ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΔΥ - ΟΣΚ
Αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης

Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες στον ΟΔΔΥ. Πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες από σήμερα στον ΟΣΚ

Κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, τα Σωματεία Εργαζομένων στον ΟΔΔΥ και τον ΟΣΚ,εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την ιδιωτικοποίησή τους, μέσω της μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρίες. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες από τα Σωματεία Εργαζομένων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στον Οργανισμό Κεντρικής Λαχαναγοράς, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΔΔΥ πραγματοποίησαν χτες με καθολική συμμετοχή στάση εργασίας από τις 11π.μ. έως τις 2.30μ.μ. και συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ΟΔΔΥ στην Ομόνοια. Σήμερα προχωρούν σε 24ωρη απεργία, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση - συζήτηση στα κεντρικά γραφεία στις 10π.μ., όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη συνέχεια θα ενωθούν με τους εργαζόμενους του ΟΣΚ και θα πορευτούν προς το ΥΠΕΘΟ. Συνεχίζουν με νέα στάση εργασίας (11π.μ. - 2.30μ.μ.) αύριο Πέμπτη.

Πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ,με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Στο μεταξύ, χτες η διοίκηση του Οργανισμού έστειλε προειδοποιητικό έγγραφο στο σωματείο, στο οποίο ισχυρίζεται ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την κήρυξη της απεργίας..., με τρόπο που να προδιαθέτει προσφυγή στα δικαστήρια σκοπεύοντας στην ποινικοποίηση της κινητοποίησης.

Οι εργαζόμενοι φέρονται, ωστόσο, αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Σήμερα στις 10.30 το πρωί, στα πλαίσια της απεργίας, διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΚ και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στην Ομόνοια, όπου θα ενωθούν με τους εργαζόμενους του ΟΔΔΥ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θερινές αντεργατικές ανατροπές
  • Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα προωθηθούν το καλοκαίρι τα νομοσχέδια ανατροπής εργασιακών σχέσεων - ασφαλιστικού
  • Ξανά σε λειτουργία τα ΚΕΚ...

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει μέσα στο καλοκαίρι, και ειδικά στα θερινά τμήματα της Βουλής, με τον κόσμο να απουσιάζει λόγω διακοπών, τα δυο επίμαχα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε εμμέσως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου προς τους συντάκτες του υπουργείου.

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε σχετική ερώτηση για το αν θα κατατεθούν στα θερινά τμήματα τα νομοσχέδια, αναρωτήθηκε όμως αν "τα θερινά τμήματα δεν είναι Βουλή", για να προσθέσει ότι πολλά νομοσχέδια "έχουν κατατεθεί σε θερινά τμήματα και έχουν ψηφιστεί καλοκαίρι".

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης έχει διπλό στόχο, που σχετίζεται και με το αντιλαϊκό περιεχόμενο των νομοσχεδίων. Από τη μια την ευνοεί η απουσία πολλών εργαζομένων, που παίρνουν καλοκαιρινή άδεια, από την άλλη μπορεί να ρυθμίσει τη σύνθεση των τμημάτων για να μην έχει καμιά εσωτερική διαρροή στην ψηφοφορία, έστω και για λόγους εντυπωσιασμού, από κάποιο βουλευτή.

Το νομοσχέδιο για τις "νέες εργασιακές σχέσεις", όπως φέρεται να είναι ο τίτλος του, περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου και την αυθαίρετη επιμήκυνση του ωραρίου, καθώς και την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,τα οποία καταφέρνουν ευθύ χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αντίστοιχα, το ν/σ για το ασφαλιστικό βάζει τις βάσεις για την πλήρη ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επιβάλλει συγχωνεύσεις και ομαδοποιήσεις Ταμείων - παροχών, κατευθύνει τα αποθεματικά των Ταμείων προς το χρηματιστήριο και ανάλογους τρόπους διαχείρισής τους.

Αντικείμενο, όμως, της συνέντευξης του υπουργού δεν ήταν τα νομοσχέδια αυτά, αλλά η ανακοίνωση της λήξης της πιστοποίησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και η έναρξη - σύντομα - των προγραμμάτων που θα υλοποιούν αυτά. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως τον έθεσε ο υπουργός Εργασίας, είναι η επίτευξη της διά βίου μάθησης.Μιας σημαντικής κατεύθυνσης της "Λευκής Βίβλου",η οποία έχει σκοπό να ενσωματώσει άνεργους και εργαζόμενους στη νέα αντίληψη για την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού.

Συνολικά, πιστοποιήθηκαν τα ΚΕΚ 262 φορέων, τα οποία μπορούν να καταρτίσουν στη διετία 1998 - 1999, περίπου, 37.000 άνεργους και εργαζόμενους, έναντι 144 δισ. δραχμών

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να έχουμε "απασχολήσιμο" εργατικό δυναμικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Αυτή τη στιγμή συνεργάζονται τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας για ζητήματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ σύντομα θα υπογραφτεί Προεδρικό Διάταγμα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Ωστόσο, το υπουργείο δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι η συμβολή στην αύξηση της... απασχόλησης, των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που θα υλοποιήσουν τα ΚΕΚ.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διαπραγμάτευση με όρους αγώνα

Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε χτες το Συντονιστικό όργανο των εργαζομένων σε δημόσιους οργανισμούς που απειλούνται με ιδιωτικοποίηση

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στον ΟΔΔΥ,στον ΟΣΚ,στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στον Οργανισμό Κεντρικής Λαχαναγοράς.

Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν την Αλ. Παπαρήγα για την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τους παραπάνω Οργανισμούς σε ανώνυμες εταιρίες, δρομολογώντας έτσι την ιδιωτικοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα θίγει βασικά εργασιακά τους δικαιώματα, όπως η μονιμότητα. Επισήμαναν ότι το ΚΚΕ έχει σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα τους κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: "Κατ' αρχήν πρέπει να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα Συντονιστικό,που συνενώνει την δράση των εργαζομένων ενός σημαντικού μέρους δημόσιων επιχειρήσεων, που θα πουληθούν στους ιδιώτες ή θα κλείσουν και που αφορούν τομείς κοινωνικής ωφέλειας και υπηρεσιών για το λαό μας. Αυτό καθαυτό το ότι υπάρχει Συντονιστικό, είναι το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα. Από κει και πέρα είναι, γενικά, ο ανυποχώρητος αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μάτια, πόδια και αυτιά, διότι ο "κοινωνικός διάλογος" που διεξάγεται είναι κάλπικος, παραπλανητικός. Εμείς υποστηρίζουμε τη διαπραγμάτευση των εργαζομένων με το κράτος ή την εργοδοσία, αλλά με όρους αγώνα. Ο διάλογος είναι κάλπικος. Οταν οι εργαζόμενοι σύρονται στο "διάλογο", είναι ήδη θύματα. Διαπραγμάτευση έντονη, αλλά στο φόντο του αγώνα. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν οι εργαζόμενοι μπορούσαν να συμβάλουν στο να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι προσφέρουν αυτές οι επιχειρήσεις, ποια είναι τα έσοδα και τα έξοδά τους και γιατί δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Με δεδομένο ότι έχει γίνει μια πολύχρονη συκοφαντική δουλιά για ό,τι λέγεται δημόσιος τομέας και κυρίως για ό,τι λέγεται εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα. Για μας δεν είναι προνομιούχοι, είναι τμήμα εργαζομένων με σχετικά καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά τη σταθερή δουλιά, και επειδή εμείς παλεύουμε για να έχουν σταθερή δουλιά όλοι, δεν μπορούμε να δεχτούμε να χάνει την σταθερότητα της δουλιάς του ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων σήμερα".

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Δ. Αγκαβανάκης,μέλος του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ και αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Ξανά στους δρόμους βρέθηκαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΔΔΥ

Από τη χθεσινή συνάντηση

"Μαύρη" εργασία και στον ΟΤΕ!

Την έντονη διαμαρτυρία του για την έξαρση της ανασφάλιστης εργασίας στο Νομό Ηλείας εκφράζει, με επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας, αλλά και στους άλλους αρμόδιους φορείς, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου και ζητεί να παρέμβουν αποφασιστικά, ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ο ΟΤΕ,του οποίου σε έργα του στην περιοχή απασχολούνται ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και, όπως τονίζεται στο υπόμνημα, "αυτές οι συνθήκες έχουν σαν αποτέλεσμα να θησαυρίζουν οι εργολάβοι".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ