ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδίκη της αιΜΑΤηρής πολιτικής

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού πετάξει τις μάσκες. Η τελευταία της ενέργεια, το μακέλεμα των απεργών της Ιονικής και η εισβολή των ΜΑΤ στο Μηχανογραφικό Κέντρο της τράπεζας είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακρά αλυσίδα της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού. Τούτη, η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, δε θα μπορούσε παρά στον ολισθηρό αντιλαϊκό της δρόμο να συμπληρώσει, δίπλα στο ΕΥΡΩ, ένα ακόμα "έμβλημα" της πολιτικής της: Τα κλομπ της κρατικής καταστολής. Οι απεργοί της Ιονικής, όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι, έχουν καταχωρηθεί και αυτοί στην κατηγορία του "εχθρού λαού". Μαζί τους οι αγρότες, οι ναυτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργάτες, οι εμποροϋπάλληλοι. Ολα, δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα, που ένιωσαν και νιώθουν πάνω στις πλάτες τους την... "πειθώ" του "εκσυγχρονισμού". Ενιωσαν και νιώθουν την τρομοκρατία, που επιστρατεύει εναντίον τους μια πολιτική και μια κυβέρνηση η οποία έχει αποφασίσει να μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα για να προωθήσει την ΟΝΕ της πλουτοκρατίας.

***

Η νυχτερινή έφοδος κατά της Ιονικής, όμως, τόσο με τον τρόπο που εκδηλώθηκε, όσο και λόγω της στιγμής που επιλέχτηκε για να πραγματοποιηθεί, συνιστά ένα ακόμα πιο "μαύρο" και πιο αντιδραστικό προμήνυμα. Οι κυβερνώντες επέλεξαν να διαφημίσουν την αντιλαϊκή τους αποφασιστικότητα λίγα μόλις 24ωρα πριν την πραγματοποίηση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 27ης Μάη. Οχι τυχαία. Το μήνυμα είναι σαφές: Η θα υποταχτείτε στην ΟΝΕ και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται (ξεπούλημα, εργασιακός μεσαίωνας, λιτότητα, κοινωνικός δαρβινισμός) ή θα σας τσακίσουμε! Αυτό είναι το μήνυμα, που θέλησε να δώσει η κυβέρνηση μέσω των εκπροσώπων της, των ΜΑΤ. Είναι, δε, τόσο θρασύτατοι υπάλληλοι της ολιγαρχίας, που βγήκαν χτες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου τους για να πουν τι; Για να υποστηρίξουν ότι, όχι μόνο η ΟΝΕ, όχι μόνο η λιτότητα, όχι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το ξύλο (!) κατά των εργαζαμένων επιλέγεται διότι η κυβέρνηση "θέλει το καλό" (!) όσων διαμαρτύρονται...

***

Απέναντι σε μια τέτοια προκλητική στάση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Εάν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατατρομοκράτησης του λαού αποδώσουν, αν ο λαός λιποψυχήσει τώρα μπροστά στις διμοιρίες του κ. Σημίτη, θα είναι σαν να υπογράφει την εθελοντική του προσχώρηση στα σκλαβοπάζαρα της πλουτοκρατίας. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, δεν έχουν άλλη διέξοδο. Η πάλη τους ενάντια σε μια πολιτική που τους αφανίζει είναι όρος επιβίωσης. Ταυτόχρονα, είναι η μόνη απάντηση που αχρηστεύει τις επιχειρήσεις τρομοκράτησης του λαού, οι οποίες πάνε χέρι χέρι με την πολιτική της "ευρω-σύνθλιψης" και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι έχουν επιλέξει να τις οδηγήσουν στο απόγειό τους.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, όπως όλες οι εξουσίες που στηρίζονται στην αστυνομοκρατία, δεν είναι ανίκητη. Είναι μια εξουσία ετοιμόρροπη στη λαϊκή συνείδηση και ανίκανη να καθυποτάξει το λαό. Αρκεί αυτός ο λαός να σταθεί ενωμένα και οργανωμένα απέναντι σε αυτό το κύμα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας. Αυτό το μήνυμα, αυτή την απάντηση στην κυβερνητική αυταρχική αποχαλίνωση μπορούν και πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι αύριο, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στην πανεργατική απεργία. Η απεργία της 27ης Μάη αποτελεί ένα προσκλητήριο μάχης αλλά και αξιοπρέπειας. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει την πολυτέλεια να απουσιάζει. Κάθε απουσία είναι και μια κερκόπορτα για το πέρασμα της αιΜΑΤηρής πολιτικής των πολυεθνικών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Χιλιάδες λαού πορεύτηκαν την Κυριακή στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που στο όνομα των οικονομικών τους συμφερόντων ματοκυλάνε τους λαούς του κόσμου και θέλουν να μετατρέψουν τη Βόρεια Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών τους επιχειρήσεων, έστειλαν την Κυριακή χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία που οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕ).

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, από κάθε γωνιά της πόλης και των περιφερειακών δήμων, άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Στρατόπεδο Νταλίπη στο Φοίνικα. Εκεί εκπρόσωπος των νέων αγωνιστών της ειρήνης, της "Νεανικής Δράσης" (ΝΔΕ), καλωσόρισε τους χιλιάδες φιλειρηνικούς πολίτες. Μιλώντας, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε πως οι νέοι δεν προσκυνάνε και απαντάνε με αγώνες στον ιμπεριαλισμό και κάλεσε όσους θέλουν οργανωμένα να αντισταθούν στην υποβάθμιση της ζωής τους, όσους πιστεύουν πως το μέλλον τους είναι διαφορετικό από αυτό που τους ετοιμάζουν τα επιτελεία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, να συσπειρωθούν γύρω από τη ΝΔΕ και το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας.

Οι οδοιπόροι της ειρήνης πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Με την ελληνική σημαία μπροστά και τα πιτσιρίκια να κρατούν τα γράμματα που σχημάτιζαν τη λέξη "ΕΙΡΗΝΗ", πορεύτηκαν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες πορείες ειρήνης των τελευταίων χρόνων και διαδήλωσαν πως ο δικός τους "μονόδρομος είναι αυτός της ανάπτυξης του αντιπολεμικού - φιλειρηνικού κινήματος".

Το τεράστιο πλήθος της πορείας δόνησε με τα συνθήματα και τα τραγούδια, τους δρόμους απ' όπου πορεύτηκε, την Εθνικής Αντιστάσεως, τη Βασιλίσσης Ολγας, τη Βασιλέως Γεωργίου, την Αγγελάκη, την Εγνατία και τη Βενιζέλου.

Σε όλη τη διαδρομή, αντηχούσε πως "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ". Φάνηκε ότι έχουν συνειδητοποιήσει από ποιους απειλείται η ειρήνη και η ασφάλεια των λαών και ποιος είναι ο μεγάλος εχθρός, που ενάντιά του πρέπει να στρέψουν τον αγώνα τους τα φιλειρηνικά κινήματα.

Η πίστη αυτή για τους μεγάλους ένοχους, που υποσκάπτουν την ειρήνη και ρίχνουν τους λαούς στη λαίλαπα του πολέμου και της καταστροφής, εκφράστηκε με τα συνθήματα της πορείας: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο", "Οχι στα όπλα τα ΝΑΤΟικά, θέλουμε ειρήνη, μόρφωση, δουλιά", "Ορκο στο Λαμπράκη χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί".

Το διάχυτο αίσθημα ενάντια στους ιμπεριαλιστές, που "σκοτώνουν" την ειρήνη για να εξυπηρετούν τα οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα, εκφράστηκε απ' τη μεγάλη φάλαγγα της νεολαίας με το χαρακτηριστικό, κατάλληλα διασκευασμένο για την περίπτωση, τραγούδι: "Ειρήνη θέλουν οι λαοί, έξω οι Αμερικανοί. Δεν είμαστε του Μπερνς χωράφι, ούτε εμείς ούτε άλλα κράτη. Οι νέοι βγήκανε στους δρόμους, μες στα στενά και λεωφόρους. Φωνάζουν έξω ο ρουφιάνος ο Κλίντον ο Αμερικάνος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ".

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το καλαίσθητο άρμα της πορείας, που κατασκεύασε με πολύ μεράκι η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς.

Στο σημείο της δολοφονίας

Οι εκδηλώσεις τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη κορυφώθηκαν, όταν η πορεία έφτασε στο μνημείο του μάρτυρα, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, στο σημείο της δολοφονίας του και κατέκλυσε όλους τους γύρω δρόμους. Εκεί τους περίμεναν πλήθος άλλοι πολίτες και υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους γενναίους οδοιπόρους. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους φορείς, ενώ απλοί πολίτες άφησαν από ένα γαρίφαλο στο μνημείο.

Με υψωμένες τις γροθιές και ανάταση ψυχής, οι διαδηλωτές τραγούδησαν το τραγούδι της ειρήνης και το "Επέσατε θύματα". Εγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό και ζωηρά χειροκροτήματα το ψήφισμα της συγκέντρωσης που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης.Ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται ότι "η λαϊκή αντίσταση, ο φιλειρηνικός - αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, ο συντονισμός των κοινωνικών και φιλειρηνικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μέτωπο, είναι ο υποχρεωτικός μονόδρομος, που μπορεί σήμερα να περιορίσει την ανεξέλεγκτη δράση εκείνων που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία, να ανατρέψει αύριο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα".

Ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ κατήγγειλε, τέλος, τους "γνωστούς - άγνωστους" βάνδαλους, που προσπάθησαν να πυρπολήσουν το μνημείο του Λαμπράκη, καθώς και τον γνωστό "εκσυγχρονιστή" ψυχίατρο, που προσπάθησε να αλλοιώσει το χαρακτήρα του μνημείου, εντοιχίζοντας μεταλλική πλάκα με χαραγμένα στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γιος του αγωνιστή της ειρήνης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος, για πρώτη φορά όπως είπε, συμμετείχε στις φιλειρηνικές εκδηλώσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη. Εκφράζοντας τις διαθέσεις όλων, σημείωσε: "Ολοι εμείς που περπατήσαμε σήμερα στα βήματα του Γ. Λαμπράκη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη στιγμή που τα οράματά του, για την παγκόσμια ειρήνη και για μια Ευρώπη χωρίς πυρηνικά, γίνουν πραγματικότητα".

Την αγανάκτηση των διαδηλωτών προκάλεσε η προσπάθεια δύο στρατονόμων να πάρουν με τη βία έναν φιλειρηνιστή φαντάρο που συμμετείχε στην πορεία ειρήνης. Οι δύο στρατονόμοι, πιθανά με εντολή άνωθεν, παρακολουθούσαν επί ώρα τη διαδήλωση και κάποια στιγμή προσχώρησαν στην πορεία προκειμένου να συλλάβουν τον στρατιώτη. Οι διαδηλωτές απέτρεψαν τη σύλληψη απωθώντας με διαμαρτυρίες τους Αλφαμίτες.

Το περιστατικό κατήγγειλε από το βήμα της συγκέντρωσης στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αυταρχική την ενέργεια. Επίσης, αναρωτήθηκε με εντολή ποιων οι άνδρες της Στρατονομίας πήγαν να πάρουν μέσα από την πορεία ειρήνης τον φιλειρηνιστή φαντάρο που διαδήλωνε ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ