ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργία πείνας 40 Κούρδων

Η Επιτροπή Κούρδων Προσφύγων του Ιράκ καταγγέλει ότι έγιναν 500 απελάσεις τον τελευταίο καιρό

Η δημιουργία κέντρων υποδοχής στη χώρα μας, που θα μπορούν να προσφέρουν μόνιμη φιλοξενία στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, η προσφορά πολιτικού ασύλου και το σταμάτημα των απελάσεων - που γι' αυτούς σημαίνει βέβαιο θάνατο - είναι τα βασικά αιτήματα των 40 Κούρδων προσφύγων από το Ιράκ, οι οποίοι από χτες το απόγευμα ξεκίνησαν απεργία πείνας στα Προπύλαια.

Η Επιτροπή Κούρδων Προσφύγων του Ιράκ επέλεξε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, γιατί, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί της, εδώ και δυόμισι χρόνια και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις - που έχουν δοθεί κατά καιρούς - το κράτος αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για τους πολιτικούς πρόσφυγες. "Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης, βάσει της οποίας οφείλει να υποδέχεται πολιτικούς πρόσφυγες και να προσφέρει άσυλο. Αντί γι' αυτό, τον τελευταίο, ειδικά, μήνα έχουν απελαθεί από τη χώρα πάνω από 500 Κούρδοι. Καταλαβαίνετε πως, όταν απελαύνονται οι Κούρδοι στην Τουρκία, απελαύνονται για σίγουρο θάνατο", είπε στο "Ρ" ο Αμπουάλι,επικεφαλής της Επιτροπής.

Ο Αμπουάλι αναφέρθηκε και στα κέντρα υποδοχής πολιτικών προσφύγων, που είναι ανύπαρκτα στη χώρα μας. Επισήμανε πως από τότε που οι Κούρδοι έφτασαν στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 1996, η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμιά ευθύνη γι' αυτούς και όλες οι λύσεις που δόθηκαν ήταν προσωρινές. "Εκδιωχθήκαμε απ' τον έναν καταυλισμό στον άλλον, ενώ δεν ισχύουν πλέον οι κάρτες προσωρινής προστασίας, που μας είχαν κατ' αρχήν χορηγηθεί. Ισχυσαν για ένα εξάμηνο και έκτοτε δεν ανανεώθηκαν. Οι πρόσφυγες δεν έχουν χαρτιά και είναι σε διαρκή κίνδυνο απέλασης. Μια βόλτα αν βγείτε στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας, θα διαπιστώσετε πως είναι γεμάτες Κούρδους, που δεν έχουν πού να πάνε, που φοβούνται πως θα απελαθούν", υπογράμμισε ο Αμπουάλι.

Οσον αφορά τους υπάρχοντες καταυλισμούς στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε πως τους ζητήθηκε να αδειάσουν τον καλοκαιρινό καταυλισμό του Σουνίου, με αποτέλεσμα οι Κούρδοι να μην έχουν πού να πάνε. "Προσπαθήσαμε να πάμε στον καταυλισμό "Πεντέλη Α", αλλά εκεί δε δέχονται άγαμους! Αυτοί οι άποροι πρόσφυγες θα πρέπει να γυρνάνε στους δρόμους άστεγοι, πεινασμένοι και χωρίς νομική κάλυψη;", αναρωτήθηκε ο Αμπουάλι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Διήμερη απεργία των γιατρών

Σήμερα η παράσταση στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, στις 11 π.μ., αύριο η συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία"

Ο αναβρασμός που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αθήνας και του Πειραιά αναμένεται να εκφραστεί στη διήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, που αρχίζει σήμερα και τελειώνει αύριο. Στις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται στα νοσοκομεία η συμμετοχή είναι ανεβασμένη. Αξιοσημείωτη είναι η ιδιαίτερη συμμετοχή των διευθυντών, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων.

Σήμερα, ώρα 11 π.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) μαζί με τις πενταμελείς επιτροπές των γιατρών στα νοσοκομεία θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα.

Αύριο, ώρα 11 π.μ., θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία".

Η ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση ανάκληση της διυπουργικής απόφασης, με την οποία περικόπτεται σημαντικό τμήμα των τακτικών αποδοχών (130.000 - 170.000 δραχμές) στις άδειες των γιατρών. Επίσης ζητά να γίνουν αποδεκτά τα προγράμματα εφημεριών που έχουν συνταχθεί από τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων.

Σήμερα και αύριο θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από προσωπικό ασφαλείας. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν αναβληθεί

Ο ΙΣΑ υιοθετεί τα αιτήματα

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει "τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, υιοθετεί τα αιτήματά του και στηρίζει τη διήμερη απεργία του".

Ο ΙΣΑ θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση ανάκληση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών και Υγείας, βάσει της οποίας περικόπτονται επιδόματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για το Νέο Ιατρικό Μισθολόγιο. Επίσης θεωρεί επιβεβλημένο το "πρόγραμμα εφημεριών των γιατρών" να καταρτίζεται από τις Επιστημονικές Επιτροπές των νοσοκομείων σε συνεργασία με τα Διοικητικά τους Συμβούλια, βάσει των πραγματικών αναγκών και να μη φαλκιδεύεται από μικρόψυχες και κοντόφθαλμες λογιστικές λογικές.

"Πρέπει, τονίζει ο ΙΣΑ, να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι τα χρόνια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι επιτακτικό να βρουν την οριστική τους λύση και να παύσουν να εμπλέκονται σε ένα δαίδαλο νομικίστικων τεχνασμάτων και πάσης φύσεως υστεροβουλιών και σκοπιμοτήτων".

Και η ανακοίνωση του ΙΣΑ καταλήγει: "Η δημόσια υγεία είναι το μείζον, οι δε λειτουργοί της πρέπει να τύχουν της μεταχειρίσεως που δικαιούνται και τους αξίζει".

Επίσχεση εργασίας στην "Εκάβη"

Δραματική η κατάσταση στους Οίκους Ευγηρίας, καταγγέλλει το Σωματείο Προσωπικού του κλάδου

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στον Οίκο Ευγηρίας "Εκάβη", στη Γλυφάδα, οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα που τους χρωστά η εργοδοσία και ανέρχονται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων δραχμών. Επίσης, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, που στεγάζει τον "Οίκο Ευγηρίας", έχει κάνει έξωση και αναμένεται η εκτέλεσή της.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων και Οίκων Ευγηρίας καταγγέλλει ότι "η κατάσταση στην επιχείρηση "ATHOS" και ειδικότερα στον Οίκο Ευγηρίας ιδιοκτησίας της κ. Παπαχαραλάμπους - γνωστότερου ως "Εκάβη" στη Γλυφάδα - έχει φτάσει στα άκρα, προς δόξαν της "επιχειρηματικότητας" και των αποτελεσμάτων της στον ευαίσθητο τομέα της περίθαλψης των ηλικιωμένων".Πέρα από τη διεκδίκηση του κτιρίου όπου στεγάζεται ο "Οίκος Ευγηρίας", από τον ιδιοκτήτη του, οι εργαζόμενοι περνούν το δικό τους "Γολγοθά", καθώς παρακαλούν, κάθε λίγο, την εργοδοσία να τους δώσει μέρος των δεδουλευμένων.

"Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και να έχουν υπό ομηρία τους εργαζόμενους και την ανάγκη τους να εργαστούν και να ζήσουν", συνεχίζει η ανακοίνωση του σωματείου. Σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα. Ηδη, έχουν γίνει ποινικές διώξεις από την Επιθεώρηση Εργασίας της Γλυφάδας. Οι εργαζόμενοι ζητούν την κατανόηση των συγγενών των τροφίμων της "Εκάβης" και δηλώνουν ότι "δεν μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται τζάμπα, για την τσέπη της εργοδοσίας".

Η επιδείνωση της κατάστασης στα γηροκομεία και στους Οίκους Ευγηρίας είχε καταγγελθεί δημόσια απ' το Σωματείο Προσωπικού πριν από εφτά μήνες (6.11.1997) μετά από περιοδείες στη Γλυφάδα και το Χαλάνδρι καθώς και αναφορές μελών του σωματείου. Το σωματείο σημείωνε ιδιαίτερα τις συνθήκες "μαύρης εργασίας".

Προσκλητήριο υπεράσπισης της Πρόνοιας

Αύριο η συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 μ.μ., που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και χρήστες των υπηρεσιών Προνοίας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο, ώρα 7 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών για την Κοινωνική Πρόνοια. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, στην οποία θα ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, που οδηγεί σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο τομέα της Πρόνοιας. Η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί τη δημιουργία αναβαθμισμένου συστήματος Προνοίας, που θα παρέχει τις υπηρεσίες του στον ελληνικό λαό με βάση τις αυξημένες ανάγκες.Στο νομοσχέδιο γίνεται εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τις κρατικές επιχορηγήσεις. Φορτώνει με μεγάλο οικονομικό βάρος τους δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επεμβαίνει στον εθελοντισμό, καθώς του προσθέτει "χαρακτηριστικά επαγγέλματος". Επιχειρεί ανατροπή του πλαισίου εργασιακών σχέσεων. Συστήνει Ανώνυμη Εταιρία για την εκμετάλλευση της περιουσίας των Ιδρυμάτων. Ενθαρρύνει τη δημιουργία ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων σε τομείς της Πρόνοιας και μετατρέπεται ο πόνος και η ανάγκη των συνανθρώπων μας σε εμπόρευμα. Συρρικνώνει στο ελάχιστο τις ομάδες που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών της Πρόνοιας, ενώ αγνοεί ουσιαστικά την Τρίτη Ηλικία.

"Η παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, τονίζει η Επιτροπή, είναι υποχρέωση της πολιτείας και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλους. Γι' αυτό το λόγο, η χρηματοδότηση της Κοινωνικής Πρόνοιας πρέπει να γίνεται από το κράτος. Αλλοι φορείς (οι λεγόμενοι φιλάνθρωποι) μόνον επικουρικό ρόλο μπορούν να παίξουν. Η Επιτροπή Φορέων σημειώνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συμμετάσχει σε διάλογο, που θα έχει στόχο την κατοχύρωση και διεύρυνση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και όχι την αφαίρεσή τους".

Λεζάντα 1ου

"Εκδιωχθήκαμε απ' τον έναν καταυλισμό στον άλλον, ενώ δεν ισχύουν πλέον οι κάρτες προσωρινής προστασίας", λένε οι Κούρδοι

Αυξημένα ποσοστά ηπατίτιδας Β

"Το ποσοστό του 65% του πληθυσμού αγγίζει η διασπορά του ιού της ηπατίτιδας Β στους σκηνίτες Τσιγγάνους του Καταυλισμού Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που χαρακτηρίζει τον παραπάνω πληθυσμό ως ομάδα υψηλού κινδύνου, και κάνει επιτακτική την ανάγκη να συμπεριληφθούν στις ομάδες για το πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Θανάσης Τριαρίδης, μέλος του δικτύου DROM.

Το Δίκτυο ζητά από το υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους σκηνίτες Τσιγγάνους της χώρας, τους αλλοδαπούς μετανάστες και τους φυλακισμένους, τονίζοντας ότι κατά τραγικό τρόπο η εγκύκλιος περιλαμβάνει ήδη τους εργαζόμενους σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών ή σε φυλακές, όχι όμως και τους ίδιους τους κατά βάση νοσούντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ