ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάλι η ... αντιπολίτευση

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ, ΜΕ την εσωκομματική (υποτίθεται) αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ...ξέσπασε με δηλώσεις σε κανάλια κι εφημερίδες. Κριτική για τα ΜΑΤ, ερωτήματα για το σοσιαλιστικό (!) χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και ...τα συνήθη.

***

Πρώτος και καλύτερος ο επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος, με συνέντευξή του, τάσσεται κατά της χρήσης βίας εναντίον των απεργών της Ιονικής. Πλην όμως - συμπληρώνει - είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων!

***

Εμ, δε γίνεται τότε. Οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν κινητοποιήσεις κι οι κινητοποιήσεις, κατά το δόγμα Σημίτη - Γιαννόπουλου, αντιτίθενται στην έννομη τάξη. Οπότε ...ΜΑΤ και ΜΕΑ για μια Ελλάδα Νέα.

***

Οσο για κάτι άλλους διαφωνούντες, τύπου Τσοχατζόπουλου ή Κρητικού, θα τους δούμε στην επόμενη ονομαστική ψηφοφορία, όταν θα λένε κάτι ΝΑΙ που θα ακούγονται μέχρι τη Χαριλάου Τρικούπη και θα φτάνουν στ' αυτιά του Τσουκάτου.

***

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ,μεγάλες είναι και οι προσπάθειες που γίνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να δώσουν λίγο ...κουράγιο στους συνδικαλιστές τους, οι οποίοι έχουν χάσει, βέβαια, τα αυγά και τα πασχάλια, με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση.

***

Εδώ ανέλαβε ο Σκανδαλίδης ως γραμματέας, προκειμένου προφανώς να τους εξηγήσει τις ...διαφορές του Κινήματος με την κυβέρνηση. Γιατί, τι άλλο να τους πει, προκειμένου να τους καθησυχάσει;

***

Κάτι τέτοια θα αρχίσουν να λένε από αύριο. "Ναι, βεβαίως, ο Σημίτης ακολουθεί ολίγον δεξιά πολιτική, εμείς, όμως, στο ΠΑΣΟΚ..."! Εκεί να δείτε ...κοινωνικής αποδοχής που θα τύχουν!

***

ΕΝΤΥΠΩΣΗ, πάντως, προκαλεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρέμβει για το όλο θέμα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Τι γίνεται, μόνο σε συνεστιάσεις της Νέας Δημοκρατίας παραβρίσκεται; Πρέπει να επιληφθεί και του ετέρου κόμματος. Στο κάτω - κάτω, αυτό βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση.

Οι... διαφορές

"Θέλω να είμαι σαφής. Η συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ αποτελεί εθνικό στόχο".

"Οχι δεν είμαι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, αρκεί να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο και ορατό σχέδιο".

"Φυσικά, είναι απαραίτητη μια σύγχρονη αγορά εργασίας".

Είναι μερικές από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη σε χτεσινή του συνέντευξη στα "ΝΕΑ", ο Χρ. Παπουτσής, φερόμενος από ορισμένους και σαν "αρχηγός" της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ.

Και αφού τα είπε όλα αυτά ο κύριος Παπουτσής, απολύτως χαρακτηριστικά, πράγματι, των... "διαφορών" των μεν και των δε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να αποφανθεί ότι "με ΜΑΤ δε γίνεται εκσυγχρονισμός"...

Μα, κύριε επίτροπε, ο "εκσυγχρονισμός" που ακολουθείται στη χώρα, και με τον οποίο τόσο γλαφυρά περιγράψατε ότι συμφωνείτε, μόνο με ΜΑΤ γίνεται... Και το γνωρίζετε.

Η καμπάνια

Καμπάνια

για τα "έργα" τους

θ' αρχίσουν

στα κανάλια,

θα διαφημίσουν

το ..."σφυρί",

τους φόρους

σαν τανάλια

κι όσα προσφάτως

έσπασαν

των εργατών

κεφάλια!

Καμπάνια

για τα "έργα" τους,

για όσα

έχουν πράξει,

θα δείξουν

πως τα "μέτρα" τους

μας έχουν

ξετινάξει

και πως χαρίζουν

δισ. και τρισ.

στην άρχουσα

την τάξη!

Ο οίστρος

Σαφής ομολογία

Το 'χουμε γράψει πολλές φορές, αλλά έχει άλλη αξία, όταν ομολογείται - έστω και εμμέσως πλην σαφώς - από έναν εκ των πρωταγωνιστών της κεντροαριστεράς.

Αναφερόμαστε στους στόχους, που θέλει να εξυπηρετήσει η συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με τον ΣΥΝ στο Δήμο της Αθήνας, σε πολλούς άλλους δήμους και σε ακόμη περισσότερες νομαρχίες. Λέει ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε μια συνέντευξή του, στο χτεσινό "Εθνος": "Οι σημερινές πολιτικές του κ. Σημίτη πρέπει ριζικά να αλλάξουν, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης. Δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά την πριμοδότηση της ΝΔ και τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος σε βάρος των πραγματικών αναγκών της χώρας".

Τώρα, δεν μπορεί να έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Αν δε θέλετε "τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος σε βάρος των πραγματικών αναγκών της χώρας και την πριμοδότηση της ΝΔ", ρίχνετε μαύρο στις "κεντροαριστερές" συναινέσεις.

Αντικομμουνιστική υστερία (2)

Θέλετε ένα δείγμα του επιπέδου και της επιχειρηματολογίας της αντι-ΚΚΕ επίθεσης; Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο του Ρ. Σωμερίτη στο προχτεσινό "Βήμα": "Από καιρό σημειώνεται μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη: η χρησιμοποίηση του τραμπουκισμού σαν νόμιμου μέσου συνδικαλιστικής πάλης. Εγιναν αυτά και στη Θεσσαλία και αλλού. Οργανώθηκαν προπηλακισμοί του πρωθυπουργού, υπουργών τώρα και συνδικαλιστικών στελεχών, έγινε απόπειρα βίαιης εισόδου στη Βουλή, έγινε απόπειρα βίαιης εισόδου σε κομματικά γραφεία, δικαστήρια, αστυνομικά τμήματα, έγινε παράνομη κατάληψη μηχανογραφικού κέντρου τράπεζας και η μόνη αντίδραση ήταν η καταδίκη σαν "τρομοκρατικής" της όποιας άμυνας, που όπως έχει την υποχρέωση, αποπειράθηκε να αντιτάξει το κράτος" (!!!). Και το καλύτερο: "Αν όλα τούτα ήταν έργο οργισμένων νεαρών, η σημασία τους θα ήταν περιορισμένη. Δυστυχώς, είναι έργο άλλων, με πρώτο το κουκουέ - (σ. σ. με μικρά για ευνόητους λόγους) - που παίζουν με τη φωτιά"!

Ο Ρ. Σωμερίτης, όπως και άλλοι "συνάδελφοί" του, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αναμασάει την τελευταία λέξη της αντικομμουνιστικής υστερίας που έχει καταλάβει τους "κύκλους" του.

"Οι αστυνομικές δυνάμεις τρομοκρατούνται από εργαζόμενους"!!! Ναι, είναι επίσημη κυβερνητική δήλωση! Ειπώθηκε χτες από τον Δ. Ρέππα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πράγματι, τα σχόλια είναι περιττά.

Αντικομμουνιστική υστερία (1)

"Πρέπει πλέον να αρχίσει να αποκαλύπτεται ο ρόλος του ΚΚΕ", δήλωσε "με νόημα" κυβερνητική πηγή στα "Νέα", απαντώντας στα όσα είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στους απεργούς της ΙΟΝΙΚΗΣ την περασμένη Παρασκευή. Το βάρος, βέβαια, στην παραπάνω δήλωση δεν πέφτει στην "αποκάλυψη" του ΚΚΕ - απλούστατα, γιατί τίποτα δεν κρύβει το ΚΚΕ - αλλά στο γεγονός πως το βάρος της κυβερνητικής επίθεσης επικεντρώνεται, άλλη μια φορά, στο ΚΚΕ. Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Η αντιλαϊκή επέλαση συναντά σοβαρές αντιστάσεις και την αγωνιστική δράση όλο και περισσότερων στρωμάτων και εργαζομένων, γεγονός που τρομοκρατεί τους εκσυγχρονιστές κυβερνώντες και τους ισχυρούς προστάτες τους. Γι' αυτό, η επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες όλο και εντονότερα, στοχεύει στην υπονόμευση και το χτύπημα των αγώνων, στην "απομόνωση" του από τις ευρύτερες λαϊκές μάζες. Το έχουν επιχειρήσει πολλές φορές ανεπιτυχώς και τίποτα δεν "εγγυάται" ότι θα το καταφέρουν τώρα.

Για να μην ξεχνιόμαστε...

Η χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ποια ήταν η ομόφωνη απόφαση; Η αναμενόμενη: "Πάση θυσία" προώθηση της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, "ούτε ένα βήμα πίσω".

Επειδή, λοιπόν, έτσι έχουν τα πράγματα και επειδή όλοι, μα όλοι μαζί, παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, και επειδή, κυρίως, πολλά γράφονται και λέγονται, για τη στάση ορισμένων εντός του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούν να βγάζουν την "ουρά τους απέξω", έχει σημασία να καταγραφούν τα ονόματα όλων όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Εχουμε και λέμε: Λαλιώτης, Τσοχατζόπουλος, Αρσένης, Πάγκαλος, Γιώργος Παπανδρέου, Παπαδόπουλος, Σκανδαλίδης, Βάσω Παπανδρέου, Παπαντωνίου, Παπαϊωάννου, Ρωμαίος, Γιαννόπουλος και, φυσικά, Σημίτης.

Ετσι, για να μη νομίζουν ορισμένοι ότι δε γνωριζόμαστε και ότι δεν τους ...αναγνωρίζουν οι εργαζόμενοι.

"Πρωτοπαλίκαρο" του Αρσένη

Ο ρόλος του "στυλοβάτη" της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που ανέλαβε να παίξει ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Τρικάλων, κ. Πατσαρίκας, τον οδηγεί σε αυταρχική, φασιστικού τύπου, συμπεριφορά έναντι των μελών της διοίκησης της τοπικής ΕΛΜΕ κι άλλων καθηγητών. Ο εν λόγω εκπαιδευτικός - όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕΤ - όχι μόνο αρνήθηκε να δεχτεί στο γραφείο του το προεδρείο της ΕΛΜΕΤ για να του εκθέσει τις θέσεις του, αλλά προπηλάκισε και χειροδίκησε εναντίον του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα της οργάνωσης.

Ο κ. Πατσαρίκας δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι απέτυχε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό στους καθηγητές το περασμένο καλοκαίρι και ότι στο σύνολό τους οι εκπαιδευτικοί των Τρικάλων εναντιώνονται στην εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου κι αρνούνται να συμμετάσχουν, ως επιτηρητές, στον περιβόητο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Ομως, αυτός ο "λειτουργός" της εκπαίδευσης δε συμπεριφέρεται για πρώτη φορά μ' αυτό τον ανοίκειο τρόπο σε συνδικαλιστές κι άλλους συναδέλφους του. Την ίδια αγενέστατη συμπεριφορά έδειξε παλιότερα προς την τότε πρόεδρο της ΕΛΜΕΤ Χρύσα Δραγούτσου και τον Βασίλη Μπαντέκα, μέλος του ΔΣ, καθώς και προς άλλους εκπαιδευτικούς. Θα βρεθεί κάποιος να "τραβήξει τ' αυτί" αυτού του κυρίου, που επελέγη να κατέχει μια νευραλγική θέση στο χώρο της εκπαίδευσης;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ