειτουργία, δουλεύοντας ακατάπαυστα για τη συντήρησή του, τις προβολές, την καθαριότητα και τη διαφήμιση. Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Πατρώνη. Η παραγωγή είναι της Cinetic (Κυριακή ΝΕΤ 18.15).

"Ηθεα" Θράκης

Με ήθη και έθιμα της Θράκης συνεχίζεται αυτήν την εβδομάδα το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της Μέμης Σπυράτου ""Ηθεα" Θράκης - ο τόπος και ο χρόνος". Θα γνωρίσουμε ένα έθιμο "αρχαιότερον και αυτού του Διονύσου", που λέγεται Κιοπέκ Μπέης ή Σκυλόμπεης. Θα δούμε ακόμη τη θρακική πάλη, ένα έθιμο που αναβιώνει τον ομηρικό μύθο για τη θεά της βλάστησης τη Δήμητρα. Συμμετέχουν επτά παλαιστές από διαφορετικές περιοχές της Θράκης. (Τρίτη ΕΤ - 1 20.15)

Επέστρεφε...

Στην Καρδίτσα του Διονύση Τσακνή, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο γνωστός τραγουδιστής και συνθέτης, θα βρεθεί η κάμερα του ντοκιμαντέρ "Επέστρεφε". Μέσα από τις μνήμες και δραματοποιημένα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Δ. Τσακνή "Υπό προθεσμία", το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια περιπλάνηση στο παρελθόν και στο παρόν της Καρδίτσας. Εικόνες αλλοτινές και εικόνες του σήμερα. Συγχρόνως παρουσιάζεται και η σχέση του Δ. Τσακνή με τους οικείους του και τους φίλους των παιδικών χρόνων. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Κουτσαμπασάκου. (Τρίτη ΕΤ - 1 20.50)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ