ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Κεντρικό θέμα της "Ατζέντας 2000", του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η ΕΕ μέχρι το 2006, αποτελεί η διεύρυνση της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ). Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ουσιαστικής αναθεώρησης βασικών πολιτικών της ΕΕ, για την εφαρμογή των στόχων του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης.

Σημαντικός τομέας που πρόκειται να θιγεί, είναι η ευρωπαϊκή γεωργία, τόσο στις χώρες - μέλη της ΕΕ όσο και στις χώρες της ΚΑΕ. Ο αγροτικός τομέας απορροφά σήμερα περίπου το 50% του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αποτελεί λοιπόν κεντρικό στόχο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

***

Η αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων της GATT, οδήγησε ήδη σε μία σημαντική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων που διατίθενται στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας, με άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση και στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις. Από το 1990 έως το 1995 οι μονάδες αγροτικής απασχόλησης μειώθηκαν στην Ενωση κατά 330.000, δηλαδή κατά 23% της συνολικής απασχόλησης και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν ετησίως κατά 200.000 ή 13% των εκμεταλλεύσεων. Οι αρνητικές αυτές συνέπειες στον αγροτικό τομέα διόγκωσαν ακόμα περισσότερο την ανεργία, τη μόνη πραγματική προοπτική που υπόσχονται οι κυρίαρχοι κύκλοι των Βρυξελλών και μαζί τους οι εθνικές κυβερνήσεις των 15, για τους αγρότες που εγκαταλείπουν τη γη τους και που έχει ήδη ξεπεράσει το 10,9%.

Η Επιτροπή της ΕΕ, μετά τη μείωση των εκμεταλλεύσεων κατά 1/5 και της απασχόλησης κατά 1/4, εκτιμά ότι το εισόδημα των εναπομεινάντων αγροτών αυξήθηκε κατά 4,5%. Αλλά και αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Γιατί οι αυξήσεις των αγροτικών δαπανών ήταν μόνο το 75% της συνολικής αύξησης του προϋπολογισμού και αυτές κατευθύνθηκαν κύρια προς τις αροτριαίες καλλιέργειες, τα γαλακτοκομικά και το βόειο κρέας. Αντίθετα η χρηματοδότηση της στήριξης των μεσογειακών καλλιεργειών όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκε. Το 1998 τα μεσογειακά προϊόντα θα απορροφήσουν το 19% των πιστώσεων, ενώ τα προϊόντα των βορείων χωρών το 75%.

****

Αυτή η εξέλιξη σε βάρος των μεσογειακών προϊόντων ανταποκρίνεται πλήρως στο γεγονός ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός πριμοδοτεί σήμερα τις χώρες και τις περιοχές του σκληρού πυρήνα της ΕΕ και κυρίως τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Το 20% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων απορροφά σήμερα το 8% των κοινοτικών πόρων. Η αναλογία αυτή εκφράζει και την ίδια την αντίφαση των άμεσων επιδοτήσεων. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερες είναι οι εκμεταλλεύσεις, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι εισπραχθείσες επιδοτήσεις. Αντίθετα, οι μικρές εκμεταλλεύσεις εισπράττουν μικρές επιδοτήσεις, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και οδηγούνται στην έξοδο από την παραγωγή. Είναι η αρχή της αμοιβής του κεφαλαίου σε βάρος της αμοιβής της εργασίας.

Η Επιτροπή της ΕΕ γνωρίζοντας ότι με τη διεύρυνση στις χώρες της ΚΑΕ ο αγροτικός πληθυσμός και η αγροτική παραγωγή θα διπλασιαστούν και γνωρίζοντας επίσης ότι στις χώρες αυτές τα κύρια προϊόντα είναι αυτά που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη προστασία στην ΕΕ, θα έπρεπε να προβλέψει και το διπλασιασμό των κονδυλίων που θα διαθέσει για τη Γεωργία. Αντί για αυτό όμως, στην "Ατζέντα 2000", προτείνει το ποσοστό των αγροτικών δαπανών να μείνει στα ίδια επίπεδα που βρίσκεται και σήμερα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τόσο τις 15 χώρες - μέλη, όσο και τις χώρες της ΚΑΕ, που από το 1998 άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τους στην ΕΕ.

****

Τα κυριότερα από τα μέτρα αυτά είναι:

Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού κατά 2 - 3% ετησίως και ανάλογη μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων και της παραγωγής.

Η αναθεώρηση των ΚΟΑ των γαλακτοκομικών προϊόντων, του βόειου κρέατος και των σιτηρών.

Η ολοκλήρωση των αναθεωρήσεων των ΚΟΑ των μεσογειακών προϊόντων.

Η μείωση των εισοδηματικών ενισχύσεων.

Η υπό τον έλεγχο της Επιτροπής επανεθνικοποίηση μέρους των εισοδηματικών ενισχύσεων.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων, θα οδηγήσουν σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος στην ΕΕ, του ύψους των 5,5 - 6 δισ. ECU (περίπου 1.900 δισ. δρχ.).

Η τεράστια αυτή απώλεια εισοδήματος θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου του ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγροτικού κλήρου και ταυτόχρονα στην ανάπτυξη μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να πλησιάσουν τις διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων, διευκολύνοντας έτσι την Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις του επόμενου γύρου για το διεθνές εμπόριο που αρχίζει το 1999.

Η Επιτροπή της ΕΕ προβλέπει όμως ότι εκτός από τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις τα νέα λατιφούντια, θα υπάρξει ένας περιορισμένος αριθμός αγροτών, που από παραγωγοί θα μετατραπούν σε συντηρούμενους συντηρητές του περιβάλλοντος και της υπαίθρου.

****

Οι αγρότες της ΕΕ και ιδιαίτερα οι αγρότες του Νότου, που έχουν ήδη γνωρίσει τις αρνητικές συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της πολιτικής της υποταγής στο μονοπωλιακό κεφάλαιο και τις επιταγές των ΗΠΑ, την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της, την ΓKATT και όλα εκείνα τα μέτρα που η ΕΕ έχει λάβει σε βάρος τους, οι αγρότες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη γη τους, να ξεκληριστούν και να προστεθούν στη στρατιά των ανέργων, που αρνούνται να ακολουθήσουν το δρόμο της αστυφιλίας ή να μετατραπούν σε στοιχεία του βουκολικού τοπίου, οι αγρότες που απέδειξαν με τους μαζικούς και δυναμικούς αγώνες τους ότι δεν αποτελούν παθητικούς αποδέκτες της κοινοτικής πολιτικής, θα δώσουν τη δική τους απάντηση σε αυτή τη νέα αντιλαϊκή προσπάθεια της ΕΕ.

Οι αναθεωρήσεις των επόμενων ΚΟΑ μεσογειακών αγροτικών προϊόντων, όπως για το λάδι, το ρύζι, τα οπωροκηπευτικά κ.ά. και η εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη αναθεωρηθεί, θα αποτελέσουν αφετηρία νέων αγώνων των αγροτών κατά των κοινοτικών και των κυβερνητικών επιλογών. Οι αγρότες με τους αγώνες τους θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην "Ατζέντα 2000", στο μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα ξεκληρίσματός τους στον ορίζοντα του 2006 και θα πλαισιώσουν το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο για να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα και εκείνα των αγροτών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Κράτης ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Οι αγρότες με τους αγώνες τους θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην "Ατζέντα 2000", στο μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα ξεκληρίσματός τους στον ορίζοντα του 2006 και θα πλαισιώσουν το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο για να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα και εκείνα των αγροτών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.


ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣΕΣΑΚ
Ενίσχυση του ταξικού ρεύματος στα συνδικάτα

- Μεθαύριο, Κυριακή, πραγματοποιείται η Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τη σημασία που έχει για την παράταξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής αυτή η διαδικασία, καθώς και για την πορεία των προσυνδιασκέψεων της ΕΣΑΚ που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

- Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκαν οι προσυνδιασκεψιακές διαδικασίες όλων των Αχτιδικών Επιτροπών με μεγάλη συμμετοχή ΕΣΑΚιτών και την Κυριακή 4/6 πραγματοποιείται η Συνδιάσκεψη της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ - ΔΕ. Ανάλογη είναι η δουλιά που γίνεται σ' όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι μισές νομαρχιακές συνδιασκέψεις και ως τα μέσα της επόμενης βδομάδας όλες θα έχουν ολοκληρωθεί.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε τη χρονική στιγμή στην οποία συνέρχονται οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις της ΕΣΑΚ - ΔΕ στη Θεσσαλονίκη;

- Η διαδικασία των νομαρχιακών συνδιασκέψεων της ΕΣΑΚ - ΔΕ πραγματοποιείται μέσα σε μια χρονική περίοδο όπου οι εργαζόμενοι της χώρας δέχονται με πολύ μεγαλύτερη ένταση και βαρβαρότητα την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η εργοδοσία ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους. Την τελευταία ιδιαίτερα περίοδο, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα έντονα αυταρχικό πρόσωπο, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς καταστολής και τα δικαστήρια, προκειμένου να βάλει φραγμό στους αγώνες των εργαζομένων που γεννά η πολιτική της. Παράλληλα όμως, η διαδικασία πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων κινητοποιήσεων και αγωνιστικών διαθέσεων. Φυσικά οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν και να γυρίσουν πίσω σε μαύρες εποχές. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση με ενωμένους, ταξικούς αγώνες. Τα παραπάνω, δίνουν τη δυνατότητα στις συνδιασκέψεις να υπάρχει έντονος προβληματισμός κύρια για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, για τις μορφές συσπείρωσης και συντονισμού του συνόλου των εργαζομένων σε αγώνες με ταξικό προσανατολισμό και περιεχόμενο.

- Ποια θα είναι τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες αυτής της σημαντικής εκδήλωσης;

- Πιστεύουμε ότι η Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, δε θα λύσει μόνο οργανωτικά προβλήματα, αλλά κύρια θα αποτελέσει την αφορμή για την ενίσχυση, την αναζωογόνηση του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα. Του ρεύματος, που πρέπει να αναπτυχθεί, γιατί χωρίς ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η καλά σχεδιασμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, εργοδοσία και Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων. Αλλωστε τα μηνύματα και οι διεργασίες που πραγματοποιούνται στη συνείδηση του κόσμου της εργασίας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σε μας απομένει με τη δουλιά μας και τις παρεμβάσεις μας, αυτή η ανησυχία και δυσαρέσκεια να οδηγηθεί σε σωστό δρόμο, στο δρόμο της ταξικής και ανυποχώρητης πάλης. Μέσα από αυτήν την πάλη οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για τις αιτίες και τους υπεύθυνους της αντιλαϊκής πολιτικής.

Α. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ