ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
14Α ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΕΙΑ ΣΤΙΒΟΥ
"Βλέπει" τα 90μ. ο Γκατσιούδης

Το αντάμωμα των αστέρων του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου στίβου θα γίνει σήμερα και αύριο στα "14α Βαρδινογιάννεια". Στο... στιβικό στάδιο "Γάλλου" στο Ρέθυμνο κατά παράδοση έχουμε σπουδαίες επιδόσεις, κάτι που αναμένεται και αυτή τη χρονιά. Αναμφίβολα του "κλου" των αγώνων θα είναι ο Κώστας Γκατσιούδης που είναι έτοιμος να ξεπεράσει τα 90 μέτρα στην Κρητική πόλη. Αλλωστε στα Χανιά έδειξε τα δόντια του φθάνοντας κοντά στα 88 μέτρα (87.99). "Είμαι έτοιμος να ξεπεράσω τα ενενήντα μέτρα καθώς σκοπεύω να βγω στην Ευρώπη και τα μεγάλα μίτιγκ με ρεκόρ. Από 'μενα εξαρτάται και σε τι κατάσταση θα είμαι αν τα καταφέρω", δήλωσε ο αθλητής από το Διδυμότειχο.

Σπουδαία κούρσα θα έχουμε και στα 100 μέτρα των ανδρών όπου ο Αγγελος Παυλακάκης θα βρει στον βατήρα τον Αντρέ Κεϊζόν, πρώην παγκόσμιο ρέκορντμαν στο 60άρι, καθώς και τον συμπατριώτη του Λέινς. Υπολογίσιμοι αντίπαλοι και οι Νιγηριανοί Αλιού, Ογκουνκόγια και Αζόνζε.

Μεταξύ άλλων θα αγωνιστούν και οι: Νίκη Ξάνθου, Κατερίνα Θάνου, Νίκη Μπακογιάννη, Κατερίνα Κόφφα, Λάμπρος Παπακώστας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Αναστασίας Κελεσίδου, Θάλεια Ιακωβίδου, Χριστίνα Πανάγου και από τις ξένες συμμετοχές Σάσα Κασπάρκοβα, Βενελίνα Βένεβα, Ελενα Γκουλιάεβα, Ιονέλα Τιρλέα, Τερ Μερσομπιάν.

Οι συμμετέχοντες στους αγώνες που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ενωσης Ατρομήτου Ρεθυμνιακού (ΕΑΡ) θα ξεπεράσουν τους 250 και το κόστος θα ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια δραχμές.

Οι αγώνες αρχίζουν σήμερα στις 5.30μμ με το ύψος ανδρών και περιλαμβάνει τα αγωνίσματα: Επί κοντώ γυναικών, 600μ. παγκορασίδων, κρητικό βόλι παίδων, δισκοβολία ανδρών, μήκος γυναικών, 1.000μ. παμπαίδων, "Βαρδινογιάννειο" δρόμο, 100μ. ανδρών - γυναικών, κρητικό βόλι ανδρών, 400μ. ανδρών, μήκος ανδρών, δίσκος γυναικών, 400μ. εμπόδια γυναικών, 1.500μ. ανδρών - γυναικών.

Το αυριανό πρόγραμμα που θα αρχίσει στις 1 το μεσημέρι περιλαμβάνει: Σφυροβολία γυναικών - ανδρών, σφαίρα παγκορασίδων, 80μ. παγκορασίδων, δισκοβολία παμπαίδων, τριπλούν ανδρών, 80μ. παμπαίδων, σφαίρα ανδρών, 600μ. παμπαίδων, ύψος γυναικών, σφαίρα γυναικών, τριπλούν γυναικών, ακοντισμός ανδρών, 200μ. γυναικών ανδρών, 800μ. ανδρών, 5.000μ. ανδρών.

Η ΕΤ 1 θα μεταδώσει σήμερα απευθείας τους αγώνες από 6 - 8.30μμ και αύριο 6 - 7.15μμ

  • Με στόχο τη διάκριση οι αθλητές του Πανελληνίου αγωνίζονται την Κυριακή στο Βελιγράδι στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πρωταθλητριών Συλλόγων Ανδρών, όπου ο σύλλογος έχει να επιδείξει σημαντικά ονόματα, όπως του Γενοβέλη (100μ.), του Τσαταλού (επί κοντώ), του Κόλλια (σφαίρα), και φυσικά τη μεγάλη μεταγραφή της ομάδας, τον Αμερικανό Κέβιν Γιανγκ, κάτοχο Παγκόσμιου Κυπέλλου στα 400μ. μετ' εμποδίων και Ολυμπιονίκη το '92 στη Βαρκελώνη.

Στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα Γυναικών, που γίνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο Πανελλήνιος θα παρατάξει μεταξύ άλλων τις: Βασδέκη (τριπλούν), Τσώνη (100μ.), Πολύζου (5000μ.), Τσεντεμεϊδου (σφαίρα) και η Λάμπουρα (δίσκο).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Πήρε τον "Μαραντόνα" του μπάσκετ

Ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο κορυφαίος Λατινοαμερικανός μπασκετμπολίστας υπέγραψε στους ερυθρόλευκους

Τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα της Λατινικής Αμερικής απέκτησε ο Ολυμπιακός. Πρόκειται για τον 23χρονο Αργεντίνο με ιταλικό διαβατήριο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ και μήλον της έριδος - λόγω ταλέντου και Κοινοτικού διαβατηρίου - πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Τυχερός ο Ολυμπιακός, που πλειοψήφησε της Μπαρτσελόνα, της Κίντερ Μπολόνια και της Μπενετόν Τρεβίζο. Ο Αργεντίνος σέντερ (2.07), υπέγραψε τριετές συμβόλαιο έναντι περίπου 3.000.000 δολαρίων (900 εκατ. δρχ.).

Ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό τον Οκτώβρη του 1997, όταν σχεδόν μόνος του, παραλίγο να κερδίσει τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του τουρνουά "Μακ Ντόναλντς" στο Παρίσι. Ο παίκτης της Ατένας Κόρντομπα, στο παιχνίδι εκείνο είχε σημειώσει 16 πόντους, με 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Μία μέρα νωρίτερα είχε φορτώσει το καλάθι της Τρεβίζο με 22 πόντους. Εκτοτε μπήκε στο στόχαστρο πολλών ομάδων, αλλά αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, κατέληξε στον Πειραιά.

Ο νέος άσος του Ολυμπιακού γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1975. Είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής Αργεντινής, με τα χρώματα της οποίας θα αγωνιστεί τον Αύγουστο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας. Με την Ατένας κατέκτησε φέτος το πρωτάθλημα Αργεντινής και το Κύπελλο Πρωταθλητριών Νοτίου Αμερικής. Για τις επιδόσεις του αναδείχτηκε καλύτερος μπασκετμπολίστας στη Λατινική Αμερική, αλλά και αθλητής της χρονιάς στην Αργεντινή. Στους τελικούς του πρωταθλήματος Αργεντινής έκανε θραύση, με μ.ο. στα τέσσερα παιχνίδια (4 - 0), 21,5 π. και ποσοστά ευστοχίας 70,2% στα δίποντα, 48,3% στις βολές, 1/1 τρίποντο και 8,7 ριμπάουντ. Ειδικά στο τελευταίο παιχνίδι, σημείωσε 37 πόντους με 14/17 δίποντα, 9/13 βολές και 11 ριμπάουντ. Συνολικά σε 48 αγώνες σημείωσε 753 πόντους (μ.ο. 15,7) και συγκέντρωσε 484 ριμπάουντ (μ.ο. 10,1).

Οι "ερυθρόλευκοι" φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια πραγματικά αχτύπητη τετράδα ψηλών, καθώς εκτός του Ρότζερς, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται πολύ κοντά στην ανανέωση της συνεργασίας με τους Τάρλατς και Φασούλα. Επιπλέον η απόκτηση του Ομπέρτο ανοίγει το δρόμο για την ανανέωση της συνεργασίας με τον Καρνισόβας και την απόκτηση ξένου πλέι μέικερ.

Γ. Γ.

ΒΟΛΕΪ - ΕΘΝΙΚΗ
Πονοκέφαλος οι τραυματισμοί

Τα προβλήματα τραυματισμών (τενοντίτιδα) των Βασίλη Κουρνέτα, Κώστα Χριστοφιδέλη και Χρύσανθου Κυριαζή, απασχολούν ιδιαίτερα τον προπονητή της Εθνικής ομάδας βόλεϊ, Στέλιο Καζάζη τόσο για τις υποχρεώσεις του Λιγκ όσο και για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας που θ' ακολουθήσουν.

Ο Καζάζης είχε σήμερα το πρωί ιδιαίτερη συνομιλία με τον Βασίλη Κουρνέτα. Ο πασαδόρος του Ολυμπιακού, που ακολούθησε την αποστολή στην Αργεντινή και γυμνάζεται κανονικά, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα με την τενοντίτιδα στο αριστερό γόνατο.

Πάντως, η κατάστασή του επιδεινώθηκε μετά την ένεση που έκανε κατά τη διάρκεια των τελικών του πρωταθλήματος Ολυμπιακού - Ορεστιάδας. Ετσι δε θ' ακολουθήσει την αποστολή για την Ολλανδία (6 - 7 Ιουνίου στο Ντεν Μπος) και τη θέση του θα πάρει ο Γρηγόρης Σιδηρόπουλος του Παναθηναϊκού. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τον Χριστοφιδέλη αν δεν παρουσιάσει βελτίωση η κατάστασή του.

Η εθνική αγωνιζόταν στις τρεις τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) με την Αργεντινή και θα δώσει τον δεύτερο αγώνα την Κυριακή, στο Ροσάριο στις 18 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

  • Κοντά στην πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, βρίσκεται η εθνική εφήβων που αγωνίζεται στην Ιεράπετρα, μετά από τις νίκες επί της Δανίας και της Ουγγαρίας με 3 - 0. Χτες το βράδυ οι έφηβοι αντιμετώπιζαν τη Βουλγαρία.
  • Η εθνική νεανίδων αντίθετα που αγωνίζεται στη Ρουμανία για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, χάνει την πρόκριση αφού έχει χάσει από την Ολλανδία με 1 - 3 και τη Γιουγκοσλαβία με 0 - 3 ενώ κέρδισε τη Ρουμανία με 3 - 1. Σήμερα παίζει το τελευταίο της χαρτί κόντρα στη Λευκορωσία.
ΜΠΑΣΚΕΤ- ΠΑΟ
Γιορτή τίτλου

Δυο γενιές πρωταθλητών, εκείνοι που κατέκτησαν τον τίτλο το 1984 και αυτοί που δεκατέσσερα χρόνια αργότερα ανέβασαν το σύλλογο και πάλι στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου, πρωταγωνιστούν στη σημερινή εκδήλωση που οργανώνει ο Παναθηναϊκός σε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ στις 18.30 στο ΟΑΚΑ, για την απονομή του κυπέλλου (απευθείας μετάδοση ΑΝΤ 1). Από την παλιά φουρνιά που είχε στεφθεί πρωταθλήτρια στο μπαράζ της Κέρκυρας, θα δώσουν το "παρών" οι περισσότεροι, με επικεφαλής τους Κορωναίο και Στεργάκο. Μοναδικοί απόντες θα είναι οι ξενιτεμένοι Βίδας και Κάπος, καθώς και ο Μ. Ιωάννου που βρίσκεται στην Κύπρο όπου φέτος κατέκτησε το νταμπλ με το ΑΠΟΕΛ. Ο Λ. Σούμποτιτς που κατά 99,9% θα βρίσκεται και τη νέα περίοδο στον πάγκο των πρασίνων, θα έχει στη διάθεσή του όλους του παίκτες, καθώς ακόμα και οι Ράτζα, Κοχ που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα τις διακοπές τους, ειδοποίησαν ότι θα είναι παρόντες στην απονομή. Ο αγώνας έχει γιορταστικό χαρακτήρα και θα είναι διάρκειας δέκα λεπτών, με διαιτητή τον Αντ. Μάνο ο οποίος είχε σφυρίξει και στο μπαράζ με τον Αρη το 1984. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Για παγκόσμιο μετάλλιο ο Ταμπάκος

Με στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής, αγωνίζεται σήμερα Σάββατο (8.30 πμ ώρα Ελλάδας) στο Σαμπάε της Ιαπωνίας, ο Δήμος Ταμπάκος. Ο Ελληνας πρωταθλητής πήρε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο από τα Γκραν - Πρι, έχοντας την τρίτη καλύτερη βαθμολογία. Οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στους κρίκους είναι (η σειρά με βάση την κατάταξή τους από τα Γκραν - Πρι): Σιλβέστερ Σόλανι (Ουγγαρία), Ιβάν Ιβάνκοφ (Λευκορωσία), ΔΗΜΟΣ ΤΑΜΠΑΚΟΣ, Βαλερί Μπελένκι (Γερμανία), Ρομπέρτο Γκάλι (Ιταλία), Αλεξέι Μπονταρένκο (Ρωσία). Την Ιαπωνία θα εκπροσωπήσει ο Κουριχάρα Σιγκέρου.

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας αθλητής συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής.

  • Η εθνική μας ομάδα ρυθμικής γυμναστικής βρίσκεται στην 8η θέση στο σύνθετο ατομικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Πόρτο της Πορτογαλίας, μετά τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων της πρώτης ημέρας.

Οι Ειρήνη Πολυδώρου και Χαρά Καρυάμη συγκέντρωσαν 38.620 βαθμούς, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λευκορωσία με 39.616β.

Στο σύνθετο ατομικό, η Καρυάμη με 19.366 βαθμούς (9.691 στο σχοινάκι και 9.675 στις κορύνες) κατέχει την 11η θέση και η Πολυδώρου με 19.254β (9.675 στο στεφάνι και 9.575 στην μπάλα) βρίσκεται στην 12η θέση. Οι 26 πρώτες αθλήτριες θα προκριθούν στον τελικό του σύνθετου ατομικού.

Τα πολλά λόγια

Προς Σταύρο Τζωρτζόπουλο. Μικρέ, καλύτερα να σταματήσεις τα πολλά λόγια και να στρωθείς στη δουλιά αν θέλεις να κάνεις σταδιοδρομία στον Ολυμπιακό. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ταλαντούχος παίκτης που πήγε από το Κερατσίνι στον Ολυμπιακό με τόσο... ντόρο όσο ο Μαραντόνα από την Μπαρτσελόνα στη Νάπολι...

Τσιγγουνιές

Το σίριαλ της πώλησης του Αρη στον Αγγλο επιχειρηματία Μακ Ντόναλντ καλά κρατεί. Οι "κιτρινόμαυροι" ελπίζουν ότι θα πάρει πακέτο την ΠΑΕ και ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Αν κρίνουμε πόσο έλυσε τα προβλήματα η ENIC στην ΑΕΚ, μαύρα τους μοιρολόγια. Τι μπορεί να περιμένεις άλλωστε από έναν... Μακ. Τσιγκουνιές!

Μυστικοπάθεια

Για να λέμε πάντως τα πράγματα με το όνομά τους, ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους δε φέρθηκε σωστά στον Παναθηναϊκό. Ο κοντός κινήθηκε άνευ λόγου και ουσίας με υπέρμετρη... μυστικοπάθεια για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στη Νιούκαστλ. Οι εκ των υστέρων δηλώσεις του μάλλον δεν πείθουν. Για όσους ξέρουν...

Παράπονα

Παραπονούμενος βγήκε χθες ο χρυσός ολυμπιονίκης μας Νίκος Κακλαμανάκης κατά της ομοσπονδίας ιστιοπλοίας (ΕΙΟ) και συγκεκριμένα του προέδρου της Αντώνη Δημητρακόπουλου.Ο Κακλαμανάκης κατηγορεί ον πρόεδρο ότι ενω του είχε υποσχεθεί σκάφος συνοδείας στη διεθνή εβδομάδα της Ολλανδίας αυτό δεν έγινε.Μια απο τα ίδια δηλαδή για τον "γυιό του ανέμου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ