ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με διάθεση για αγώνες οι εκπαιδευτικοί

Συνήλθε χτες η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ για να αποφασίσει την πορεία του κλάδου

Με την απόφαση να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που καταργεί την επετηρίδα προσήλθαν στη χτεσινή γενική συνέλευσή τους οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας που μετέφεραν και το αίτημα του κλάδου οι αγώνες να μην περιορίζονται στο θέμα του διαγωνισμού αλλά να στοχεύουν στην κατάργηση του συνόλου του νόμου 2525 και στην αναβάθμιση της παιδείας.

Η γενική συνέλευση ξεκίνησε χτες το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και συνεχιζόταν μέχρι την ώρα που ο "Ρ" πήγαινε προς το τυπογραφείο. Αυτό που διαφαινόταν πάντως ήταν, πως η πρόταση για απεργίες τις μέρες του διαγωνισμού συγκέντρωνε πλειοψηφία ενώ υπήρχαν διαφοροποιήσεις ως προς το υπόλοιπο πρόγραμμα δράσης.

Το πρόγραμμα δράσης που πρότεινε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ περιλαμβάνει 24ωρη απεργία στις 27 Μάη μαζί με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δύο 48ωρες απεργίες κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στις 1 - 2 και 11 - 12 Ιούνη, Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στις 12 του Ιούνη και Γενική Συνέλευση προέδρων στις 13 του Ιούνη. Επίσης προβλέπει απεργιακή κάλυψη των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που γίνουν προαγωγικές εξετάσεις τα Σάββατα και μη κατάθεση βαθμολογίας τρίτου τριμήνου.

Ωστόσο το διεκδικητικό πλαίσιο που πρότεινε η πλειοψηφία, περιορίζεται στην αποτροπή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Για το λόγο αυτό άλλωστε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" το καταψήφισε και πρόβαλε τα αιτήματα που έχει ανάγκη ο κλάδος, για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97, αποτροπή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και διατήρηση της επετηρίδας, υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, με διεύρυνση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας, αποτροπή στην πράξη της αξιολόγησης, απόκρουση της πολιτικής λιτότητας, προστασία των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και διεκδίκηση του δικαιώματος των ΣΣΕ, ενίσχυση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην πορεία προς το 12χρονο σχολείο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Σήμερα πραγματοποιείται η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στο Μακρονήσι, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).Στην εκδήλωση ο θίασος του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νικήτα Τσακίρογλου θα παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης".

Για τη Μακρόνησο δρομολογείται το επιβατικό πλοίο "ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΙ", που αποπλέει από την προβλήτα Αργοσαρωνικού στον Πειραιά στις 8 πμ και με ενδιάμεση στάση στο Λαύριο στις 11 πμ περίπου. Επιστροφή από Μακρόνησο στις 8 μμ περίπου.

Πούλμαν δρομολογούν τα Παραρτήματα:

- Χαλανδρίου,(δωρεάν), που ξεκινά από την πλατεία Χαλανδρίου στις 8.45 πμ και από πλατεία Χίου στις 9 πμ.

- Λούτσας,ξεκινά από το κέντρο της Λούτσας στις 8.30 πμ.

Εκδηλώσεις Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ

Η ΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ σήμερα, στις 11 πμ, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής, μνήμης και μνημόσυνο στο Νεκροταφείο, για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές πατριώτες στο Τούρλο Αίγινας. Θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και τα εγκαίνια του μνημείου - που έγινε με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Κοινότητας Μεσάγρου Αίγινας - προς τιμήν των πεσόντων της περιόδου 1944 έως 1949. Συγκέντρωση στις 7.15 πμ στην προβλήτα του Καραϊσκάκη, αναχώρηση του πλοίου στις 8 πμ. Η προσέλευση να γίνει χωρίς καθυστέρηση. Η αναχώρηση από το λιμάνι της Αίγινας θα γίνει στις 10.30 πμ.

- ΜΕΓΑΡΩΝ από κοινού με το Δήμο Μεγάρων και τους συγγενείς των θυμάτων, τελούν σήμερα, στις 11 πμ,επιμνημόσυνη δέηση για τους 10 πατριώτες που εκτελέστηκαν στη θέση "Ρέμα της Μπύρας" στις 17-5-1944, καθώς και για όλους τους Μεγαρίτες πατριώτες που εκτελέστηκαν από το 1941 έως το 1944 από τα στρατεύματα Κατοχής.

- ΧΑΛΚΙΔΑΣσήμερα, στις 11 πμ,τιμώντας τη μνήμη των 110 αγωνιστών - αναπήρων του αλβανικού μετώπου, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Μάη του 1944 στη Ριτσώνα, πραγματοποιεί εκδήλωση. Πούλμαν ξεκινάνε από την πλατεία Αγοράς στις 10.30 πμ. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.

- ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Κιλκίς) σήμερα, στις 11 πμ, πραγματοποιεί πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη των 52 εκτελεσθέντων πατριωτών της Γουμένισσας από τους Γερμανούς, στο μνημείο των εκτελεσθέντων.

Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και ο δημοκρατικός λαός της Γουμένισσας να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Γενικές Συνελεύσεις
  • Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ σήμερα πραγματοποιούν τη χρονιάτικη Γενική τους Συνέλευση:

- ΣΕΠΟΛΙΩΝ - ΘΥΜΑΡΑΚΙΩΝ στις 10 πμ, στη νέα διεύθυνση των γραφείων του, Αγχιάλου 26 και Πρεβέζης. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί να πάρουν μέρος.

- ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - Π. ΣΦΑΓΕΙΩΝ στις 10.30πμ,στα γραφεία του Παρ/τος. Η παρουσία όλων απαραίτητη.

Εκδρομές
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει διήμερη εκδρομή Σάββατο 30 και Κυριακή 31-5-98,στην Ευρυτανία, διανυκτέρευση στο Καρπενήσι. Διαδρομή: Αθήνα -Καρπενήσι - Μικρό και Μεγάλο Χωριό - Μοναστήρι Παναγιάς Προυσιώτισσας - Κορυσχάδες κ.ά. Αναχώρηση, Σάββατο 30/5 στις 7 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως 26-5-98. Πληροφορίες στα τηλ: 5230.526 και 5230.534

- Η παραδοσιακή συνάντηση των Πολιτικών Προσφύγων θα γίνει στις 28-6-98 στον Αγιο Παντελεήμονα Κατερίνης Ν. Πιερίας.

  • H Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ),διοργανώνει την Κυριακή 31-5-98,εκδρομή σε Ακράτα, Ζαρόνηλα κ.ά. Αναχώρηση από τη διασταύρωση των οδών Χαλκοκονδύλη και Πατησίων. Τηλ: 7224.005, 8225.641, 8646.592
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Γιατροί και εργαζόμενοι αντιδρούν στις επιλογές της κυβέρνησης

Βδομάδα κινητοποιήσεων των γιατρών και εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι η ερχόμενη, καθώς αντιδρούν στις άγριες περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση τόσο στις εφημερίες (με την ποσοστιαία κάλυψη των γιατρών), όσο και στην απασχόληση των εργαζομένων τις νύχτες και αργίες.

Για μεθαύριο Τρίτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (10 πμ - 2 μμ) στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Για την Πέμπτη 28 Μαϊου 1998 η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε νέα εξάωρη στάση εργασίας(8 πμ - 2 μμ). Την ίδια μέρα, στις 11 πμ, η ΕΙΝΑΠ οργανώνει έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 27 Μαϊου.

Επίσης, οι εργαζόμενοι του "Τζανείου" θα κάνουν συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Διοίκησης του Νοσοκομείου αύριο Δευτέρα 25 Μάη, στις 12 μ. - την ώρα που θα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι του Γενικού Κρατικού Αθήνας συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας μέχρι την Τρίτη, ενώ οι εργαζόμενοι του "Ευαγγελισμού" διοργανώνουν πορεία στις 28 Μαϊου, από τον "Ευαγγελισμό" προς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝA

Την Κυριακή 24 Μαϊου στον Ιερό Ναό Αγίου Σύλλα στο χωριό Αγ. Σύλλας Ηρακλείου Κρήτης, θα ψαλεί η επιμνημόσυνος ακολουθία (40ήμερο) για την ανάπαυση της ψυχής των λατρευτών μου γονέων:

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΠΟΔΙΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΔΙΑ (51 χρόνια από το θάνατό του - Καπετάνιος του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) και των συντρόφων του, που έπεσαν μαζί στη μάχη, στον Ψηλορείτη στον εμφύλιο.

Η θυγατέρα: Ιωάννα Ποδιά.

Μετά το τέλος της ακολουθίας θα προσφερθεί καφές σε καφενείο του χωριού.

***

Το Σάββατο 30 Μαϊου 1988, ώρα 9.30 πμ., στον Ιερό Να''ο Φανερωμπενης Αιγίου τελούμε σαραπενθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της πολυαγαπημένης μας συζύγου, αδελφης, θείας, εξαδέλφης,

ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ Ιωάννου ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

το γένος Καραλή

Ο σύζυγος, οι αδελφοί, τ'ανήψια, τα εξαδέλφια.

Στη μνήμη της ο Ιωάννης Γιαννόπουλος κατέθεσε στον "Ριζοσπάστη" 50.000 δραχμές.

Δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές

Οι δημοτικές εκλογές '98 καθώς και η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συζήτηση που διοργανώνει η "Ενωτική Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση", αύριο στις 7.30 μ.μ. στα Λιθαρίτσα Ιωαννίνων.

  • Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Ν. Σερρών καλεί το λαό του νομού σε συγκέντρωση που διοργανώνει την Τετάρτη 27 του Μάη και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ.

Στη συγκέντρωση θα γίνει, από τον επικεφαλής της ΝΑΣ, Αθ. Πανταζόπουλο, η παρουσίαση των θέσεων και αρχών του συνδυασμού για τις επικείμενες εκλογές Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης στο νομό.

Προσφορές

λ9

Στη μνήμη του

ΜΙΧΑΛΗ ΤΥΡΗ

αγωνιστή της ΚΝΕ και διακινητή του "Ριζοσπάστη", που διακινούσε 30 φύλλα της εφημερίδας κάθε Κυριακή, που στις 6 Μάη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το τραγικό οδικό ατύχημα, που έκοψε το νήμα της ζωής του, στα 18του χρόνια, ο παππούς του, Μιχάλης Τύρης, προσφέρει 15.000 για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".***

Στη μνήμη της μάνας μου

ΕΛΕΝΗΣ ΣΑΒΒΟΥΛΙΔΟΥ

από το Ρυάκιο Κοζάνης, που πέθανε σε ηλικία 93 ετών, προσφέρω 20.000 δρχ. στον "Ριζοσπάστη" και 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ανάληψης του ΚΚΕ. Ο γιος της Ευθύμιος Σαββουλίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ