ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Επίσκεψη" στον Γ. Μιχαηλίδη

Τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη, παρουσιάζει ο Αρης Σκιαδόπουλος στην εκπομπή "Νυχτερινός επισκέπτης".Από τους πρωτοπόρους των περιφερειακών θεάτρων ο Γ. Μιχαηλίδης δημιουργεί το 1965, σε ηλικία μόλις 27 ετών, το περιφερειακό θέατρο Νέας Ιωνίας. Στην προσπάθειά του για την ανάπτυξη του περιφερειακού θεάτρου, συνάντησε πολλές δυσκολίες με πρώτη και κύρια την έλλειψη χρημάτων. Η δεύτερη όπως θα πει ο ίδιος ήταν η χωροφυλακή, που βρισκόταν συνέχεια στα πόδια τους, γιατί οι ηθοποιοί του θιάσου στην πλειοψηφία τους ήταν αριστεροί. Το θέατρο της Ν. Ιωνίας έκλεισε με τη δικτατορία και ο σκηνοθέτης πέρασε πέντε χρόνια γεμάτα αγωνία και αναζήτηση. Μέχρι το 1972 οπότε άνοιξε το πρώτο "Ανοιχτό θέατρο" στην οδό Κεφαλληνίας και το οποίο κράτησε μέχρι τη μεταπολίτευση. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τηλεοπτικά σίριαλ γυρίζοντας για την ΕΡΤ τις σειρές "Ο συμβολαιογράφος", "Η κάθοδος" και τα "Λαυρεωτικά". Το 1984 θα επιστρέψει στη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο, φτιάχνοντας το δεύτερο "Ανοιχτό θέατρο" που αυτή τη φορά βρίσκεται στου Γκύζη.

Ο σκηνοθέτης σε όλη την πορεία της καλλιτεχνικής του δημιουργίας επιδιώκει την αισθητική και την πρωτοτυπία στις παραστάσεις που ανεβάζει. Μια ποιότητα, στην οποία εμμένει εδώ και χρόνια και μέχρι σήμερα στα έργα που ανεβαίνουν στη σκηνή του "Ανοιχτού θεάτρου", του οποίου είναι η ψυχή. (Δευτέρα ΝΕΤ 23.00)

Σταγόνες στον ωκεανό

Μετρίου "αναστήματος" είναι οι ταινίες, που προβάλλονται σήμερα από τα κανάλια. Αλλωστε, είναι Σάββατο και πολλές εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν μακριά από την τηλεόραση. Για όσους, όμως, επιμείνουν στη συντροφιά της σημειώνουμε τις ακόλουθες ταινίες:

"Το αγόρι με το χρυσό χέρι".Αμερικανική ταινία του Μπεν Μπολτ με κεντρικό πρόσωπο ένα αγόρι που αγαπά τα τυχερά παιχνίδια. Ο Κάλεν ζει με τη μητέρα του σε μια μικρή πόλη της Ιντιάνα. Θα αναζητήσει, όμως, την τύχη του, στο Σικάγο της δεκαετίας του '50 και εκεί θα γνωρίσει τη νυχτερινή ζωή. Η ζωή του θ' αλλάξει όταν έλθει ο έρωτας. Παίζουν οι Ματ Ντίλον, Νταϊάν Λι, Τόμι Λι Τζόουνς. (ΝΕΤ 21.45)

"Αντζι".Κοινωνική ταινία της Μάρθα Κούλιτζ. Ευαίσθητη ταινία με ηρωίδα μια γυναίκα, που μένει έγκυος αλλά αρνείται να παντρευτεί. Η Αντζι είναι υπάλληλος σ' ένα περιοδικό για κομπιούτερ. Εχει σχέση μ' έναν υδραυλικό, μια σχέση όμως που δεν την ικανοποιεί και δε θέλει να παντρευτεί ακόμη και όταν μένει έγκυος. Πρωταγωνιστεί η Τζίνα Ντέιβις και μαζί της οι Στίβεν Ρία και Αϊντα Τορτούρο. (MEGA 23.30)

"H βροχή".Ασπρόμαυρη ταινία του Λουίς Μάιλστοουν βασισμένη στο μυθιστόρημα του Σόμερσετ Μομ. Μια κοπέλα ελευθερίων ηθών γίνεται αντικείμενο επίθεσης ενός κληρικού, ο οποίος ισχυρίζεται ότι θέλει να τη σώσει, ενώ στο βάθος την ποθεί. Πρωταγωνιστούν οι Τζόαν Κρόφορντ, Γουόλτερ Χιούστον και Γουίλιαμ Γκάργκαν. (ΝΕΤ 00.15)

Σκηνή από την ταινία "Το αγόρι με το χρυσό χέρι". (ΝΕΤ 21.45)

Ολα για το ... θέατρο

Τη διαδρομή της στην ιστορία του θεάτρου συνεχίζει η "Θεατρική βραδιά" του Πρώτου Προγράμματος παρουσιάζοντας το έργο του Αγγλου συγγραφέα Τζον Ντράιντεν "Ολα για την αγάπη".Ο Ντράιεν (1631 - 1700) έγινε γνωστός στη χώρα του με το έργο του "Ηρωικές στροφές", που αναφερόταν στο θάνατο του Κρόμγουελ. Εγραψε πολλά δράματα, στοχεύοντας να συνδυάσει το κλασικό γαλλικό δράμα με το ύφος του Σαίξπηρ. Το "Ολα για την αγάπη" θεωρείται η καλύτερη τραγωδία του, αλλά και η καλύτερη διασκευή που έχει γίνει στο έργο του Σαίξπηρ "Αντώνιος και Κλεοπάτρα". Η μετάφραση του έργου είναι της Βιολέτας Σωτηροπούλου - Καρύδη, η σκηνοθεσία του Γιώργου Θεοδοσιάδη, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Ζουγανέλη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Κώστας Κοντογιαννίδης, Γιώργος Μπαγιώτας, Τάσος Χαλκιάς, Ανδρέας Φιλιππίδης, Νίκος Τζόγιας, Κάτια Δανδουλάκη, Κλεό Σκουλούδη κ. α. (Κυριακή Πρώτο Πρόγραμμα 22.00)

Το θέατρο από τα μικρόφωνα της ΕΡΑ, συνεχίζεται τη Δευτέρα από το "Θέατρο του Δευτέρου",που θα παρουσιάσει τα έργα του Αλφρέ ντε Μισέ, "Δεν παίζουν με τον έρωτα" και "Φαντάζιο",σε ηχογράφηση του 1970. Τα έργα αυτά του συγγραφέα όπως αναφέρεται σε σημείωμα του Ιωνα Νταϊφά, στον οποίο ανήκει η σκηνοθεσία τους, είναι τα αντιπροσωπευτικότερα του δημιουργού, καθώς και χαρακτηριστικά δείγματα της γαλλικής δραματουργίας. Η μετάφραση είναι του Γιάννη Γαϊτάνου. Στο "Δεν παίζουν με τον έρωτα" ακούγονται οι ηθοποιοί Λουκιανός Ροζάν, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Πέτρος Φυσσούν, Σταύρος Ξενίδης κ. ά. Στο "Φαντάζιο" οι Σταύρος Ξενίδης, Δημήτρης Μαλαβέτας, Κώστας Καρράς, Βέρα Ζαβιτσιάνου κ. α. (Δευτέρα, Δεύτερο Πρόγραμμα 22.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ