ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ

Είναι 22 μήνες που έφυγες... Τα περιστέρια έρχονται ακόμα στην αυλή μας.Ο παπαγάλος κάνει τη φωνή σου και το σκυλί μας αγναντεύει το δρόμο που ερχόσουνα. Και στη μαγεία της μαγιάτικης νύχτας ακούγονται τα τραγούδια των προλετάριων στις γλώσσες όλου του κόσμου, έτσι που τα παίρνει ο ουρανός και τα σκορπάει στους τέσσερις ορίζοντες.

Ξέρω πως η καρδιά των κομμουνιστών ζει πάντα αγκαλιασμένη απ' τ' άστρα. Πώς να πεθάνει η καρδιά του Μαγιασκόφσκι; Πώς να πεθάνει η καρδιά του Στάλιν; Πώς να πεθάνει η καρδιά του Τατάκη;

Στη μνήμη του λατρεμένου συντρόφου μου ΜΑΚΗ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ρίζο" μας.

Νίκη Σ. Λιμπεράτου

* * *

Ο χρόνος, τόση έννοια σχετική, πώς μπορείς να την περιγράψεις, όταν υπάρχει η αίσθηση ότι όλα ήσαν χτες και όμως πέρασαν 3 χρόνια απουσίας του λατρεμένου μου συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΚΑ.

Το μόνο απόλυτο, τα συναισθήματα, η αγάπη, ο πόνος, η απουσία, η προσμονή, το αντάμωμα. Το μόνο απόλυτο και οι αξίες: Ο σεβασμός στον άνθρωπο, η πάλη για την προοπτική μιας καλύτερης ζωής, η αντίσταση σε ό,τι μας συνθλίβει, μας προσβάλλει, μας ταπεινώνει.

Σ' ευχαριστώ, που, στο σύντομο, γρήγορο, αλλά τόσο ουσιαστικό ταξίδεμα μέσα στη ζωή, συνυπήρξαμε και παλέψαμε για την ίδια τη ζωή.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ 25.000 δρχ.

Η σύντροφός του Ιουλία Ζήκα

* * *

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής της ειρήνης και του σοσιαλισμού ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, τα παιδιά του και ο εγγονός του προσφέρουν 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 19 Μάη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΓΟΥΤΗ.Πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, έφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Για την πατριωτική δράση του, δοκίμασε βασανιστήρια και εξορίστηκε στα Γιούρα. Η χούντα του 1967 τον έστειλε και πάλι εξορία στα Γιούρα και τη Λέρο.

Ως το τέλος της ζωής του, αφιερώθηκε στην οικογένειά του, που τη λάτρευε και στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η εγγονή του Μαρία Βασιλείου

* * *

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου θείου μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης από το Αρχοντικό Γυθείου, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής.

Τάσος - Μαρία Θεοδωρίδη

* * *

Ο αγωνιστής ΗΛΙΑΣ ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στο χωριό Καλιστράτι Κοζάνης το 1927. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στη μάχη στο Μουχαρέμ Χάνι. Στον Εμφύλιο πολέμησε με το βαθμό του λοχαγού του ΔΣΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, αργότερα, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο και πήρε το πτυχίο φιλόλογου ιστορικού. Ως το 1977, που επαναπατρίστηκε, δίδασκε την ελληνική γλώσσα και ιστορία στα ελληνόπουλα, παιδιά των πολιτικών προσφύγων.

Παρά τη σοβαρά κλονισμένη υγεία του, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού, ως το τέλος της ζωής του.

Πέθανε στις 27 Μάη 1990.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, η σύζυγός του Ελένη, τα παιδιά του και τα εγγόνια του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο"Ριζοσπάστη".

* * *

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ (Σίφουνας) πολέμησε τους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Οι μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις της Δεξιάς του "ανταπέδωσαν" την πατριωτική δράση του με βασανιστήρια και 19 χρόνια φυλακή.

Εφυγε από τη ζωή πριν από 5 χρόνια.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στις 18 Μάη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το χαμό του αγαπημένου αδελφού μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Βαγγέλης και Στέλλα Χαλκίδα

* * *

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΟΥΤΑΣ γεννήθηκε στο Βερτίσκο Θεσσαλονίκης το 1913. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το 1936 πήρε μέρος στο αντιδικτατορικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. ΕΑΜίτης, στην Κατοχή, κυνηγήθηκε από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις της Δεξιάς, πιάστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι, όπου κρατήθηκε ως τη διάλυση του στρατοπέδου.

Ως το θάνατό του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Πέθανε στις 10 Απρίλη 1998.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη": Η κόρη του και τα εγγόνια του 10.000 δρχ. και ο συμπέθερός του Στυλιανός Γρηγοριάδης 1.000 δρχ.

* * *

Σαν σήμερα, στις 24 Μάη 1944, Γερμανοί και συνεργάτες τους εκτέλεσαν τον ΛΑΖΑΡΟ Δημ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Ο αδελφός του Κυριάκος Χατζηγεωργιάδης

* * *

Στις 27 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μαςΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΙΔΗ,από τη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και 10.000 δρχ. για τον ηρωικό λαό της Κούβας.

Οικογένεια Παρθένας Ιωαννίδου

* * *

Η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΔΕΜΟΥ, το γένος Κόλλια, γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Σταυροσκιάδι Ιωαννίνων. Αφησε την τελευταία της πνοή στην Αυστραλία στις 8 Μάη 1998. Οι ξενόδουλες κυβερνήσεις της Δεξιάς της είχαν αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια για τις προοδευτικές αριστερές ιδέες και τη δράση της.

Στη μνήμη της, ο αδελφός της Πέτρος Κόλλιας πρόσφερε, μέσω του "Ριζοσπάστη", 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που ο χάρος βγήκε παγανιά, πάνω σε μια μοτοσικλέτα και θέρισε με το άχαρο δρεπάνι του, τα 24χρονα νιάτα του ΣΤΑΜΑΤΗ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ.

Πώς να παρηγορήσω το φίλο και σύντροφο Σταύρο και τη γυναίκα του Μήτσα; Τι λόγια συμπόνιας να τους πω, όταν, πριν από ένα χρόνο, ετοίμαζαν το παιδί τους για γαμπρό, και τώρα κλαίνε κάθε μέρα πάνω στο μνήμα του;

Δε θα είμαι στο μνημόσυνο της Κυριακής, φίλε και αδελφέ Σταμάτη. Από μακριά θα 'μαι μαζί σας, κι αντί για λουλούδια, σας παρακαλώ να δεχτείτε μέσα από την καρδιά μου, αυτά τα λόγια άμετρης λύπης, για το χαμό του αγαπημένου σας παιδιού, κι αφήστε με να αναρωτηθώ κι εγώ μαζί σας, Γιατί;

Σύντροφος και φίλος κι αδελφός Αντώνης

* * *

Στις 26 Μάη κλείνουν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΣΑΜΙΛΗΣ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Εμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ειρήνη Τσαμίλη προσφέρει 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Ζωής Περιστερίου.

* * *

Σήμερα, 24 Μάη, συμπληρώνονται 10 μήνες από το θάνατο της αγαπημένης μαςΜΑΚΡΙΝΑΣ ΜΗΝΑΪΔΗ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ευγενείας - Χαραυγής, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οι γονείς της Κώστας - Μαρία

Τα αδέρφια και τα ανίψια της

* * *

Συμπληρώνονται σήμερα, 24 Μάη, 40 μέρες από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΖΟΓΚΑ, μέλους του ΚΚΕ από το 1947, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Γαλατινή Κοζάνης. Το φθινόπωρο του 1949, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη φιλόξενη Τασκένδη. Εκεί παντρεύτηκε, δημιούργησε οικογένεια και απέκτησε δύο γιους.

Το 1983 επαναπατρίστηκε και συνέχισε την αγωνιστική δράση του, ως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Αυτό που ιδιαίτερα τον χαρακτήριζε ήταν η σεμνότητά του και η καλοσύνη του.

Σ' όλα τα χρόνια της ζωής του, υπηρέτησε το κόμμα μας, το ΚΚΕ, και την υπόθεση της εργατικής τάξης με απλότητα και ανιδιοτέλεια.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά του Γιάννης και Θωμάς

  • Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου Δημήτρη Λαζόγκα,προσφέρω στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 5.000 δρχ.

Γλυκερία Παπαϊωάννου

* * *

Εκλεισαν 4 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του θείου μας ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑ,του ανθρώπου που μας οδήγησε στο δρόμο των μεγάλων ιδανικών του σοσιαλισμού και των εξαδέλφων μας ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑ ΕΛΑΣίτη, που σκοτώθηκε στην Κατοχή και των ΔΗΜΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑ, μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κλέων Παπαλοϊζος, Ιωάννα Παπαλεωνίδα - Παπαλοϊζου

* * *

Συμπληρώθηκαν ήδη 40 μέρες από το θάνατο της αξέχαστης αγωνίστριας της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού - προοδευτικού κινήματος, ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΠΟΔΙΑ.Καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών και ηρώων. Ο άντρας της, Γιάννης Ποδιάς, ήταν ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Επεσε στον Ψηλορείτη στη διάρκεια του Εμφύλιου. Ο πατέρας της, ένας αδελφός της εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Αλλος αδελφός της σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο. Ο Νίκος Σαμαρείτης, επίσης αδελφός της, καπετάνιος του ΕΛΑΣ, έπεσε ηρωικά, καταδικασμένος σε θάνατο από το Εκτακτο Στρατοδικείο του Ηρακλείου. Η ίδια η Βιργινία Ποδιά ακολούθησε, αταλάντευτα, τα χνάρια της οικογένειας. Γαλουχήθηκε με τα υψηλά ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού. Πήρε μέρος στους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού ενάντια στους φασίστες κατακτητές. Εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, ενώ ως το τέλος της ζωής της έμεινε ακλόνητη στις γραμμές του ΚΚΕ, ως μέλος του.

Για τις ιδέες και τους αγώνες της, γνώρισε φυλακές και εξορίες, πολλά βασανιστήρια μαζί με άλλους εκατοντάδες - χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες.

Στη μνήμη της, πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη": Ο αδελφός της Μιχάλης Σαμαριτάκης 25.000 δρχ., τα παιδιά του Μαίρη, Στέλιος, Κώστας και Εύα 25.000 δρχ., η Δήμητρα Βελουδάκη 10.000 δρχ., η Μαρία χήρα Νικολάου Σαμαριτάκη, η Ειρήνη Παπάζογλου, η οικογένεια Γιάννη Σιγανού, ο Κώστας Μαματζάκης, η οικογένεια Μανόλη Συντιχάκη από 5.000 δρχ. και η οικογένεια Στέλιου Ορφανού 20.000 δρχ.

  • Στη μνήμη των αγωνιστών ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΔΙΑ,ΜΠΑΜΠΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΠΑ,ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΚΛΑΔΟΥ,ΓΙΩΡΓΗ ΣΜΩΚΟΥ,που έπεσαν πολεμώντας για τη λευτεριά της πατρίδας και το σοσιαλισμό, ο Γιάννης Καλομοίρης πρόσφερε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Αμαρουσίου, 10.000 δρχ. προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.

Τα αδέρφια του Κώστας και Χάρης

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΤΙΟΥ,που πέθανε στις 10 Φλεβάρη 1998 σε ηλικία 73 χρόνων, από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Επαναπατρίστηκε το 1975 και εγκαταστάθηκε στο χωριό του, Μεγάλο Σειρήνι Γρεβενών. Ως το τέλος της ζωής του, ήταν δραστήριο μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αγλαϊα και τα παιδιά του προσφέρουν στη ΝΕ Γρεβενών 10.000 δρχ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την επόμενη Κυριακή, 31 Μάη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης Θεσσαλονίκης, θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΤΣΑΓΓΑ

Καλούμε τους συγγενείς, συντρόφους και φίλους του να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη του.

Η οικογένειά του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ