ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκσυγχρονίζονται... τα ΜΑΤ

ΓΙΑ ΚΑΤΙ "μειοψηφίες" και μάλιστα "χωρίς πολιτική απήχηση" έχει κινητοποιήσει η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών, όλες τις δυνάμεις των ΜΑΤ που υπάρχουν στην Αθήνα, και μάλιστα... ανεπιτυχώς; Αυτό το ερώτημα πρέπει να μας το απαντήσει ο υπουργός Εργασίας προτού κάνει ανάλογες δηλώσεις.

***

Εκείνον τον έκτακτο υπάλληλο στον Πειραιά που έλεγε πως "ΠΑΣΟΚ ψηφίσαμε αλλά να μας κοβότανε το χέρι", τον άκουσε (έστω στα δελτία ειδήσεων) ο υπουργός Εργασίας; Μάλλον όχι.

***

Σίγουρα, όμως, διάβασε την προχτεσινή "Καθημερινή", η οποία χαρακτήριζε τον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων της Ιονικής "ακραία κοινωνική απείθεια... " και συμβούλευε: "Οι βασικές επιλογές του κ. Σημίτη είναι ορθές. Αποτελούν μονόδρομο... Ο πρωθυπουργός οφείλει να τις επιβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς ταλαντεύσεις".

***

Δεν μπορούμε πάντως να μην αναγνωρίσουμε ότι παρατηρήθηκαν κάποια σαφή σημάδια... "εκσυγχρονισμού" στα χτεσινά επεισόδια. Αυτοί οι εκτοξευτές χημικών εναντίον των διαδηλωτών είναι οπωσδήποτε... καινούρια πρακτική, μοντέρνα.

***

Ακούς εκεί χημικά! Σε λίγο αυτοί θα μας κάνουν ραδιοβιοχημικό πόλεμο κανονικά, σε στιλ πολέμου του Βιετνάμ κι ακόμη χειρότερα.

***

Στο μεταξύ από όλη αυτή την ιστορία, σήμερα ξέρετε τι τον απασχολεί τον κ. Ρέππα; Να μην παρασυρθούν λέει οι πιθανοί επενδυτές από τις φήμες που ακούγονται για τη δανειοληπτική ικανότητα της Ιονικής!

***

Ο καθένας με το άγχος του όπως καταλαβαίνετε. Ο κ. Ρέππας με το... να πουλήσει, κι ο κόσμος με το να μην ξεπουληθεί.

*********

ΤΕΛΟΣ,μια ερώτηση θέλουμε να κάνουμε. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, γιατί προβάλλουν με τις ώρες την επίσκεψη του ισπανικού βασιλικού ζεύγους στην Ελλάδα, όσα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενδιαφέρονται - φανερά ή κρυφά - για την επαναφορά του "τέως" στη χώρα μας. Τα υπόλοιπα, που δηλώνουν αντίθετα στο προαναφερόμενο ενδεχόμενο, γιατί το κάνουν;

*********

Δεχόμαστε οποιαδήποτε απάντηση, εκτός του ισχυρισμού, πως όλα όσα γράφονται και λέγονται έχουν και το παραμικρό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον...

Οχι και "δύναμη ελέγχου"

Είναι αστεία η επιχείρηση στην οποία έχει αποδυθεί το τελευταίο καιρό η Ρηγίλλης, βγάζοντας προγραμματισμένα σε εβδομαδιαία βάση το ένα μετά το άλλο τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα - δεν το εξετάζουμε εδώ - σκάνδαλα της κυβέρνησης Σημίτη σε όλους τους τομείς. Είναι αστεία, γιατί δεν μπορεί από τη μια να ανακαλύπτει και να προβάλλει σκάνδαλα σχετικά με τις προμήθειες του δημόσιου τομέα, τα δημόσια έργα ή τις παράνομες προσλήψεις, και από την άλλη να πλειοδοτεί για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Καθόλου δεν πείθει ότι τα σκάνδαλα αυτά θα εκλείψουν "επί των - ενδεχόμενων - ημερών της", αφού την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική θα συνεχίσει να εφαρμόζει. Την πολιτική δηλαδή που γεννάει τα σκάνδαλα. Και βέβαια, είναι τουλάχιστον αστήριχτες οι προτάσεις που κάνει για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του ελέγχου, με κυρίαρχη αυτή για τη σύσταση των "ανεξάρτητων διοικητικών αρχών", αφού η ίδια καταγγέλλει ότι, παρόλο που υπάρχει, π.χ., το ΑΣΕΠ - που έχει βαφτιστεί ανεξάρτητη διοικητική αρχή - δε σταμάτησαν τα ρουσφέτια στο δημόσιο.

Ας σταματήσει, λοιπόν, τη δημαγωγία. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι, όχι μόνο δεν είναι "δύναμη ελέγχου" η ΝΔ, αλλά κόμμα που συναινεί και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και τα "παρεπόμενά" της.

... "κανονίζει" και το ξεπούλημα της Ιονικής;

Τώρα η "Μουντι'ς"... ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά, δεν πιέζει για υποτίμηση της δραχμής, αλλά για να προχωρήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτά, η "Μούντι'ς" αποφάσισε να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, τόσο στην κυβέρνηση Σημίτη (που βιάζεται να ξεπουλήσει την Ιονική Τράπεζα και όχι μόνο) όσο και του υποψήφιου αγοραστή (που ενδιαφέρεται να αποκτήσει την τράπεζα - "φιλέτο"). Και για να πετύχει το στόχο της, ακολούθησε το γνωστό... δρόμο. Οπως προ τριμήνου, έτσι και τώρα η "Μούντι'ς", διοχέτευσε στα διεθνή πρακτορεία την ανάλογη ακριβώς πληροφορία.

Η προκάτ πληροφορία, όπως την ακούσαμε προχτές να μεταδίδεται και από τα ελληνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, έλεγε ότι σε έκθεση "Μούντι'ς" που "θα" κυκλοφορήσει, "θα" προβλέπεται ότι επιδεινώθηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας... Συνέπεια αυτής της διοχετευμένης πληροφορίας, ήταν να μειωθούν στο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο (8%) οι τιμές των μετοχών Ιονικής, όπως και της Εμπορικής (7,7%)!

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η πολυεθνική "Μούντι'ς" - που κάποιοι προσπαθούν να την εμφανίσουν σαν διεθνή επιστημονικό οίκο που συντάσσει αμερόληπτες, υποτίθεται, εκθέσεις για τις διεθνείς οικονομίες - ψήφισε τη φορά αυτή υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής (τώρα) και αργότερα της Εμπορικής. Ισως, ξέχασε, ότι σ' αυτό τον τόπο ψηφίζουν και οι εργαζόμενοι.

Η... αντιπολίτευση Χαραλαμπόπουλου

Εκατό έως εκατόν πενήντα δισ. δραχμές ζήτησε ο Γ. Χαραλαμπόπουλος - μετέδωσαν χθες τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια - από τον Κ. Σημίτη, ώστε να διατεθούν από την κυβέρνηση στα φτωχά λαϊκά στρώματα, που 'χουν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ!

Καμαρώστε αντιπολίτευση, όπως τη λένε! Ο λαός υποφέρει απ' την αντιλαϊκή πολιτική, που συσσωρεύει πλούτο σε λίγα χέρια και φτώχεια στους πολλούς, και ο Γ. Χαραλαμπόπουλος ζήτησε να διατεθούν ψίχουλα σ' εκείνους που στήριξαν (δηλαδή ψήφισαν), όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ!

Ετσι νομίζει ο Γ. Χαραλαμπόπουλος ότι μπορεί να εμπαίζεται ο λαός; Ετσι πιστεύει ότι μπορεί να κρύβει τη συμφωνία του με την κυβερνητική πολιτική; Τόσο αφελείς θεωρεί ο βαρύγδουπος κύριος Χαραλαμπόπουλος τους εργαζόμενους, ώστε να νομίζει ότι θα τους ξεγελάσει μοιράζοντας καθρεφτάκια..;

Ο λαός, κύριε Χαραλαμπόπουλε, υποφέρει από την πολιτική της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ, του ΣΕΒ, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών. Δε βρήκες, όμως, τίποτα να πεις γι' αυτό! Περιορίστηκες στα 100 - 150 δισ. δραχμές, όπως θα έκαναν οι γνωστοί φιλάνθρωποι των ανάλογων ιδρυμάτων. Οπως κάνει και ο Δ. Αβραμόπουλος, που μοιράζει σούπες στους άστεγους, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει ολόπλευρα την πολιτική που τους "γεννά" και τους πληθαίνει. Οπως κάνουν όλοι εκείνοι, που γδέρνουν το λαό...

Οι απαιτήσεις των αφεντάδων...

"Τρώγοντας έρχεται η όρεξη", λέει ο λαός μας. Αυτό επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, στις συζητήσεις που γίνονται στα πλαίσια του FORUM των Επικοινωνιών. Στην περίπτωση, μάλιστα, της δράσης των δύο εταιριών κινητής τηλεφωνίας, η βουλιμία τους συνοδεύεται με απύθμενο θράσος. Δεν έφτανε, δηλαδή, που οι κυβερνήσεις του γαλάζιου και πράσινου ...εκσυγχρονισμού τούς έδωσαν στο πιάτο τα δισεκατομμύρια της κινητής. Που έβγαλαν με νόμο εκτός παιχνιδιού τον ΟΤΕ. Που εξανάγκασαν τον Οργανισμό να τους παρέχει την υποδομή του με τέλη κάτω του κόστους, τώρα ζητάνε και τα ρέστα...

Προχτές, οι εκπρόσωποι της ΠΑΝΑΦΟΝ και της ΣΤΕΤ κατηγόρησαν απροκάλυπτα το δημόσιο ότι δεν τους διευκολύνει... Επικαλέστηκαν, ειδικότερα, προβλήματα στην αριθμοδότηση, στη διαχείριση των ραδιοσυχνοτήτων, επιπλέον άδειες για τους σταθμούς βάσης κλπ. Εφτασαν στο σημείο να μιλάνε για μονομερή (!) εκμετάλλευση του φάσματος από τον ΟΤΕ και να εκτοξεύουν ύβρεις κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού οι τοπικοί άρχοντες κάνουν κατάχρηση εξουσίας - πάντα κατά τη γνώμη τους - όταν δε δίνουν άδειες για εγκατάσταση κεραιών... Μήπως νομίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι χωράφι τους; Και μη χειρότερα!..

... και η κυβερνητική κατανόηση

Βρίσκουν, όμως, και τα κάνουν οι χρυσοκάνθαροι της ελληνικής κινητής τηλεφωνίας. Και το λέμε αυτό, γιατί είναι το λιγότερο, που μπορούμε να πούμε, παίρνοντας υπόψη την τοποθέτηση στο ίδιο φόρουμ του Χρόνη Ιωαννίδη, γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, που ζήτησε το λόγο, για να τους απαντήσει.

Ο κύριος γενικός, λοιπόν, αφού επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις διάφορες παρανομίες και γενικότερα, την ασύδοτη δράση των εταιριών - παράνομη εισβολή στο μικροκυματικό φάσμα, εγκατάσταση κεραιών χωρίς άδειες, παραοικονομία στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, είναι ορισμένα μόνο από τα κατορθώματα της"ιδιωτικής πρωτοβουλίας"... - υποσχέθηκε κατόπιν την ολόπλευρη συμπαράσταση του κράτους και την κατανόησή του...

Φταίνε μετά, οι αφέντες της κινητής τηλεφωνίας, αν αύριο ζητήσουν να βάλουν έναν υπάλληλό τους, υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών; Μη χαμογελάτε... Τέτοια και χειρότερα θ' ακούμε και θα μαθαίνουμε όταν η κυβέρνηση πίνει νερό στο όνομα της "αγοράς" και αναγορεύει το κεφάλαιο σε ρόλο σουλτάνου της ελληνικής κοινωνίας.

Σε διατεταγμένη υπηρεσία...

Γερά έπαιξε χτες στο παιχνίδι του προβοκαρίσματος των απεργών ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ. Ολη μέρα, από όλες σχεδόν τις εκπομπές του. Ακόμα και οι ζωντανές εκπομπές του "προσαρμόστηκαν" στη "γραμμή". Ιδιαίτερο ζήλο έδειξε η συντάκτης που μετέδιδε τα επεισόδια του Πειραιά, φτάνοντας στο σημείο να πει επί λέξει: "Για κακή τύχη των αστυνομικών δυνάμεων, ο ένας εκ των συλληφθέντων ήταν ο πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", Γ. Μανουσογιαννάκης"! Αλλά και η συντάκτης που κάλυπτε το επεισόδια του Συντάγματος φρόντισε ...αναλόγως, αν και κάπως πιο προσεκτικά...

Τώρα, αν τα γεγονότα δε συμφωνούσαν με τη "γραμμή", τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα.

Το παραΞΥΛΟσαν!

Κυβέρνηση

της βίας

και του τρόμου,

με "σήμα"

το ραβδί

του αστυνόμου!

Κυβέρνηση

των τραστ

και των βαρόνων,

ισχύς της

τα πυρά

των δακρυγόνων!

Κυβέρνηση

των λίγων

και μεγάλων,

κυβέρνηση

των ΜΑΤ

και των ροπάλων!

Κυβέρνηση

με "πρόσωπο"

μοντέρνο",

κυβέρνηση

του "γδέρνω"

και του "δέρνω"!

Ο οίστρος

"Κανόνισε" την υποτίμηση της δραχμής...

Πριν 3 μήνες, η "Moody's", είχε προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες, σε όλους εκείνους που είχαν επιδοθεί με μανία τζογαδόρου, σε συστηματικές πιέσεις για εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής. Στις 20 Φλεβάρη, λοιπόν, διοχετεύτηκε στα διεθνή πρακτορεία, η εξής πληροφορία: Η "Moody's" σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία που "θα" κυκλοφορήσει, "θα" λέει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και, άρα, ότι η "πιστοληπτική ικανότητά της είναι προβληματική"...

Οπως ήταν επόμενο, με την αναμετάδοση της είδησης αυτής, οι κερδοσκόποι έπιασαν δουλιά. Ολοφάνερο ήταν, ότι η πληροφορία που διέρρευσε η "Moody's", εντασσόταν στο γενικότερο "παιχνίδι" μεγιστοποίησης των κερδών διαφόρων κερδοσκόπων και με μια εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής. Γεγονός, το οποίο παραδέχτηκαν ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες.

Η "Moody's", πάντως, εκπλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της, ως διεθνής τζογαδόρος, αφού ένα μήνα μετά τη διαρροή της προκατασκευασμένης πληροφορίας, η κυβέρνηση Σημίτη προχώρησε σε εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής, εξασφαλίζοντας έτσι τη μεγιστοποίηση των κερδών των Ελλήνων και ξένων κερδοσκόπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ