ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Τα συμφέροντα πιέζουν!

Υπό το βάρος των συμφερόντων των "διαπλεκομένων" ο νόμος για την εκχώρηση αδειών

Ακόμα πιο εμφανές το ότι το νομοσχέδιο για την εκχώρηση αδειών ψηφιακής τηλεόρασης θα είναι "κομμένο και ραμμένο" στις ανάγκες των λεγόμενων διαπλεκόμενων συμφερόντων, κατέστησε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με την απάντηση που έδωσε στη Βουλή σε Ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φωτιάδη και του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα. Παράλληλα, την ίδια εικόνα έδωσε και ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, σε ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το θέμα θα φέρει σήμερα στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που έχει καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ, θέτοντας και το θέμα του ρόλου που θα παίξει η ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη διαδικασία με βάση την οποία θα δοθούν οι άδειες για ψηφιακή τηλεόραση, σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο καθορισμού των κριτηρίων θα έχει κατατεθεί μέχρι τις 15 Ιούνη. Οπως είπε, η όλη διαδικασία θα περιλαμβάνει "δημοσίευση από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τους φορείς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα. Ελεγχο των φακέλων από το ΕΣΡ και διατύπωση σχετικής γνώμης, έκδοση από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ τελικής απόφασης".

Οσον αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον ανταγωνισμό των εταιριών - μνηστήρων της ψηφιακής τηλεόρασης, ο Κ. Σημίτης άμεσα παραδέχτηκε το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, λέγοντας πως "υπάρχουν ενδιαφερόμενοι" και "οι ενδιαφερόμενοι πιέζουν. Δεν είναι κάτι άγνωστο σε αυτή την κοινωνία"! "Η μόνη ενδεδειγμένη στάση", πρόσθεσε, "είναι αυτή που επικροτεί την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, που δε δίνει μονοπώλιο σε κανέναν, αλλά σε όλους τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν", προκειμένου "να εγκατασταθεί πρώτα μια αγορά". Παραδέχτηκε επίσης ότι ακόμα και οι ρυθμίσεις που θα προταθούν "δεν μπορούν να επέμβουν στο μέτρο που θα θέλαμε".

Στην αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, σχετικά με το ότι υπάρχουν ήδη εταιρίες, που δραστηριοποιούνται φέροντας αποκωδικοποιητές στην ελληνική αγορά, ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι "οι αποκωδικοποιητές είναι ελεύθεροι στο εμπόριο", αφού "υπάρχει κοινοτική οδηγία".

Παράλληλα χτες στην ενημέρωση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που πραγματοποίησε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, σχετικά με το ίδιο θέμα, αναφερόμενος στο θέμα της ΕΡΤ κάθε άλλο παρά αποσαφήνισε τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη διατήρηση της αποκλειστικότητας της χρήσης της ψηφιακής τηλεόρασης, λέγοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί μόνη ή με άλλο φορέα, είτε να εκχωρήσει το δικαίωμά της σε άλλο φορέα με αντίστοιχα ανταλλάγματα. Τέλος, είπε ότι η μόνη πρόταση που έχει γίνει προς την ΕΡΤ είναι αυτή της εταιρίας "Nethold" για επέκταση της μέχρι τώρα συμφωνίας τους και στην ψηφιακή τηλεόραση.

Φροντίδα για κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση

Αποσπάσματα από ομιλία του Χρήστου Κόφφα, μέλους της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σε πανελλαδική σύσκεψη στελεχών

Είναι γεγονός ότι στο περιεχόμενο της καθοδηγητικής δουλιάς στελεχών και οργάνων, αλλά και στα προβλήματα καθοδήγησης υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία, κυρίως από τα στελέχη που έχουν μια αμεσότητα στην καθοδήγηση των Αχτίδων, γιατί αντιμετωπίζουν άμεσα τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Και βεβαίως, το πρόβλημα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το δάσκαλο και το μαθητή. Σε καμιά περίπτωση ένας δάσκαλος που απαντάει πως ο μαθητής δεν πάει καλά στα μαθήματα, είναι επειδή δε διαβάζει. Ο δάσκαλος που καταλήγει σ' αυτό το συμπέρασμα, δεν είναι καλός δάσκαλος. Επομένως το πρόβλημα της καθοδήγησης της κομματικής δουλιάς είναι πρόβλημα πρώτ' απ' όλα των πρώτων στελεχών, του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου. Δεν είναι έξω απ' αυτό, έξω από τα μέλη του, αλλά μέσα σ' αυτό και στο κάθε μέλος του. Αυτό είναι συγκεκριμένο πλέον ζήτημα και πρέπει να σταματήσει η περιγραφή της κατάστασης, για να αντιμετωπιστεί η ουσία. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί το φαινόμενο σε ουσία, να δημιουργείται φαύλος κύκλος γύρω από το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του, χωρίς να λύνεται.

* * *

Οι δείκτες ελέγχου, που καθορίζει η Απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει πλέον να κρίνεται η δράση των οργανώσεων, των καθοδηγητικών οργάνων και των στελεχών, απαιτούν σχεδιασμό, μεθόδευση για να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος, να αναδείχνονται αδυναμίες, προβλήματα και η ουσία τους, να παίρνονται μέτρα αντιμετώπισής τους ώστε να βελτιώνεται η δουλιά, να αναπτύσσεται η δράση των οργανώσεων και να υπάρχουν τα αποτελέσματα που προσδοκά το Κόμμα. Από την εμπειρία μιας ανάλογης προσπάθειας σ' αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται ότι εύκολα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά τα καθήκοντα και αναδείχνεται η δυσκολία της ένταξης όλων των φαινομενικά επιμέρους καθηκόντων στο κύριο, που είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για το Μέτωπο, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του Κόμματος. Ο γραμματέας μιας ΕΠ, για παράδειγμα, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου, με βάση τις αποφάσεις και τα καθήκοντα, πρέπει να είναι έτοιμος στο να τα εξειδικεύσει από κοινού με το στέλεχος που έχει την ευθύνη για τις κομματικές ομάδες στο συνδικαλιστικό κίνημα, με το στέλεχος που έχει την ευθύνη για τη δουλιά στην Αυτοδιοίκηση, με τα στελέχη που έχουν την ευθύνη για τις Αχτίδες. Πώς θα εντάξει όλα τα καθήκοντα και τις αποφάσεις σωστά, σε κάθε τομέα δουλιάς, στην ίδια κατεύθυνση ώστε να υπηρετούν τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους του Κόμματος; Είναι σημαντικό πρόβλημα για τον καθένα από τα στελέχη του καθοδηγητικού οργάνου και για το ίδιο το όργανο και πρέπει να απασχολεί, να βασανίζει συνεχώς, ώστε να κατακτιέται στην πράξη η ποιότητα στην καθοδήγηση, μετρώντας και γενικεύοντας τα βήματα που γίνονται. Είναι γεγονός ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν έχουν σχέση και με το επίπεδο συνείδησης, με το πώς κατανοείται ιεραρχικά από τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος ότι η ίδια τους η ζωή είναι συνυφασμένη με την εθελοντική τους επιλογή να υπηρετήσουν την εργατική τάξη μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, στην καθοδήγηση της ταξικής πάλης και απ' αυτή την άποψη η κομματική δουλιά δεν μπορεί να ιεραρχείται σαν μια, μαζί με άλλες πιθανά δραστηριότητες, αλλά σαν η πρώτη, η κύρια, σκοπός ζωής. Είναι αυτονόητο ότι χωρίς κίνητρο κανένας άνθρωπος δεν πορεύεται στη ζωή. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η καθοδηγητική δουλιά να δημιουργεί ένα τέτοιο κλίμα, να συμβάλλει στο ξεπέρασμα προβλημάτων, να συμβάλλει στη συνειδητοποίηση ότι η κομματική δράση είναι σκοπός ζωής για τους κομμουνιστές, αυτό μπορεί να γίνεται με την ευθύνη των στελεχών για να αναπτύσσεται δράση. Δεν είναι εύκολο στη λύση του πρόβλημα, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιμονή και μεθοδικότητα.

* * *

Ο έλεγχος, μια από τις βασικές αρχές λειτουργίας και δράσης του Κόμματος, είναι τυπικός, είτε δε γίνεται, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην κομματική δουλιά. Η έλλειψη επιμονής στην αντιμετώπιση του ζητήματος συμβάλλει στην άμβλυνση, άρα και στη μη διαπαιδαγώγηση, στη μη απαιτητικότητα, στη ρουτίνα, ουσιαστικά δηλαδή σε συνθήκες ανασταλτικές για την ανάπτυξη δράσης. Απαιτείται μέτωπο σ' αυτή την αρνητική πλευρά της δουλιάς, σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν επίσης ζητήματα που ενώ μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται στα ενδιάμεσα καθοδηγητικά όργανα (ΝΕ, ΑΕ), συγκεντρώνονται στις ΕΠ και δεν έχουν όλα σχέση με έλλειψη πείρας. Αυτά όλα είναι ζητήματα για τα οποία μέσα στις υπάρχουσες δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιμονή, μεθοδικότητα. Υπάρχει επίσης ανάγκη ελέγχου και αξιολόγησης της δράσης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν μπορεί και δε φτάνει να αξιολογείται μόνο με τις αρχαιρεσίες. Εμφανίζονται αρκετά προβλήματα και σ' αυτό τον τομέα της δουλιάς. Για παράδειγμα σε ανάλογη προσπάθεια ελέγχου σε σωματεία μεγάλων κλάδων, αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει φροντίδα τα ΔΣ των σωματείων να αναπτύσσουν σταθερούς δεσμούς με τα μέλη τους, να συμβάλουν ώστε οι εργαζόμενοι να συσπειρώνονται στο σωματείο, να δραστηριοποιούνται σ' αυτό, δε γίνονται γενικές συνελεύσεις κλπ. Αλλά έτσι δε δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης αγώνων, συσπείρωσης της εργατικής τάξης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δυνατότητες μαζικής, οργανωμένης, μαχητικής αντιπαράθεσης με την πολιτική της άρχουσας τάξης, δυνατότητες ταξικού προσανατολισμού και κατεύθυνσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι δε θα υπάρχουν και προϋποθέσεις αλλαγής του συσχετισμού, ισχυροποίησης του Κόμματος, συμβολή στη συγκρότηση του Μετώπου.

Επομένως όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικά στοιχεία της καθοδηγητικής δουλιάς των στελεχών και των οργάνων και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από τα στελέχη και τα όργανα για να αναπτύσσεται αποτελεσματικά η δράση του Κόμματος.

Σήμερα η κηδεία της Τζένης Φάμπα

Σήμερα Πέμπτη, ώρα 4 το μεσημέρι, γίνεται η κηδεία της κομμουνίστριας, αγωνίστριας του γυναικείου και του λαϊκού κινήματος Τζένης Φάμπα, από τον Αγ. Λάζαρο του Α Νεκροταφείου.Χτες, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος της Τζένης Φάμπα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για την απώλεια της κομμουνίστριας, της αγωνίστριας του γυναικείου και λαϊκού κινήματος.

Η Τζένη Φάμπα, που "έφυγε" στα 67 της χρόνια, την περίοδο της Κατοχής πήρε μέρος στους αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Ηταν πάντα, σ' όλη της τη ζωή, μπροστά στους λαϊκούς αγώνες για κοινωνική προκοπή, για μια καλύτερη κοινωνία. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στο γυναικείο κίνημα και για δέκα χρόνια, μετά τη μεταπολίτευση, ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δάφνης.

Αγωνίστηκε, επίσης, για τα δημοτικά πράγματα και από επιτροπές αγώνα, καθώς και μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο "ΟΡΦΕΑΣ", του οποίου διατέλεσε ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησής του. Πάνω από 20 χρόνια δούλεψε μέσα από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), της οποίας υπήρξε ενεργό στέλεχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προεδρείου.

Η Τζένη Φάμπα, σύντροφος στη ζωή του μεγάλου κιθαρίστα Δημήτρη ΦΑΜΠΑ, υποστήριξε με όλες της τις δυνάμεις την καριέρα του και βοήθησε, παράλληλα, και με αυτόν τον τρόπο, την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας. Οσοι γνώρισαν προσωπικά την Τζένη, Φάμπα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο με όλα τα χαρίσματα της ασυμβίβαστης αγωνίστριας.

Η Τζένη Φάμπα άφησε δύο παιδιά, που υπηρετούν τη μουσική, τον Βαγγέλη και την Εύα Φάμπα.

Συνεστίαση στην Κυψέλη

Η ΚΟΒ Ανω Κυψέλης και το Τμήμα Οικοδόμων πραγματοποιούν συνεστίαση μεθαύριο Σάββατο και ώρα 8.30 μμ στην ταβέρνα "Η ΖΩΗ" (Φαιδριάδων 81 τηλ.: 86.44.726) για τα 80χρονα του ΚΚΕ. Θα γίνει μεγάλο γλέντι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ