ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαιωνίζονται οι αμερικανικές βάσεις

Η κυβέρνηση εν κρυπτώ έχει συμφωνήσει με τον Αμερικάνους για την παράταση ισχύος της 8ετούς συμφωνίας του 1990, που έληγε φέτος το Νοέμβρη

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει εν κρυπτώ στην παράταση κατά 12 μήνες της ισχύος της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Η συμφωνία (MDCA - 90) είναι οκταετούς διάρκειας,είχε υπογραφεί το 1990 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και περιέχει ειδική πρόνοια για παράταση της ισχύος της, μετά από συμφωνία των δύο μερών, που θα γίνει 6 μήνες πριν τη λήξη της, η οποία είναι το Νοέμβρη του 1998. Η ανανέωση της ισχύος της μπορεί να επαναλαμβάνεται πλέον, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, κάθε χρόνο για χρονικό διάστημα ενός χρόνου, πράγμα που σημαίνει διαιώνισή της.

Ο χειρισμός του όλου θέματος δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα σαν να πρόκειται για ιδιωτική της υπόθεση, καθώς για την ενέργεια αυτή όχι μόνο δεν έδωσε λογαριασμό σε κανέναν, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να το ανακοινώσει. Η συμφωνία κυβέρνησης και Αμερικανών αποκαλύπτεται "τυχαία" από την ομιλία του υφυπουργού Αμυνας Δ. Αποστολάκη,στη διάρκεια των εργασιών της 7ης Συνόδου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ, που γίνεται στο Γιουίλιαμσμπουργκ των ΗΠΑ. Η σύνοδος αυτή συγκαλείται, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του 1990, εναλλάξ ετησίως επί ελληνικού ή αμερικανικού εδάφους. "Προσφάτως οι δύο χώρες, είπε ο Δ. Αποστολάκης, συνέπεσαν στο θέμα της παρατάσεως της ισχύος αυτής της συμφωνίας που εξέπνεε τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, κατά 12 μήνες".Επίσης, απευθυνόμενος στους συνομιλητές του, έθεσε ως στόχο "να εργαστούμε με πίστη και ταχύτητα, ώστε να ανταποκριθούμε σε όλες τις επιταγές που απορρέουν από τις πρόνοιες αυτής της Συμφωνίας".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Πληθωρισμός" σεναρίων και "μαχαιρωμάτων"

Η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, λόγω της οξύτατης δυσαρέσκειας που προκαλεί η ακολουθούμενη πολιτική, προκαλεί έναν... πληθωρισμό εισηγήσεων προς το Μέγαρο Μαξίμου από συνεργάτες του Κ. Σημίτη με προτάσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης...

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και πέραν των ήδη γνωστών εισηγήσεων που προτείνουν τέσσερα (! ) διαφορετικά σενάρια κυβερνητικής δράσης (η μία πρόωρες εκλογές, ή άλλη ανασχηματισμό, η τρίτη πειθαρχικά μέτρα κατά "διαφωνούντων" και η τέταρτη... τίποτα μέχρι να καταλαγιάσει η κατάσταση), χτες υπήρξαν φήμες και για... πέμπτη εισήγηση. Η περιρρέουσα φημολογία κάνει λόγο για συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι εισηγούνται να προβεί σε "αιφνιδιαστική" κίνηση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή... Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο πρωθυπουργός θα απομονώσει την "εσωκομματική αντιπολίτευση", η οποία θα αναγκαστεί να περιορίσει τη δράση της με αποτέλεσμα και την ανυποληψία της απέναντι στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ, ειδάλλως θα αναλάβει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση.

Ας σημειωθεί ότι ο "Ρ" έθεσε χτες το θέμα του εν λόγω σεναρίου σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που απαντούσαν ότι "ούτε μια στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να προσφύγει σε ψήφο εμπιστοσύνης" ο Κ. Σημίτης. Ωστόσο δε διέψευδαν την ύπαρξη σχετικών εισηγήσεων, περιοριζόμενοι να δηλώσουν ότι "οι συνεργάτες μπορούν να εισηγούνται ό,τι νομίζουν"...

Οι ίδιοι παράγοντες επιχειρούσαν δε, να διασκεδάσουν την αποτυχία του "ανοίγματος" του πρωθυπουργού προς τους "μη εκσυγχρονιστές", λέγοντας ότι τα όσα δήλωσε ο Γ. Χαραλαμπόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη "είναι βάρος της δημόσιας εικόνας του". Πάντως, υποστήριζαν ότι δεν τίθεται θέμα λήψης πειθαρχικών μέτρων, αν και συμπλήρωναν ότι αυτό ισχύει "μέχρι να πει ο ίδιος ο κόσμος διώχτους προς τον Κ. Σημίτη"...

Και "5η φάλαγγα"!

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες προς το "Εθνος" και τον ρ/σ "Φλας", ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέκος Μπαλτάς, ο οποίος μίλησε για ύπαρξη "5ης φάλαγγας" μέσα στο ΠΑΣΟΚ την οποία συνιστά η "εσωκομματική αντιπολίτευση"! Ο Δ. Ρέππας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω, περιορίστηκε να πει ότι ο "σημιτικός" υφυπουργός εξέθεσε τις απόψεις του... Ας σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που λέγονταν αυτά, ο Στ. Παπαθεμελής δήλωνε ότι ο Κ. Σημίτης "δεν έχει δικαίωμα να συμπαρασύρει στην κατάρρευσή του και τους άλλους"!

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιστροφής των διαγραμμένων στην ΚΟ του κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "έχει απασχολήσει" τον πρωθυπουργό τέτοιο θέμα ενώ χαρακτήρισε "μεμψιμοιρία" την αντίθεση που εξέφρασαν κυβερνητικοί βουλευτές στη διαφημιστική καμπάνια του κόμματος. "Δε δικαιολογώ όσους αμφιβάλλουν για τη διαχείριση των χρημάτων του ΠΑΣΟΚ", συμπλήρωσε ο Δ. Ρέππας. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Κ. Σκανδαλίδης.

Τέλος, όπως σημείωναν χτες κυβερνητικές πηγές, ο Κ. Σημίτης κατά την εισήγησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα επαναλάβει την ανάγκη "συνολικής στήριξης" της κυβερνητικής πολιτικής, θα μιλήσει για... "μικρές μειοψηφίες" που δυσανασχετούν και δεν απέκλειαν να χρησιμοποιήσει "αυστηρούς τόνους προς πάσα κατεύθυνση"...

Από τις περσινές φιλειρηνικές κινητοποιήσεις ενάντια στην

Από τις περσινές φιλειρηνικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αμερικανονατοϊκή κυριαρχία, έξω από τη βάση της Σούδας

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Βραδιά Ελληνοκουβανικής Φιλίας

Βραδιά Ελληνοκουβανικής Φιλίας οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου την Τετάρτη 3 Ιουνίου ώρα 8 το βράδυ στο λιμανάκι της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στο δίκαιο αγώνα του κουβανικού λαού ενάντια στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί. Παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της πρεσβείας της Κούβας. Θα υπάρχουν θαλασσινοί μεζέδες ενώ θα συμμετέχει και η λαϊκή ορχήστρα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής. Το κόστος της συμμετοχής είναι 3.000δρχ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου παρακαλεί τους φίλους της ειρήνης να συμβάλουν στην αποστολή αντιβιοτικών ευρέως φάσματος στην Κούβα. Μπορούν να φέρουν τα αντιβιοτικά μαζί τους το βράδυ στην εκδήλωση ή να τηλεφωνήσουν στο 4616.020.

"Οι φιλειρηνιστές στο Κερατσίνι στρατεύονται με το λαό της Κούβας για την παγκόσμια ειρήνη. Ναι στην αλληλεγγύη των λαών Ελλάδας - Κούβας".

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Σε ρόλο "μεσσία" του έθνους

Ρόλο ...μεσσία του ελληνικού έθνους διεκδικεί για τον εαυτό του και την Εκκλησία ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος,ο οποίος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, επιτέθηκε ενάντια σε όσους ζητούν το χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους και τους χαρακτήρισε "γραικύλους",προφανώς εννοώντας χωρίς εθνική αξιοπρέπεια, σύμφωνα με την ερμηνεία της λέξης. "Υπάρχουν, είπε, πάντοτε οι γραικύλοι, οι οποίοι επιδιώκουν τη συρρίκνωση της Εκκλησίας, γιατί γνωρίζουν ότι, αν αυτό το έθνος επέζησε, αν αυτό το έθνος θέλει ακόμα να επιζήσει μέσα στις νέες συνθήκες ζωής, οι οποίες έχουν τώρα διαμορφωθεί ενώπιόν του, αυτό το οφείλει και θα το οφείλει πάντοτε στην Εκκλησία του και στη θρησκεία του".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προεκλογικές υποσχέσεις

Σε προεκλογικού τύπου πυροτεχνήματα και υποσχέσεις προχωρά ο πρόεδρος της ΝΔ, επιδιώκοντας να βελτιώσει την "εικόνα" του κόμματός του και να κερδίσει την εύνοια των οικονομικά ισχυρών. Μετά τις εξαγγελίες του για παροχή κινήτρων στους "επενδυτές", μείωση των φορολογικών τους βαρών, μείωση των εργοδοτικών εισφορών κ.ά., χθες υποσχέθηκε την κατάργηση του λεγόμενου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Μετά από επίσκεψη που έκανε στη ΔΟΥ Βύρωνα "για να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες", είπε ότι "ο ΦΜΑΠ πλήττει τους πολλούς Ελληνες". Οπως είπε, οι δηλώσεις του 1997 δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα, ενώ καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις για το 1998. Επικαλούμενος ακόμα ότι τα έξοδα της συλλογής και διαχείρισης του φόρου είναι μεγαλύτερα από τα εισπραττόμενα έσοδα, υποσχέθηκε ότι "εμείς, ως αυριανή κυβέρνηση, έχουμε την πρόθεση να τον καταργήσουμε".

Παράλληλα, υποβόσκει η εσωκομματική κρίση η οποία βγαίνει στον "αφρό" κατά διαστήματα. Χθες, η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον "9,84", επανήλθε στις αιχμές κατά της Ρηγίλλης, εκτιμώντας ότι "στη ΝΔ υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα, με αποτέλεσμα κάποια πράγματα να βγαίνουν θολά προς τα έξω".

Κατά τα λοιπά, η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει "την πορεία στο λαό" με περιοδείες του Κ. Καραμανλή στην επαρχία και ποδηλατοδρομίες βουλευτών στην Αθήνα προς τέρψιν των ψηφοφόρων.

Ποιοι πράκτορες;

"Η κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της να υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι δρουν ως πράκτορες σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Αν και όταν εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά, αντιμετωπίζονται με τον ανάλογο τρόπο. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο"! Ιδού ο τρόπος με τον οποίο απάντησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ερώτημα που του τέθηκε για το πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις επώνυμες καταγγελίες Γερμανού δημοσιογράφου, που στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου υπό την αιγίδα του ΙΣΤΑΜΕ "Αντρέας Παπανδρέου", κατήγγειλε ότι 5 πράκτορες της ΣΙΑ δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με έμφαση την παρακολούθηση του ΚΚΕ, υπό τη διπλωματική κάλυψη της αμερικανικής πρεσβείας και του αμερικανικού προξενείου.

Και πολύ σωστά απάντησε ο κ. Ρέππας. Διότι πού να ξέρει τώρα η κυβέρνηση τι κάνουν οι πράκτορες της ΣΙΑ. Πώς να έχει... "υπόψη" της τέτοια πράγματα...

Ασε που όταν πέφτουν στην αντίληψή της τέτοια φαινόμενα, σπεύδει να φυγαδεύσει τους πράκτορες που πιάνονται επ' αυτοφώρω και... επί το έργον. Διότι κάτι θα έχει ακούσει ο κ. Ρέππας για εκείνη την υπόθεση με τους πράκτορες της ΣΙΑ που πιάστηκαν στα πράσα στην πλατεία Αμερικής... Το '93 είχε γίνει κ. Ρέππα. Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Κάτι έχετε ακούσει. Ετσι δεν είναι;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ