ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
ΟΧΙ από το 45% του λαού στη Συνθήκη του Αμστερνταμ

Το 55% ψήφισε υπέρ των συνθηκών, μετά από μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία και ισχυρές πιέσεις

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Οι παροικούντες την ΕΕ μπορούν να κοιμούνται ελαφρά... σχετικά όμως, καθώς ναι μεν οι Δανοί ψηφοφόροι επικύρωσαν τη Συμφωνία του Αμστερνταμ, το τελικό όμως αποτέλεσμα - 55% υπέρ και 45% κατά - δείχνει πολύ καθαρά ότι πολύ μεγάλο ποσοστό του λαού δε φαίνεται διατεθειμένο να υποταχτεί στα κελεύσματα της Ενωσης.

Υπέρ της πλήρους ευθυγράμμισης της Δανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκε το 55,1% και κατά το 44,9% των ψηφοφόρων της χώρας, στο δημοψήφισμα που έγινε την Πέμπτη. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Δανού πρωθυπουργού Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν,που έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε όσους ψήφισαν κατά ότι θα πολεμήσει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών! "Η Ευρώπη δε θα αποτελεί ένα σχέδιο πρώτης θέσης, αλλά ένα σχέδιο για όλους μας και θα πρέπει να έχουμε μια μεθοδική ευρωπαϊκή πολιτική με έρεισμα τη λαϊκή υποστήριξη", δήλωσε ο Ράσμουσεν μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος. Χαρακτηριστικό κλίμα ευφορίας και ανακούφισης επικράτησε και ανάμεσα σε Ευρωπαίους ηγέτες που έσπευσαν να επικροτήσουν το θετικό αποτέλεσμα.

Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα θεώρησαν τη θετική για την ΕΕ έκβαση του δημοψηφίσματος έκπληξη, όπως και το ποσοστό, μια και αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πιθανά οι προειδοποιήσεις περί "σοβαρού κινδύνου περιθωριοποίησης της Δανίας από την Ευρώπη, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η Συνθήκη", βρήκαν το στόχο τους και ήταν αυτές που έκαναν τους Δανούς να υπερψηφίσουν. Σχολίασαν πάντως ότι το ποσοστό του λαού που αρνείται την πλήρη ευθυγράμμιση είναι πολύ υψηλό και θα αποτελέσει πιθανά πρόβλημα στο μέλλον κατά την πορεία της χώρας μέσα στους κόλπους της ΕΕ, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το μισό του πληθυσμού έχει πολύ σοβαρές αμφιβολίες και αντιθέσεις στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και στη διεύρυνση προς Ανατολάς της ΕΕ.

Το δημοψήφισμα που επικύρωσε τη Συμφωνία του Αμστερνταμ θα ανάψει το "πράσινο φως" για την επέκταση της ΕΕ προς τις πρώην ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές χώρες που θα επιχειρήσουν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να συμπεριληφθούν στα υπάρχοντα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και την έγκριση για δικαιοδοσία της ΕΕ υπέρ του καθεστώτος της βίζας και του ασύλου που θα ισχύουν για όλες τις χώρες και προβλέπονται από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Το Κοινοβούλιο της Δανίας είχε επικυρώσει τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, αλλά το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι η απόφαση πρέπει να τεθεί και σε δημοψήφισμα, αφού Δανοί συνταγματολόγοι έκριναν ότι παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα. Η Δανία είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία γίνεται δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Ηδη οι Ιρλανδοί την επικύρωσαν, ενώ οι Πορτογάλοι θα αποφανθούν μέσα στο 1998. Στα υπόλοιπα 12 κράτη - μέλη, η συνθήκη επικυρώθηκε - Σουηδία και Γερμανία - ή αναμένεται να επικυρωθεί μόνο από τα αντίστοιχα Εθνικά Κοινοβούλια.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες πιέσεις από τις ΗΠΑ θέλει ο Ρουγκόβα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Θεωρώντας το Κόσσοβο "ήδη στην πρώτη φάση του πολέμου", η αντιπροσωπεία του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ηγέτη του αλβανικού "Δημοκρατικού Συνδέσμου", που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ζήτησε από τον Πρόεδρο Κλίντον να ασκήσει ακόμη πιο έντονες απειλές σε βάρος του Βελιγραδίου διά της "οδού" των οικονομικών κυρώσεων.

"Είναι αίτημα που απευθύνεται σε ένα φίλο" είπε χαρακτηριστικά ο Ρουγκόβα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν τη χτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον, ενώ άλλα στελέχη της αντιπροσωπείας του πρόσθεταν πως εάν δε ληφθούν δυναμικά μέτρα κατά της σερβικής κυβέρνησης, θα πάρουν ανυπολόγιστες διαστάσεις οι συγκρούσεις που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο...

Οσον αφορά στο μέτωπο των συγκρούσεων, αλβανικές πηγές υποστήριξαν πως και το περασμένο 24ωρο υπήρξαν "νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές", χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ωρες πριν, ο "Δημοκρατικός Σύνδεσμος" ανακοίνωσε ότι η σερβική αστυνομία διεξάγει από χτες τα ξημερώματα επιχειρήσεις εναντίον πολλών χωριών στην περιοχή του Γκλόγκοβατς, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα.

ΡΩΣΙΑ
Δύσκολη η οικονομική κατάσταση και υποσχέσεις Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό Σεργκέι Κιριένκο και δήλωσε ικανοποιημένος με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της τελευταίας κρίσης στις ρωσικές χρηματαγορές. Επίσης, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους "φίλους" του Μπιλ Κλίντον και Χέλμουτ Κολ και εξασφάλισε την υποστήριξή τους. Ο Κλίντον, μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τον Γιέλτσιν, υποσχέθηκε να "μιλήσει στην καλωδιακή τηλεόραση" και να εκφράσει τη βεβαιότητά του στην ορθότητα των ενεργειών της ρωσικής κυβέρνησης, "ώστε να μη φύγουν οι επενδυτές", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιέλτσιν. Πάντως η διεθνής εταιρία "Moody's Investors Service" υποβάθμισε χτες την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, διότι ο προϋπολογισμός της χώρας δεν είναι "ισορροπημένος" και είναι μειωμένες οι "εξαγωγικές δυνατότητές" της (η πτώση των τιμών στο πετρέλαιο έπληξε σοβαρά τη Ρωσία). Στη χώρα υπάρχει πολιτική αστάθεια.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Αλεξάσενκο, τις τελευταίες μέρες οι ξένοι επενδυτές "απομάκρυναν" από τη Ρωσία πάνω από 700.000.000 δολάρια. Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν επανέφερε στο οικονομικό επιτελείο της χώρας τους οπαδούς του μονεταρισμού, η τυφλή εφαρμογή του οποίου οδήγησε στην καταστροφή της ισχυρής σοβιετικής οικονομίας. Με διάταγμά του, ο Γιέλτσιν απομάκρυνε τον πρόεδρο της Κεντρικής Υπηρεσίας Φορολογίας Αλεξάντρ Ποσίνοκ και διόρισε στη θέση του τον υπερφιλελεύθερο πρώην υπουργό Οικονομικών Μπορίς Φιόντοροφ, γνωστό για τον παθολογικό του αντικομμουνισμό. Επιπλέον, το όνομά του φιγουράρει στη σκανδαλώδη ιστορία με την παράνομη εξαγωγή από τη Ρωσία μεγάλης ποσότητας διαμαντιών στις ΗΠΑ (ο διευθυντής της εταιρίας "Γκόλντεν Αντα" Κοζλιόνοκ βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, στις φυλακές Κορυδαλλού).

Το αυταρχικό καθεστώς αποφάσισε να καταφύγει πάλι σε κατασταλτικά μέτρα. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αναπτύξει την παραγωγή και αποφάσισε να απλοποιήσει τη διαδικασία κατάσχεσης της περιουσίας των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους και να τις βγάλει στο σφυρί. Εκτός απ' αυτό, σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει αμέσως 10 μεγάλες εταιρίες της Ρωσίας, να σκληρύνει τις απαιτήσεις στον τομέα του πετρελαίου και να μειώσει τα κονδύλια για τις περιφέρειες και κατά 42 δισ. τα "έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού". Αυτό σημαίνει σοβαρό πλήγμα στον κοινωνικό τομέα. Θα μείνουν χωρίς χρήματα η επιστήμη, ο πολιτισμός, η παιδεία, η αγροτική οικονομία και άλλοι τομείς. Επομένως, για την παραπέρα βίαιη εισαγωγή του καπιταλισμού στη χώρα θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι. Σημειώνουμε ότι η υλοποίηση αυτών των "σχεδίων σταθεροποίησης" θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την πολιτική αστάθεια στην κοινωνία και αναμένεται να προκαλέσει τη διαμαρτυρία ευρύτερων κατηγοριών εργαζομένων.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέες υποσχέσεις πολιτικών ελευθεριών...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Μετά την αναγγελία του νέου Προέδρου της Ινδονησίας Γιουσούφ Χαμπίμπι για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 1999, ακολούθησε η χαλάρωση των περιορισμών για το σχηματισμό πολιτικών κομμάτων. Να έφτασε η αρχή του τέλους για τα τρία παντοδύναμα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στο Κοινοβούλιο από την εποχή του Σουχάρτο;

Μιλώντας χτες σε ισλαμιστές ηγέτες, ο Χαμπίμπι υποσχέθηκε ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και θα επιτραπεί η συγκρότηση νέων κομμάτων με βάση δύο άξονες: το Σύνταγμα και τη φιλοσοφία της "Πανκασίλα", το θεωρητικό σχήμα πέντε σημείων που απαιτεί από τους Ινδονήσιους να πιστεύουν σε ένα θεό, να σέβονται την ανθρωπότητα, την εθνική ενότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Πρόσθεσε δε ότι τα κόμματα δε θα βασίζονται σε φυλετικές, εθνικιστικές ή θρησκευτικές βάσεις που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς άλλες κοινωνικές ομάδες. "Η κυβέρνηση, κατ' αρχήν, δεν έχει πρόθεση να περιορίσει ή να απαγορεύσει στο λαό να σχηματίσει πολιτικά κόμματα. Μπορεί να συγκροτηθεί απεριόριστος αριθμός κομμάτων", τόνισε ο Χαμπίμπι στη διάρκεια της ίδιας ομιλίας του.

Μέσα στα πρώτα νέα κόμματα που κατέθεσαν χτες τα έγγραφα ίδρυσής του είναι μία παράταξη εργατικών συνδικάτων και το κόμμα γυναικών "Παρτάι Περεμπουάν".

Την ίδια ώρα, εξελίξεις σημειώνονται στους κόλπους της πλουτοκρατίας της οικογένειας Σουχάρτο, καθώς φαίνεται να αυξάνονται περιοδικά οι σχετικές λαϊκές αντιδράσεις. Ο Μπανμπάγκ Τριχατμόντζο, μεσαίος γιος του Σουχάρτο και ο γαμπρός του Ιντρα Ρουκμάνα παραιτήθηκαν χτες από το διοικητικό συμβούλιο μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων. Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας άλλος γαμπρός του Σουχάρτο, ο στρατηγός Πραμπόγο Σουμπιάντο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη διοίκηση των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Συνεχίζονται οι ταραχές

Η κρίση και οι ταραχές συνεχίζονται στη Βόρεια Σουμάτρα. Στην πόλη Τανγιουνγκμπαλάι ξέσπασαν επεισόδια και λεηλασίες καταστημάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, να τραυματιστούν 14 και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Στιγμιότυπο από τις "δραστηριότητες" του Ι. Ρουγκόβα στις ΗΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ