ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Επικύρωσε απόλυση απεργού!

Στο ζοφερό κλίμα αυτών των ημερών και της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, χτες ήρθε άλλη μια απόφαση από τον Αρειο Πάγο που απαγορεύει το δικαίωμα της απεργίας!

Συγκεκριμένα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επικύρωσε απόφαση του Εφετείου Πειραιά για απόλυση εργαζόμενου που συμμετείχε σε απεργία του σωματείου του. Η απεργία των εργαζόμενων είχε ξεκινήσει το 1985 στην Τράπεζα BANK OF AMERIKA επειδή σκόπευε να κάνει απολύσεις και να μειώσει το προσωπικό. Βέβαια, με απόφαση των δικαστηρίων, όπως γίνεται συνήθως, η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Μετά τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας εννιά υπαλλήλων, γιατί συμμετείχαν στην απεργία. Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε ότι η αποχή των εργαζόμενων από την εργασία λόγω συμμετοχής στην απεργία δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη, αντί να θεωρήσει ότι η σύμβαση καταγγέλθηκε από τον εργαζόμενο σιωπηρά, να καταγγέλλει τη σύμβαση.

  • Με μια άλλη απόφαση ο Αρειος Πάγος ακύρωσε απόλυση συνδικαλιστή που είχε διαπληκτιστεί με τον εργοδότη του. Το δικαστήριο έκρινε την απόφαση άκυρη, γιατί δεν τηρήθηκε η προηγούμενη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
ΠΕΛΛΑ
Δικάζονται άλλοι 42 αγρότες

Αλλοι 42 αγρότες της Πέλλας οδηγούνται σήμερα στο "αγροτοδικείο" των Γιαννιτσών, επειδή συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ,που τονίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που είναι κυβέρνηση των ΜΑΤ για τους εργαζόμενους και κυβέρνηση παροχής προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, συνεχίζει ακάθεκτη την ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια στη λαίλαπα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και στον αγώνα των αγροτών ενάντια στο ξεκλήρισμά τους, που επιβάλλει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ καλεί όλους τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματικούς φορείς του νομού να σταθούν σήμερα στο πλευρό των δικαζόμενων αγροτών στο δικαστήριο των Γιαννιτσών.

Στο πλευρό των 42 δικαζόμενων αγροτών στέκεται η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ν. Πέλλας",που σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους διωκόμενους αγρότες και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη πολιτική δικαστικής τρομοκρατίας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στην ανακοίνωση της ΝΑΣ Πέλλας τονίζεται: "Οι λύσεις στα υπαρκτά και απ' όλους (τουλάχιστον στα λόγια) παραδεκτά δυσβάσταχτα για τους αγρότες προβλήματα δεν είναι τα δικαστήρια και η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών και των Συντονιστικών τους Επιτροπών. Η ανάπτυξη του Νομού Πέλλας, που όλοι επαγγέλλονται, δεν περνάει με το σύρσιμο στα δικαστήρια της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας του νομού, που είναι η αγροτιά. Τα απανωτά χτυπήματα από τις θεομηνίες, οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, οι κάθε μέρα αυξανόμενες τιμές σε γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα και άλλα εφόδια πρέπει ν' απασχολήσουν πρακτικά όλους όσοι στις επικείμενες εκλογές θέλουν ασχοληθούν με τα κοινά".

Ψευτοκαυγάς ΠΑΣΕΓΕΣ - Τζουμάκα

Αποπροσανατολιστικό "καυγαδάκι" έστησαν τις τελευταίες μέρες οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο υπουργός Γεωργίας, σε βάρος των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που φαίνεται να νιώθει παραγκωνισμένη από τον υπουργό Γεωργίας, έβγαλε μια ανακοίνωση στις 28/5, όπου ασκούσε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί ο Στ. Τζουμάκας, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την "Ατζέντα 2000". Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αν συνεχιστούν όπως γίνονται οι χειρισμοί, θα επιφέρουν δυσάρεστες εξελίξεις και γι' αυτό ζητούσε διμερή συνεργασία... Ο υπουργός Γεωργίας με τη σειρά του απάντησε την επόμενη μέρα, αναφέροντας ότι η όλη κριτική του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ γίνεται μόνο και μόνο για το καθεστώς της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Χτες, η ΠΑΣΕΓΕΣ μετά από συνεδρίαση του ΔΣ εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου χαρακτήρισε, προκλητική και παραπλανητική την ανακοίνωση του Στ. Τζουμάκα.

Το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, αντί να έρθει σε ρήξη με τις αντιαγροτικές επιλογές του υπουργού Γεωργίας και της κυβέρνησης και να πει την αλήθεια για το εστί"Ατζέντα 2000" και τι περιμένει τους αγρότες και ειδικότερα τους μικρομεσαίους, αρκέστηκε σε κάποιες επιμέρους επισημάνσεις, που αφορούν θέματα διαχειριστικού χαρακτήρα, όπως π.χ. το Μητρώο Αγροτών που παραμένει αναξιοποίητο εδώ και ένα χρόνο και ο ανενεργός νόμος με τα δήθεν κίνητρα για τους νέους αγρότες.

Οσο για το θέμα της διαχείρισης των επιδοτήσεων του ολοκληρωμένου συστήματος, που ο υπουργός Γεωργίας επιχειρεί να ρίξει λάσπη σε βάρος των συνεταιρισμών, για να το προσφέρει σε ιδιωτικά συμφέροντα, η ουσία είναι ότι οι Ενώσεις Συνεταιρισμών μπορούν και πρέπει να έχουν το έργο αυτό, ανεξάρτητα από τι πρεσβεύουν οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αστυνομικοί ληστές και προστάτες...

Διευρύνεται ο κύκλος των αστυνομικών που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Την ώρα που ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Αθανάσιος Αγγελάκης λήστευε παρέα μ' έναν φίλο του στα Ιλίσια το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη Χίο ο αστυνομικός διευθυντής του νησιού κατηγορούνταν για εμπλοκή σε υπόθεση προστασίας καταστημάτων με ηλεκτρονικά παιγνίδια!

Τα νέα κρούσματα διαφθοράς έρχονται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη διασυνδέσεων αστυνομικών με τον υπόκοσμο. Οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα από τον αρχηγό της Αστυνομίας Α. Βασιλόπουλο.

Οι καταγγελίες για τον αστυνομικό διευθυντή Χίου Γεώργιο Μερετάκη είχαν φτάσει στον διοικητή ασφαλείας του νησιού και στην ηγεσία της Αστυνομίας από μέρες. Προχτές το βράδυ στήθηκε η ενέδρα για τη σύλληψή του την ώρα που επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο μαζί με έναν ιδιώτη, ο οποίος είχε μαζί του περίπου 500.000 δραχμές. Οπως έγινε γνωστό, στη δικογραφία συμπεριλήφθηκε ηχητικό ντοκουμέντο, όπου ακούγεται η φωνή του αστυνομικού διευθυντή, ενώ ζητά από καταστηματάρχη χρήματα για παροχή προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον κατηγορούν ότι εισέπραττε περίπου 1.000.000 δρχ. το μήνα από διάφορους καταστηματάρχες.

Ο αστυνομικός των ΜΑΤ είχε τη φαεινή ιδέα να ληστέψει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας (οδός Μικράς Ασίας) στα Ιλίσια, πιστεύοντας ότι θα ξέφευγε εύκολα, επειδή έμενε κοντά στην τράπεζα. Οπλισμένος με το υπηρεσιακό του όπλο και συνεπικουρούμενος από έναν γνωστό του άνθρωπο της νύχτας δε δίστασε να χρησιμοποιήσει το όπλο του στην είσοδο της τράπεζας, για να δώσει την ευκαιρία στο συνεργό του να αδειάσει τα ταμεία. Για κακή τους τύχη, όμως, μέσα στην τράπεζα ήταν σαν πελάτες δυο αστυνομικοί, οι οποίοι τους καταδίωξαν. Ο αστυφύλακας προσπάθησε να κρυφτεί κάτω από ένα ταξί, αλλά ακινητοποιήθηκε με τη συνδρομή και ενός μοτοσικλετιστή της Αμεσης Δράσης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Συνελεύσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) την Τετάρτη 10 - 6 - 98 στις 5 μ.μ., πραγματοποιεί την 6η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική της Συνέλευση, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.). Η συμμετοχή όλων των μελών είναι απαραίτητη.
  • Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 6 - 6 - 98 στις 10 π.μ., στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Ολύμπου 97, θα πραγματοποιήσει την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή του.
Σύσκεψη
  • Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ πραγματοποιεί σήμερα στις 7 μ.μ., σύσκεψη για τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης με θέμα: "Η Ελληνική Αντίσταση στη Μέση Ανατολή 1941 - 1944". Θα μιλήσει ο ιστορικός και καθηγητής Κ. Οικονόμου.Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Παρ/τος (Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο).
Την Κυριακή 7.6.98
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί στις 11 π.μ. εκδήλωση στην "Αγ. Τριάδα" Καλοσκοπής (Κουκουβίστα Φωκίδας), στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα: 82.34.296 - 82.22.952 - 38.44.853.
  • Ο Δήμος ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ τελούνστις 10 π.μ. στον Αγιο Νικόλαο Χαλανδρίου, μνημόσυνο για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην περιοχή του Χαλανδρίου κατά την περίοδο της Κατοχής.
  • Το Παράρτημα Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Σκατζουράκη, εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Αγωνιστές της Ν. Σμύρνης που έπεσαν την περίοδο 1941 - '45.
  • Ο Δήμος ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ και οι ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ στις 11 π.μ.,οργανώνουν στο Μνημείο των πεσόντων στου "Νέγρη", γιορτή μνήμης για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν στον τόπο αυτό και στη γύρω περιοχή, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΛΑΡΙΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την στις 11 π.μ. εκδήλωση στην τοποθεσία "Καράλακος" Ολύμπου για να τιμήσει τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στην ομώνυμη μάχη που έγινε στις 6 Μάη 1944 κατά των Γερμανών. Θα γίνουν επίσης και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Σταυρούπολης, στις 10.30 π.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 101 Ελληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα.
Συνάντηση αγωνιστών
  • Το Παράρτημα ΚΑΒΑΛΑΣ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 7 - 6 - 98 στις 10.30 π.μ.,πραγματοποιεί εκδρομή - συνάντηση, αγωνιστών του ΕΑΜ και μαχητών του ΔΣΕ, στο Δάσος της Δαδιάς Εβρου. Στην εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στα 80χρονα του ΚΚΕ και τους νεκρούς του αγώνα, θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Χαρίλαος Φλωράκης. Αναχώρηση πούλμαν στις 7 π.μ. από το Δημοτικό κήπο. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 5 - 6 - 98 στο παρ/μα και στα τηλ.: 836.247 και 221.936 (συμμετοχή 2.000 δρχ).
ΠΕΕΠΠ
  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει την Τρίτη 9 - 6 - 98 στις 7 μ.μ.,ημερίδα με θέμα: "Τα 50 χρόνια από τη διάσωση των παιδιών του Εμφυλίου Πολέμου", στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32, Θεσσαλονίκη).
  • Από το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ ανακοινώνεται ότι η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών προσφύγων θα γίνει την Κυριακή 28 - 6 - 98 στον Αγιο Παντελεήμονα Κατερίνης Ν. Πιερίας. Πληροφορίες στα τηλ.: 5230.526 και 5230.534.
Το... μυστρί

Το γαρ πολύ της θλίψεως (ή της απελπισίας), εκτός από παραφροσύνη, ενίοτε γεννά και... "μυστρί"! Ετσι και η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακτήσει τη χαμένη της απήχηση στο λαό και να μειώσει τις αναταράξεις που προκαλεί η αντεργατική και αυταρχική της πολιτική, εν ονόματι βέβαια της ΟΝΕ, μετατρέπεται σιγά σιγά σε κυβέρνηση "Μαυρογιαλούρων", διαφημίζοντας ακόμη και το "μεγάλο φαγοπότι" με τα δημόσια έργα.

Ενα δείγμα, για το τι πρόκειται να επακολουθήσει σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έδωσε χτες σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία επισκέφτηκε το έργο της ζεύξης Πρέβεζας - Ακτίου. Το έργο βέβαια έχει εγκαινιαστεί εδώ και τρία χρόνια και για να ολοκληρωθεί χρειάζονται άλλοι 16 τουλάχιστον μήνες. Ενα έργο που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 12 δισ. δρχ. και τώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 28 δισ. Οι υπουργοί φυσικά δεν πήγαν εκεί για να... υπερηφανευτούν - ή τουλάχιστον να απολογηθούν - για τις υπερβάσεις. Πήγαν απλώς για το θεαθήναι (βλέπε προβολή του κυβερνητικού έργου από τα κανάλια και τον Τύπο) και με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας για το πόντισμα των τσιμεντένιων στοιχείων της σήραγγας στη θάλασσα...

Την ίδια όμως "μαυρογιαλούρεια" τακτική θα ακολουθήσει και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος την ερχόμενη Τετάρτη θα επισκεφτεί τα εργοτάξια των Σπάτων, ενώ τον επόμενο μήνα θα αρπάξει το μυστρί και θα σπεύσει να θεμελιώσει τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου.

Είναι πολύ γελασμένοι, όμως, όλοι αυτοί, αν νομίζουν ότι με τέτοιου είδους διαφημιστικά "κόλπα", που θυμίζουν άλλες εποχές, θα αποπροσανατολίσουν το λαό.

Στις τουαλέτες του Δικαστικού Μεγάρου των Ιωαννίνων βρέθηκε νεκρός από διαμπερές τραύμα στο κεφάλι ο 37χρονος αστυφύλακας και πατέρας δυο παιδιών Ευάγγελος Γεωργούλης. Η Αστυνομία απέδωσε το θάνατό του σε αυτοκτονία με το υπηρεσιακό του όπλο, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συμβάν σημειώθηκε λίγο πριν αρχίσει η εκδίκαση στο πενταμελές Εφετείο υπόθεσης ναρκωτικών με κατηγορούμενο τον Χ. Ζαράγγα, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως με ποινή κάθειρξης 25 χρόνων. Ο αστυφύλακας ήταν μάρτυρας κατηγορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ