ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις σημερινές συνθήκες

Ο "Ρ" δημοσιεύει τις ομιλίες των εκπροσώπων της συνάντησης

Κομμουνιστικό Κόμμα
των Λαών της Ισπανίας
Εκπρόσωπος ήταν η Κάρμεν Μορέντε, μέλος της ΚΕ του κόμματος

Ευχαριστούμε, κατ' αρχήν, την ευκαιρία που μας δίνει το ΚΚΕ να παρέμβουμε σ' αυτή τη Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων απ' όλο τον κόσμο. Χαιρετίζουμε τη διοργάνωση και την προσπάθεια, που απαιτεί, που έρχεται να προστεθεί σε άλλες διοργανώσεις που έγιναν από αδελφά κόμματα, όπως αυτή που έγινε πέρσι στην Αβάνα.

Διαβάσαμε με τη μέγιστη προσοχή το υλικό που παρουσιάστηκε στο όνομα της ΚΕ του ΚΚΕ από την ΓΓ και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη σύμπτωση απόψεων. Γι' αυτό και θέλουμε να βάλουμε ορισμένα στοιχεία που μας ανησυχούν ιδιαίτερα σ' αυτή τη νέα παγκόσμια συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση και τη μάχη για τη συσσώρευση ανάμεσα στα 3 ιμπεριαλιστικά μπλοκ, από τα οποία η ΕΕ αφορά αποφασιστικά τους εργαζόμενους-ες των λαών και εθνών που αποτελούν την Ισπανία.

Η εκτίμηση για τις συνέπειες που έχει πάνω στην τάξη των εργαζομένων και τους λαούς του κόσμου ο νεοφιλελευθερισμός, που εμείς ορίζουμε ως τον ιμπεριαλισμό των ημερών μας, είναι κοινή για όλους τους λαούς μας και τις χώρες μας. Σ' αυτή τη συγκυρία, θέτουμε ως στρατηγικά μας καθήκοντα:

Την ανάγκη να δώσουμε την ιδεολογική πάλη απέναντι στη μεγάλη επίθεση ενάντια στα επαναστατικά και προοδευτικά προγράμματα, μια επίθεση που επικεφαλής έχει το νεοφιλελευθερισμό και την ενιαία σκέψη του, πράγμα που επιβάλλει, κατ' αρχήν, να ανακάμψει η εμπιστοσύνη στη θεωρία μας ως εργαλείο ανάλυσης και μετασχηματισμού του κόσμου στις μέρες μας.

Πολλές από τις δυσκολίες που συναντάμε έχουν σχέση με τις νέες συνθήκες που γεννάνε οι οικονομικές πολιτικές της αποεθνικοποίησης, της ιδιωτικοποίησης και της άγριας προσαρμογής. Οι εσωτερικές μεταβολές της εργατικής τάξης, η αποδιάρθρωσή της, η αβεβαιότητα, η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, η αύξηση της στρατιάς των εφεδρειών κλπ. δε βάζουν σε αμφισβήτηση το χαρακτήρα της ως επαναστατικής τάξης, απαιτούν όμως από την πλευρά μας νέες μορφές αγώνα και οργάνωσης. Κυρίως στις χώρες εκείνες όπου η διαδικασία της "ομολογοποίησης" του κλασικού συνδικαλισμού στις απαιτήσεις του νεοφιλελευθερισμού έχει βαθύνει.

Σήμερα, όπως και πριν από 150 χρόνια, έχει αποφασιστική σημασία να εμβαθύνουμε στον ταξικό χαρακτήρα του κράτους και των μηχανισμών που εξασφαλίζουν την εξουσία του. Οι παγκόσμιες ολιγαρχίες κάνουν βαθιούς μετασχηματισμούς στα παλιά "κράτη - έθνη". Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, τα κράτη ενισχύουν τις κατασταλτικές και αυταρχικές λειτουργίες τους. Εμείς κατανοούμε ότι το μοντέλο του κράτους που εδραιώνεται δεν έχει καμιά σχέση με τις παλιές δομές της επίσημης δημοκρατίας.

Το κείμενο του ΚΚΕ επιβεβαιώνει τον ιστορικό ρόλο που έχει παίξει η σοσιαλδημοκρατία και την αναγκαιότητα να υπερασπιστούμε την επικαιρότητα των επαναστατικών προγραμμάτων μας απέναντι στο λόγο της.

Συμφωνούμε με τα σημεία που προτείνει το ΚΚΕ: πάλη απέναντι στους πολιτικοστρατιωτικούς και οικονομικούς οργανισμούς της Νέας Τάξης.

Ταυτόχρονα κατανοούμε ότι η εκτίμηση του λεγόμενου "κράτους πρόνοιας" χαρακτηρίζει επίσης τη διαφοροποίηση ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και τους επαναστάτες. Μπορούμε να εξακολουθήσουμε να διεκδικούμε ένα μοντέλο κράτους, που να χωρίζεται από την ίδια την ανάπτυξη του καπιταλισμού; Είναι το ίδιο να υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων και να υψώνουμε το λάβαρο του κράτους πρόνοιας;Καμιά από τις θεωρητικές ή πολιτικές θέσεις που ορίζουν τη σοσιαλδημοκρατία δεν απέδειξε την ιστορική της ισχύ: η ιδεαλιστική θεώρησή της για την ανάπτυξη του καπιταλισμού, για το χαρακτήρα του κράτους, η επιλογή της για το μοντέλο του διαταξικού κόμματος κλπ.

Κατά τη γνώμη μας, η πολιτική συμμαχιών και το μοντέλο του κόμματος είναι στενά δεμένα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση που έγινε από το ΚΚΕ σε σχέση με τις συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές, που να επιτρέπουν την οργάνωση της αντίστασης στην επιθετικότητα του συστήματος και ν' ανοίγουν το δρόμο για το στόχο των βαθιών μετασχηματισμών. Εμείς μιλάμε για το Παγκόσμιο Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, ένα μέτωπο δημοκρατικό και πλουραλιστικό.

Η ολιγαρχοποίηση σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό), που φέρνει η παγκοσμιοποίηση, μας κάνει να υπερασπιζόμαστε στην περίπτωση της Ισπανίας και την ανάγκη να διαρθρώσουμε μια στρατηγική κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών αντιμονοπωλιακού και δημοκρατικού χαρακτήρα, που να επιτρέπει την υπεράσπιση όλων των κοινωνικών τμημάτων που έχουν δεχτεί την επίθεση της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής οικοδόμησης. Αυτή τη στρατηγική εμείς την ονομάζουμε Πολιτικοκοινωνικό Μέτωπο των Αριστερών Δυνάμεων.

Ενα μέτωπο δεμένο με την κοινωνική κινητοποίηση, την οικοδόμηση της εναλλακτικής λαϊκής εξουσίας, που να σέβεται τις διαφορετικές παραδόσεις λαϊκού και προοδευτικού χαρακτήρα των περιοχών, των λαών και των εθνών της Ισπανίας, που να σέβεται τον πλουραλιστικό χαρακτήρα της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, να είναι ικανό να ξεπεράσει τη σημερινή διαδικασία αποδιάρθρωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών τμημάτων, να ξεπεράσει την αποθάρρυνση και το μηδενισμό, για να μεταβληθεί σε σημείο αναφοράς μιας διαδικασίας κοινωνικής χειραφέτησης και εθνικής απελευθέρωσης.

Για όλα αυτά, η ενίσχυση των επαναστατικών ταξικών προγραμμάτων είναι αποφασιστική. Το λενινιστικό κόμμα, το κόμμα "νέου τύπου", σήμερα όπως και χτες, αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα. Ομως, η διαδικασία ενίσχυσής του δε θα είναι δυνατή χωρίς μια αυτοκριτική εκτίμηση, που να επιτρέπει το ξεπέρασμα των λαθών και παραμορφώσεων του παρελθόντος, διασώζοντας όλο τον πλούτο της επαναστατικής σκέψης του αιώνα μας, χωρίς να ξεχνάμε ότι η αντίληψη της "πρωτοπορίας" συνδέεται με την ιστορική ανάπτυξη και ότι πέρα από ένα προσδιορισμό ή αυτοπροσδιορισμό, οφείλει να στοχεύει στην υλοποίησή της.

Ως κομμουνίστρια, θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όλες τις γυναίκες που παραβρίσκονται σ' αυτή τη Διεθνή Συνάντηση, που άνοιξε με την ομιλία της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα. Χαιρετίζω, επίσης, τις κομμουνίστριες, που, χωρίς να παίρνουν το λόγο, συνεργάζονται για να κάνουν πιο εύκολη τη δουλιά μας.

Σας ευχαριστώ.


Χαιρετισμός της Ενωσης ΚΚ - ΚΚΣΕ

Εκπρόσωπος στη συνάντηση ήταν ο Βλαντιμίρ Τόλστικοφ, μέλος του Συμβουλίου και επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων

Προς την ΚΕ του ΚΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Συμβούλιο της Ενωσης ΚΚ - ΚΚΣΕ σάς συγχαίρει θερμά, όλα τα μέλη του Κόμματος, τους εργαζόμενους της χώρας για την 80χρονη επέτειο ίδρυσης του δοξασμένου ΚΚΕ.

Το Κόμμα σας γεννήθηκε ένα ακριβώς έτος μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και σε όλο το διάστημα της ύπαρξής του οδεύει δίπλαδίπλα με το Μεγάλο Οχτώβρη. Ηγούμενο με επιδεξιότητα του ηρωικού αγώνα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων της Ελλάδας, άντεξε σε όλους τους βαριούς κλονισμούς στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα των τελευταίων δεκαετιών.

Στο διάστημα πάνω από μισό αιώνα από την ίδρυσή του το ΚΚΕ υπέστη σκληρότατες διώξεις και είχε αναγκαστεί να δρα σε παράνομες και ημιπαράνομες συνθήκες. Ωστόσο ήδη το 1934 πρόβαλε πρόγραμμα δημοκρατικής επανάστασης με την προοπτική της μετεξέλιξής της σε σοσιαλιστική επανάσταση.

Στην περίοδο του Β Παγκόσμιου Πολέμου και της φασιστικής κατοχής το ΚΚΕ αγωνίστηκε ως κύριος οργανωτής και καθοδηγητής της αντίστασης του ελληνικού λαού κατά των δυνάμεων της Κατοχής. Με την πρωτοβουλία του και με τη συμμετοχή άλλων κομμάτων ιδρύθηκαν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ. Προς το τέλος του πολέμου το Κόμμα αριθμούσε 400 χιλιάδες μέλη.

Μετά τον πόλεμο, ως αποτέλεσμα της ένοπλης επέμβασης του αγγλικού και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του εμφύλιου πολέμου, που εξαπολύθηκεαπό τους "επεμβασίες" και την εσωτερική αντίδραση, το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα και οι ένοπλες δυνάμεις του υπέστησαν πρόσκαιρη ήττα.

Ωστόσο, οι δεκαετίες του '50 και '60 σημειώθηκε μια νέα ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος, που εκφραστής του στάθηκε το ενιαίο δημοκρατικό αριστερό κόμμα υπό τον καθοδηγητικό ρόλο του ΚΚΕ.

Ο αγώνας των πλατιών μαζών, των εργαζομένων υπό την ηγεσία των κομμουνιστών οδήγησε στην ανατροπή της φασιστικής δικτατορίας των "μαύρων συνταγματαρχών" και έπειτα στην εξάλειψη της μοναρχίας.

Σήμερα το ΚΚΕ, η μαχητική πρωτοπορία των εργαζομένων της Ελλάδας, αγωνίζεται για το νέο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, για δημιουργία γερής κοινωνικοπολιτικής ένωσης των αριστερών δυνάμεων, έτοιμης να επιδιώξει την κατάκτηση της εξουσίας για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Ολες αυτές τις δεκαετίες οι Σοβιετικοί κομμουνιστές παρακολουθούσαν με αίσθημα αδελφικής αλληλεγγύης το δύσκολο αγώνα σας, παρέχοντάς του ολόπλευρη υποστήριξη.

Η Ενωση ΚΚ - ΚΚΣΕ σημειώνει με μεγάλη ικανοποίηση τους συνεχώς ενισχυόμενους δεσμούς των Σοβιετικών και Ελλήνων κομμουνιστών.

Σήμερα στην 80χρονη επέτειο ίδρυσης του ΚΚΕ ευχόμαστε εξ όλης της καρδίας στους Ελληνες κομμουνιστές, σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας σας, νέες επιτυχίες και εμπνεύσεις στον αγώνα κατά του ζυγού του εθνικού και ξένου κεφαλαίου, για καλύτερη, ευτυχισμένη ζωή, για το σοσιαλισμό.

Ας δυναμώνει και παραπέρα η φιλία και η συνεργασία των Σοβιετικών και Ελλήνων κομμουνιστών, των λαών των δύο χωρών μας.

Με κομμουνιστικό χαιρετισμό

Ολεγκ Σένιν

Πρόεδρος Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ